Майчинството счетоводно-75

• 66 994
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Здравейте,
имам един по-специфичен въпрос. В момента съм в непрекъснат болничен, който няма да бъде прекъсван до 45-дневния, за което си ходя на комисия на всеки 30 дни.
От сегашната ни фирма ни прехвърлят в друга по чл 123. Следващият ми болничен ще се падне половината в старта фирма, а другата половина в новата.
От ЖК не могат да ми пуснат два талона за ЛКК в един календалер месец, за да разделя този болничен на два - по един за съответната фирма.
Допълнително затруднение, е че към момента когато трябва да бъде издаден е много вероятно да не ни е предоставена информация за бългрското дружество на новата фирма.

Какво е най-добре да направя и как изобщо ще ми се случат нещата с този болничен? Прехвърлянето по този член ми е ясно и е атоматично дори и за хората в майчинство и болничен. Вече ни прехвърлиха веднъж така миналата година. Но незнам административно какво изискват НОИа, а на телефона не ми дадоха смислена информация.

Със сигурно знам, че ще настоявам да знам и по-рано името на новата фирма.

# 571
Да, ти кажа честно, това изобщо не е твой проблем.
Пускаш си болничен и който си прехвърля фирмата, неговото счетоводство да му мисли как ще се оправя. Дефакто те си подават данните към НОИ, щом получат болничния и ако нещо сгрешат те подлежат на санкции.

# 572
  • София
Да, ти кажа честно, това изобщо не е твой проблем.
Пускаш си болничен и който си прехвърля фирмата, неговото счетоводство да му мисли как ще се оправя. Дефакто те си подават данните към НОИ, щом получат болничния и ако нещо сгрешат те подлежат на санкции.

т.е на мен ми го издават на името на старата фирма от ЖК, аз си го подавам и да му мислят. Като изтече от ЖК ми издават новия на новата фирма и не би трябвало да имам проблем?!

# 573
Издават ти болничен към фирмата, в която се водиш  на работа в момента на прегледа.

# 574
Здравейте на всички ÷) Имам следния казус - имам детенце, което сега на 19.02 прави две годинки. Аз съм бременна с второ бебче и съм в 8ма г.с. и с термин около 22 септември. Въпросът ми е свързан с обещетенията. Какво се случва след като изтекат двете години майчинство от първата ми бременност? Как да процедирам за да получавам пак високи обещетения. Едни ми казват "Не ползвай отпуск, а търси варианти, за да излезеш в болнични", други ми казват : " Няма никакво значение болнични ли, отпуски ли ще ползваш, все ти падат обещетенията". Но така или иначе никой не ми казва каква толкова е разликата и кое е наистина вярно към днешна дата. Моля за съвет как да процедирам и как се изчислява обещетението в този казус. Благодаря ви, поздрави ÷)

# 575
  • София-Младост
Обезщетението се изчислява на база 24 календарни месеца, преди този в който е издаден 45-дневния за второто дете.
Времето, през което сте била в майчинство с първото дете (говоря за втората година) в изчисленията ще влезе МРЗ за страната.

# 576
Тоест има ли значение какво да избера да ползвам отпуск или болничен от личен лекар до навършване на 3пълни месеца преди излизане в 180 дневен болничен? Кое би повлияло на по- добри доходи за мен или не е от значение? Питам тъй като счетоводителката ми ми казва да мисля варианти с болнични, а не да излизам в платен отпуск тъй като много щял да падне дохода ми,но не казва с колко и ми е голям хикс =(

# 577
  • София-Младост
Тоест има ли значение какво да избера да ползвам отпуск или болничен от личен лекар до навършване на 3пълни месеца преди излизане в 180 дневен болничен? Кое би повлияло на по- добри доходи за мен или не е от значение? Питам тъй като счетоводителката ми ми казва да мисля варианти с болнични, а не да излизам в платен отпуск тъй като много щял да падне дохода ми,но не казва с колко и ми е голям хикс =(
Няма как с платен отпуск да ти падне дохода...това е все едно, че си на работа...плаща ти се същото.

# 578
Здравейте,

Имам следната ситуация:

В края на ноември 2017 напуснах фирмата, в която работех. Преди тива имам около 9 години стаж. Назначиха ме фиктивно в една фирма на минимална заплата и ме съкратиха 2 месеца след това, за да отида на борсата. Регистрирах се на борсата и в НОИ. Ще започна да получавам обезщетение за безработица, като първото плащане ще е на 15.03 за няколко дни от фввруари, след това на 15.04 за март и тн.
Бременна съм в 9 гс. Терминът ще е около средата на септември.
Знам, че за да получавам майчинство трябва да съм назначена на трудов договор. Имам фирма, която ще ме назначи на минимална заплата.

Въпросите ми са:

1. Кога трябва да подпиша договор с фирмата?
2. Как ще се изчисли обезщетението за бременност и майчинство?
3. Има ли нещо друго, на което трябва да обърна внимание в гореописаната ситуация?

Благодаря! Flowers Evergreen Tree

# 579
  • В полите на Пирин планина
Скрит текст:
Здравейте,

Имам следната ситуация:

В края на ноември 2017 напуснах фирмата, в която работех. Преди тива имам около 9 години стаж. Назначиха ме фиктивно в една фирма на минимална заплата и ме съкратиха 2 месеца след това, за да отида на борсата. Регистрирах се на борсата и в НОИ. Ще започна да получавам обезщетение за безработица, като първото плащане ще е на 15.03 за няколко дни от фввруари, след това на 15.04 за март и тн.
Знам, че за да получавам майчинство трябва да съм назначена на трудов договор. Имам фирма, която ще ме назначи на минимална заплата.
Въпросите ми са:

1. Кога трябва да подпиша договор с фирмата? - Може и ден-два преди излизане в болничен 45 дни преди термин; може и скоро, ако вземате болнични по време на бременността - така ще получавате все пак някакви пари или след като изтече времето, в което получавате обезщетение за безработица
2. Как ще се изчисли обезщетението за бременност и майчинство? - на база осигурителния доход за предходните 24 месеца; за времето без осигуряване, вкл. и когато сте получавала обезщетение за безработица на база МРЗ
3. Има ли нещо друго, на което трябва да обърна внимание в гореописаната ситуация? - ако решите да вземате продължителен болничен по време на бременността, то той не трябва да надвишава 180 календарни дни

# 580
Скрит текст:
Здравейте,

Имам следната ситуация:

Въпросите ми са:

1. Кога трябва да подпиша договор с фирмата? - Може и ден-два преди излизане в болничен 45 дни преди термин; може и скоро, ако вземате болнични по време на бременността - така ще получавате все пак някакви пари или след като изтече времето, в което получавате обезщетение за безработица
2. Как ще се изчисли обезщетението за бременност и майчинство? - на база осигурителния доход за предходните 24 месеца; за времето без осигуряване, вкл. и когато сте получавала обезщетение за безработица на база МРЗ
3. Има ли нещо друго, на което трябва да обърна внимание в гореописаната ситуация? - ако решите да вземате продължителен болничен по време на бременността, то той не трябва да надвишава 180 календарни дни

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор!

Аз също обмислях вариант да подпиша сега и да изляза в болничен, но нямам никаква сметка - ще взимам обезщетение за безработица около 900 лв., а болничен при минимална заплата ще е поне 2 пъти по-малко.

Ще имам право на обезщетение за безработица за 8 месеца, но няма да мога да си ги взема всичките, защото ще трябва да изляза в 45-дни болничен преди раждане. В този ред на мисли:

1. Мога ли да не излизам в 45-дни болничен или да не са пълни 45 дни? И съответно да си взимам обезщетението за безработица още малко време и да подпиша договор 2 седмици преди термина?
2. По време на 45-дневния болничен пак ли ще взимам сума, изчислена на базата на предходните 24 месеца или ще се изчислява като при временна нетрудоспособност, т.е. на база заплатата ми?

# 581
  • В полите на Пирин планина
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте,

Имам следната ситуация:

Въпросите ми са:

Аз също обмислях вариант да подпиша сега и да изляза в болничен, но нямам никаква сметка - ще взимам обезщетение за безработица около 900 лв., а болничен при минимална заплата ще е поне 2 пъти по-малко.

Ще имам право на обезщетение за безработица за 8 месеца, но няма да мога да си ги взема всичките, защото ще трябва да изляза в 45-дни болничен преди раждане. В този ред на мисли:

1. Мога ли да не излизам в 45-дни болничен или да не са пълни 45 дни? И съответно да си взимам обезщетението за безработица още малко време и да подпиша договор 2 седмици преди термина? - може, да
2. По време на 45-дневния болничен пак ли ще взимам сума, изчислена на базата на предходните 24 месеца или ще се изчислява като при временна нетрудоспособност, т.е. на база заплатата ми? - То всяко обезщетение - за общо заболяване и за бременност и раждане се определя на база осигурителния доход, съответно 18/24 месеца назад. Какво значи на база заплатата? Осигурителният доход може да е равен на заплатата, може и да се различава от нея.

# 582
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте,

Имам следната ситуация:

Въпросите ми са:

1. Мога ли да не излизам в 45-дни болничен или да не са пълни 45 дни? И съответно да си взимам обезщетението за безработица още малко време и да подпиша договор 2 седмици преди термина? - може, да
2. По време на 45-дневния болничен пак ли ще взимам сума, изчислена на базата на предходните 24 месеца или ще се изчислява като при временна нетрудоспособност, т.е. на база заплатата ми? - То всяко обезщетение - за общо заболяване и за бременност и раждане се определя на база осигурителния доход, съответно 18/24 месеца назад. Какво значи на база заплатата? Осигурителният доход може да е равен на заплатата, може и да се различава от нея.

Аз явно не съм в час. Аз си мисля, че ако започна сега работа и изляза в болничен за общо заболяване (или респективно ако болничния през 45-те дни е за общо заболяване), то обезщетението ми ще е опееделен процент от заплатата ми към момента (например 90% от брутното) без значение каква заплата съм взимала преди? Ако греша, това значи ли, че ако за 18/24 месеца назад съм била осигурявана на 1500-2000 например, то болничния ми за общо заболяване когато съм назначена на МРЗ ще се изчисли на базата на тези 1500-2000 лв.?

# 583
Здравейте майчета. Надявам се, че задавам въпроса си на правилното място. В момента съм в майчинство втора година и след това ще си взема полагаемата платена отпуска от 40 дни. Ако се наложи да изляза в болничен как ще се изчисли размера на болничния. Знам, че се взима за 18 месеца назад. Интересува ме каква сума се взима за болничния от втората година майчинство, която в момента е 380 лв./дали 380 лв. или МРЗ за годината в случая 2017 г./ Дано не ви се стори тъп въпроса ми. Благодаря

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 18:10 от anastasia_81

# 584
Някой може ли да разчете това
Скрит текст:
искат го от ТЕЛК за удължаване на болничен

Общи условия

Активация на акаунт