Боледуване на децата ни - тема 57

• 47 945
  • 737
  •   2
Отговори
# 645
  • Варна
Каква практика имаш предвид?

# 646
Не е ли 10 дни карантината за разболялото се дете,а за групатта си е 21 дни.Моето като кара Варицела бяха дали 10дни бележка ,то после я удължихме ,но това е друг въпрос.Обикновено до 10тият ден пъпките трябва да са завяхнали.Тогава вече може да посещава градина.

Моят нощес и тази сутрин не е кашлял и ако е така още ден два и спирам Пулмикорта вече.
Но нещо тази сутрин не беше добре обезсилен и дори предималко пак заспа ,което е крайно нетипично за него.Дано не излезе нещо от това,че аман вече.Вчера малко го преуморихме с разходката и дано е от това,но пък цяла нощ си спа и дори до 7и30 иначе се будим към 6 или 6и30.И друг път се е случвало да го преуморя но така да заспи отново след цяла нощ сън не е било.Случвало се е като е пред разболяване.

Иначе мисля да му слея ваканцията,която приключва днес с трите дни до петък (че много се проточиха тези негови кашлици) и понеделник вече ,ако е добре да отива на училище.Само се притеснявам че и преди ваканцията много отсъства.Но искам хубаво да се стабилизира че грипа предстои.
Някой запознат ли е дали има таван някакъв на извинените отсъствия?Четох но не разбрах,и дали има някакви последствия?
Четох само че ако са прекалено много и предлагат да мине на индивидуално обучение,като не сме длъжни да приемаме и можем да откажем.

# 647
  • На брега на реката
Когато има карантина в групата да не допуснат дете, което е нямало контакт с ОЗБ. До сега не се е случвало да се върнем на градина след боледуване, да има карантина и да ни върнат. Някъде разписано ли е като правило това?
Лайт, мога да питам майка ми за броя отсъствия по уважителна причина. Но според новата промяна в Закона, до 25% пропуск от уч.материал се допускаше. После се държат изпити. Не знам махнаха ли го това, но това беше измислино още 2016 с безумния закон на Кунева.

# 648
  • Варна
Ами самото наименование "Карантина" означава точно това. Цъкнах в гугъл и ми излязоха няколко правилника на детски градини, в които е казано, че неконтактно дете се допуска в група с карантина само след ИЗРИЧНО съгласие на родителите, при липса на такова се праща в група без карантина. Каква иначе е идеята на карантината??? Само да се уведоми ли? Тогава щеше да се нарича Уведомление, а не Карантина.

# 649
Зест,ще ти бъда благодарна,ако можеш да попиташ.Четох го това за 25% и изпитите,но не е опоменато дали е за всички етапи на образованието.Защото реално 2ри клас те нямат оценки и съответно срочни и годишни.
Да се надявам да е по здрав от тук нататък и да си ходи.
Първи клас пак така го изкара,повече в нас и нямаше проблеми.Иначе за материала нямам притеснения,учим в къщи и бързо усвоява и това е и мнението на учителката.

# 650
А колко дни болничен имаме право да ползваме общо с детето и за самата календарна година ли се смята или от датата на връщане на работа?

# 651
  • Варна
За календарна година, мисля, че 40 дни бяха, но не съм сигурна. И на повече имаш право, но редът е друг, не може ЛЛ да издаде болничните листове, а се ходи на комисия, нещо такова.

# 652
За календарна година, мисля, че 40 дни бяха, но не съм сигурна. И на повече имаш право, но редът е друг, не може ЛЛ да издаде болничните листове, а се ходи на комисия, нещо такова.
Благодаря!:hibiscus:

# 653
на мен като цяло ми е абсурдна тази практика с бележките. За работа разбирам, но за градина...пълна глупост.
И то като има случай на варицела защо само в едната група се обявява? Тези деца хич ли нямат контакт по между си, всяка група в тяхната килия ли си стои? И това ми е абсурдно. Няма ли контакт при вземане, при водене? Майките не се ли виждате по коридорите? Айде за това, че не ги извеждат навън вече разбрах, но това е само зимата нали? Ако има пролетта или лятото карантина пак ли е само за една група карантината?
При нас дори Коледното тържество беше общо в спортната зала на градината, всички групи бяха отворени, във всяко помещение се предлагаше нещо различно за родители и деца. Децата се познават всички от цялата градина, учителките познават всички деца по имена. Имаме пет групи. Две групи от 1 до 3 год и три групи за деца от 2 год до 6 год.

# 654
  • На брега на реката
Последно май бяха 40 дните за гледане на болно дете, но това е общо за двамата родители и без значение броя на децата. За лично боледуване вече не помня колко бяха, но миналата година като ги минах тия 40, лл пуска да мен болничен.
Тъпото е, че се броят в тия 40 и съботите и неделите, и не стига, че не се плащат, но и горят дни. Най мразех тридневните болнични от петък до неделя.

Питах за отсъствията. Броят се тия 25% но за всекиучебен предмет, тъй като има уч.предмети с по-малък хорариум и различен брой часове седмично. Ако се минат тия %, ке държат изпити по съответния предмет с оценка, въпреки липсата на такава за през учебната година. Съветът на майка ми е да говориш с ръководството и класния, защото например в тяхното училище са безкомпромисни към тия %, но при вас могат да направят изключение. Но пък щом се подготвяте качествено вкъщи, изпитите едва ли ще го затруднят.
В някои училища при по-сериозен % отсъствия, повтарят учебната година. Разказа ми за случай за заминало дете с родителите си в чужбина през месец февруари,в първи клас било. Септември се върнали и искали да го запишат в следващия клас, т.е. да върви с връстниците си във втори клас, но не позволили, въпреки пропуска от месеците март, април и май.

# 655
Ясноо,благодаря! Ами за сега класната нищо не е казала,не знам колко процента отсъствие има по предметите отделно.Това за учебната година общоо нали ? Не за срок.Аз се надявам вторият срок да е по-добре положението,както миналата година беше .Даже успя цял месец без отсъствие да изкара вторият срок,април.
Мисля дали да не му дам нещо по-сериозно като Изопринозин 10 дни ,един профилактичен курс.С пробиотик или коластра хем и заради стомаха,че пък Изопринозина дразни стомаха.

# 656
  • Варна
Според чл. 13 от Наредба за медицинската експертиза
Цитат
Чл. 13. (1) Болничен лист за временна неработоспособност се издава на осигурено лице еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но не повече от 40 дни, с прекъсване в рамките на една календарна година.
(2) След изтичането на отпуска по ал. 1 болният се насочва към ЛКК.
Тук според мен се имат предвид общо дните, които ползваш за себе си и за гледане на дете.
п.п. в КСО чл. 45 пише следното:
Цитат
Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3-5;

Последна редакция: вт, 02 яну 2018, 12:49 от Месечинка виторога

# 657
Точно така. И аз така го тълкувам.

# 658
  • shumen
Месечинка,Тете,и аз така го тълкувам.
Болничен за повече от 14 дни се издава,но не от ЛЛ,а от комисия си мисля аз.
Елеа,при нас при карантина мисля се отменят само тържествата.
Лино,при нас понеже сме филиал е точно като при Вас.Влизат от един вход,виждаме се в коридорите,но карантина си има обявена за цялата градина.

# 659
Честита Нова Година, момичета! В духа на темата ви пожелавам повече здраве и по-малко болести през 2018!

И да се отчета как върви стомашният вирус у нас. Тая сутрин малката се събуди с повръщане и тя. Вече 3 от 4 сме се отчели. Баткото го изкара сравнително леко - с две повръщания само следобеда и вечерта на 30. После през нощта се събуди с помрънкване, че го боли корем. Но в същото време искаше и да яде, та може и да е било от глад вече. Малката засега е повърнала еднократно. Като минаха 4 часа вече взех да и давам да хапва по малко, пък да видим. По едно време си набара шишето и се нагълта набързо с вода, но не повърна... И може и да го кара леко като брат си. Ама при мен беше някакво чудо - 2дни изкарах на легло с повръщане и температура, после още 2 ми се гадеше. Абе да минава и това чудо 😊

Общи условия

Активация на акаунт