В момента чета... 56

• 81 598
  • 731
  •   1
Отговори
# 570
Уж зачетох леко "Стрелецът" на Стивън Кинг, той да вземе да ме грабне още в самото начало.

# 571
В момента чета „Гората" на Харлан Коубън. Честно казано ми е малко предвидима, очаквах да ме отнесе както „Няма втори шанс" на същия автор, но не става точно така. Интересна е, но не до там.

# 572
  • Mediterraneo
Първата ми среща с Коубън беше точно с Гората и страхотно ми хареса. Дръж се здраво също е добра!

# 573

Братовчедката Рейчъл  на Дафни дю Морие.Засега започва много обещаващо.

# 574
  • Разпиляна във въображението
Започвам "Откраднато" на Искра Урумова

Последна редакция: нд, 28 яну 2018, 13:58 от Miriel

# 575
  • София
И аз приключих "Казусът Кукоцки" ... Оценка 4*/5*
Странен и многопластов "семеен" роман, в който почти няма роднински връзки. Потресаващо начало, будеща недоумение втора част и силен финал.
Всичко това на фона на събитията в сталинско време и пост-сталиниската епоха, с доста връщания и в дореволюционна Русия.
Най-интересен ми беше образът на Таня, макар че неконформиската й настройка ми стоеше леко пресилена и преекспонирана в началото. Впоследствие обаче някак си я разбрах....... Изобщо, всеки един от героите тук е уникален и адски интересен по своему. Дискусиите, ситуациите, отношенията  - абсолютно всичко ми беше много интересно и майсторски поднесено.
Не ме разочарова Улицкая и с този си роман Simple Smile

# 576
  • София
Аз приключих "Пръстът, който те сочи" на Иън Пиърс, оценка 4* от 5*.
Действието се развива в Англия по време на Реставрацията и историята е представена през погледа на различни разказвачи. На пръв поглед криминален исторически роман, но поднесен по един чудесен нестандартен начин. Има мистерия, има религия, етика, философия, наука, реално съществували исторически личности; многопластов роман се оказа и съм приятно изненадана. Четох книгата с удоволствие.

# 577
Почвам "Dear nobody",  Gillian McCain,  не знам как ще възприема след Троая, чиято трилогия ме беше погълнала буквално...

# 578
Приключих "Праскови за кюрето" и ми хареса не по-малко от предишните две.
Скрит текст:
Харесва ми, че фокусът върху Рейно е още по-голям тук, а и промяната в него. Харесва ми идеята за сблъсъка между християнската и мюсюлманската общност, традиции, ценности и това, че в крайна сметка се оказва, че могат да съжителстват мирно, защото всички хора в душата си са еднакви.
Също ми хареса неочакваната развръзка.

Започвам "Крадлата" от Сара Уотърс.

# 579
  • Варна
Прочетох "Далечна светлина" и аз. Хареса ми.

# 580
Аз напредвам бавно с "Играч първи". Бавно, защото много ми се спи вечер и дори интересната история губи тази битка. Дотук, на около 20% съм, най-много ме впечатли концепцията за виртуалното училище и най-вече начина по който е организирано в ОАЗИС. Честно, размечтах се за такова училище. Всички да стоят мирно и да слушат, калпазаните  да не могат да пречат на останалите, да не могат да се нагрубяват и бият.

# 581
  • София
Прочетох The Summer Book на Туве Янсон и ми хареса. Книжката е събрала есенцията на северното лято - морето и малкият остров, на който са развива действието са като пълноценни герои наред с бабата и момиченцето. Прекрасно ми се стори, че отношенията баба-внучка са представени без излишна сантименталност и думи, лаконично, но в същото време живо и образно. И така ми залипсва лятото  Sad

Сега чета Saknad на Karin Alvtegen.

# 582
Много се радвам, че ти е харесала "Лятна книга". Simple Smile И в нея, както и в "Дъщерята на скулптора", и в муминските книги има много моменти от живота и света на Туве Янсон, много от героите са вдъхновени от нейни близки и познати, а събитията понякога са дословно предадени събития от нейния живот (невинаги, естествено). Но в същото време Туве Янсон пише за света на финландеца, а до голяма степен и на скандинавеца по принцип. Островът и морето са много важни части от този свят, всъщност природата като цяло, както и свободата на личното пространство. А на английски ли я чете?

От Карин Алвтеген аз съм чела Skuld, Svek, Saknad и Skam - много са силни всичките. И е време да прочета и още нещо нейно.

# 583
  • София
Cioccolata, да, много точно си го написала. На английски я четох, защото изобщо не бих могла да се справя с такъв богат език с детайлни описания и нюанси, ако я четях в оригинал. Аз съм начинаеща в шведския и засега криминалните романи са ми най по мярка  Simple Smile
Бих чела още от Туве Янсон и може би Дъщерята на скулптора ще е следващата.

Благодаря за отзивите, ще те следя за препоръки за шведски автори  bouquet

# 584
Прочетох "Вечерята" на Херман Кох и съвсем заслужено ѝ лепнах 5* в Goodreads. Точно от такова четиво имах нужда: кратко, без излишно разтегляне, директно, без никаква украса, брутално, без нито един милиграм захар, поднесено с много хапливо чувство за хумор, да не кажа и черно. Кох не просто е направил дисекция на холандското общество, ами направо го е направил на кайма и му е таковал таковата Laughing Отсега нататък ще гледам на ресторантите с друго око Twisted Evil
Днес мисля да видя сметката и на "Свобода" на Джонатан Франзен, че нещо много я проточих. Най-вероятно ще ѝ дам 4*, стига финалът да не е омазан. Имаше няколко момента, които откровено ми дойдоха в повече и според мен не е далеч толкова впечатляваща, колкото "Чистота". Въпреки всичко книгата си е наслада за сетивата ми и още отсега запретвам ръкави за "Поправките".

Общи условия

Активация на акаунт