ЮЛСКИ мами 2018 - Тема 2

• 76 892
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
Аз пък винаги съм искала секцио ! Около мен няма една приятелка, която да е родила естествено и да е казала, че ще повтори естествено ! Дори такива жени, дето много надъхани, много издържливи казват, че това освен физически е и психически тормоз.Проблем не е само в болката, а и в отношението на мед. персонал- могат да те оставят да се мъчиш и с дни, а да не казвам с колко деца съм работила , увредени от естествено раждане след скачане на корема на майката. Малко съм си наплашена като цяло...

В крайна сметка откакто съм бременна съм на мнение, че ще се помъча естествено. Да, ама моето АГ, което НЕ изражда е на съвсем различно мнение за мен. Аз съм с лапароскопска операция преди година с много сраствания, отделно имам HPV активен от години. Значи мене с операция не могат да ме излашат... всеки след разказа си за лапароскопията ми  казва, че вече съм минала все едно през едно секцио (естествено мисля си , че болката ще е по-голяма при секцио).
Та моето АГ е на мнение, че по-добре секцио, защото по последни проучвания деца с аутизъм са на майки раждали естествено с активно HPV и думите й бяха" ти точно си наясно с всички състояния при децата и нали няма да рискуваш да направиш този експеримент с HPV и ест. раждане." Еми няма да го направя Grinning
+ всичко това при секциото ще могат да ме огледат вътре за сраствания, и за неизчистени места от предходната операция.
Всеки сам си решава и не смятам, че трябва да се поставят определения като лигли и тн... всеки сам си решава.
Нооо наистина съм съгласна с вас , че в БГ масово се правят секциота,  защото им е по-лесно на лекарите. Аз съм с няколко причини, за които ще се захвана, за да бъда секцио.

# 601
[/url]
Отделно от това тепърва излизат много изследвания и за дългосрочните последствия - както върху последващи бременности на майката (повишен риск от плацента превия и акрета, повишен брой спонтанни аборти и т.н.), така и върху здравето на детето(повишен риск от ранно затлъстяване, от астма, в някои изследвания смятат, че дори и от по-сериозни заболявания като левкемия) от секциото, така че не виждам смисъл да се поемат тези рискове, ако не се налага изрично.

Писах, вчера коментар, днес го няма, така че повтарям:
ada123, може ли източник/линк към въпросните изследвания?
Разбира се - ето това е едно от последните: http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371%2Fjournal.pmed.1002494 , ето това мисля, че беше за левкемията(отдавна съм го чела и сега потърсих първото в гугъл): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27986703

Не поствам информация като някакъв вид обвинение към майките, родили със секцио, независимо по каква причина - напротив, мисля, че това е доста по-тежък вариант (в общия случай). Давам я само като информация за тези, които тепърва трябва да направят избор без наличие на медицински показания за секцио. И това са само плановете, разбира се - как точно ще завърши раждането никога няма гаранция. Имам две нормални раждания, но знам, че винаги има възможност да се наложи третото да завърши секцио - и ако стане така, ще се радвам, че съществува тази операция. 

Ако секциото се налага и изборът е дали да се рискува живота на майката и/или детето, за да се роди вагинално - не мисля, че може да има две мнения по въпроса. Въпреки, че смятам, че в отсътвие на показания за друго естественото раждане е по-добрият вариант за майката и бебето, не съм поддръжник на вагиналното раждане на всяка цена. По-добре живи майка и дете, пък макар и с някакъв шанс за проблем в бъдеще, отколкото никакви.

Статиската сочи, че Великобритания има един от най-високите проценти на смърт при раждане в сравнение с останалите европейски държави, според мен голяма голя играе залитането по естественото раждане.
На свой ред да попитам за линк към въпросната статистика? Любопитно ми е дали включва България, защото поне последно като гледах бяхме доста по-зле в тия статистики от Англия - и по майчина, и по детска смъртност, както и по % недоносени. Въпреки многократно повечето ехографи през бременността и огромния процент секцио.

Продължителността на възстановяването е индивидуално при всяко раждане - в общия случай е по-бързо при вагинално, но има и изключения и в двата случая, както е писала passenger.

Аз пък винаги съм искала секцио ! Около мен няма една приятелка, която да е родила естествено и да е казала, че ще повтори естествено ! Дори такива жени, дето много надъхани, много издържливи казват, че това освен физически е и психически тормоз.Проблем не е само в болката, а и в отношението на мед. персонал- могат да те оставят да се мъчиш и с дни, а да не казвам с колко деца съм работила , увредени от естествено раждане след скачане на корема на майката. Малко съм си наплашена като цяло...
Miss_V, тъй като казваш, че не познаваш жена, родила естествено, която да иска да повтори - две деца съм родила естествено, без упойка (но и без окситоцин преди това, който засилва контракциите и ги прави силно болезнени), след всяко от ражданията съм била готова още на другия ден да родя следващо Simple Smile Имам прекрасни спомени от ражданията. Дали са боляли - да, особено в един момент, но не е било нищо извънредно, нито непоносимо (и това от човек, който се страхува да си направи зъб без упойка!). Но както казах, не са ми вливали окситоцин, което мисля че доста облекчава нещата (макар че се случват по-бавно). Възстанових се много бързо, реално можех да си живея нормално от първия ден още, макар че първата седмица се ограничавах до по-кратки разходки (до 1-2часа).
Но съм съгласна с теб, че много майки получават ужасно отношение, особено защото искат да родят нормално. Аз раждах в частна болница и двата пъти, в присъствието на мъжа ми и ми бяха спестени тези неща (макар че и тези фактори не са гаранция за съжаление).
Скачането по корема пък (Кристелер се нарича) е абсолютно отречена практика, дори според МЗ, но за съжаление наистина на много места си позволяват да я ползват, въпреки, че е изключително травмираща физически и психически - както за майката (пукнати ребра и т.н.), така и за бебето Sad Единственото, което бих могла да препоръчам от моя опит е внимателен избор на екипа за раждане - след отзиви(като питате изрично от какво са доволни хората - някои са доволни от неща, от които вие може да не останете никак удовлетворени), лични разговори с екипа и т.н., така че да знаете че това са хора с вашата нагласа, поне доколкото е възможно.

Последна редакция: сб, 03 фев 2018, 12:41 от ada123

# 602
  • Варна
Наистина си мисля, че приятелките ми родили по веднъж естествено са ужасени предимно от лекарите и акушерките, болничния престои, циганките на около, мизерията в отделенията....., зашиването после също не е за подценяване.

# 603
Наистина си мисля, че приятелките ми родили по веднъж естествено са ужасени предимно от лекарите и акушерките, болничния престои, циганките на около, мизерията в отделенията....., зашиването после също не е за подценяване.
Наистина е тежко, особено в момент, в който жената е много уязвима физически и психически Sad За съжаление повечето от тези "екстри" и при секциото не са спестени... Надявам се някой ден достъпът до нормално човешко отношение, нормална среда и т.н. по време на раждането и след него да се смята за подразбиращ се и у нас, а не да се налага да се заплаща със суми, които не всяко семейство може да си позволи (а както казах, дори и тогава не са гарантирани - нека никой не остава с впечатлението, че частната болница е 100% гаранция за тези неща).

# 604

В крайна сметка откакто съм бременна съм на мнение, че ще се помъча естествено. Да, ама моето АГ, което НЕ изражда е на съвсем различно мнение за мен. Аз съм с лапароскопска операция преди година с много сраствания, отделно имам HPV активен от години. Значи мене с операция не могат да ме излашат... всеки след разказа си за лапароскопията ми  казва, че вече съм минала все едно през едно секцио (естествено мисля си , че болката ще е по-голяма при секцио).
Та моето АГ е на мнение, че по-добре секцио, защото по последни проучвания деца с аутизъм са на майки раждали естествено с активно HPV и думите й бяха" ти точно си наясно с всички състояния при децата и нали няма да рискуваш да направиш този експеримент с HPV и ест. раждане." Еми няма да го направя Grinning
+ всичко това при секциото ще могат да ме огледат вътре за сраствания, и за неизчистени места от предходната операция.
Всеки сам си решава и не смятам, че трябва да се поставят определения като лигли и тн... всеки сам си решава.
Нооо наистина съм съгласна с вас , че в БГ масово се правят секциота,  защото им е по-лесно на лекарите. Аз съм с няколко причини, за които ще се захвана, за да бъда секцио.

Благодаря и за твоето мнение.
Тъй като забеляах, че на места коментираш мое изказване, настоявам да направя няколко уточнения:
 1. "смятам, че трябва да се поставят определения като лигли и тн... " - Никоя не съм нарекла лигла и моля да не се преиначават думите ми. Това, което написах е, че да пожелаеш секцио, САМО защото може да те заболи е лигавене. Също така написах, че когато е наложащо по някаква причина - диабет, проблеми с очите, заболявания, риск и т.н. .. Естествено, че ще се роди по този метод, но тогава вече не говорим за свободен избор.

2. Тъй като каза, че нямаш приятелки, които ще повторят, около мен има много обратни примери - майка ми, сестра ми, колежки.. Субективно е и нито твоите нито моите приятелки са критерий.

И последно, не случайно написах никой да не се обижда на мнението ми. Все пак всеки си споделя вижданията. Аз не налагам своето и не желая някой да се опитва да ми налага неговото. Затова ще помоля да пазим добрия тон, да уважаваме решенията на всеки, мнението на всеки и да не използваме толкова удивителни знаци, защото "звучат" като каране и повишаване на тон Wink

Последна редакция: сб, 03 фев 2018, 13:30 от Isabella.Fletcher

# 605
# 606
Аз като ветеран,с 3 естествени раждания,да си кажа.Щом съм се навила четвърти път, значи не е толкова страшно това раждане.В държавни болници съм раждала, проблеми не е имало.Последния път бях без окситоцин,действително болките са по-малко.Когато децата са с разлика по-малка от 5 години,матката все още "помни" предишното раждане и второто е по-бързо и лесно.След този период се смята ,че матката е напълно възстановен а и раждането е като за първи път.Понеже моите деца са с голяма разлика,от личен опит мога да потвърдя това.
За количките-роман мога да напиша.За мен оптималния вариант е количката да е възможно най-лека и да се свива тип чадър.Детето расте, количката натежава,а винаги има стъпалца или други препятствия,където трябва да се пренесе цялата на ръце.Ако е обемна и тежка,си е зор работа.С първата количка така изпуснах едно стъпало и паднах,слава богу само аз се контузих,успях да приема количката права.Последно бях доволна от hauck,много са здрави,а и случайно ако има проблем,ти изпращат части от Германия.Имах една триколка,с големи гуми, мислех,че ще е по маневрена,тъй като бебето беше зимно,ами на третия месец я продадох.И макларъна са много добри,ползвах временно от една приятелка.Всеки сам си преценява

# 607
Гледай ти колко много смели жени имало в групичката готови да имат повече от две деца  BlushHeart EyesGrinningKissing Heart Супер!!!

Статиската сочи, че Великобритания има един от най-високите проценти на смърт при раждане в сравнение с останалите европейски държави, според мен голяма голя играе залитането по естественото раждане.
На свой ред да попитам за линк към въпросната статистика? Любопитно ми е дали включва България, защото поне последно като гледах бяхме доста по-зле в тия статистики от Англия - и по майчина, и по детска смъртност, както и по % недоносени. Въпреки многократно повечето ехографи през бременността и огромния процент секцио.
[/quote]

http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20160105215944/http:// … sty-cb1-2013.html

https://www.theguardian.com/news/datablog/2010/apr/12/maternal-m … development-goals

Това е единственото, което намирам и където България е включена
http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20160105202748/http:// … ge-pregnancy.html

И отново да се върна на въпросът за избора на количка, който си зависи доголяма степен от начина на живот. Ние сме си професионални номади, пътуваме често, децата ни са по летищата от бебета, колата е като втори дом, щом времето позволява сме навън, винаги сме с децата, гледачки и помагачки в повечето случаи липсват. Всичко, което си позвалявам да напиша, го казвам от позицията на моя опит, който в никакъв случай не е релевантен за всички. Моля никоя от вас да не се засяга или приема думите ми като упрек или заяждане. Отворена съм за всяко мнение и опит, човек винаги има какво да научи.
MilaMu Да, засега планът е да раждам отново в Англия.

PS Моля обяснете как слагате по повече от един цитат в коментара си

# 608

http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20160105215944/http:// … sty-cb1-2013.html

https://www.theguardian.com/news/datablog/2010/apr/12/maternal-m … development-goals

Това е единственото, което намирам и където България е включена
http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20160105202748/http:// … ge-pregnancy.html
Значи няма нищо различно от това, което съм гледала преди...
Във втората статия я има България в статистиката, с майчина смъртност над три пъти по-висока от тази в Англия (UK - 8.2, Bulgaria - 27.7 на 100 000 раждания).
Последния линк, в който България е на първо място, статистиката е за брой раждания на жени между 15-19 години - т.е. имаме най-много непълнолетни родилки в класацията.

Като пишеш коментар, отдолу има последни мнения, и под всяко има бутон "Вмъкни цитат" - там може да вмъкнеш колкото искаш.

# 609
Аз съм имала 3 естествени раждания и бих искала 4тото да е.секцио. Имам си лични причини, заради които го искам. Иначе не оспорвам по-бързото възстановяване след нормалното раждане, въпреки че има изключения! Не искам да го мисляи да се тормозя от сега за това. Важното е аз и бебето да сме живи и здрави до края! Успех на всички вас и лека бременност! 💙❤

# 610
ada123, сега и аз видях родината във втората статистика. За съжаление резултатите са такива, каквито са.
Явно като пиша коментар винаги трябва да ползвам пълната версия, ще пробвам следващият път. Благодаря ada.
За да разведря разговара ще ви покажа на какво попаднах, даже поръчах няколко неща.
https://www.seraphine.com/en-gb/

# 611
Здравейте момичета, понеже гледам че вече се коментират колички, а какво ще кажат мамите които вече имат по едно две дечица за кошарите. Кой размер ще препоръчате 60/120 или 70/140?

# 612
  • София
Аз съм раждала първият път нормално,  с избор на екип. Преносвах 1 седмица, док ми даде 1 хапче разделено на 4, да го пия в къщи през 2 ч, после имахме среща в болницата след 8 ч,бях с контракции на 5 мин и 2 см разкритие. Оставиха ме в една родина стая сама и ми казаха, като зачестят болките да ги извикаме.Бяхме се разбрали за епидорална, но аз ги извиках на 9 см разкритие и направо ме качиха да раждам. Та приеха ме в 20 ч,и бях родила в 22 ч. После на другия ден си бях ок, само хемороиди ме мъчеха 1 седмица. Сега второто се надявам да е също нормално, може би пак ще пренося, ще видим.

Относно креватчетата, този път мисля да не купувам въобще, старото го подарих отдавна. Сега мисля да си взема от тези които са като прикрепени към спалнята, малки кошарки. Ако мислите да кърмите,  гледайте да ви е удобно леглото и да ви е наблизо, защото с търчане в друга стая и събуждане, не се издържа.

# 613

Като наъиснеш "отговор" или "цитат" и те пренасочва към друг прозорец, където да напишеш коментара си. Под него има всички отговори, като под всеки един от тях има бутон "вмъкни цитат"..

Аз лично мненията с копирани няколко дълги цитата, не ги чета. По-лесно за читателя е да вмъкнете цитат и да оставите изречението, което искате да коментирате, като изтриете излишния текст! 😊

# 614
Да се включа и аз Simple Smile
За раждането - като цяло съм привърженик на естественото раждане и се надявам този път да имам възможност. Първото ми беше секцио по мед. причини. Не мога да се оплача - изражда ме докторката, която ми следи цялата бременност. Доволна съм, но ако имам възложност и не се налага не бих го пожелала сама. Разликата на децата ЖЗ ще бъде 4 г и 2 месеца. Към момента няма индикации да е наложително да е отново секцио, но има много време и нищо не се знае. Тази бременност ми е много по-различна и леко проблемна, докато с първото дете не разбрах до 7-мо месец, че съм бременна.
Темата за количките Simple Smile Като майка с опит вече определено знам към какво да се насоча и какво да гледам. Но въпреки, че практичността ми е водещ критерий не мога да се пречупя да си купя нещо, което не харесвам визуално 😂 Основните ми изисквания са тежест, гуми, легнало положение и багажник. Количка-чадър не харесвам, но за пътуване са идеални ( например Нуна). Макларън са класика - здрави, маневрени и удобни ( но са ми грозни). По-бюджетните колички не са ми  сред фаворитите главно зАради малките гуми и многото чуплива пластмаса по тях. Стокке и Мима пък не са изобщо практични, особено Стокке за нашите пътища + неудобното прибиране в багажника. Полските колички са ми пълно табу - много тежки и тромави - както шасито, така и кошовете. Обемни и по мое мнение неудобни. Бих предпочела дори по-хубава количка втора ръка, ако нямам възможност ( първото ми дете се вози до 1 г и 5 месеца), но не и някоя от посочените 😂 Най-вероятно ще поръчаме от някой чужд сайт или ще дебна намаления, ако има скоро. Всеки си преценява сам и си определя кое ще е приоритетно в избора на возило на бебето все пак Simple Smile Аз съм се спряла на Mutsy Igo, като единственото, което не ми харесва са цветовете на цялата марка. Едни убити и тъмни - сякаш не са за бебче. Но към този момент смятам това да е. Таткото не иска да бързаме и има време, така че не се знае.
За втората ФМ знам, че е най-важна. В този срок на бременността се виждат всички органи и особености на плода. При първата бременност ходих само на тази фм и на скрининг преди това. Сега ходих и на ранната, но ако на тази всичко е наред едва ли ще запиша и късната. Успех на всички! 🍀🍀🍀

Последна редакция: пн, 05 фев 2018, 01:44 от Mimsiii

Общи условия

Активация на акаунт