8 клас - Новата година със късмет, да тръгне занапред(със щот..., нали си знайте)

• 97 510
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Хекси, браво на Вики!
Весели празници!
Нашите подаръци тийнът вече ги получи.

# 121
  • Русе

Амбер, все ще пиша и все забравям. Виктория премина през животински лекар, през детски, през още много неща. Сега вече твърдо е заявила, че иска или да е адвокат или нещо в общините. Точно какво все още не знам. Има голям интерес към политиката. Често говорят с учителя си.

И Светльо от време на време подскача на ветиранарна медицина. Много обича да гледа една поредица по каналите, за една ветеринарна клиника в щатите , където оперират кучета. На мен ми е отвратително, но той гледа с голям интерес, както и поредицата за паразитите. Обаче понеже го мързи да учи, напоследък казва, че иска да стане учител по биолгия.
   На училищното парти подари плюшено мече и беше фаворизиран от всички съученички, като избрал най-хубавия подарък. Подсигурихме му подарък изненада за Коледа, щот поръчания вече е даден, взет и сега се дава срещу изпълнени задължения - страници от английската книга, задача и нещо прочетено за композиторите. Smiling Imp Претупва ги за по-малко от час, ама се цупи.
      Ваканцията започна. Днес да не остане назад отиде да виси с другарчето си по лостовете, щот не можело ден без тренировка. Намръзнаха както трябва и се надявам утре да не повтаря.

# 122
  • София
Странно нещо са родителските амбиции... Детето на мои приятели е много буден и амбициозен младеж, който иска да стане политик и това е единсвената му цел в живота. Участва в училищни дебати, ходи в Парламента в дните на отворените врати, чака политиците за автографи... Родителите му имат автосервиз, голям и успешен бизнес и искат той да участва в него, за да го наследи след време. Синът обаче нито се вълнува от коли, нито може да различи крик от чук например. Не различава моделите коли, дори не си мечтае да има шофьорска книжка като всяко нормално момче. Бащата го кара да ходи в сервиза винаги, когато е свободен и да се учи да поправя коли и са голям цирк. Разправии как нищо не разбира, колко е смотан като мъж.... Просто родителите искат детето им да прилича на тях и да сбъдне техните желания. Е, какво мислите за изкривените родителски амбиции, когато интересите на детето и родителя нямат точка на пресичане?

# 123
Амбер, тя също много се интересуваше. В същото време е много чувствителна. Не е за нищо свързано  с болка и кървища.  Отделно казва,че много години се учи.
Габи, тук има случаи когато родителите завършили най ниската степен на обучение,  натискат детето им да учи също там въпреки че има сили за гимназия . Мен никой не ми е казвал къде да уча. По стечение на обстоятелствата съм електроинженер. Баща ми е електротехник.
Бих насочвала , но твърдо  не бих казвала какво да учи. Живота си е техен.

Последна редакция: сб, 23 дек 2017, 20:24 от Хексилина

# 124
  • София
На мен ще ми бъде интересно да обсъдим всички положения на разминаване на родителски амбиции и детски желания. Познавам хора музиканти, чиито деца нямат талант, но насила или с връзки учат в музикални училища, само защото това са амбициите на родителите за тяхното бъдеще. Познавам и майка на пълничко момиченце, която иска на всяка цена детето да стане гимнастичка и го влачи на стадиона по два пъти в седмицата като не осъзнава, че момиченцето просто няма данни за това. Ядосва се, че когато има състезания, треньорката никога не избира нейното дете и смята това за лично отношение. Всъщност детето просто никога няма да стане гимнастичка, но може би има други таланти, които майката подценява. Примери много. Имам колежка, която беше болна на тема СМГ след 4 клас. Дъщеря и няма никакви математически заложби, но тя я записа на всички възможни курсове и частни уроци и детето някакси успя да се класира. После обаче креташе до последно на опашката и не можеше да се справи с нивото там. Мразеше математиката, училището, по-способните деца.... Защо родителите не акцентират върху качествата на децата, а искат от тях реализация на собствените си желания?

# 125
  • Русе
  Не знам как в днешно време родител може да реализира някакви амбиции. Или пък някой да знае, кое е сигурно и осигуряващо щастие. Аз поне не знам. Моето дете от както може да говори е категорично в Не то си. Без истреии, без цупене, просто твърдо - Не. Забранявала съм му да ходи на тренировки, на състезания. Прегазва ме и отива. Ако го накарам да седи над учебник, ще седи 24 часа и няма да научи нито дума. Категорично отказа да ходи в спортно училище.Де ги тез родители и тез деца, дет могат да реализират амбиции. В МГ не се влиза без някакви качества. И обикновено родителите натискат за там заради средата и заради представата за най-качествено образование. За примера с гимнастичката, не знам какво ще търси на стадион гимнастичка и с два пъти седмично , е по-скоро оздравително някакво занимание, което е може би полезно за двигателна култура. При музикантите пък съвсем насила не става от една възраст нататък особено.
  Отделно, моята работа е свързана с математика и се води модерна и печеливша. Това е последното, което искам да прави детето ми. То и той не проявава никакъв интерес в такива насоки де.Изобщо не знам кое точно е добро и сигурно. Всяко нещо си има - За и Против.Така че най-добре е той да си избира. Само му напомняма, че за това, за което ми говори, трябва да завърши 12 клас поне.

Последна редакция: сб, 23 дек 2017, 19:55 от A m b e r

# 126
  • в здрача
Аз не познавам такива родители и деца съответно, така че мога да говоря само за нещата които аз правя, а това е да търся евентуалните таланти на децата и да им предоставям възможности. Другото е тяхна работа.
Детето ми само поиска да отиде в залата за худ. гимнастика, само поиска после да се откаже и я подкрепих. Поиска да плува, намерих треньор, трима всъщност, защото не искаше да се състезава, а и тримата я натискаха да влиза в отбора след известно време. Поиска да пее, ходеше и на пеене, концерти, после театъра... разбра и че това не е за нея, пък и дойде 7 клас, а математиката и харесваше, както и да рисува на компютъра и искаше да учи точно информационни технологии и да прави сайтове.
Сега манията освен сайтове и рисуване рисуване​ е и корейския език и музика. Няма как да помогна и ги учи сама през  сайтове на английски. Не знаех, че части от йероглифите са звуци които се четат, като азбука.
Но и аз да кажа, че 2 пъти седмично в залата се ходи в начална фаза - за спортна активност и да се видят кои стават за гимнастички междувременно. По състезания ходи отбора, а момичетата от отбора са по 4 часа всеки ден в залата, а ваканциите по 8. Не питайте кога учат и пишат домашни.

# 127
Честита Коледа! Здраве и късмет!

# 128
  • София
Просто родителите искат детето им да прилича на тях и да сбъдне техните желания. Е, какво мислите за изкривените родителски амбиции, когато интересите на детето и родителя нямат точка на пресичане?
Онзи ден обсъждахме точно аналогична ситуация. Бащата има успешен бизнес, който очаква да бъде наследен от децата му. Т.е. вече не очаква, защото те са големи, с достатъчно добри и успешни професии и никакво желание да се занимават с бизнеса му. Аз смятам, че не е редно ако децата не желаят да следват пътя на родителите си професионално. От друга страна разбирам и тъгата на бащата. Тук не говорим за амбиции, а за доста по-глобални неща.

Весела Коледа на всички! Пожелавам ви светли празници и много любов! Heart

# 129
  • София
Здрави и светли празници на всички!  Hug

# 130
  • Чикаго / София
Честита Коледа! Здрави и щастливи да сте!

# 131
Честита Коледа!И весело посрещане на новата година!

# 132
  • столицата
Честито Рождество!
Здраве, мир , любов и топлина за всички!

# 133
  • България, София
Честито Рождество Христово!
Пожелавам много, много здраве на всички вас и любимите ви хора. Нека в домовете ви царят любов, топлина, хармония и благоденствие.

Четях ви в последно време, но бях толкова затрупана от работа, че не смогвах да пиша.

Виви, успехи на новото място.

Малко отчет за наборката: мина класното по БЕЛ. Има 6.00. По МАТ и НЕ ще правят през януари.
Като гледам как върви с математиката, май ще има 4 за срока. Нито има особено желание да решава задачи, нито й се отдава особено. Нещо много започна да я мъчи тази математика. Според мен с повече решаване на задачи нещата могат да се подобрят, ама не иска. Не мога да преценя къде е проблемът: в учителката или в материала.
Доволна е от коледните подаръци, а днес цял ден се е отдала на четене на "Хари Потър".
В петък си разменяха подаръци. Получи книжка на немски, но така си стои.

По повод на родителски амбиции - нямам примери около себе си, подобни на споменатите от Габи. Наборката  няма още ясни насоки за следване. Нямам намерение да я тласкам към сфера, която не е нейната. Вярвам, че ще успее да направи избора си, като му дойде времето. Колкото и да е перспективно да се занимава с математика, не вярвам да се насочи натам. С каквото можем, ще й помагаме, но няма да й налагаме. На мен никой не ми е налагал какво да избирам след гимназията. Изборът си го направих аз. Не бих я посъветвала в България да избира моята професия.

# 134
Велина, браво на госпожицата.
Успех на класните работи по МАТ и НЕ.
Нашите пък минаха това по МАТ преди ваканцията, а по БЕЛ и НЕ ще правят след  Нова година.

Общи условия

Активация на акаунт