С какво ви дразнят свекървите- 89

• 78 594
  • 800
  •   1
Отговори
# 435
Аз , доколкото схващам , годеницата сега седи в къщата , в която текат  ремонти и чака мъжът и да се върне от плаване. А другите хиени си седят в апартамента и и пилят нервите. Преди да имам брак с някого , при подобна ситуация , не бих обитавала негово жилище , при това , което се подготвя за други хора. И да търпя негативи.
Кой знае родата му за каква златотърсачка я има , или навлек. Човекът не може да се ожени от липса на време и претенции отвсякъде.

# 436
  • София
Aз пък си мисля, че ако авторката и мъжът й не вземат мерки и не си купят собствено жилище, ще стане следното: сега оправят къщата, после и апартамента, разменят се живущите както са се разбрали, обаче, той има и мързелива сестричка, и т.к. жилищата са на родителите му къщата ще си остане за тях /да я обитават/, апартамента ще го препишат на сестричката, че тя нали горкичката няма добра заплата, а синчето - "ма той мояк бе, пачките го бият по г*за, ще си купи друго жилище", само че в това време първо ще е изхарчил подобаваща сума за ремонти, които не са за неговото семейство и второ ще са си съсипали нервите /авторката и мъжът й/, трето никога няма да се почувстват спокойни и в техен дом, защото свекървата винаги ще им напомня каква услуга им върши, че ги е пуснала да живеят под нейния покрив и как са длъжни за сметка на това да я издържат и първо за нея да мислят, после каквото им остане да си го харчат за тях. Тя свекървата от сега е заявила, че първо иска да й се ремонтират имотите и чак тогава да се женят, като междувременно я й издържат.
Моят съвет е - вместо да наливате купища пари в чужди имоти, си купете нещо ваше и си ремонтирайте него. Така ще си спестите и много вмешателста и посещения от типа "туй сий мойта къща/ап., ще си идвам когато си искам".

# 437
Обикновено намирам мненията на Афродита за твърде крайни и предубедени, но с горния ѝ пост съм абсолютно съгласна. Има огромна вероятност да се получи точно така както тя е написала.

# 438
 Харесвах, харесвах мнения по последния въпрос. Да допълня.
Момичето, споделило проблема си, има съвсем основателни притеснения при така описаната ситуация и с достъпа до банковите сметки, и с приоритетите на родителите, ползващи доходите на сина си явно за повече от нормален живот. Описаното не е помощ към закъсали родители, а издръжка на фамилията и реновиране - вкарване на големи суми пари в имоти, които не са негова собственост. А щом и на сина е направило впечатление, че сумите, които са изтеглени от сметката му, са по-големи от очакваното...
И аз съм съгласна с Афродита.

# 439
  • София
Има една особена порода родители, които смятат едното си дете за финансов донор, а и не само - да е на разположение, когато някаква работа трябва да се върши. И когато дойде време това дете да се отдели, полудяват от яд и правят всичко възможно това да се забави максимално дълго, защото не искат да пуснат благото. Много е егоистично, но съм виждала такива хора с очите си и си представям как се чувства Lys.
От друга страна - кога стана циганка, кога ти почеря гъзът? Още не сте женени, ти вече му правиш сметка на парите! Че родителите му се държат с него като с олигофрен, който само трябва да внася в сметката, пък той да се хили доjavascript:void(0);бронамерено и да не се усеща, е видно, но поне ти не се дръж така с него, защото по този начин той няма никога да порасне. И не виждам нищо лошо, че сестрата ще наследи половината имущество, то оставаше и да я лишат. Какво като братът прави ремонт - като има възможност и желание, ще направи, по-добре ли е да се рушат имотите? Брат да се погрижи за сестра си не е лошо и не виждам проблем тя да владее ремонтираното от него жилище.
Отделен имот, при наличие на собствен (ако съм на мястото на мъжа), който ми харесва и искам да ползвам, изобщо не бих купувала, това са години робство за някакво жилище, което накрая ще е и старо на всичкото отгоре, има други начини да си инвестираш парите, които са с по-добра възвръщаемост и бих се насочила към тях.
Та, ако виждам някакъв по-съществен проблем, той ще е ако мъжът не иска да инвестира в нов имот, а тя дърпа натам. Най-добре да се разберете по въпроса преди сватбата, че да няма после драми.

Там е работата, че в случая, родителите и по- специално майката, иска колкото може по- бързо да стане ремонта и дори, според авторката, си мечтаела до края на годината да се нанесат в къщата.
Затова и е повдигнала въпроса, че много харчат и че са ходили на почивка при майката и бабата на авторката.

А, авторката има други приоритети- почивка, после сватба, деца..............а ремонта, някога, но не сега.
Което значи, че ще си седят под наем, ще хвърлят всеки месец едни пари на вятъра, на тях няма да им е изгодно, но пък на нея лично- да.
Щом тя няма нищо зад гърба си, защо пък той да има? newsm78

Това, че нейната майка живее със собствената си майка, е в реда на нещата- те са нейни мама и баба.
Но, да помогне той на родителите си и на сестра си- " Да сА нИ чува!" както казват у наше село. Mr. Green

# 440
  • София
Скрит текст:
Има една особена порода родители, които смятат едното си дете за финансов донор, а и не само - да е на разположение, когато някаква работа трябва да се върши. И когато дойде време това дете да се отдели, полудяват от яд и правят всичко възможно това да се забави максимално дълго, защото не искат да пуснат благото. Много е егоистично, но съм виждала такива хора с очите си и си представям как се чувства Lys.
От друга страна - кога стана циганка, кога ти почеря гъзът? Още не сте женени, ти вече му правиш сметка на парите! Че родителите му се държат с него като с олигофрен, който само трябва да внася в сметката, пък той да се хили доjavascript:void(0);бронамерено и да не се усеща, е видно, но поне ти не се дръж така с него, защото по този начин той няма никога да порасне. И не виждам нищо лошо, че сестрата ще наследи половината имущество, то оставаше и да я лишат. Какво като братът прави ремонт - като има възможност и желание, ще направи, по-добре ли е да се рушат имотите? Брат да се погрижи за сестра си не е лошо и не виждам проблем тя да владее ремонтираното от него жилище.
Отделен имот, при наличие на собствен (ако съм на мястото на мъжа), който ми харесва и искам да ползвам, изобщо не бих купувала, това са години робство за някакво жилище, което накрая ще е и старо на всичкото отгоре, има други начини да си инвестираш парите, които са с по-добра възвръщаемост и бих се насочила към тях.
Та, ако виждам някакъв по-съществен проблем, той ще е ако мъжът не иска да инвестира в нов имот, а тя дърпа натам. Най-добре да се разберете по въпроса преди сватбата, че да няма после драми.

Там е работата, че в случая, родителите и по- специално майката, иска колкото може по- бързо да стане ремонта и дори, според авторката, си мечтаела до края на годината да се нанесат в къщата.
Затова и е повдигнала въпроса, че много харчат и че са ходили на почивка при майката и бабата на авторката.

А, авторката има други приоритети- почивка, после сватба, деца..............а ремонта, някога, но не сега.
Което значи, че ще си седят под наем, ще хвърлят всеки месец едни пари на вятъра, на тях няма да им е изгодно, но пък на нея лично- да.
Щом тя няма нищо зад гърба си, защо пък той да има? newsm78

Това, че нейната майка живее със собствената си майка, е в реда на нещата- те са нейни мама и баба.
Но, да помогне той на родителите си и на сестра си- " Да сА нИ чува!" както казват у наше село. Mr. Green
Kой ще продължи да живее под наем, като в момента никой не е под наем? От къде на къде той е длъжен да помага с такива огромни финанси? Направил го е на добра воля и те са му се качили на главата /сестра му, майка му  баща му/. Човека не стига, че си отделя от собствения залък за чужди имоти, в същото време ги и издържа, ами и те с претенции да ставало по-бързо и първо тяхното да се оправи, а неговата сватба - майната й, като приключи с тяхните ремонти тогава?!?!?! Аз ако съм и ми заявят, че трябва да си отложа сватбата за да направя основен ремонт на чуждо жилище, защото някой който не е изкарал 2 лв. да ги вложи там, така искал - ей туй ще е края на всички ремонти. Свекървата като иска да стане по-бързо ремонта на нейнто собствено жилище в което тя ще живее - да извади пари и да ги плати тия ремонти. А не да обяснява на сина си как смее да харчи собствените си пари за собствената си сватба и почивка, преди да й е направил нейните ремотни на нейния имот?! Той не й е нито роб, нито чирак, нито е длъжен да прави каквито й да е ремонти по чуждите жилища.
А това за банковата сметка е другата наглост - не стига че ги издържа, ами и са се оляли.  Sick Sick Sick
Съвет към авторката - направете им карта на отделна банкова сметка и я зареждайте с колко пари вие прецените, така няма да имат пълен достъп до финансите ви, и няма как да изхарчат повече отколко вие им определите. Ако се разсърдят им кажете, че и толкова няма да получат, щом не им харесва. На това му се вика "намерили, че се наср@ли".

# 441
  • София
и само си водя записки - да си знам утре, ако Мамин ми доведе някоя, дето една тухла няма

Значи тая някоя ще е като мамин златен, който също няма тухла, щом е довел жена си при маминка.
Което го прави льольо, ама е мамин, забравих.
Като започнете да се запревземате с наследствените апартаменти и да неглижирате чуждите такива, е мн забавно.
Доста буквално подходиха всички с тия картофи. Нейни си били, не знам си какво. Трябва да си изрод, за да не отделиш два картофа. Само че е пределно ясно, че става дума за отношение и внимание. Доста прозрачно отстрани, но явно не и за мамин златен, който оглежда наличностите на картофите, а не схваща, че просто го спъват да се погрижи за жена си.
И клишето, че не бягали по една пътечка свекърва и снаха.
Един мъж тук беше написал коментар, който ми остана в съзнанието. А именно, че всеки джаул, отделен за родители, го взима от енергията, предвидена за децата си и жена си.
Не бъдете буквални отново, моля.
Денонощието ни повече от 24 часа няма да стане и утре този същият ще отиде да закърпи на мама полата/джама/вратата на соц шкафчето, а няма да си изкъпе или изведе детето на разходка. Ако ще и на двата края на града да живеят.

Може да се е изтъркало, но темата носи още в заглавието си презумпцията как трябва да изглежда съдържателно. Не се казва "бъркам ли някъде, дайте ми съвет" по същия начин, по който в тема "оплачете се от какво сте болни" никой не хока другия, че се развявал на минус 10 без шапка и затова му се падало да е болен.

Последна редакция: сб, 06 яну 2018, 14:54 от The Catcher in the Rye

# 442
  • Ямбол
На авторката изобщо не ѝ влиза в работата да се меси в чужди взаимоотношения.

# 443
  • София

Kой ще продължи да живее под наем, като в момента никой не е под наем? От къде на къде той е длъжен да помага с такива огромни финанси? Направил го е на добра воля и те са му се качили на главата /сестра му, майка му  баща му/. Човека не стига, че си отделя от собствения залък за чужди имоти, в същото време ги и издържа, ами и те с претенции да ставало по-бързо и първо тяхното да се оправи, а неговата сватба - майната й, като приключи с тяхните ремонти тогава?!?!?! Аз ако съм и ми заявят, че трябва да си отложа сватбата за да направя основен ремонт на чуждо жилище, защото някой който не е изкарал 2 лв. да ги вложи там, така искал - ей туй ще е края на всички ремонти. Свекървата като иска да стане по-бързо ремонта на нейнто собствено жилище в което тя ще живее - да извади пари и да ги плати тия ремонти. А не да обяснява на сина си как смее да харчи собствените си пари за собствената си сватба и почивка, преди да й е направил нейните ремотни на нейния имот?! Той не й е нито роб, нито чирак, нито е длъжен да прави каквито й да е ремонти по чуждите жилища.
А това за банковата сметка е другата наглост - не стига че ги издържа, ами и са се оляли.  Sick Sick Sick
Съвет към авторката - направете им карта на отделна банкова сметка и я зареждайте с колко пари вие прецените, така няма да имат пълен достъп до финансите ви, и няма как да изхарчат повече отколко вие им определите. Ако се разсърдят им кажете, че и толкова няма да получат, щом не им харесва. На това му се вика "намерили, че се наср@ли".

Да, моя грешка-  живеят в къща, която се нуждае от ремонт и девойката е бременна, та какво по- нормално от това, да се забързат с ремонта, а не детето да дойде в кочината!?

Но пък, не за всеки важи тази логика- на някои мизерната обстановка не им пречи.
От друга страна- в апартамента са се наврели родителите на момчето, баба му и сестра му, но това не е проблем на девойката, щото на нея имотите не я интересуват, пък и ѝ е широко, дори и неремонтирано. Е, вярно, приятелите им, като били разбрали, че целта на ремонта не е да останат там, ахвали ""Whaaaat?!?"...............сещай се свахо...........

Що се отнася до парите на момчето- те са негови, лични, както и на девойката нейните- тя го каза.

Родителите имат достъп до парите на сина си и уговорка с него да теглят при нужда- с нея нямат подобни уговорки, нито имат достъп до сметките ѝ.
Освен това- момчето не ги издържа, а им помага- това го написа с половин уста авторката, че и поясни- бащата се е пенсионирал наскоро и се надява да започне и работа, дъщерята е имала малка заплата, но сега е започнала с по- голяма, така че, не са легнали на ръцете му, както се опитва да ги изкара.
Пък и факта, че хората са успели да построят и къща, и апартамент е показателен, че не са търтеи- и две деца са изучили в същото време.

Накратко- родителите не са чужди хора за децата си- това, по подразбиране.
Ако твоите са ти чужди, то не значи че при другите е така- справка родителите и на момчето, и на годеницата....

# 444
  • Варна
Нормално е синът да помага на родителите си. Хубаво е обаче да се уточни, че това е помощ, а не пълна издръжка (защото в случая става дума за работоспособни хора, които не са легнали изцяло на ръцете му). Нужно е също да се сложат граници на помощта. В този смисъл предложението за карта, която да се захранва от сина с една сума периодично беше много добра идея. Не е твърде добра идеята те да продължават да ползват неограничено средствата му, защото явно леко са прекалили щом и той е останал неприятно изненадан от похарчената сума.

Но. Тези неща трябва да се уточнят между него и родителите. Също и опитите за намеса на свекървата относно приоритетите - ремонти, жилища, сватба, пътувания. Разбирам авторката защо се дразни, но според мен не трябва да се меси, а да ги остави те да се оправят понежду си. Единствено може да изкаже мнение на бъдещия си мъж и толкова. Нататък той си решава.

# 445
Обикновено намирам мненията на Афродита за твърде крайни и предубедени, но с горния ѝ пост съм абсолютно съгласна. Има огромна вероятност да се получи точно така както тя е написала.
+1

# 446
  • София
Скрит текст:

Да, моя грешка-  живеят в къща, която се нуждае от ремонт и девойката е бременна, та какво по- нормално от това, да се забързат с ремонта, а не детето да дойде в кочината!?

Но пък, не за всеки важи тази логика- на някои мизерната обстановка не им пречи.
От друга страна- в апартамента са се наврели родителите на момчето, баба му и сестра му, но това не е проблем на девойката, щото на нея имотите не я интересуват, пък и ѝ е широко, дори и неремонтирано. Е, вярно, приятелите им, като били разбрали, че целта на ремонта не е да останат там, ахвали ""Whaaaat?!?"...............сещай се свахо...........

Що се отнася до парите на момчето- те са негови, лични, както и на девойката нейните- тя го каза.

Родителите имат достъп до парите на сина си и уговорка с него да теглят при нужда- с нея нямат подобни уговорки, нито имат достъп до сметките ѝ.
Освен това- момчето не ги издържа, а им помага- това го написа с половин уста авторката, че и поясни- бащата се е пенсионирал наскоро и се надява да започне и работа, дъщерята е имала малка заплата, но сега е започнала с по- голяма, така че, не са легнали на ръцете му, както се опитва да ги изкара.
Пък и факта, че хората са успели да построят и къща, и апартамент е показателен, че не са търтеи- и две деца са изучили в същото време.

Накратко- родителите не са чужди хора за децата си- това, по подразбиране.
Ако твоите са ти чужди, то не значи че при другите е така- справка родителите и на момчето, и на годеницата....
Казх че имотите за него са чужди, а не родителите му. Знаем, че обожаваш да си измисляш, ама ставаш смешна.
Това с бремнноста съм го пропуснала, къде го е написала, че е бременна? И ремонтите ги иска всекървата да станат по-бързо, а не авторката.
За парите - да негови са, а не на майка му и сестра му, така, че нямат право да се оливат с огромни суми, само защото той е благоволил да ги издръжа - да, да ги изържа, когато някой ти плаща сметките и храната и др. си е издръжка не е помощ.
Апаратамента и къщатата не ясно дали родители му са ги купили или са ги наследили, но това всъщност няма никакво значение в случая. Както казахме парите са си на мъжа, а не на майка му и сестра му, че те да му правят сметка на неговите пари и да се разпореждат, как покрай издръжката им, да си зареже собствения живот, сватба, почивки, семейство, за да им нарави техните ремонти на техните жилища. В крайна сметка който иска ремонт да си го плати, никой на никого не е длъжен да му плаща нито ремонти нито режийни, камо ли да си "замразява" собстения живот и да си оставя собственото семейсто на заден план /както иска свекървата/ заради прищевките на родата.

# 447
  • София
Нормално е синът да помага на родителите си. Хубаво е обаче да се уточни, че това е помощ, а не пълна издръжка (защото в случая става дума за работоспособни хора, които не са легнали изцяло на ръцете му). Нужно е също да се сложат граници на помощта. В този смисъл предложението за карта, която да се захранва от сина с една сума периодично беше много добра идея. Не е твърде добра идеята те да продължават да ползват неограничено средствата му, защото явно леко са прекалили щом и той е останал неприятно изненадан от похарчената сума.
И според мен такава карта би била идеална – така хем няма да има повече неприятни изненади за него, хем ще продължи да им помага.

Но. Тези неща трябва да се уточнят между него и родителите. Също и опитите за намеса на свекървата относно приоритетите - ремонти, жилища, сватба, пътувания. Разбирам авторката защо се дразни, но според мен не трябва да се меси, а да ги остави те да се оправят понежду си. Единствено може да изкаже мнение на бъдещия си мъж и толкова. Нататък той си решава.
Тук не съм съвсем съгласна. Сватбата я касае много пряко – тя е едно от двете главни действащи лица. По отношение на нея не само че има право да се меси, но и трябва да го направи. Същото се отнася и за бъдещото им жилище и всички уговорки и сметки, свързани с това.

# 448
  • София
Но тези неща трябва да се уговорят и между мъжа и бъдещата му жена също. И това не би трябвало да се нарича сметкаджийство. Жената трябва да знае какъв процент от доходите на съпруга ѝ ще изтичат от бъдещото семейство. Защото когато се оженят вече ще е късно за уговорки и може да се окаже неприятно изненадана. След брака парите вече са общи и тя има право на глас как да се харчат.
Аз например също съм сложила вето върху някои прищевки на свекървата. Въобще не ме интересува, че иска нов телефон. Тя дава на децата по 100 лв за РД и по 20 лв за други поводи, за да се прави на добрата баба, а пък аз трябва да си отделя от семейният бюджет за смартфон напр. Ако им дава наполовина от парите и другите задели за себе си пак ще си купи смартфон, но няма да е щедрата баба. Е, аз не съм съгласна тя да е щедра за моя сметка и затова съм казала - само за лекарства и други подобни нужди.
Това е простичък пример. И не се смятам, че е проблем, че правя сметки за парите на мъжа ми, които са всъщност семейни. Аз също допринасям за бюджета, при това с цената на големи жертви, вкл. здравето ми.

# 449
  • София
]Казх че имотите за него са чужди, а не родителите му. Знаем, че обожаваш да си измисляш, ама ставаш смешна.
Това с бремнноста съм го пропуснала, къде го е написала, че е бременна? И ремонтите ги иска всекървата да станат по-бързо, а не авторката.
За парите - да негови са, а не на майка му и сестра му, така, че нямат право да се оливат с огромни суми, само защото той е благоволил да ги издръжа - да, да ги изържа, когато някой ти плаща сметките и храната и др. си е издръжка не е помощ.
Апаратамента и къщатата не ясно дали родители му са ги купили или са ги наследили, но това всъщност няма никакво значение в случая. Както казахме парите са си на мъжа, а не на майка му и сестра му, че те да му правят сметка на неговите пари и да се разпореждат, как покрай издръжката им, да си зареже собствения живот, сватба, почивки, семейство, за да им нарави техните ремонти на техните жилища. В крайна сметка който иска ремонт да си го плати, никой на никого не е длъжен да му плаща нито ремонти нито режийни, камо ли да си "замразява" собстения живот и да си оставя собственото семейсто на заден план /както иска свекървата/ заради прищевките на родата.

По въпроса кой става смешен, няма да споря, за да не разводнявам темата с глупости.

Имотите на родителите му са чужди за теб и за годеницата, а за момчето и сестра му, са на семейството- в тях са се родили, там са расли, наследници са на родителите си.......
Елементарно, Афродитке.

Да, както написах, свекървата иска ремонтите бързо да приключат, защото в апартамента са се събрали 4 души от три поколения, а в неремонтираната къща се шири кандидат снаата, на която мизерията не пречи, а как живеят другите- също, но пък силно се дразни, че момчето иска да си ремонтира имотите, нищо че това ще ѝ даде възможност да заживее като бял човек.

И не, човекът не е семеен още, затова и бърза да ремонтира, да се разпредели кой в кое жилище ще живее, затова и още имат достъп до сметката му родителите му.

Когато стане семеен, нещата вече ще са други- парите му сигурно или евентуално, ще са общи с на жена му и до тях никой няма да има достъп.

Така че, хайде по- полека с чуждата пита и помена, че става грозно отвсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт