1 ЮНИ - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!

• 64 823
  • 1 653
  •   1
Отговори
# 240
koala, моите почитания.  bouquet

Ще се опитам да предизивикам интерес към проблема в Клуба на многодетните родители "Пълна къща". Кога е крайният срок да се изготви окончателния вариант на текста?

Помислили ли сте за варианта текстът за семейното подоходно облагане да се редактира в смисъл "стръмно нарастване на необлагаемия доход при всяко следващо дете"? По този начин ще се стимулира раждаемоста в семействата с доходи.

Може би не е лошо да се обмисли и облекчено жилищно кредитиране на младите семейства - също свързано с броя на децата.

Според мен е важно и да се иска стимулиране на надомната и почасова работа, което е вариант за получаване на доходи при много майки.

Радвам се, че разбираш колко важно е да бъдат стимулирани семействата с доходи да имат повече от две деца. Всички аргументи, че за трето и следващо дете да си правели сметката родителите, могат да се отнесат и към раждането на второ или дори първо дете. Или искаме стимулиране на раждаемостта и качественото отглеждане на ВСИЧКИ деца или няма смисъл въобще да се захващаме.

# 241
Цвета, поставяш много важен въпрос: докога имаме време да доизкусуряваме / Laughing/ нещата? Нека определим един краен срок - да кажем още ден-два? newsm78

Моля ви, момичета, хайде пак да помислим за това семейно подоходно облагане. Аз не съм специалист, но ми се струва, че точно тук сме уязвими откъм фактология.

Цвета, това "стръмно нарастване на необлагаемия доход при всяко следващо дете" какво е точно, някакъв термин ли е  newsm78 Смисълът ми е ясен, но все пак го разясни, моля Praynig

За облекченото жилищно кредитиране - едва ли държавата в лицето на социалния министър може да наложи това, нали банките сами изработват политиката си. Не знам дали е възможно изобщо да настояваме сега за това newsm78

# 242
Ето инфо за семейното подоходно облагане с плосък данък:

Таблица 1: Семейство с двама родители и едно дете
Месечен семеен доход   Данъчно облекчение за деца /лв./   Ръст на дохода заради данъчното облекчение за деца   Ръст на дохода при 10% данъци и осигуровки
250   0   0%   25%
500   0   0%   28%
600   0   0%   30%
700   12   1.7%   33%
800   12   1.5%   35%
900   12   1.3%   36%
1000   12   1.2%   37%
Таблица 2: Семейство с двама родители и две деца
Месечен семеен доход   Данъчно облекчение за деца /лв./   Ръст на дохода заради данъчното облекчение за деца   Ръст на дохода при 10% данъци и осигуровки
250   0   0%   25%
500   0   0%   28%
600   0   0%   30%
700   0   0%   33%
800   0   0%   35%
900   26   2.9%   36%
1000   26   2.6%   37%
Таблица 3: Семейство с двама родители и три деца
Семеен доход   Данъчно облекчение за деца /лв./   Ръст на дохода заради данъчното облекчение за деца   Ръст на дохода при 10% данъци и осигуровки
250   0   0%   25%
500   0   0%   28%
600   0   0%   30%
700   0   0%   33%
800   0   0%   35%
900   0   0%   36%
1000   0   0%   37%
1100   42   4%   38%
Таблица 4: Семейство с един родител и едно дете
250   0   0%   25%
500   12   2.4%   28%
600   12   2.0%   30%
700   12   1.7%   33%
800   12   1.5%   35%
900   12   1.3%   36%
1000   12   1.2%   37%

Последна редакция: сб, 20 май 2006, 23:19 от Ineto

# 243
И коментар към идеята за сем. подоходно облагане:

"За сравнение, във всички таблици сме посочили какъв би бил ръстът на доходите при въвеждане на единна ставка от 10% за данъка върху доходите и осигуровките. Забелязваме, че, за разлика от семейното подоходно облагане, всички семейства получават увеличение на дохода и то е значително – между 25 и 37% в зависимост от дохода. Едно средно семейство с едно с брутен доход от 600 лева няма да има никаква полза от семейното подоходно облагане, докато при въвеждане на плосък данък от 10% неговият доход ще нарасне с 30%.

Изглежда е очевидно, че по-добрият вариант е намаление на общата данъчна тежест и въвеждане на 10% данък върху доходите и осигуровките вместо въвеждане на семейно подоходно облагане, от което повечето семейства няма да могат да се възползват и което няма да окаже съществено влияние върху доходите им."

Инфото е от: http://ime-bg.org/pr_bg/190-2.htm

# 244

Може би не е лошо да се обмисли и облекчено жилищно кредитиране на младите семейства - също свързано с броя на децата.

Според мен е важно и да се иска стимулиране на надомната и почасова работа, което е вариант за получаване на доходи при много майки.

Peace

Premaman, ти за кои медии можеш да помогнеш?

Ще направя каквото мога, само да се уточнят подробностите.  Wink

Последна редакция: сб, 20 май 2006, 23:24 от premaman

# 245
За стръмното нарастване на необлагаемия доход при всяко следващо дете - не знам дали има такъв термин, не съм юрист. Идеята е ако за първо дете необлагаемият доход е 600 лв. /условно казано/, за второ да не е 800, а за трето - 1000 /пак условно казано, защото в момента не мога да цитирам законовото положение/, а за второ да е примерно 1600, а за трето - 4000. Числата ми са съвсем условни, защото още не съм говорила със специалисти, но идеята е наистина чувствително да ти се намалят данъците, за да си гледаш с тези пари децата, а не да ти върнат 50-100 лв. годишно. Моля по-запознатите мами да се изкажат.

За жилищните кредити - естествено, че банките няма да се откажат от печалбата си, но би могло да се иска държавата да поеме частично или изцяло, да речем лихвите, пак обвързано с броя на децата. Така пак се стимулират хората с доходи, защото никоя банка няма да отпусне кредит на хора на помощи.

Имаме един текст в темата на многодетните мами http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=77390.msg1336481#msg1336481 , ако имаш време, прочети го. Може да ти подскаже някои идеи. Вярно, че той разглежда малко по-тесен кръг интереси, но в края на краищата всички се стремим към едно - по-качествен живот за децата ни. Съжалявам, че не мога да окажа по-професионална помощ, но все още не съм навлязла достатъчно навътре в проблема.

Ineto, май съм писала някакви глупости като примерни числа, но те наистина са само примерни, колкото да изясня идеята.
Колкото до плоския данък, опасявам се, че той е въпрос на много по-мащабни политически решения и няма въобще да се заслушат в нашите доводи по този въпрос.

Последна редакция: сб, 20 май 2006, 23:26 от цвета

# 246
За стръмното нарастване на необлагаемия доход при всяко следващо дете - не знам дали има такъв термин, не съм юрист. Идеята е ако за първо дете необлагаемият доход е 600 лв. /условно казано/, за второ да не е 800, а за трето - 1000 /пак условно казано, защото в момента не мога да цитирам законовото положение/, а за второ да е примерно 1600, а за трето - 4000. Числата ми са съвсем условни, защото още не съм говорила със специалисти, но идеята е наистина чувствително да ти се намалят данъците, за да си гледаш с тези пари децата, а не да ти върнат 50-100 лв. годишно. Моля по-запознатите мами да се изкажат.

Цвета, мисля че стръмното нарастване на необлагаемия доход е еквивалентно на облагането с плосък данък, т.е. май ефекта е един и същ, а 2-те едновременно не може.

# 247
Моля ви момичета, аз съм икономист мога да ви говоря надълго и нашироко и за семейното подоходно облагане и за "плоския" данък. Данъци и осигуровки от 10 % са просто мираж в България на този етап, това изисква промяна на цялата данъчна система и на системата за социално осигуряване и да не ви казвам какъв дефицит от милиарди се отваря в бюджета.
Ако ви притеснява темата за семейното облагане по- добре да не я пишем, отколкото да задълбаваме в неща които въобще не са ни работа, а пък още по-малко са работа на социалния министър и всъщност като се замисля, ако ще адресираме писмото само до нея, въобще не бива да го споменаваме, защото не е в нейния ресор, а в този на финансовия министър
като се замислих по този въпрос то и здравната стратегия не й е в ресора, дали пък да не го адресираме до Министър-председателя?
А всъщност някой знае ли как се пише "отворено писмо", тоест да бъде и до медиите?

# 248
Май си права, че трябва да е до премиера, защото въпросът е комплексен, опира не само до един министър. За формата - едва ли има някаква по-специална. Това, което е направила koala е съвсем приемливо. А нищо не пречи да го адресираме и до медиите.

# 249
kleo_80, просто дадох информацията, която искаха момичетата по-горе.
Излиза, че семейното подоходно облагане към настоящия момент, при доход 250 лв. ти дава/спестява 6.50 лв/дете. Следователно не съм сигурна дали изобщо има ефект от него.

А по въпроса за писмото, може да се адресира до много институции (министерства), но нали социалното министерство е това, което трябва да се грижи за тези неща. Т.е. ако го изпратим на Масларова, не трябва ли по въпросите, които са към друг ресорен министър, да изиска отговор/становище по служебен път.

# 250
Ясно е че сега няма почти никакъв ефект от него, аз затова казах че е пълна глупост, но това не е семейно подоходно облагане всъщност. То представлява следното:
с нашите данъчни ставки се облага индивидуалния доход, тоест на мъжа и на жената отделно, а при семейното облагане се събира общия доход, дели се на броя членове на семейството, тоест с едно дете на 3, с две деца на 4 и т.н. и чак след това се облага.
Съответно се сещаш че се облага много по-ниска сума и от това се спестяват пари и колкото повече деца имаш толкова по-малко данъци плащаш.
А относно ресорите, смятам че за здравната стратегия може и да мине, но семейното облагане както виждате бърка здраво в държавния бюджет, така че ако решите ще го махнем

# 251
Добро утро, момичета,

имаме два варианта: или махаме изобщо нещата, които не касаят социалния министър - данъци и здравни проблеми,
                                    или правим писмото така

Чрез г-жа Е. Масларова

До Министър-председателя на РБ

и така нататък.

Отвореното писмо се изпраща до конкретните си адресати и освен това се пише и

На вниманието на българските медии

Моето лично мнение е, че е по-добре да не намесваме ресори, за които социалният министър не отговаря. Все си мисля, че главната ни цел трябва да бъдат майчинските и детските. Ако поставим прекалено много искания наведнъж, ще имат по-голям коз да ни откажат изобщо.

Ясно, точно, право в целта - така би трябвало да бъде според мен

# 252
Добро утро и от мен!

Коала, съгласна съм с теб. Колкото по-концентрирани са исканията ни, толкова по-голяма е вероятността да се обърне внимание на конкретните неща. Може това да е първата стъпка от последващи инициативи, свързани с раждането и отглеждането на децата ни.

Значи, ако и другите момичета са съгласни, да махнем т.т. 3 и 5. А 6 и7?

# 253
Инето,

нека и другите момичета си изпият кафето kaffeetrmker_2 и видят предложенията ни, за т.т. 6 и 7 е добре да си останат, защото са пряка последица от социалната политика на държавата

# 254
  • на кой му пука, майна
И също смятам, че след 2-ро раждане трбява държавата да спре плащането на майчинскии помощи на неосигурените. Който от българите воже да си го позволи и иска - значи може!!! Аз ако се навия за трето няма да е защото разчитам на държавата да ми помага, а защото имам възможност да гледам още 1!

Моля ви, нека бъде след трето раждане! Има и случаи на трета бременност, която е непланирана, но жената не иска да прави аборт. Или е късно (познавам такава жена). Освен това, за да се увеличи българското население, родителите трябва не само да се възпроизвеждат,раждайки по две деца, а да родят поне с едно дете повече.

И аз смятам, че 3 деца си е напълно нормално да се родят дори в едно българско семейство
Вече след 3-то тогава да се ограничи за  неосигурените
Нали все пак става въпрос за стимулиране на раждаемостта, а не ограничение на раждаемостта, пак повтарям за неосигурените  Grinning

п.п Обаче, като се замисля, то коя ли българака неосигурена ще се навие да има повече от 1 дете, та камоли повече от 3, освен ако не е ромка  Tired

Последна редакция: нд, 21 май 2006, 10:23 от DoniBoni

Общи условия

Активация на акаунт