1 ЮНИ - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!

• 65 289
  • 1 653
  •   1
Отговори
# 825
  • на кой му пука, майна
Извадих един цитат по темата от нюс бг:

ожи неzнам zа кой свят говориШ,*amp;180;че няма детски.Тук в Германия детските са 154 евро.А теzи 18 лева които дават в БГ са меко каzано просто една подигравка с майките.За парите които се плаЩат zа майчинство,тук се иzчисляват от доходите.Мисля че и в БГ това би било най правилно да се направи.Така Щ е се иzбегне множенето на циганската иzмет само zаради парите (донякъде).

# 826
  • Вече в моята си приказка...
Спомням си преди време в предаването на Миглена Ангелова беше гост една депутатка, която постоянно повтаряше, че тези 18 лв. не са детски, те са социална помощ за семействата, които отглеждат деца... Няма връзка, ама мисля на глас...

# 827
  • Пловдив
Аз ще отговоря на журналистическите въпроси, може би малко песимистично, може доста да се възмутят от отговорите ми, но в края на краищата си казвам мнението. И много силно се надявам да не съм права Simple Smile

-   Защо решихте да излезете на протест срещу политиката на правителството?
Защото мисля, че вече е време да се замислят и за положението на родителите, които изнемогват, за да задоволят основните нужди на децата си. От години се чуват някакви бегли обещания по време на предизборните кампании, а досега нищо не  се е осъществило от тях. Друг е въпроса какво ще се постигне, но той е поставен веднага след този.

-   Смятате ли, че ще постигнете положителен резултат/нещо с този протест?

Ами ако трябва да съм честна мисля, че няма да се постигне почти нищо – малко шумотевица и ще стане кервана си върви, пък кучетата да си лаят за съжаление.

-   Мислите ли, че исканията ви са реални?
Ами това , което искаме дори не е достатъчно и ако трябва да сме реални трябва да поискаме много повече. Друг е въпроса, че и с това едва ли ще постигнем нещо, какво остава да искаме и нещо реално.

-   Какво ще правите, ако правителството не вземе под внимание протеста ви?

Предполагам, че ще си остане като поредното вдигане на шум и след това отшумяване и забравяне.

-   Смятате ли, че вашият протест отразява мислите на повечето майки в България?

Да, всички смятат, че това, което се подхвърля като трохи е крайно недостатъчно и въпреки, че долу горе всеки дърпа към себе си и има несъгласия по някои точки общо исканията отразяват мислите на повечето майки. Simple Smile

# 828
  • София , Монтана
Здравейте,Български маики.Подкрепиам инициативата ви за протест.В Българя положението е такова,че триабва май сами да се оправяме.За съжаление не мога да присъствам на протеста за това ако може вкючете и мен към подписката.Благодаря Ви предварително.Успех в начинанието.
Моля ви попйтаите ще се помисли ли и за майките,който са били студентки редовно обучение и през последната година на следването си са завършили следването си.Ще им се дадели майчинство.засхото аз бях така и сега имам правото само на 18-те лв. детски помощи.Ако управниците ни мислят,че с 18лв.се гледа дете,то аз сикам да видиа как става това.

Последна редакция: пн, 29 май 2006, 16:24 от pеtia

# 829
Сега аз малко да си поиграя на любопитния журналист:

Нашият протест не е срещу политиката на това конкретно правителство, той е срещу социалната политика на държавата по отношение на майчинството и детските надбавки изобщо. Реших да протестирам, защото напълно споделям исканията, отправени в отвореното писмо.
(-   Смятате ли, че ще постигнете положителен резултат/нещо с този протест?

Надявам се. Ако правителството не обърне внимание на исканията ни, ще означава, че не го е грижа за демографския срив.

Да, исканията ни са съвсем реални. Разходите за едно дете в семейството са половината от целия семеен бюджет, бих могла да ви ги изброя детайлно, ако желаете.

На първо място ще спра да гласувам... Освен това, ще търся всякакви варианти да скривам истинските си доходи, за да пестя поне от данъци.

-   Смятате ли, че вашият протест отразява мислите на повечето майки в България?

Категорично, доказателство за това са десетте хиляди подписа, които сме събрали в подкрепа до момента.

# 830
  • До хладилника, който обичам
И аз го накарах да сметне върху нашите 2 заплати 3-4 %, които се удържат ежемесечно за майчинство и бременност (не знам точния процент, но понеже се осигурявам сама знам, че миналата година осигуровките за пенсия беше 26%, а за да се покриват болнични, бременност и майчинство си внасях 29, т.е. 3 % разлика. Сега са малко променени, но е пак там някъде).
Потърсете колко точно са тези цифри и проценти – каква част от данъците през трудовия живот отиват за тези осигуровки, т.е. процентите и каква сума съставляват за среден трудов период.

…и нещо важно: на протеста изглеждайте добре. Облечете се добре, гримирайте се – каквото ви кара да се чувствате най-добре. Не забравяйте, че най-важното е да се представят исканията на родителите, чиито представители ще сме ние, но ще ви снимат от медии разни – затова максимално добрият външен вид работи в наша полза (един вид не сме някакви леко налудничави жени със странни искания, а нормални родители като всички останали, които се опитват да постигнат по-добър стандарт за децата си).

# 831
  • на кой му пука, майна
Аз ще отговоря на журналистическите въпроси, може би малко песимистично, може доста да се възмутят от отговорите ми, но в края на краищата си казвам мнението. И много силно се надявам да не съм права Simple Smile

Защото мисля, че вече е време да се замислят и за положението на родителите, които изнемогват, за да задоволят основните нужди на децата си. От години се чуват някакви бегли обещания по време на предизборните кампании, а досега нищо не  се е осъществило от тях. Друг е въпроса какво ще се постигне, но той е поставен веднага след този.

Ами ако трябва да съм честна мисля, че няма да се постигне почти нищо – малко шумотевица и ще стане кервана си върви, пък кучетата да си лаят за съжаление.

Ами това , което искаме дори не е достатъчно и ако трябва да сме реални трябва да поискаме много повече. Друг е въпроса, че и с това едва ли ще постигнем нещо, какво остава да искаме и нещо реално.

Предполагам, че ще си остане като поредното вдигане на шум и след това отшумяване и забравяне.

Да, всички смятат, че това, което се подхвърля като трохи е крайно недостатъчно и въпреки, че долу горе всеки дърпа към себе си и има несъгласия по някои точки общо исканията отразяват мислите на повечето майки. Simple Smile

Много писимистично, бе, недей, така, ако те чуят народните представители, направо няма да си направят труда да зачетат протеста, а аз бих оговорила така :

Смятате ли, че ще постигнете положителен резултат/нещо с този протест?
Смятам, да, крайно време е ! Нали правителството иска да се хареса на народа и да бъде преизбрано след края на мандата си, еми това е начина, мисля !

Какво ще правите, ако правителството не вземе под внимание протеста ви?
Ще правим протести до без край, докато ни чуят 1

# 832
  • Пловдив

Защото мисля, че вече е време да се замислят и за положението на родителите, които изнемогват, за да задоволят основните нужди на децата си. От години се чуват някакви бегли обещания по време на предизборните кампании, а досега нищо не  се е осъществило от тях. Друг е въпроса какво ще се постигне, но той е поставен веднага след този.

Много писимистично, бе, недей, така, ако те чуят народните представители, направо няма да си направят труда да зачетат протеста, а аз бих оговорила така :

Смятате ли, че ще постигнете положителен резултат/нещо с този протест?
Смятам, да, крайно време е ! Нали правителството иска да се хареса на народа и да бъде преизбрано след края на мандата си, еми това е начина, мисля !

Какво ще правите, ако правителството не вземе под внимание протеста ви?
Ще правим протести до без край, докато ни чуят 1

От твоята уста в божиите уши, по скоро от твоята клавиатура в божия хард диск   Simple Smile  Просто от години съм в учителските протести и виждам какво става. Ужасно много ще се радвам аз да не съм права, а правите да сте вие  Peace

Последна редакция: пн, 29 май 2006, 16:49 от ЗлаВещица

# 833
Момичета, ето един въпрос, който на мен ми се върти в главата:

Защо смятате, че държавата е длъжна да изхранва децата Ви? Не мислите ли, че това е работа на родителите?

Друго което си мисля е че бих могла евентуално ако съвсем никой не се навие да дойда за морална подкрепа на някой, но не и да съм основен говорящ. Говоря на "р" и много тихо Embarassed Обаче ме мислете за съвсем краен вариант Praynig

# 834
  • на кой му пука, майна

Защо смятате, че държавата е длъжна да изхранва децата Ви? Не мислите ли, че това е работа на родителите?

Защото майката остава в къщи за отглеждане на дете, не работи и съответно не може да се разчита на доход от нейна страна
Защото сме данъкоплатци, и на всеки един осигурен гражданин му се отдържа от заплатата  данък за майчинство  ! Защото държавата е длъжна да се грижи за подънниците си, за да просъществува като държава

# 835
  • Пловдив

Да, може би е правилно. Но пък държавата дава ли ми реалната заплата, която може да изхрани мен? Знам донякъде отговора, да си заработвам достатъчно, но аз съм учила за това, което работя, харесвам си работата, върша си я отлично, защо трябва да търся друго, а не това, с което съм най-полезна на хората?

# 836
  • Вече в моята си приказка...
Винаги съм се питала: в "цивилизованите" страни като Англия, Франция, Германия, как са осигурени  майките, какви "заплати" им се плащат за отглеждане на детето /защото майчинството е също вид заплата, нали?/, цените на детските стоки по джоба на една самотна майка ли са? Моля, нека някоя майка, която е родила и отглежда детето си в чужбина нека разкаже... Знам ли, как ще "налеем" акъл в главите на нашите управляващи?!?

# 837
Винаги съм се питала: в "цивилизованите" страни като Англия, Франция, Германия, как са осигурени  майките, какви "заплати" им се плащат за отглеждане на детето /защото майчинството е също вид заплата, нали?/, цените на детските стоки по джоба на една самотна майка ли са? Моля, нека някоя майка, която е родила и отглежда детето си в чужбина нека разкаже... Знам ли, как ще "налеем" акъл в главите на нашите управляващи?!?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=103338.0

# 838
  • До хладилника, който обичам
От предни теми в Родители в чужбина съставих кратък сборен справочник как стои въпросът с майчинство, отпуск за гледане на дете, детски надбавки и прочие. Концентрирах се основно в Европа как е и малко по-натам за разкош. Моля, ако има някои особено големи неточности, да ме извините.
Търси се социалната политика на Норвегия – страната с най-добрата политика по отношение на кърменето (откъдето си мисля, че и изобщо по отношение на детегледането)
За Канада е съвсем накратко, за САЩ никак, т.к. особено в последната всичко зависи от работодателя и т.н., нямат общ закон, а и с тези 51 различни щати…

Този списък е добър наръчник за сравняване на социалната политика – защото често се сочи като пример Франция като страна с най-кратък отпуск по майчинство, но ‘удобно’ се избягват добрите страни, които все пак има социалната й политика, както ще видите по-долу. Също така, няма нужда да се взима най-лошия модел за социална политика (доколкото съдя от мненията на ‘чужбинските’ майки – Франция и Холандия), когато могат да се вземат много по-добри модели, например този на Германия, Австрия или Чехия, ако щете. Същият да се цитира с важен вид (но в съкратен вариант с подбрани ключови точки) на любопитни журналисти или иначе казано, да послужи там, където е необходимо.

Германия
-   платено майчинство – 6 седмици преди раждане и 8 седмици след раждане се изплаща пълната сума на заплатата; 300?/месец при доход на глава от семейството под социалния минимум се изплаща
-   отпуска по майчинство – до навършване на 2 години на детето отпускът е платен, до навършване на 3 – неплатен.
-   и двата вида отпуска (платен и неплатен) могат да се разделят между майката и бащата (и да се ползват даже от бабата, например)
-   детски - 154 евро на дете до завършване на образованието на детето, но най-много до 27-годишна възраст. До 2 годишна възраст се получават допълнително възпитателни пари, които се начисляват според общия доход на двамата родители за предходната година и варира от 0-320 евро.
-   до навършване на 1 година на детето работодателят е задължен да отпуска две паузи по 30 минути или една от един час за кърмене; при работно време, надвишаващо 8 часа на ден- 2 паузи от по 45 минути или 1 от 90 минути (могат да се ползват и за цедене, работодателят е длъжен да осигури подходящи условия за изцеждане на майката)
-   при ниски доходи държавата дава помощи за закупуване на детско обзавеждане и пр.
-   трудовият стаж тече по време на майчинство – платено или неплатено

Австрия
-   платено майчинство – 8 седмици преди раждане и 8 седмици след раждане (12 седмици, ако раждането е с цезарово сечение) се изплаща пълната сума на заплатата; 435?/месец от 9 седмица след раждането до 2,5 години на детето. Получава се от всички, без значение трудовия стаж перди това
-   детски надбавки 150 евро/месец
-   отпуска по майчинство 8 седмици преди термина
-   майката и бащата могат да поделят отпуска за гледане на дете и тогава майчинството е до навършване на 3-годишна възраст на детето

Франция
-   платено майчинство 6 седмици преди и 10 седмици след раждането се плащат 84% от заплатата (на база последните 3 месеца преди излизане в майчинство) + две допълнителни седмици, ако майката кърми или е изморена.
-   бащите имат право на 2 седмици платен отпуск по бащинство
-   отпуска по майчинство - след изтичане на 4-те месеца платено майчинство може да се вземе т.нар. ‘отпуск по родителство’ до навършване на 3 години на детето, получават се 500 евро месечно
-   майката може да подаде молба за намалено работно време (за кърмене)
-   за безработните и с нисък доход (под 25.005? годшино) се полагат детски надбавки в размер 165 евро месечно до навършване на 3 години на детето
-   помощ в размер 800 евро за раждане на дете

Канада
-   платено майчинство – 54-65% от заплатата или повече, ако работодателят реши (на база последните 6 месеца преди излизане в майчинство, ако майката е работила на едно и също място) до навършване на 1г на детето.

Чехия
- платено майчинство – след изтичане на 6-месечния срок държавата подпомага майчинство до навършване на 3-годишна възраст на детето (до 4 години по желание на майката), 125?/месец с възможност за почасов и надомен труд на майката (повечето майки избират да не се върнат на работа след изтичане на 6-те месеца, а да гледат децата до 3г)
- отпуска по майчинство - 6 седмици преди термина за раждане и 6 месеца след раждането се изплаща пълният размер на заплатата.

Израел
-   платено майчинство - 12 седмици за едно дете и 13 - за близнаци. Изплаща се пълният размер на заплатата (на база последните 3 месеца) Платената отпуска и размерът на парите може да нарастне, ако работодателят прецени.
-   отпуска по майчинство – неплатена до навършване на 6 месеца на детето (работодателят е длъжен да пази работното място).
-   единият родител започва да получава данъчни облекчения на ДОД и детски надбавки от Осигурителния институт

Англия
-   платено майчинство - 26 седмици. Първите 6 седмици се заплащат 90% от заплатата, следващите 20 седмици по 100 лири на седмица.
-   отпуск по майчинство – до навършване на една година (след изтичане на 26-те седмици е неплатен, работодателят е длъжен да пази работното място)
-   детски надбавки 17 лири/седмица за първо дете, 15 лири/седмица за следващо
-   отстъпка в таксите, ако доходът на семейството е под 50,000 лири годишно
-   по време на платеното майчинство текат пенсионните осигуровки
-   полагаемата годишна почивка се трупа
-   гледането на дете под 10 години се зачита като трудов стаж за минималната пенсия в страната
-   условия за самотни родители с ниски доходи (финансова помощ, общинско жилище, плащане на сметките от държавата, поемат се част от разходите за храна на детето/децата)
-   бременните и родилите до 1г. от раждането, не плащат лекарства, предписани от лекар и ако ходят на зъболекар.
-   същото важи и за децата до навършване на 16 г.

Швеция
- платено майчинство – 480 работни дни. От тях за 390 дни се плаща 80% от заплатата (има горна граница, както и условие майката да е работила 6 месеца) или за онези, които не са работили – около 18 евро на ден. Останалите 90 дни се плащат по 6 евро на ден, независимо от заплатата.
- от тези 390 дни всеки родител трябва да вземе поне 60 – другият родител няма право да ги използва.
- дните могат да се вземат като цял ден, половин, четвърт или 1/8 ден докато детето навърши 8 години.
- при раждането на детето бащата има право на 10 работни дни платена отпуска.

Исландия
-   платено майчинство – 9 месеца. Майчинството е 80% от заплатата за последните 2 години и не може да бъде под минималната работна заплата.
-   родителите могат да си го разпределят помежду си и да се ползват половинки (т.е. половин работен ден и съответно половин майчинство за 18 месеца вместо за 9)
-   при раждането на детето бащата получава еднократна помощ в размер на 300 евро от работническия профсъюз

Холандия
-   платено майчинство – общо 16 седмици (преди и след раждане).
-   неплатен отпуск по майчинство - 13 седмици, може да се ползва до 8-та годишнина на детето, полага се и на бащата и на майката; може да се вземе на три пъти най-много
-   майката може да работи на половин щат 2 или 3 дена в седмицата докъм 2-годишна възраст на детето (популярно е жените да не се връщат на пълен работен ден)
-   държавата поема част от разходите за детска градина в зависимост от дохода на семейството (колкото е по-нисък, по-голяма част се поема от държавата)
-   10 дни годишно за гледане на болно дете (отделно от неплатения отпуск по майчинство)
-   помощи за гледане на дете - 170? на тримесечие
-   до навършване на 9 месеца на детето майката има право на два часа дневно за кърмене. Ако майката се цеди на работа, работодателят е длъжен да осигури място за тази цел, с необходимата хигиена, течаща вода и хладилник
-   детски надбавки около 60 евро на месец за деца 0-5 години, 72 евро за деца от 6 до 11 години, 85 евро за 12-17 години. (или Age  Amount of allowance  0 to 6 years old  EUR 168.88  6 to 12 years old  EUR 205.06  12 to 18 years old  EUR 241.25   според друг източник, не знам кое е вярното)

Финландия
-   платено майчинство – 50 или 30 дни преди термина и трае общо 105 работни дни. До навършване на 3 години на детето отпускът е платен от държавата.
-   детски надбавки се дават на всяко дете под 18г. регистрирано като живеещо в страната: за едно дете 100 евро на месец, за второ 110 и сумата се покачва до 4-то дете.
-   на бременните се отпуска еднократна помощ в размер на 170 евро или огромен пакет пълен с нови бебешки дрешки и принадлежности (повечето родители избират пакета)
-   условия за самотни родители с ниски доходи (финансова помощ, общинско жилище, плащане на сметките от държавата, поемат се част от разходите за храна на детето/децата)

Италия
-   платено майчинство - общо 5 месеца (2 месеца преди раждане и 3 след), изплаща се 80% от заплатата (или пълен размер, ако работодателят прецени)
-   ‘факултативно майчинство’ – 6 месеца за майката и още 4 за бащата, изплащат се 30% от заплатата, трябва да бъде взето до навършване на 8 години на детето.
-   детски надбавки се изплащат само на социално слаби семейства
-   при раждане на дете се отпуска еднократна помощ в размер 1000 евро
-   таксите за детски ясли и градини се определят въз основа на дохода в семейството
-   ако майката се върне на работа преди навършване на 1 година на детето, има право на намалено работно време с два часа (за кърмене); ако децата са близнаци, работното време се намаля с четири часа

Швейцария (зависи от кантона)
-   платено майчинство - 14 седмици, изплащат се 80% от последната заплата
-   неплатен отпуск по майчинство – до навършване на 1 година
-   годишната отпуска не се намаля
-   майката има право да кърми в работно време, като тези часове се пишат като изработени. Ако майката напуска работното си място, за да кърми, тогава се смята половината време за изработено
-   детски надбавки (средно) 200 франка
-   детските градини са платени, като държавата субсидира родителите и поема част от разходите според доходите им

Enjoy! Grinning

# 839

Копирайте целия линк заедно с [page]=1258  и поле паст, иначе нищо не излиза  Peace

Това е най-подробната статия, не знам Инето какво мисли по-въпроса /побликувани са сумите от отвореното писмо/, но накрая има линк към ел подписката, БРАВО !

ако е проблем ще кажа да я редактират
Милен Цветков е ок за предаване. Каза да му изпратя тел и имена на хората които ще участват в предаването. Пратете ми ги на лична

Кога иска да участваме, че вече доста медийни изяви станаха и утре ще се събираме да решим кой, кога и къде ще защитава исканията ни, така че е хубаво да знаем ден и час на участието и колко майки иска.

Общи условия

Активация на акаунт