Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Песен за огън и лед 28 - Those are brave men... lets go kill them

 • 72 150
 • 750
 •   1
Отговори
# 735
 • Варна
 • Мнения: 14 794
Имай предвид, че може да те.подгонят за авторски права. Няма да може да се чете Светът от Читанка преди да мине срока (мислех че е по-кратък). Фенпреводите са друга бира.

# 736
 • Мнения: 11 450
Уффф. гадост. мислех, че може да мине в същата графа като фенпреводите. (за сроковете няма да се изненадам ако скоро ги направят 10 или поне 7 години - първо бяха 2 години, после 3, а от известно време са 5, но това е друга тема). Явно ще пускам спойлери докато мога и имам желание. - поне Вестерос да го пусна, Долината, Речните земи, Дорн, Предела... то се е видяла, че няма къде да пускам останалото,  за Есос и  Сотьорос отиваме и в друга тема.

# 737
 • Вестерос
 • Мнения: 33 422
Не може ли да са в първи пост?

# 738
 • Мнения: 1 603
Джони, благодарим за труда, но по добре не рискувай. Който иска да чете, има от къде. Лично аз имам Света, не съм я дочела, а историите около Тангериан не ми се подхващат. Искам да доживея да дочета Песента, пък тогава ще пълня дупки. Просто си чакам сърдито

# 739
 • Мнения: 11 450
Тиф, няма толкова голяма пост, който побере всичко

хексе, За да ме подгонят за авторски права за откъси, пускани в спойлер, трябва да осъдят половината форум  bg-mamma, защото още като излезе Светът масово пускахме спойлери. Освен това не ме познават кой съм,  а в България не съм чул за много дела спечелени за авторски права. най-много да ми  изтрият постовете. Да не говорим, че не представям завършен продукт, а отделни глави, често озаглавени изцяло по мое усмотрение, а не както са в Светът. има ли например в светът глава "Кавгата мери ЕРис и Регар?" Няма. Нали знаеш защо френското Галъп не може да осъди Галър Ing за кражба на името? прибавяш си буква и готово.

# 740
 • Дивата природа
 • Мнения: 214
Цитат на: Джон Сняг?!
Промени си nickname-a, с (долно) тире или к'вото и да е; в темите теб ИЛИ персонажа обсъждаме!
= Все едно "Сам...": Сам(юел) Тарли ИЛИ някой Сам(остоятелно) нещо си?!
& дори ти не си четеш коментарите! Елементарни граматически, пунктуационни и др. грешки, които с едно препрочитане или нек'ви проверяващи програмки ще са изчистени, но очевидно мислиш по-бързо, отколкото пишеш. Преди да пуснеш мнение, виж си го и се опитвай да го съкратиш възможно най-много, като извлечеш същественото! :За ед1н SMS: имаш до 160 знака на Latinitza и още < на кирилица!!
+ А до всички: запазете си книжни размисли&страсти за Литературен клуб!!!

Светът на огън и лед – неразказаната история на Вестерос и Игра на тронове /
илюстрована предистория на "Песен за огън и лед" от Джордж Р. Р. Мартин & ко.

Да, книгата си е сканирвана отдавна - изчакайте да зареди и/или изтеглете *.pdf:
https://vk.com/doc472621440_500813983
*Съдържание: добавяте +14 за съответната страница във файла^


( :оКаЧвЪйТе *моя* версия)[/color]

# 741
 • Мнения: 11 450
@ Glorypeace, когато някой избира име на герой, обикновено се идентифицира с персонажа. Тук е имало потребители с имена "Станис", "Мис Тейлър Суифт" и т.н. и не е било проблем. Когато някой се обръща към мен съществуват различни начини, за това
1. Лично обръщение в началото
2. Болтиране на името
3. използване на @ преди името и т.н.
Пускал съм в спойлери, защото е имало масово хора, които са питали за Светът, а не са искали да четата версията на английски.
Изобщо не съм се старал да съкращавам, пускал съм дословен набор. Според мен не може да се съкращава съществуващ вече текст.

иначе - благодаря за сканираната версия, но защо досега тя не бе налична нито в Читанка, нито в bg-mamma. Ако знаех, че съществува можех и да не си губя времето да набирам 80 страници голям формат на ръка?

Не винаги програмите отчитат реално всяка грешка, много често просто не приемат имена като "Гидаин" и ги отчитат за грешка. Реално трябва пак на ръка да гледам всичко.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 16:34 от Джон Сняг

# 742
 • Вестерос
 • Мнения: 33 422
Gloripeace, какво точно дойде да кажеш? Thinking

Как си позволяваш да даваш наклон кой какъв никнейм да си слага във форума?

Темата се намира в литературния форум и подобни изказвания
Цитат
+ А до всички: запазете си книжни размисли&страсти за Литературен клуб!!!
са изключително неуместни. Аз съм търпелив човек и никога не си позволявам да се изказвам грубо, но днес ще го направя. Появяваш се от нищото  и мъдри съвети... Ще се включваш ли по темата, или само ще критикуваш?

# 743
 • Дивата природа
 • Мнения: 214
Ето, че Лорд Сняг си е оригинално и се подразбира (в темите за Вестерос) откъде е вдъхновено, вместо 1:1 с най-обсъждания г-й сигурно. Харесвам Човекът-прилеп, защото е от малкото супергерои БЕЗ суперсили, но ако се пиша просто Батман и коментирам в теми за DC комикси/филми - също може да се получи двусмислие, дали? Потребител Станис е същото, Мис Тейлър Суифт поне има "г-ца" пред знаменитостта; Tiffany A(ching) си е добре - алтернативна/съкратена версия на официално име...
не  е хубаво да се цитират книгите в темата за филма, но ням как:
Това - е темата за книгите, затова го написах тук за "четящите", но във Филмовите теми GoT отново започнаха да се вадят цитати; да се тълкуват пророчества, които ги няма в епизодите - валонкари, азор ахаи, 3-глави дракони, Златна дружина ненападаща Таргариени, променяни характери, кои книжни герои били сборни/алтернативни на екранизираните...
Да, любопитни разсъждания, но сериалът все повече се отдалечава от първоизточника, за да има вероятни сравнения. Това исках да кажа (колкото "Замръзналото кралство" е по "Снежната кралица" - само идеята).

"Светът на..." е качван и по торенти, но го изтриват заради авторски права (и сериите на ИнТ в най-големия БГ тракер и да се качат - след няколко дена се премахват; но повечето, които само искат - няма за НВО да се абонират). Доста коментари под книгата бяха: Ама как може pdf - няма ли epub, mobi и подобни? Ами няКой трябва да го направи! 1-во трябва да си намериш издание. После или трябва да се сканира/фотографира, с някакви програми за разпознаване на текст да се извлече съдържанието и след това отново човек да изчете всичко, защото софтуерът допуска грешки; или някой направо да се заеме с преписване. http://chitanka.info/articles/why-sfb = Защо SFB? И чак като се направи форматиране, е подобаващо за четене.
Читанка е библиотека - не трябва да е в ущърб на издателствата и преводачите, а да спомага за разпространение на материали при определени условия...

# 744
 • Вестерос
 • Мнения: 33 422
Някой да е чел нещо повече?
https://comicbook.com/tv-shows/2019/04/23/game-of-thrones-unicor … bilSIOieCSzyG--eY

George R.R. Martin Confirms Unicorns Will Appear in 'Game of Thrones' Sequel

# 745
 • Мнения: 11 450
@Gloriepece , аз съм разбран човек, но много хора биха се обидили от тона ти и това как казваш на другите да си сменят никовете. Една значителна част  от потребителите на бг-мамма са ползвали имена на фентъзи герои, и то немалка част от тях - съвсем буквално. При това си ги използваха години наред и на никой не му правеше впечатление, явно само на теб ти прави проблем. Искам да ти кажа, че съм с ника Джон Сняг вече поне от 2012 г, убеден съм че поне 50-60 човека ще продължат да се обръщат към мен така и за в бъдеще.*
 Отделно - някои хора тук Впоследствие някои са изменили една или две букви, но това не е решаващо ; Освен това е невъзможно да не се правят никакви сравнения с книгите. Ако щеш - някой обяснява колко е гаден образът на героя и дава за пример как е представен в сериала, а в сериала има и много фейк; освен това щом си толкова принципна направи забележката и в телевизионният форум и кажи, че никой не трябва да дава цитати от книги, да видим какво ще ти отговорят.
...............
лично аз съм много доволен, че нещо е на ПДФ, аз ако не е на ПДФ въобще не го тегля. През годините съм имал не един и два проблема когато съм използвал други програми. Така че тези камъни, не знам в чия градина са, но не са в моята. Аз питах друго - щом е  сканиран, защо никъде не е обявено, че е сканиран, и да се даде един линк1 а аз си играя половин година да набирам на ръка с цел да помогна на различни хора и така да дублирам дейността на други хора?

*понеже беше толкова принципна за моя ник, ще се ангажираш ли да стане пъдар на цялата bg-mamma и където видиш човек с никнейм на герой да го погнеш или това е лично отношение.  И ако някой се обърне към мен с "Джон Сняг", след като съм сменил ника ще го биеш ли с палка пред ръцете? И не - не смятам, че има някаква фундаментална разлика между Джон Сняг и Лорд Сняг, направих го просто, за да ти удовлетворя каприза, защото не ми се влизаше в разправии на Великден.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 23:49 от Лорд Сняг

# 746
 • Варна
 • Мнения: 1 061
Джон, изчаквателния период от 5 години в Читанка е свързан с изтичането на издателските права, защото им писна издателствата да им насъскват НСБОБ.
А правилата за редакция са сериозни - и абсолютно правилно, защото мен лично адски ме дразни да чета книга, пълна с пунктоационни и правописни грешки, пълно пренебрежение към използването на големи/малки букви, където им е и не им е мястото и т.н. и т.н. Пълно е със "редактирани" книги по торенти и групи, които са пълен отврат, затова аз лично съм доволна от редактираните в Читанка книги, като изключим по-старите записи, където не се следеше толкова стриктно.
Не се ядосвай за глупости, защо просто не попита за скан? Все някой щеше да го е мернал.

Абе някой прочете ли Огън и кръв? Има много неща за обсъждане Simple Smile

# 747
 • Мнения: 1 603
Аз не. Отказвам да чета какъвто и да е бил пълнеж. Но с удоволствие бих чела коментарите ви. Май е време за нова тема.

# 748
 • Мнения: 11 450
маскара, ако говорим за  авторски права периода е 70 години, според закона. : - Закон:
Скрит текст:
У нас времетраенето на авторското право е уредено в Глава шеста на ЗАПСП. То е съобразено с изискванията на Бернската конвенция, по която България е страна, а също и с Европейското споразумение за асоцииране. Времето, през което авторското право се закриля, се различава според това, дали авторът (напр. писател, художник и т.н.) е известен или не. В първия случай закрилата е до 70 години след смъртта на автора. Във втория случай – 70 години от първото разгласяване (напр. публикуване) на произведението. Ако обаче в този срок авторът стане известен или пък псевдонимът му не буди съмнение относно личността му – тогава се прилагат правилата според първия случай.

В читанка най-напред бе 2 години, после 3 после 5 и всеки път казваха, че това е окончателно. Според мен ще ги вдигат докато се изравнят със годините в закона - 50, а отвреме - навреме издателите им плащат за да вдигат сроковете, ако и да отричат. Почти съм сигурен, че най-късно до 2025 срока  в Читанка ще се увеличи, въпреки че последният пък пак казаха, че ще за последно. Ще поживеем - ще видим. Правилата на редактиране не ги коментирам, съгласен съм че навремето бяха много зле нещата , а сега има промяна и това се усеща видимо.
На въпроса за "Огън и Кръв" -отказвам да чета книга, в която значителна част ще са стари неща, от "Принцесата и кралицата" и "Светът" - като инфо и картинки. Ако някой предлага такава книга, според мен тя не трябва да струва повече от 8 лева, защото пълнеж не ми се чете. А това, че рисунките в Светът бяха цветни и а тук са черно бели убива всякакво желание в мен да я купя.

Последна редакция: сб, 27 апр 2019, 20:04 от Лорд Сняг

# 749
 • Варна
 • Мнения: 1 061
Джон, ако беше прочел внимателно, щеше да видиш,.че съм написала издателски, а не авторски права. Разликата е голяма.

Общи условия

Активация на акаунт