Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 дек. 2017, 09:03 ч.

Обществената нагласа към самотните майки

 • 29 445
 • 151
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 41
Здравейте, казвам се Мариана и съм на 35 години.Имам две момченца близнаци на 8 години.От 5 години съм разделена с бащата.Напоследък ми се случва като кажа ,че имам две деца и съм сама, хората да ме гледат със съжаление....дори съм имала случай да се запозная с мъж в бар и когато споделих, че имам деца,той ме погледна многозначително и каза : "та кой ша те вземе теб, крава с теленца"- предполгам знаете как се почувствах в този момент.AnguishedКогато говоря с приятели и близки за това, те ме уверяват, че мисленето  на българина било такова и е нормално да се чувствам като "недъгава".Чудя се нормално ли е да бъда отхвърляна и нежелана само поради факта че съм МАЙКА.И макар че живеем в 21 век и милиони хора са разведени по света, в нашата страна това все още минава за недостатък. Искам да питам вие попадали ли сте на подобно отношение и как се чувствате от това?

# 1
 • Мнения: 29 439
Не, но не ходя сама по барове.
Никой не се е отнасял със съжаление към мен, защото не се оплаквам и нищо не ми липсва.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 41
И аз не се оплаквам,просто ми е неприятно когато усещам подобно отношение...

# 3
 • Мнения: 16 992
Заглавието ти е некоректно. Ти не си самотна майка, а разведена жена.
Уточнявам просто, защото има съществена разлика от законова гледна точка. Иначе като обществена нагласа... Много зависи коя прослойка точно имаш предвид. За простака всяка жена е по-долно качество човек – с брак, без брак, с деца, без деца...
Между другото, само преди няколко дена се обсъждаше в друга тема, че над определена възраст на жената по-големи възможности за брак имат точно разведените жени с деца, отколкото тези, които никога не са се женили. То и за мъжете май важи същото.

# 4
 • Мнения: 29 439
Заглавието ти е некоректно. Ти не си самотна майка, а разведена жена.


Точно.
Ако по принцип се държиш като самотна и мъж да имаш, пак ще те съжаляват.

# 5
 • Мнения: 10
Здравей!За жалост голяма част от българите,подобно на Бай Ганьо,са адски нетолерантни към всичко ново и различно.Аз също съм българка,но някак си имам по-различни разбирания.Аз не смятам,че тесногръдието зависи от нацията.Разбира се,че зависи от възпитанието,което явно е сбъркано при доста хора.
Като дете на 13-14 имах доста сериозни здравословни проблеми,едва оцелях...и когато някой кретен ме попита от какво е белега на врата ми откачам.
Майка ми е разведена,нея също много я съжаляваха как ще се оправя с мен,но в момента тя си има връзка с друг човек и си живее отделно,виждаме се не особено често.
Годеникът ми не е българин и се изумявам колко хора скачат и говорят против него,без да го познават,просто щото е чужденец.
Наскоро се запознах с момче от брак на българин и украинка...баща му е починал,майка му в момента е в Испания,точно защото не е приемана в България от повечето ни сънародници.
Така че хич да не ти пука кой кво мисли и говори,горе главата!:joy:

# 6
 • Мнения: 20 336
И аз не се оплаквам,просто ми е неприятно когато усещам подобно отношение...
Подобно отношене ще усещаш в определена среда. Смени средата и сама ще усетиш разликата. Била съм сам родител 8 години. Никога не съм общувала с хора,които могат да си позволят лукса да ме гледат като крава с теле. Носът ми е навирен достатъчно високо, за да не могат в него да се целят пигмеи.

# 7
 • Мнения: 7 340
Никога не ми е било проблем това.
Даже напротив - особено, когато с гордост говоря за него.
Изумявам се от простотията на хората обаче. 😡
Но наистина е до среда.
Преразгледай местата и хората, с които общуваш.

# 8
 • Мнения: 134
Не мисля, че обществената нагласа към самотните майки е негативна. Хората по-скоро изпитват съчувствие, защото знаят, че вероятно ежедневието им е по-трудно, а не някакво съжаление гледайки ги от високо.

Аз познавам самотни майки с деца на по 3-4 години и такива, които цял живот са гледали децата си сами и чиито деца вече са пораснали възрастни. Познавам и самотни майки, които са с деца от различни бащи. И всички те  си гледат децата и пак си живеят живота. Мисля, че начинът по който се чувстваш е комбинация от това как се само-възприемаш, както и от обкръжаващата те среда. Ако ти самата оставяш това обстоятелство да ръководи живота ти – то то ще го ръководи.

Реално погледнато е нормално някои мъже да се отдръпнат от жена с деца, т.к. знаят че ангажиментите и приоритетите на жената с деца са различни от тези на жената без такива. Но отношението пак в голяма степен зависи от човекът срещу теб и неговия мироглед и от това в каква светлина се представяш ти самата. Просто го приеми като факт от живота. Мъжете не свършват с един непознат в бара. Не трябва да отдаваш такова голямо значение на това какво ти е казал някой такъв. Аз на твое място бих му отговорила с усмивка и дори бих го иронизирала.

Не се самовглъбявания толкова, гледай напред и нещата сами ще си дойдат на мястото! На първо място важно е да намериш хармония със самата себе си! Дори и някой да те погледне със съжаление, ако ти не изпитваш съжаление към самата себе си, това няма да е от значение за теб. Хората не са толкова „черни“ Simple Smile. Горе главата!

# 9
 • София
 • Мнения: 3 980
Би трябвало да ти светне лампата, срещайки мъж, който да нарече жена "крава" в лицето. За телето изобщо не отварям дума.
Радикализирани простаци има и сред българите, и сред чужденците. Баровете може и да са място за срещи, когато си на 20+, но на 35 контингентът би трябвало да е по-друг. Вероятността в такава среда да попаднеш на келеш, който се чуди как да блесне с простота, е много висока.

# 10
 • Мнения: 29 439
Самото присъствие на сама жена в бар не говори добре за нея.
И защо е станало дума, че има 2 деца, а няма мъж? Rolling Eyes Ако е отишла да се забавлява, не е нужно да дава отчет.
Явно си е търсела компания.
Нормално е да я съжалят.
Уверените жени не си търсят компания по баровете.

# 11
 • Мнения: 1 293
Има нещо много странно в цялата история... Сама жена, в бар, среща непознат, който ѝ обяснява, че е крава. Цялата ситуация ми се струва доста скалъпена, освен ако "барът" не е селската кръчма, а "мъжът" местният пияница на 55+. Подобни реплики съм чувала единствено преди много години от бабите на село, но не ги съдя, едно време такива са били порядките - жива-умряла, седиш до мъжа и си мълчиш. И тогава масово са гледали на разведените като втора ръка жени.
В интерес на истината, около мен има разведени жени, които си гледат сами децата. Никога не са имали проблем с отношението на околните.

# 12
 • Мнения: 29 439
Той ѝ казва, че е крава, защото тя по неведоми причини се е жалвала, че има 2 деца, които гледа сама.
Като се оплаква, ще я съжаляват, много ясно.
Аз винаги с гордост съм споделяла, че отглеждам сама детето си, ако е ставало дума за това, а не да търся съчувствие.

# 13
 • Beyond the stars
 • Мнения: 5 382
Има нещо много странно в цялата история... Сама жена, в бар, среща непознат, който ѝ обяснява, че е крава. Цялата ситуация ми се струва доста скалъпена, освен ако "барът" не е селската кръчма, а "мъжът" местният пияница на 55+. Подобни реплики съм чувала единствено преди много години от бабите на село, но не ги съдя, едно време такива са били порядките - жива-умряла, седиш до мъжа и си мълчиш. И тогава масово са гледали на разведените като втора ръка жени.

Тъкмо това си мислех - такъв израз бих очаквала единствено от 70+ годишна баба и хич не си представям що за човек в бар го ползва.

# 14
 • Мнения: 3 142
Извинявай, но самия факт, че наричаш себе си "самотна майка" е достатъчно показателен за това каква е собствената ти нагласа. Самотна майка е съвсем друго нещо. Ти си разведена жена, каквито са голям процент от жените(и мъжете). Разведената жена не е това, което е била преди години, когато на такива са гледали с лошо око. Сега това е нормално нещо. Просто ти го смяташ за проблем и ти се струва, че и другите го имат за такъв. Мисля, че няма негативно отношение в България към разведените жени с деца. Пълно е със семейства с предишни бракове и деца от тях. Не вярвам хората да те гледат със съжаление, но е напълно възможно ти да си заела позицията на жертва и да ти се струва, че хорат те съжаляват.

Общи условия

Активация на акаунт