Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 31

• 99 180
  • 823
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря.

# 121
  • Варна
Здравейте,имам нужда от съвет.Живея в къща до,която имат намерение да издигат кооперация,важи ли още спазване на 3 метра разтояние от оградата ми или не?
Както е казано по-горе, проверете какъв е ПУП-а за вашия парцел и дали има. Там са отбелязани всички отстояния, както и какъв вид строеж е позволен. Обикновено са отразени и съседните сгради, от там може да се ориентирате, какво и как ще се строи.

# 122
  • Пловдив
Четях темата преди години,но тогава строежът се отложи във времето.В последствие купихме друг парцел-явно земевладелци ще ставаме Simple Smile и се надявам лятото да започне и нашата стрителна одисея.
Вече 2 месеца обединяваме два парцела,за да може да строим по средата.В момета се изготвя новият ПУП,който трябва да се внесе  в кадастъра ,за да се премахне средната линия на Упитата ,след което виза и архитек.
Малко ми е сложно,защото движа нещата от разстояние(личи си от потребителското име) и всяка вечер се заравям в информация с цел по-малко  бъдещи грешки.
Аз ще обнадеждя Диди и ще и кажа,че в момента живея в къща-английски стил на два етажа ,калкан с външни стени 7x7м .Тоест 98кв РЗП  с 3 спални ,обща баня с тоалетна и стръмно стълбище.Със стълбището се свиква,липсват ми само още едни 5кв за хола и тоалетна на първият етаж.Така,че ако средствата ти са ограничени ,по-добре по-малка квадратура,но завършено,вместо години труд и пестене,ако нямаш алтернативно жилище.
Да поясня само,че ако не си живял нашироко, незнаеш от какво се лишаваш-нещо като вносните стоки през комунизма.
Като и Чъби вметна някак ти се иска още малко за това и онова в последствие.За нашите нужди сме се спрели на около 200кв ,отделно гараж и веранда.Искаме да се поглезим със собствена баня,дрешник и т.н
Само да вметна,че цените на майсторите в България са безумни,качеството и бързината под всякаква критика.Навивам мъжът ми да я довършваме сами,защото той е много претенциозен-все пак има строителна фирма тук ,и е свикнал на качество,което не изглежа да получим за парите си на родна земя.Ще следя с интерес темата,изключително полезни сте.

# 123
  • В.Търново
Може ли да ми кажете последователността за вадене на документи и прочие.Така, налична земя в регулация.Най-вероятно къща монолит отпада, остава сглобяема.Как е добре да процедираме?Първо среща със строителя и след това разрешителни за строеж, кредит от банка.....?Каква е последователността на действие.Първо се ходи да се вади виза за проект, нова скица на земята, може би тогава идват да мерят терена, аз вече имам скица, но тя е копие.Какво друго да направя?

# 124
  • София
Скица, Виза, Архитект, идеен проект, окончателен проект, съгласуване с доставчици и кой ли още не, внасяне, корекции,  разрешение за строеж, геодезисти бият колчета на строежа и на парцела, строеж и актуване, завършване, акт 16, банкет  Mr. Green
Между всички тези една има една камара други  Peace
Банката не знам, но предполагам е още в началото

# 125
  • В.Търново
Скица, Виза, Архитект, идеен проект, окончателен проект, съгласуване с доставчици и кой ли още не, внасяне, корекции,  разрешение за строеж, геодезисти бият колчета на строежа и на парцела, строеж и актуване, завършване, акт 16, банкет  Mr. Green
Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus Благодаря!
Добре, ще ми направят проекта, но как да преценя мащаба на къщата съобразен с кредита, който евентуално биха ми разрешили?Ако ми разрешат по-ниска сума?Предполагам, че ще е потребителски, защото за празна земя едва ли дават ипотечен?

# 126
Здравейте, записвам се във вашата тема,смятам, че ще ни е много полезна. В момента купуваме парцел в с.Подгумер и започваме с подготовката за строителство.

# 127
  • София
Добре, ще ми направят проекта, но как да преценя мащаба на къщата съобразен с кредита, който евентуално биха ми разрешили?Ако ми разрешат по-ниска сума?Предполагам, че ще е потребителски, защото за празна земя едва ли дават ипотечен?
Със сигурност трябва да имате някакви пари за започване. Банката може да кредитира строежа на етапи след актуване на строителството. Най-добре проверете на място  Peace
Фолингстарс, браво, успех в начинанието. Ние също гледахме в Подгумер, на мен много ми харесваше, но моят мъж предпочиташе сегашното място.

# 128
  • Пловдив
Русалка,не съм на ясно с банките ,но средна ориентировъчна цена на квадрат до ключ ,без луксове,е между 800 и 1000лв.Това е ориентир за къщи над 150кв.   

# 129
Русалка,не съм на ясно с банките ,но средна ориентировъчна цена на квадрат до ключ ,без луксове,е между 800 и 1000лв.Това е ориентир за къщи над 150кв.   

нелина, поне 50% "непредвидени" сложи отгоре. Ако това е оферта, заровете се в проекто-сметната документация , в частност остойностете количествената сметка.
За работа с фирма ми се вижда малко.... При това до ключ....Степен на завършеност по БДС ли е?
Ако строите с бригада е друга бира, там може да паднете дори...

Изобщо, предварителните сметки са утопия в БГ....

# 130
За да не влизам в полемика, само ще кажа, че това прекалено плашене колко огромни разлики излизат накрая, не е баш така, но всеки може да си прецени. Огромни обекти (не само сгради, а и други инфраструктури и то говоря от порядъка на милиони) се строят с 5-10% непредвидени, не с 50 или 100%. Ако се направи предварително проучване и се сметнат реалните цени (не занижени, за да се убедим, че и с малко средства ще стане), изненадите не са чак пък такива. Ясно е, че точна калкулация не е възможна, но не всичко е нагоре, има неща които падат и надолу по една или друга причина, та се намира баланс и крайната сума може и да не е заплануваната, но в никакъв случай не е с такава огромна разлика.

# 131
  • Варна
Само да вметна, че зависи в каква регулация сте. Нашият парцел беше в регулация, ама само улична, не ПРЗ и допълнително преди визата правихме ПУП-ПРЗ за парцела /10 месеца докато влезе в сила ooooh!/. Междувременно ни правиха проекта, чрез архитекта си намерихме строител, той ни каза какво ще ни струва с отклонение +-10% и като излезе разрешителното, докато съгласуват последния проект и разни други неща ние се договаряхме с банката.

# 132
  • Пловдив

нелина, поне 50% "непредвидени" сложи отгоре. Ако това е оферта, заровете се в проекто-сметната документация , в частност остойностете количествената сметка.
За работа с фирма ми се вижда малко.... При това до ключ....Степен на завършеност по БДС ли е?
Ако строите с бригада е друга бира, там може да паднете дори...

Изобщо, предварителните сметки са утопия в БГ....

Абсолютно съм съгласна!
Не знам колко време би отнело (и дали е възможно) да проучиш цените, за да можеш да си направиш реална сметка колко ще ти излезне.

От личен опит с банки, мога да кажа, че задължително трябва да имате първоначална инвестиция или недвижимо имущество за ипотека. Ние ипотекирахме апартамента, в който живеем, за който ни дадаха определена сума. С нея направихме грубия строеж с фирма. Взехме Акт 14. Направихме ипотека на къщата и земята и ни дадоха пари, с които живи-умрели трябва да завършим къщата.

Обиколихме много банки, 1-2 бяха тези, които въобще се навиха да дават пари за къща на Акт 14. Общо взето си е трудна работа. А за сглобяема къща, направо ни отказваха. Това е преди 2-3 години.

# 133
  • В.Търново
Аз за това си мисля да се стартира с потребителски кредит, който при вече наличен строеж да се обърне в ипотечен.

# 134
Ние също влязохме в определения бюджет без проблеми, до акт 16 ни стигнаха предвидените пари, голямото харчене започна след това, но като оправиш баните, настилките, сложиш вратите, с обзавеждането се справяш полека - лека.
За да нямате изненади на строежа първо ви трябва безпроблемен парцел, не се скъпене на геологическото проучване - направете си го!
Когато купувате земята много добре я преценете. Защото ако още в нея се започнат непревдидените разходи - лошо.
Материалите можете да си ги сметнете по количествената сметка.
А за майсторите не съм съгласна - имахме и много добри и много лоши.

Puss in boots ние извървяхме същия път, трудно е наистина, но вече от година и половина сме новодомци.

Да кажа - голямо нещо е да се строи къща, сега вече ми станаха ясни всички салтанати защо са и правили.
Така, че преценети си добре силите.

rusalka1 - само с потребителски няма да стане, трябват ви и лични средства.

Общи условия

Активация на акаунт