Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 31

• 99 238
  • 823
  •   1
Отговори
# 210
То си зависи от самата къща. Ние премахнахме емпорето и затворихме стълбището с врата, но пак си е много просторно, тъй като,
с изключение на мокрите помещения и коридора, целият първи етаж ни е едно общо помещение: хол, кухня и трапезария са в едно голямо г-образно помещение на две различни нива. Даже много често, познати като чуят, че холът ни е 70 кв.м. и казват: "Ами той колкото целия ни апартамент...". Определено не страдаме от липса на простор, но няма загуби на топлина и отопляваме само помещенията, които ползваме. Тъй като децата не живеят при нас, техните спални се отопляват само когато си идват, т.е. три-четири пъти в годината.

# 211
5 човека сме, 200 литра бойлер ни е идеален
Долният етаж и при нас е по топъл от горния, но понеже горе спим, не ни пречи

# 212
  • Sofia
Най-важното е всеки да успее да си направи дома по собствения си усет и предпочитания, така че крайния резултат да е удоволетворяващ за него. Описвайки конкретно при нас ситуацията, исках да подчертая, че не е неизпълнимо да се отоплява нормално, и къща с емпоре, и къща с големи френски прозорци.

# 213
  • София
Ние пооправихме токът, разменяхме фази и какво ли още не. Към момента само едната фаза е на 180-190 волта и това затруднява термопомпата. на 9.02 отчетоха тока за един месец и сме спаднали на 380 лв (1400 киловата дневна, 700 киловата нощна), пестяхме доста. Идваха от Мицубиши два пъти и се кълнат, че помпата работи ОК. Сега пролетта като сложим соларите се надявам да паднем още. Направихме списък и на постоянните консуматори - имаме пречиствателна станция 200вата, 3 помпи циркулационни по 15 вата и един нагревател на на водомера 35 вата - общо близо 300 вата,  което на ден си е 7 киловата или по 200 киловата месечно (40 лева).
Абе истината е, че очаквахме по-малко, но явно отоплението ще си е 2000лв на сезон  Tired
П.С. ЧЕЗ ни казаха че това че ни продавали некачествена услуга, не зависело от тях  Mr. Green

# 214
  • Sofia
chiana2003 ЧЕЗ имат само права, задълженията са за клиентите им. Ние 12та година чакаме да заработи нов трафопост, който е заложен в договора ми с тях, сключен 2006. Е, вече има свтлина в тунела, от 2 години е изграден, остава да го въведат в експлоатация. Мъъъъка!

# 215
chiana2003 според мен със соларните панели ще ви падне още повече отоплението.
При нас е само един и пак има поразяващ ефект.

По отношение на емпорето, наистина е въпрос на усещане. Аз се радвам, че затворихме всичко с врати - един път заради топлината, един път заради шума, но просто не обичам пространства, които приличат на хамбари, изпълват ме с някакво чувство на тревога.

Стефан как се държи сега брашляна зимата? Тука при тоз сняг ми е чудно дали ще оцелее като е по-млад.

# 216
Как се държи - като бръшлян... Нещо не успявам да се справя с качването на снимки, иначе бих ти показал. Миналата седмица пак го подрязвах... Расте си.
Аз съм на 720 метра, вие сте на 1100 ако не бъркам, би следвало да си е наред.Той е супер усойчив, като се хване, няма спиране.

# 217
Стефо снимки се качват много лесно, има си прикачи директно от компа.

Имай предвид, понякога е брулени хълмове положението - не често де, но има си вятър ...

Тук качвам една снимка от това лято, на предната ограда се чудя дали е ок да пусна бръшлян по колоните?
Отпред планираме да посадим тази година и две или три дървета и да направим бордюр, не че е наша работа де ...но тук всеки сам си ги прави, независимо, че са на общинска земя. Най-добре да посадим две липи отпред Kissing Heart

Последна редакция: пн, 12 фев 2018, 15:20 от Chuby

# 218
Eто, снимките са от лятото, зимни не намерих. Бръшлянът на втората снимка е двегодишен, на първата е поне на 5, като го режа зверски, за да не върви по оградата, защото съсипва лака. Но имай предвид, че това е северо-североизток, където е засаден. Ако иска' да излезе отпред, засаждаш го откъм студената и влажната страна, а после го пускаш да върви от другата, за няколко години ще трябва да го режеш непрекъснато, започва и тревата да превзема.
Сега есента го оставихме и по колоните да върви и вече ги е покрил. На снимките тук само по две не бях го орязал...

# 219
Нашето лице е на юг, обаче като видях снимките вече добих представа, какво си имал предвид.
Понеже много се чудим какво да засадим, за да обвие долната част на оградата, като фон.
Ето тук долу според мен ще стане идеално. Благодаря много за идеята.Flowers Hibiscus

# 220
Е, точно, и при нас лицето е юг, но там, където сега са ти туите, (които по-добре извади оттам, защото скоро няма да пораснат в тази сянка, изкарай ги на слънце или полусянка) е север. Там сади сянко и влаголюбиви сортове, като бръшлян например. Може и рози И при нас има на такова изложение), но няма да цъфтят както на юг и по-често ще тсе занимаваш с пръскане - хващат всякакви гъби от влагата.

# 221
Тези от смарагдовите туи, растат си по малко, розата и тя лекичко си расте.
Трябва ми нещо там, което да прегради погледите от улицата. До сега растат, съседите са посадили същите и след седем години са по-високи от оградата.
Малко го обърнахме на дом и градина, ако досаждаме на останалите, но наистина няма никъде тема да екстериора.
Стефо благодаря отново за мненията ти Flowers Hibiscus

# 222
  • София
Тези от смарагдовите туи, растат си по малко, розата и тя лекичко си расте.
Трябва ми нещо там, което да прегради погледите от улицата. До сега растат, съседите са посадили същите и след седем години са по-високи от оградата.
Малко го обърнахме на дом и градина, ако досаждаме на останалите, но наистина няма никъде тема да екстериора.
Стефо благодаря отново за мненията ти Flowers Hibiscus

На мен това ми е изключително полезно! Не съм някакъв луд фен да чета градинските теми, но това е много, много подходящо за начинаещи като мен  Wink

# 223
За имане, има, Цветарство и градина и там тема Градинарство-моето хоби, полезно е, там четох как да си режа някои неща, макар че жена ми е професор на  тема растения....

Но просто стана дума. Спирам, права си..., ще обсъждаме строителните дейнсти по оформяне на градината например...
Само да отговоря как се чувства през зимата:

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 09:27 от StefanB

# 224
  • Sofia
...
Трябва ми нещо там, което да прегради погледите от улицата.
...

Бамбукът също е вариант за случаи, като този от цитата. Расте доста бързо, даже имам чувството, че на сенчесто място (плътно до ограда например) още повече "полудява". Стои вечно зелен и през студените месеци.

Общи условия

Активация на акаунт