Отговори
# 480
  • София
Моят син на три проговори свободно . Иначе разбираше всичко и посочваше какво иска. Когато едно дете има дефицит това се вижда повярвай ми:) няма страшно после ще искаш да помълчи малко.

# 481
А да Ви попитам, най вероятно въпроса е дискутиран, но..... какви капки за колики сте ползвали и кой от кои е доволен.
Какво Ви е мнението за колийф и лефакс.

# 482
Благодаря за отговорите, успокоиха ме. Дъщеря ми е на 1г и 9м.
Скоро излизахме с едно детенце на 11м и казваше съвсем ясно "айде", по площадките има деца на 1.2 - 1.5г, които си казват някакви думички, затова се зачудих. Но пък има и такива над 2г, които казват само "мама", така че явно си е много индивидуално.

# 483
Аз ползвам Колийф, преди ги комбинирах с Еспумизан комфорт.
От Еспумизана като че ли се засилваха коликите и пръцканията. Спрях го и останахме с Колийф, много съм доволна от тях.

# 484
Не съм съгласна, че родителите и семейството могат да преценят сами състоянието на детето си за дадени неща, свързани с проговарянето. Често, когато това се случи вече е загубено ценно време. Ако имам съмнения в правилното развитие на детето си веднага бих го завела на специалист. По принцип са индивидуални нещата, но тези неща е редно лекар да ги каже. За дете под две години е общо взето нормално да не говори много, но след рожденния му ден аз бих го завела на консултация, ако имам притеснения все още.

Даването на вода е излишно, но всеки си преценя сам, дали му се занимава в миене и стерилизиране. Не съм давала естествено, излишна разправия.

# 485
  • София
Аз това съм учила и се занимавам с такива деца. Вижда се при проблем:)

# 486
На мен ми казаха да промивам с вода, всички мед. лица почти го твърдяха (АГ в болницата, акушерки, педиатри), че било едва ли не задължително. Предлагах вода, предлагах и чай, но детето не искаше нито едното, съответно спрях да се занимавам с промиване. Не е имал млечница.

За капките - различните капки са с различна функция и различно съдържание.
Напр. колийф (колийф е по-подходящ за хранене с АМ) и биоамика - (подходяща за бебета на кърма), може би и други марки да има, съдържат лактаза, подпомагат разграждането на лактозата в млякото (независимо АМ или кърма), тъй като този проблем в по-малка или по--голяма степен проявен, се счита като една от причините за коликите, много често се предлагат именно такъв тип капки превантивно против колики.
Биогая и другите капки на основа на пробиотиците също подпомагат храносмилателните процеси, облекчението се постига на базата на това, че червата се заселват с достатъчно здравословна флора. Но съм чела, че когато е на кърма, то получава пробиотици от нея, така че достигнах до извода, че кърмените бебета не се нуждаят на всяка цена от допълнителен пробиотик. Давала съм Биогая по препоръка от педиатър.
Лефакс(ин) и Еспумизан и руги те газогонни просто подпомагат изкарването на газовете. За мен те трябва да се ползват само при нужда, а не профилактично.
Моля, за толеранс, ако бъркам някъде за капките, това са ми тежко придобити знания от четене по нощите, докато се борехме с преждеописания "запек".

# 487
  • София
Не давах вода и направи два пъти млечница - такава, от която не можеше да се храни спокойно. Започнах да давам много малко и нямам проблеми от тогава. Всеки си преценява.

За колики давам Био Гайа и Лефакс. Почти не е имал, освен когато в средата на втория месец реших да спра Лефакса. Сега мисля след десетина дни да пробвам да го спра пак, т.к. сега е на поддържащи дози от 2 пъти дневно.

# 488
Ох, моята болна тема-коликите. Л-р каза да даваме Инфакол. Идея нямам дали помага. На периоди е. Днес я свива корема, утре е спокойна. Ден с ден няма еднакъв. Чакам да премине този ужасен период.

Мога само да споделя, че много й харесва,, възглавничката с черешови костилки". От ДМ я купихме. Само с нея спи сама, иначе я нося на ръце и заспива върху мен. Когато я боли не иска да спи сама. Ако успее да заспи сама, то се буди на 15тина минути от спазмите..

Хвалят ги тия капки Лефакс и то доста, но не сме ги купували. В Интернет ги има, май по аптеките само с поръчка.

# 489
Аз това съм учила и се занимавам с такива деца. Вижда се при проблем:)
Странен съвет (и изчерпателен) идващ от специалист при това.

Естествено, че всичко се вижда от родителя, въпросът е кога и това, че е важно прегледа да не се отлага във времето.

Искам да кажа, че не говоря за детето на Офелия. То, както прочетох изговаря определени думи и сигурно скоро ще се отприщи.

# 490
  • София
Съвети не давам . Всеки си познава детето и е достатъчно сензитивен с него да усети като има проблем какъвто и да е:)

# 491
Здравейте отново Simple Smile Все още си чакаме бебето, но междувременно ви питам за нещо, за което все не се сещам да питам лекарите, а съм сигурна, че ще ми потрябва от първия ден: "промивате" ли устата на бебето с вода след кърмене?  Според мои приятелки,вече майки, това е задължителна превантивна мярка срещу млечица. По дебелите западни книги пък пише, че е абсолютно ненужно...

Разбира се, ще питам и в болницата след раждането, както и педиатър, но ми е интересно да разбера какво е вашето мнение и опит. Благодаря предварително!
На моята дъщеря се появи млечница веднага след раждането, не съм й давала вода, а и честно казано, никога не съм вярвала (нито нашата педи тук ми е давала такъв съвет), че гъбички се лекуват с вода. То по тази логика, и аз трябва да си “промивам” устата след всяко хранене. Гъбичките виреят при отслабена имунна система (доста съм се борила с тях аз самата в миналото), дъщеричката ми беше под 3кг, когато се роди, изписаха й антимикотичен гел, който е подходящ за бебета, и в комбинация с укрепването на организма й, гъбичките изчезнаха.

# 492
Аз също не съм давала вода до захранването. Не че не съм предлагала, но той като не иска няма да му наливам насила в устата я. Нашата педиатърка още първия ден, като дойде вкъщи каза, че няма нужда. Не е имал млечница, пупу! Той и сега много-много не харесва водата, пие по няколко глътки на ден (10,5м). Кърмя го още, естествено. Лятото бабите на блока, вкл. и свека, много се възмущаваха, че не пие вода. Аз й предложих да му даде тя насила и млъкна Joy

# 493
И аз подкрепям, че при забелязано забавяне в проговарянето, успокоението, че някои деца проговарят с цели изречения, може да направи лоша услуга и да се загуби време. Голямата ми дъщеря се развиваше прекрасно с изключение на проговарянето. На 1.5г. вече се хранеше сама, на 2 г. можеше да се обува, събува, облича и съблича, включително с чорапогащник, памперсът го махна от раз, изобщо всичко без да говори. Проговори на 3 и нещо, обаче мина през всички етапи на проговарянето, далече от нивото на връстниците си. Догони ги преди първи клас и то с много работа. Така че, консултация със специалист никога не е излишна. Както и много упражнения за фината моторика междувременно.

# 494
  • Германия
Да кажа и аз, че не съм предлагала вода първите 6 месеца, не съм промивала устата след кърмене. Млечници не сме имали, или други проблеми. И в голямата жега в София това лято детето ми изкара без проблеми само на кърма.

Общи условия

Активация на акаунт