Сватба 2018 - IV-та част

• 45 977
  • 751
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Ох, пък да ви кажа за едни наши приятели, няма такъв смях.  Laughing Живеят в София от доста години вече, той е от град близо до София, тя е от Пловдив. Вечерта преди сватбата си спят в София, СВАТБАТА Е В СОФИЯ СЪЩО. На следващия ден рано сутринта тръгват рано към Пловдив, защото булката казала, че няма да отиде при друг фризьор освен при нейния. Та правят и прическата и пак към София. А вземането на булката беше от 3-то място, но поне близко до София.  Simple Smile

# 661
Няколко човека бяха писали за менютата-всички неща правих с Adobe InDesing,там директно си въвеждаш р-ра на това,което искаш.В случая взех готови картони от кафевия цвят и по тях направих белия лист.С Фотошоп не съм пробвала,но ми казаха,че като качество по-добре щели да станат с Адобе.

# 662
  • София, България
И ние имаме 3 часа от началото на църковния до началото на ресторната, но те реално не са 3 часа а час и половина- два часа. Даже съм почти сигурна, че фотографът ще ни се “скара”, че сме оставили малко време за снимки 😅 А и е Петък и придвижването в София в 17:00ч. е малнко трудно. Simple Smile

Честно казано не съм мислила дали ще имаме напечатано меню. Ще ги слагате на всеки човек ли?! Или по едно на маса?

http://www.svatba.bg/obichai-sueveria - на това попаднах, докато търсех дали всички неженени двойки се захранват  с парче от  тортата Joy За по-суеверните.  Аз лично намерих информация за част от ритуалите, на които не знаех значението.

Скрит текст:
Младоженците не трябва да се виждат до сватбата  т.е предният ден всеки спи при роднини или приятели.
Булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо на заем, нещо синьо, червен конец и нещо наобратно, за да не я урочасат.
Не бива да се носят перли, тъй като са символ на сълзите и носят нещастие.
Когато булкато е вече облечена и се наложи да се пришива нещо, тя трябва да захапе един конец и да не говори, докато не се зашие каквото трябва, за да не й се зашие късметът.
Булката изписва имената на свои неомъжени все още приятелки на подметките си. Чието име се изтрие първо или най-много, тази ще се омъжи най-скоро.
Булката се забулва от кумата преди да излезне от дома.
Кумът посреща младоженеца с бъклицата, ако няма бъклица е забранено да се взима булката.
Младоженеца да не вижда роклята на булката до сватбата.
Младоженеца, когато отива за булка да не минава по път който вече е минал, следователно после и към гражданското, после към църквата и въобще да не се минават по обратен път целия ден.
Когато младоженецът стигне до дома на булката, той трябва да премине през три порти, да се пребори с трудности и да откупи булката, като напълни обувката и с златни монети, докато тя и пасне идеално.
Булката се извежда от дома и от неомъжено момче или момиче, за целта се използва бял пешкир или някаква лента, може и носна кърпа. Отпред я държи водача, а от другите два края булката и младоженеца.
Когато излизат от дома на булката, се полива вода или булката рита менче с вода, украсено със здравец и монети във водата, за да им върви по вода.
Когато булката се извеждат от дома й, майката булката държи менче с вода и в него е потопено китка от здравец и цветя. Булката застава на изток и пръска с китката на кръст, което се повтаря три пъти и след това майката на булката хвърля водата от менчето пред булката да й върви по вода.
На излизане булката хвърля зад гърба си чиния с жито, монети, бонбони и едно яйце.
Булката когато излиза от тях не трябва да се обръща назад и не трябва да се връща в тях поне 3 дена.
Булките се крият, за да не се видят около ритуалната зала или църквата, тъй като не е на хубаво. А, ако все пак се видят трябвало да си разменят по нещо.
Броят на късметчетата може да е в съответствие с годините на булката. Някои хора казват-да са 1/3 от броя на гостите, и също да са нечетен брой.
Менче се ритва в и ресторанта, като в него има обикновено 2 цвята на бял и червен карамфил - белият за момче, червеният за момиче. Гадае се, че който цвят излезе по-напред такова ще бъде първото отроче на семейството.
На някои места в ресторанта не се рита менче, а се чупят чаши и се казва "колкото парченца толкова момченца".
Захранване на младите от свекървата - свекървата захранва младото семейство с питка с мед и сол, с мед - за да им е сладък живота, а със сол - като символ на солените и горчиви моменти, които съпътстват всеки брак. На някои места и булката захранва свекърва си с хапка пита, като сама решава, дали да я поднесе с мед или сол.
Танц на булката: Кумът пръв танцува с булката. Всеки следващ (независимо мъж, жена или дете), който танцува с булката й дава пари. Накрая младоженецът я откупва с цвете.
Булчено хоро - булката повежда хорото, който се хване й дава пари.
Танц на кумовете с торта и петел - това е вид жест към кумовете, като те заедно с танцьори, които носят съответно торта и петел играят ръченица, като целта на кумовете е да откупят с пари тортата и петела.
Разчупване на погача от младоженците - целта е да се види, кои ще отчупи по-голямото парче, съответно той ще командва в семейството.
Захранване с торта - прави се между младоженците, за сладък и щастлив семеен живот. След това процедурата се дава и на кумовете кумовете. Захранването се повтаря и от всички неженени двойки на сватбата, като пожелание за скорошна такава.
Хвърляне на букета на булката към всички неомъжени дами на сватбата. Която от тях го хване - тя ще е следващата булка.
Сваляне на жартиера на булката от младоженеца, без да се ползват ръце - със зъби. След това той се хвърля към всички неженени господа на сватбата, а който го хване ще е следващия младоженец.
Младоженците трябва да си тръгнат от ресторанта малко преди залез слънце и да отидат в новия дом, където първо булката сяда на стол под плодородно дръвче и кума трябва да свали булото с две пръчки, след което го слага на самото дръвче и казва там някакви думи от рода "колко плодове роди, толкова рожби да роди", след което свекето ги посреща с питка с мед и сол, захранва ги и после с една престилка ги въвежда в новият им дом. И се започва пак с купона.
След края на тържеството младоженците се посрещат в къщи от свекъра и свекървата с чаша шампанско или вино. След това свекървата дава на булката една купа с мед и тя започва да маже с ръка по касата на вратата,а свекърва й бърше след нея с парцал. Символиката е, че снахата ще цапа, пък свекървата ще оправя след нея. След това на булката дават два хляба, които тя слага под двете си мишници и две кани с вода, които взима в двете си ръце. Символиката е, че тя ще се грижи семейството да не е гладно и жадно.
Младоженците трябва да запазят едно парче торта и да го съхранят (замразят) до първата си годишнина.
Булката след сватбата може да занесе венчето в манастира Св.Мина и да го остави на иконата на Св. Мина за младоженци.
Сватбената рокля не се пере до раждането напървото бебе.
За най-благоприятни за сватбена дата се смятали нечетните числа, особено 3, 5, 7 и 9 от всеки месец с изключение на май. Неблагоприятни за сватба били също сряда и петък.
“Нещо старо” се носи, за да покаже връзката на булката със семейството й и с миналото. Затова често булките предпочитат да носят бижу, подарено им от тяхната майка или бъдеща свекърва.
“Нещо ново” се носи, за да бъде булката щастлива и с късмет през новия си живот. Често сватбената рокля се избира за символ новото начало.
“Нещо назаем” булката взима, за да й напомня, че тя ще продължи да има приятелки и семейство, които да я подкрепят и те ще й помагат, когато се нуждае от тях. Често тя носи дантелена кърпичка, взета назаем.
“Нещо синьо” символизира верността и лоялността. Най-често жартиерът на булката е син. Жартиерът се хвърля от младоженеца и който от приятелите му успее да го хване, ще бъде следващия младоженец.
Месеците и тяхната символика
Януари – Съществува опасност от ранно овдовяване.
Февруари – Добър месец за женитба. Ще живеете в съглашение с мъжа си.
Март – Бъдете внимателни! Живота може да се завърти така, че мъжа ви да бяга по чуждо.
Април – Отношенията ви бъдат сложни, с променлив успех.
Май – Един от неудачните месеци. Ще се измъчвате през целият си живот...
Юни – Най-идеалният месец за брак. Меденият месец ще продължи цял живот.
Юли – Ще имате и добри и лоши моменти в живота си, които ще преживеете.
Август – Още един прекрасен месец. Партньора ви ще бъде вашият възлюбен и приятел за цял живот.
Септември – Ако вие сте по характер уравновесени хора, то вас ви чака тих и спокоен живот с любимият човек.
Октомври – Не ви съветвам да се жените в този месец. Вашият живот може да бъде труден и тежък.
Ноември – Желаещите да забогатеят се омъжват именно в ноември. Особено, ако се женят за обезпечен човек.
Декември – Също отличен вариант. Звездите на любовта ще сияят с всяка година все по-ярко и ярко за вас двамата.

Последна редакция: ср, 17 яну 2018, 21:12 от Purple_Peanut

# 663
Няколко човека бяха писали за менютата-всички неща правих с Adobe InDesing,там директно си въвеждаш р-ра на това,което искаш.В случая взех готови картони от кафевия цвят и по тях направих белия лист.С Фотошоп не съм пробвала,но ми казаха,че като качество по-добре щели да станат с Адобе.
А темплейта, който ползваш готов ли е или ти си го правиш. Предполагам е втория вариант, ако е така от къде сваляш картинките?
Аз да си признания вчера направих някакви жалки опити, ама нещо хич не ми се получи, но не и отделих и много време де. Та нещо уж свалих темплейти, ама се оказа по сложно отколкото мислех.

# 664
  • София
Не съм много активна, но всеки ден си ви чета Simple Smile) аз да кажа, че си стиснахме ръцете с Алекса, ще им дам всички неща, които съм взела к за 150 лв. Ще декорират, транспортират и украсят. Ще добавят и накои неща оттях! В петък съм на проба в модна къща Лита, въпреки че в предния салон където ходих май намерих моята рокля, отивам само защото имам запазен час, ако не ме грабне нищо се връщам в стария и приключва драмата Simple Smile)
Сега съм се замислила за обувки от алиекспрес харесах едни много ми допадат:

Някой дали ги е виждал някъде?
Ако не ще рискувам сигурно много ми харесват :/
Вие ще си вземате ли чантички с вас?

# 665
Да се тегли кредит за едното джамборе на мен не ми се вижда нормално, но всеки с разбиранията си.
Риба за основно аз много бих одобрила, ако е приготвена добре, и го обмислях за сватбата си, но има риск да е развалена, а и често понамирисва, та, мисля, вариантът със свинско и пилешко е най-печеливш.
Не съм украсявала никакви бутилки алкохол с етикети, реших да си спестя поне това. 😂

# 666
  • София, България
Естер, такива обувки май май няма в Бъгария. Не мога да разбера, внасят се толкова глупости от Китай, ако един започне да внася обувките им ще направи голямо състояние. Страхотни сватбени и абитюрентски обувки имат! И аз си бях харесала няколко и ако не си бях намерила моите щях да поръчвам от там.

# 667
Естер, много хубави обувки си харесала. Simple Smile Аз вече съм споменавала, че изпитах големи затруднения да си намеря обувки, каквито искам. В два големи града гледах, поне в 30 магазина влязох - няма и няма. В алиекспрес каквото ти скимне, го има. Дано дойдат скоро моите, поръчах ги преди месец. Чудя се как може - всеки втори магазин е за обувки, а да са едни и същи боклуци навсякъде.

# 668
  • София
Знам, че някои имаха пистолет за горещо лепене! Като остане малко от пълнителя успявате ли да го използвате или ви се налага да го вадите? Аз вчера лепих, останаха може би 5/6 см лепило и не иска да го избута напред :/ наложи се да го изваждам и то бая трудно с клещи :/

# 669
Слагаш нов отзад и го избутваш.

# 670
Сън, много са ти красиви поканите, книгата и кутията. Този стил ми е много любим.

Патенце, браво, че се справяш така добре сама!

Ние още издирваме кум. С кумата не е ставало въпрос да плаща нещо, а и аз предпочитам да не я товаря. Моминско парти ще ми организират сестрите и племенниците на бъдещия ми мъж. Не мисля, че би било кой знае какъв разход за когото и да е било, след като всеки ще си плаща яденето и пиенето.

Относно менюто на сватбата: мисля, че е излишно да се печатат листчета с описание на това, какво ще се яде. Ако можеше да се избира между опции - разбирам, но при положение, че то ще е еднакво за всички, наистина не виждам смисъл да се трупа масата и с още едни хартийки. Риба лично аз обичам, но много хора не ядат или имат специални предпочитания към определен вид, та...ако има някакво предястие включващо нещо с риба - може. За основно ми е рисковано, както по същата логика не бих сложила агнешко, колкото и на мен да ми е любимо.

# 671
Сватбени свещи от къде купувате? Има ли някакъв ритуал с тях после? Смисъл пазят се, палят се на поводи, носят се да доизгорят в църква?

# 672
Аз имах сватбено меню на картон с поставка в цвета на сватбата, по едно на маса. Принципно винаги има такова в изисканите ресторанти. Wink Дори да нямаш избор, е хубаво да знаеш какво предстои. Гостите ни бяха впечатлени и някои дори си взеха за спомен. Simple Smile Но все пак не мисля, че е задължително. Ако не ви се занимава /като на мен с етикетите на бутилките/, не го правете.

# 673
Ето тема специално за сватбените свещи:

http://www.bg-mamma.com/?topic=103435

# 674
  • Burgas
След дълго ровене и гледане на етикети за сватбените бутилки се ядосах, че за 20 "лепенки" искат по 30 лева. И така снощи седнах и за десет минути си ги направих. Не са кой знае какво, ама са си наши хахах. Ще ги разпечатам и разлепя, само трябва да харесам бутилки. Някой ако има идея къде продават хубави бутилки да казва.

Общи условия

Активация на акаунт