Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 46

• 98 428
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Elifanta – tamoxifen НЕ се почва преди или по време на лъчетерапия!!! Почва се СЛЕД лъчетерапията! Какво да очакваш? При мен беше всички признаци на менопауза – горещи или ако ти се харесват – топли вълни, нервност…а всички други симптоми и аз не знам от това ли са или от друго : )
Unknown_lady – аз си купих най-хубавата перука от Магама в Сф – беше мн скъпа, но съм доволна!, Защото ако е от естествена коса можеш да ходиш всеки месец да ти я издухват, да ти я мият и т.н. Не знам как стои въпроса с изкуствените. Но пък да ти кажа, най-накрая си се амортизира (аз имах 8 ХТ) и си мислех, че за това време и за тези пари можеше да си взема 3 изкуствени и да и ги връткам – къса червена, дълга черна : ) Но изкуствените са по-трудни за поддръжка. Имай предвид, че в Магама можеш срещу епикриза да ти дадат перука от естествена коса, но от най-евтината изработка – много по-редки са едни такива, скалпа, на който са прикрепени косите е едно като мрежа, докато моята, по-скъпата, не се виждаше изобщо скалпа. От друг страна като видех жена с кърпа на главата и си казвах – аз никога няма да съм с кърпа! Само с перука! После ела да видиш – накрая НЕ МОЖЕХ ДА Я ПОНАСЯМ тази перука – бодеше ме, сърбеше ме. Така че и това го има – може би не трябва да влагаш огромна сума, както аз направих. За вит. В17 – НЕ ГО ПРИЕМАЙ ЗАЕДНО С ВИТАМИН С, защото има риск от цианидна интоксикация!!!
Spirit Crusher – явно не си още с менопауза. Ако си в менопазуа – само тамоксифен Ако не си трябва Тамоксифен да се пие със Золадекс. Дали да изчакаш няколко дни Золадекса или да почваш тамоксифена ли? Изчакай Золадекса. Така пише – Золадекс с тамоксифен. И друго  питай КОГА трябва да се постави първият Золадекс. Имаше някаква препоръка (ког според цикъла ти). При мен след 4-тат ХТ все още имах менструация с пълна сила и затова започнах Золадекс още по време на химията, а послед СЛЕД лъчето и тамоксифен. Един съвет а чакането на Золадекса – след като чаках повече от месец, написах гневна ЖАЛБА до незнамкойси в НЗОК и я внесох официално (а те не искаха да я приемат официално!) и ги питах – от кой точно чакам одобрение за лекарство, предписано ми от професор по онкология. И да видиш как след ден и половина ми се обадиха по телефона, че ме чака одобрението в деловодството! Дребни душици!!! А за телефоните – и на мен ми звънят постоянно и за Бла, и за Зелена карта, и за еко-интервю.
По повод проблема на dani781 с епилацията:  да ви разкажа една смешна история. Като се случи всичко и си викам – сега вече ще се гледам. Освен сокове, чайове, билки и т.н. простотии, няма да изляза бе грим, наконтена, епилирана и т.н. Да, обаче, след първата ХТ ме тресна една фебрилна неутропения, която буквално едва преживях. След като оживях, по време на лъчетерапията ме тресна един перикардит, първо сух (в Пирогов), после с излив (с 3-та градска) и в цялата тази лудница се питах – ще оживея ли или не, от какво ще умра – от рак ли, от перикардит ли, от инфекция ли. Прехвърляха ме от болница в болница, не ме приемат по спешност в едната, защото се водя, че лежа в другата…За „неопитните“ – лъчето е повече от месец след ХТ и цялото ти окосЪмяване, което преди е изпадало, е решило да расте на воля! Започват да растат едни нетвои твърди, черни косми (аз по принцип съм блондинка), които са побелели в корените…Та по средата на лъчетерапията по спешност ме оперират от перикардит. Аз съм не на себе си. Тежест в сърд област, задух, страх. И най-смешното, което ви обещах е, че ме водят с една носилка към операционната, едни млади хубави момчета, а аз ги питам – извинете, вие бикините ще ми ги сваляте ли или не : ))) защото в цялата лудница изоообщо не успях да си помисля за каквато и да е епилация, а долу бях неузнаваема – не бях аз ви казвам. Избуели едни черно-бели твърди къдрави красоти. Когато се събудих от упойката бях чисто гола, намазана с йодасепт до колената…Изводът е – човек винаги трябва да е епилиран! Никога не се знае кога ще ти излезе късметът : )
Armyhousewife – Lioton за вените! За разлика от hепароид се размазва много по-лесно, гел е и прониква много по-добре!
За ТЕЛК и пенсиониране - ако някоя от вас е с ТЕЛК и е пенсионирана с право на работа, да има предвид, че ако излезе в  болничен по повод заболяването, за което е пенсионирана, няма да получава болничен (т.е. 8-% от това, на което я осигуряват), а само пенсия! Така че ако има мацки, които работят за по-висока заплата - направете си сметката, дали искате да се пенсионирате (с право на работа) или не.

Лека, момичета! Господ да ни пази!

# 421
  • София /Абсурдистан
Ха сега  Confused Още не съм почнала химията, повтарят ми хистологията в момента и явно ще я почна след около 2 седмици. Ми да помисля още малко тогава, преди да поръчам. Поръчала съм си  книга за това, ще дойде в други ден, ето тази https://www.book.store.bg/p115967/vitamin-b17-ubiecyt-na-raka-ro … ica-todorova.html
С хрупането на ядки ми е малко сложно. От конските дози Медрол за овладяване на артрита, венците станаха много чувствителни и се разраняват от няма нищо, трудно заздравяват после, няма да издържат на твърди ядки. За протокола - нищо не можа да вкара артрита в ремисия, само ме разкиснаха още повече с кортикостероидите.
Мисля си все пак да опитам за начало с това https://remedium.bg/immunity/integra-labs-amigos-b17-apricot-see … tract-60caps.html  с 2 капсули дневно,  хем и не е скъпо, хем да видя как ще ми понесе, а после ще решавам като поговоря с онколожката.
По време на химията няма да вземам нищо. Въпреки че ако не вземам, артрита така ще ме скове, че няма да мога да мръдна, та се чудя. Наистина съм уплашена.
И друго - аз имам ТЕЛК за артрит, но влизах в болница много пъти и си ползвах болничен - щом си в болница, значи имаш влошаване на основното заболяване и по закон се полага болничен, който после се изплаща нормално. И на мястото за диагнозата в болничния ми бяха написали "други ревматоидни артрити" /каквото и да значи това/. Няма проблем, в болниците си знаят какво да пишат, само трябва предварително да им съобщиш, че имаш телк решение за съответното заболяване.

Последна редакция: пн, 12 мар 2018, 23:44 от Unknown_lady

# 422
Не възлагай големи надежди на Вит. Б17, не е решаващо и кой знае какво. Общо взето някои добавки са като да ближеш сладолед през стъкло. Имай доверие в терапията и не се плаши. Лекувай венците по-добре, че ще ти трябват при химиото. Ако те почнат афтите в комбинация с чувствителност ...
Кайсиеви ядки се взимали само по няколко броя на ден. Може и да ги накисваш във вода.

# 423
  • Варна
Съгласна съм с всичко, което Хули е казала!
И аз отдавна съм се сгодила с рака, но още не ме е взел...  Wink
Спазвам подобни "правила", с моя си интерпретация... заменям ракийката с червено вино- по лекарска препоръка Simple Smile
Концентрати почти не пия, но към ядките отвреме- навреме добавям по едно уиски.
В онези времена и на мен докторът ми каза "яж, пий, живей си живота, от нищо не се лишавай и не прекалявай с нищо"
Слушам го и до днес.
"Днешните" доктори не ги ли казват тези неща!?

Успех, момичета! Ще се справите!

На 100% подкрепям и двете ви. Относно "Днешните" доктори. Казват си го хората, но вече са една идейка по-пестеливи и внимателни заради изобилието от заблуждаваща информация и всевъзможни алтернативни начини за преборване на рака. Какво ли си мислят милите в момента, в който трябва да и обяснят, че може ядки да яде и по малко сладичко да си хапва. Сигурно си представят на момента как грешно е интерпретирала думите ти твоята пациентка, прочела някъде, че лешниците и орехите са полезни и започнала да лапа по парче торта с орехи и изгълтва бонбониера Фигаро с цели лешници. Затова просто се презастраховат и го налагат като забрана едва ли не. Но като те видят, че си схватлив и сравнително интелигентен пациент си казват, че може от всичко, но с мярка. Цитирам моята онколожка: "Да! Имаш тумор. Злокачествен е. Но тялото ти не е само тумор. Имаш нужда и от захар, това все пак е храната на мозъка, но гледай да не прекаляваш и да не си я набавяш под ферментирала форма." Тебе думам, дъще, сещай се, снахо беше едва ли не съветът и. Grinning Щото тя нещата ги вижда черно на бяло от кръвните ми картини, че съм си цуцуркала редовно, не по много, но редовно, което е може би една идейка по-опасно особено ако ти предстои химиотерапия. Тоя дроб в един момент няма да може да насмогне. Та спрях концентратите, мъжът ми си пийва ракийката аз ближа там някво винце и само от време на време късам синджира и се раздавам на макс. Според някои специалести дори алкохолик могат да ме пишат, заради редовната употреба до такава степен е свикнал организмът ми, че дори мъжете надпивам. Лека полека, близ-близ, като котенце глътчица по глътчица, капчица по капчица и изведнъж ако нощта е дълга, настроението и софрата са арни и половин бутилка заминала. Мъжорята се търкалят вече под масата в безпомощност, а аз все едно кафенца съм пийвала и ходя да ги прибирам после по леглата и повивам. Grinning Сплотена компания сме, няма как! Другарче в нужда или без надзор не се оставя. Но така не бива! Особено по време на химиотерапиите, а и въобще. Дайте му малко време да се освести тоя черен дроб, че е нужен много в перфектна форма по време на лечението.

# 424
  • Плевен
Elifanta – tamoxifen НЕ се почва преди или по време на лъчетерапия!!! Почва се СЛЕД лъчетерапията! Какво да очакваш? При мен беше всички признаци на менопауза – горещи или ако ти се харесват – топли вълни, нервност…а всички други симптоми и аз не знам от това ли са или от друго : )

Ей, ако е така, най-после ще се стопля, хаха:bowtie: През целия курс на химията си имах цикъл, сега на последния, шести, съвпадна предполагаемото начало с последната химия, та цикъл нямам и малко се филмирам. Уж не правя глупости, ама бременност и химия, възможно ли е? Или просто химията най-после ме отърва от пустия гаден, болезнен цикъл....
Притеснявах се да не ми се забави лечението, а аз спокойно да я карам....Гледам, че по институциите никой не бърза, от Здравна каса казват, че до няколко седмици ще ми се обадят, от Телка писмо да чакам, ама кога, не е ясно, абе, чакане му е майката...И като знам големия ни град, вече предвиждам кой да тормозя в аптеките, че да ми намерят Золадекса и Тамоксифена.
Замислила съм се тези дни, сега, по време на лечение, трябва ли да си правя мамография, други изследвания, имам скенер преди по-малко от месец. Трябва ли самосиндикално да си правя изследвания, да притеснявам лекуващия лекар, или  това става след приключване на лъчето.
Благодаря ви момичета, страхотни сте!

# 425
...И друго - аз имам ТЕЛК за артрит, но влизах в болница много пъти и си ползвах болничен - щом си в болница, значи имаш влошаване на основното заболяване и по закон се полага болничен, който после се изплаща нормално. И на мястото за диагнозата в болничния ми бяха написали "други ревматоидни артрити" /каквото и да значи това/. Няма проблем, в болниците си знаят какво да пишат, само трябва предварително да им съобщиш, че имаш телк решение за съответното заболяване.

Да,  но може би не си пенсионирана с право на работа. Аз говоря за това, че е може да вземаш и пенсия, и болничен за едно и също заболяване.

# 426
  • София
Аз съм пенсионирана с право на работа заради онкологичното заболяване, наскоро си взех болничен заради скенер - 2 дни престой в болница. Първо - това ми извинява отсъствието в офиса, освен това работодателя ми плати дните. Не съм сигурна дали НОИ щеше да плати, но първите дни така или иначе не се плащат от там.

# 427
  • София /Абсурдистан
...И друго - аз имам ТЕЛК за артрит, но влизах в болница много пъти и си ползвах болничен - щом си в болница, значи имаш влошаване на основното заболяване и по закон се полага болничен, който после се изплаща нормално. И на мястото за диагнозата в болничния ми бяха написали "други ревматоидни артрити" /каквото и да значи това/. Няма проблем, в болниците си знаят какво да пишат, само трябва предварително да им съобщиш, че имаш телк решение за съответното заболяване.

Да,  но може би не си пенсионирана с право на работа. Аз говоря за това, че е може да вземаш и пенсия, и болничен за едно и също заболяване.
С право на работа съм, 64%. Че кой за артрит и сколиоза ще ти даде без право на работа, щом все още можеш да ходиш сам. Трябваха ми 71%, ама как да не прецакат човек, щом на крака им е дошъл.
По закон можеш да вземеш и двете - и пенсия, и болничен, но заболяването трябва да е с доказано влошаване, а влизането в болница означава точно това. Сега, ако те заболи много и си си в къщи, не са те приели в болница, няма как. Но тогава отиваш при личната и и казваш и тя ти пише друга диагноза в болничния и така става пак. Джипитата това го знаят и имаш ли телк за нещо и се влошиш, веднага ти дават направление №7 за болница. Обаче за влизане в ревматология има планиране и лист на чакащите, рядко те приемат по спешност, освен ако не виеш от болки. Аз ходя в ревматологията на София мед, там се чака около седмица за приемане, преди ходех в св.Иван Рилски, там е олеле мале, може да си отвисиш и няколко месеца, ако преди това не си бил на платен преглед, а си отишъл по каса. После моят доктор се премести в София мед и от тогава ходя там. От година не мога да се вкарам в ремисия, сега ми казаха, че химията би могла да помогне и за това. Ще видим.

# 428
Мина ми онкокомисията .
Назначиха операция , после пак комисия и тогава лечение Close
Доктора май ме взе за луда ....хаха
През цялото време им се усмихвах.
Вика -Нали знаеш , че ще имаш още една операция .
И аз ухилена -Дааа Joy
Поне ги развеселих хората. Хихи
После минах през едно перукерско ателие.
Много готина перука си харесах.
120лв растителна.
Все едно е моята коса , но с постоянна прическа Sunglasses
Мадамата каза , че постоянно ги поддържат и да не бързам да я купувам.
Когато назначат химиото -тогава .

# 429
  • София /Абсурдистан
DZ за първи път ли се явяваш на комсия? Защо 2 операции? И още да попитам - трябва ли да присъства човек на тази комисия? Извини ме за  въпросите, но съвсем съм ошашкана.
На мен никой не ми е звънял още. Утре ще звъня аз, или направо ще отида да питам, поне ми е съвсем близо до вкъщи. А другата седмица ще намина до фондация "Една от осем" да поговоря това онова и с тях и да ги поразпитам за разни неща.

Последна редакция: вт, 13 мар 2018, 15:23 от Unknown_lady

# 430
Unknown_lady , за първи път ми беше. Попълвахме анкети ,колко сме стресирани и от какво  Mr. Green Имаше и графа телефон и адрес - Явно ако ги притесним и на гости ще ни дойдат  Joy

Операциите ще са две , защото съм много готина  Crazy Шегувам се  Heart Eyes
Моя квартирант нито на ехографа се разкри какъв е , нито при наприпване, нито при гефрир-а  се е показал напълно. Чакахме хистологията да потвърди окончателно.
Т.е. доктора ме е изчистил до чисто , но без да маха лимфни възли .
Та заради тях , ще е втората.
Нова пижамка си купих за целта с копчета отпред , че предния път на превръзките не ми беше много удобно.
За присъствието:
Ако човека не е здравословно ОК - може роднина да отиде вместо него . Имаше днес  такъв случай  Sad

Защо си се ошашкала - спокойно  Hug
Ще се лекуваме . Няма страшно  Heart Eyes
Направо отиди да видиш за резултатите.
Моите се оказа , че са били готови 1  седмица преди епикризата , но...........Сами е трябвало да намерят пътя до кабинета явно  Stop

# 431
  • София /Абсурдистан
Сега съм заета до късно, но утре ще подпаля джапанките до там. Забравила съм  да им дам и епкризите от ревматологията също, та ще ги отнеса и тях, че ми ги поискаха. Цяло лято миналата година пих лекарства за подтискане на имунитета за артрита, а сега пък ще го вдигам заради рака и така съм се влошила, че не е за приказка, но ще събера злоба да се замъкна да видя какво става.
И при мен тумора е махнат, но има силно увеличени лимфни възли под мишницата с много висока метаболитна активност, както и под гръдния мускул и съмнение за върху кожата на гърдата. Та може и мен да ме кълцат многократно, очаквам го.

Последна редакция: вт, 13 мар 2018, 17:28 от Unknown_lady

# 432
Аз пък очаквам ,че като Хера и другите момичета  Heart Eyes
Ще си пишем в темата мин. 26 години Mr. Green
И ще я превърнем в отчетна - Кой какво изплете днес  Hug
Хайде , горе главата  Heart Eyes
 Hug Hug Hug

# 433
  • Варна
DZ, на мен също ми е любопитно защо два пъти ще те режат. То и при мен така стана де ама все някъде допускам вероятността нещо там в суматохата да не сме се разбрали и незнам си ква декларацийка да не съм била подписала преди да ме въведат анестестезиолозите в рая. Най-якото нещо на света. Два пъти само ме упойваха, но бяха достатъчни да се пристрастя. Чак вицове си разказвахме и се хилихме заедно, докато ме поваляше упойката. Та първо махнаха бучката - 4 на 2 санта се оказа, добре съм си я гледала, после комисия, която рече и отсече: "Тц! Не ни стига само туморът, искаме още матрЯл",  пък после пак скалпелът, махнаха квадранта от гърдата плюс лимфни възли и пак онко-комисия и вече с повечко резултати от доизрязаното и ааааааааааа леле произнесоха се най-накрая да му се не види и.

Лудичко си иначе. Кефиш наистина. Все с тоя дух продължавай, ще видиш, че любимка ще им станеш на всичките и ще започнат лично отношение да имат към теб. Аз така разсмивах и анестезиолози и хирурзи, че и санитарките дори. Няма да забравя на моя хирург как му изписах усмивчица на иначе много строго му и каменно личице. Влиза в стаята, поздравява и говори на Вие както си му е реда, заварва ме обаче на крак не в леглото, аз гузна някак си гледам тихомълком уж без никой да ме усети или забележи прилазвам към креватчето и по време на визитацията като дойде моя ред и като каза: "Вдигнете, да видя" и аз вдигам пижамката и оголвам цици, направо го видях как едва се сдържа да не прихне от смях, а само допълни "Торбичката да видя искам, за шевовете си знам, че са добре." (Дренаж, торбичка, кървене... дамите минали по тоя път ще ме разберат какво точно е искал да види и какво го е интересувало хирурга Grinning )
Разсмях и онкокомисията на два пъти с реплики от рода "Ами той на един шамар живот значи", "Кажете сега като експерти кой точно е туморът!? Аз или бучката...", "Извинете ме, само да звънна, че ще закъснея за работа...", а те в същото време се опитват милите по деликатен начин да ми поднесат новината, че ще минавам химиотерапия, от която вест се спичат всички или поне повечето.

# 434
Ядките задължително се киснат- в интернет има инфо кой вид колко часа. Така се активират ензимите в тях и стават жива храна, истински полезна. Омекват и не би трябвало да дразнят венците. Ако все пак дразнят, смели ги в блендер. Ако добавиш вода - става ядково мляко.

Общи условия

Активация на акаунт