Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 851Някой може ли да ми каже каква е тази Истамбулска конвенция която защитавала жените от насилие, как точно ги защитава и защо Патреотите твърдят, че ако приемем тази конвенция това означавало да приемем гей браковете и т.нар. "трети пол". Къде е защитата на жените от насилие, къде е признаването на третия пол и каква е връзката между тях???
И сега вече като сме приели тази конвенция, вие жените, чувствате ли се по-защитени от насилие?

А ето и становището на комунягите от БСП
"Изпълнителното бюро на БСП прие следната позиция:
БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция. Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават : "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и : “социален пол" и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола".

Последна редакция: ср, 03 яну 2018, 23:31 от Кура булгара

# 1
 • Мнения: 2 366
Честно казано гей-браковете не са ми проблем

# 2
 • Мнения: 851
Честно казано гей-браковете не са ми проблем
На мен ми стана интересно как една конвенция за защита на жените от насилие, щяла да доведе до признаване на гей браковете?

# 3
 • Мнения: 6 847
Чувах откъслечно от вечерните новини и нямам претенции за точност.Някоя от точки или подточки води след защитата на жени до третият пол,въвеждане на сексуално обучение в детските градини с приоритет  гей ориентацията.Звучеше нещо като ранното сексуално обучение в Шведистан.За подробности виж из нета има мноооого информация по въпроса точно за тази малоумна държава,където официално е забранено мъжете да уринират прави и всичко мъжко е смазано в най-ранна детска възраст.Има някъде и клип,където момиченце на има няма 5год. обяснява,че всеки ден се чувства различно.Понякога е момиче,после два дни момче и пак каквото дойде.

# 4
 • Мнения: 2 475
Чувах откъслечно от вечерните новини и нямам претенции за точност.Някоя от точки или подточки води след защитата на жени до третият пол,въвеждане на сексуално обучение в детските градини с приоритет  гей ориентацията.Звучеше нещо като ранното сексуално обучение в Шведистан.За подробности виж из нета има мноооого информация по въпроса точно за тази малоумна държава,където официално е забранено мъжете да уринират прави и всичко мъжко е смазано в най-ранна детска възраст.Има някъде и клип,където момиченце на има няма 5год. обяснява,че всеки ден се чувства различно.Понякога е момиче,после два дни момче и пак каквото дойде.

Именно. Ставаше дума и за педофилията според Джамбазки.  Sunglasses Западняците явно масово са станали тотални дегенерати и извратеняци или са с напълно промити мозъци.  Sunglasses
Педофилите в Холандия нали поискаха преди няколко години да си направат партия  Sunglasses

# 5
 • Street of Dreams
 • Мнения: 8 387
Джамбазки каза, че същите хора, които искат тоалетни за третия пол, преди поискаха да се намали възрастовата граница при въпросите за секса, което озаконява педофилията. Нямам претенции за точен цитат. Mr. Green Харесва ми това момче, дано все така отстоява традиционалните ценности.

# 6
 • Мнения: 1 155
Изключително лицемерен и подвеждащ въпрос.
До узаконяване (не признаване, моля научете се да ползвате термини с ясно значение, а не такива с двуяко тълкуване! ) води подписването на държавно ниво на решенията на Истамбулската конференция. Която въвежда дефиниции, допускащи правно тълкуване в този (на въпроса) смисъл. Които могат да станат задължителни за правораздаването на подписалите я страни.

# 7
 • n/a
 • Мнения: 3 341
Не е сложно да се открие и прочете целият текст на Конвенцията.
https://rm.coe.int/168046246f
Всичко е в детайлите и в духа на времето. Сякаш се проплъзва нещо маразматично измежду иначе подредените мисли.

Смущаващо за мен е определението за пол:
Цитат
Член 3 — Определения
 За целите на настоящата Конвенция:
 в „пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики,
които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете
;
 г „насилие над жените, основано на пола“ означава насилие, което е насочено
срещу жена, защото тя е жена, или което засяга предимно жените;

Все съм си мислила, че полът не е само социално изградената роля. И според Оксфордския речник не се свежда само до това, има и физиология в определението:
Цитат
Either of the two main categories (male and female) into which humans and most other living things are divided on the basis of their reproductive functions.

Цитат
Член 12 — Общи задължения
 1 Страните предприемат необходимите мерки за насърчаване на промени в социалните
и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на
предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на идеята за
малоценност на жените или на стереотипни роли за жените и мъжете.

Е, закъде сме без стереотипните роли за жените и мъжете? Фройдистите гладни ли да останат? И не само те, желателно е да има майки и бащи, не родител 1 и родител 2.

Да, и спрямо образованието:
Цитат
Член 14 — Образование
 1 Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на
съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси
като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно
уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения,
насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в
официалните учебни програми и на всички образователни равнища.
 2 Страните предприемат необходимите мерки за насърчаване на посочените в параграф
1 принципи в неформалните образователни структури, както и в спортни, културни и
развлекателни структури и в медиите.

Не съм съвсем запозната с настоящите разпоредби в бг законодателството - доколко защитава жените и децата от различните видове насилие. Може и да е достатъчна защитата, поне като нормативна уредба, защото, ясно, като резултати - има много какво да се желае (достатъчни са няколко теми из форума, за да се увери човек в това). Едва ли има някоя държава в ЕС, която нормативно да не е обезпечила някаква форма на защита на жертвите на насилие. Тогава да се запитаме - а защо е нужна тази Конвенция? Един прост отговор - създава се още едно бюрократично райче за няколко души, при това им се предоставят завидни правомощия и неприкосновеност. Да, има и изисквания за финансиране на различни дейности по тази Конвенция, също би могло да е мотив за финансово инжектиране на неправителствения сектор. Но и това едва ли е съществен мотив. И понеже всинца сме изпълнени с "доверие" към политиките на днешното време - вероятно с основание има притеснения и за "третия пол" и в "нестереотипното полово възпитание".

Уж е добре, а оставя тази инициатива леко кофти привкус. Едва ли ще доведе до по-висока степен на защита на жертвите, а ще отвори вратичка за солидна доза глупости.

# 8
# 9
 • Мнения: 3 466
Лоана, не разбирам какво те притеснява в цитираното.

В случая като "пол" са превели английската дума gender - която по-скоро наистина набляга на социалната роля, а не на биологичния пол.

Цитат
Either of the two sexes (male and female), especially when considered with reference to social and cultural differences rather than biological ones. The term is also used more broadly to denote a range of identities that do not correspond to established ideas of male and female.

На български я нямаме тази дума (което само по себе си вече показва колко въобще можем да обсъждаме темата).

Стереотипите аз ги схващането като разбирането, че мъжете не плачат и изкарват парите в семейството, жените са нежни и покорни, и не разбират от математика и т.н.

Не виждам защо подобни стереотипи наистина трябва да бъдат насаждани в образованието.

# 10
 • Street of Dreams
 • Мнения: 8 387
В чие/кое образование се насаждат тези стереотипи? Моля за примери.

# 11
 • Мнения: 3 466
В чие/кое образование се насаждат тези стереотипи? Моля за примери.

Мисля, че Конвенцията казва, че не трябва да се насаждат. С което, мисля, всички сме съгласни?

Тя все пак е писана за широк брой държави, в които ситуацията е различна. Ако ние нямаме подобен проблем с родното образование - чудесно, какво ни пречи тази част?

# 12
 • Street of Dreams
 • Мнения: 8 387
Това, че с него се цели да се насажда друго.

# 13
 • Мнения: 3 466
Това, че с него се цели да се насажда друго.

Търсите под вола теле...

Горе в текстовете ясно е казано за какво е тоя документ. Ако някой иска да го чете като дяволът евангелието, няма сила, която да го разубеди.

# 14
 • Ямбол
 • Мнения: 25 293
Щом текстът предполага различно тълкуване, значи е нормално да не са съгласни с него.
Изкореняване на традиции - какво значи, всеки може да си го тълкува както си иска, например традиционните сватби - жената да е булка, а мъжът младоженец. Това са роли за мъж и за жена, те са и традиционни, значи трябва да се забранят, никакви булки повече на сватбите. Точка.

Общи условия

Активация на акаунт