Води ли защитата на жените от насилие, до признаване на гей браковете?

• 457 302
  • 8 002
  •   1
Отговори
# 120
Andariel, определението си е такова, каквото е. Това е значението на думата просто.

Не знам защо те шокира тая дума. Това са неща, които съществуват в реалността. С конвенция или не, стереотипи за ролите на мъжа и жената съществуват. Те се променят. Хората винаги са работили да променят стереотипите и са ги променяли.

Какво ново пише в конвенцията, различно от написаното от мен?

Diana D, дори с майчинството - ако беше нормално мъжете да поемат наравно с жените някои от битовизмите по отглеждане на дете, щеше да е по-лесно на жените да съчетават ролята на майки и професия. В някои страни е задължително част от "майчинството" да се взима от бащите. По стечение на обстоятелствата, това са страните, където насилието над жените е най-малко разпространено.

Освен това, въобще не съм съгласна, че жените трябва да са майки. Всяка жена има право да избира дали, кога и с кого да бъде майка - и това не я прави малоценна. Да нямаш деца е абсолютно валиден избор и за мъжете, и за жените. И децата не са единственото нещо, което превръща жената в пълноценен човек.

Суфражетките също са били възприемани като супер крайни навремето си. Но после това, за което се борили, станало нормално - и сега са героини. Само казвам. Първите сблъсъци с всяка нова идея много често са враждебни - и това често не зависи от същността на самата идея.

# 121
  • Пловдив

Стереотипите, които трябва да се  премахнат, не са точно " жената трябва да е майка - да се заличи", а да се премахне насаденото в обществото виждане, че жените, които упражняват чисто биологическата си роля са по-низши от мъжете, зависими и че трябва да се постараят да влязат в андрогинната роля, която би ги защитила от насилие и дискриминация.

...
Трябва да се борим да бъдем уважавани като жени, а не защото сме толкова добри като мъжете в тяхното поле.
Това са стереотипите, които водят до зависимост, робство и насилие. Че чисто женските функции не са достойни за уважение, че не са достойни за заплащане, че ако отглеждаш децата си, ставаш подчинена на съпруга си, защото той те издържа.
Засега постигнахме само правото да се "избелим" и равенство пред закона. Равенство в обществото ще постигнем, когато сме признати за еднакво ценни и еднакво значими, когато сме жени.
Има ли всъщност общество, в което това да е било постигнато? Съвременно или в миналото.
Питам, за да си представя какво точно имаш предвид.
---
Аз лично донякъде се опасявам, че "въздигането" на ролята на жената като майка и изобщо в "чисто биологическата" и роля е само на крачка от мисленето тип "жената не че е по-низша, ама биологично не и е дадено да изпълнява мъжките роли", демек - не и подобава да се пъха в "мъжката сфера (...) кариера, опасни професии, армия и т.н.". Мен това никак, ама никак не ме устройва - онова, което аз бих искала, е да се улесни пребиваването в положение на "андрогинност", тоест съчетаването на деца и професия навън, ама не непременно "женска" професия. Wink
Изобщо не съм за притискането на жените да излязат от "биологичната" си роля и непременно да влизат бодро в цеховете, канцелариите и квото там - нека има избор; само че много по-важно ми е да мога да избера "андрогинност" и това да не ми излезе през носа повече, отколкото би излязло на мъж, ако може. Wink

Последна редакция: пт, 12 яну 2018, 22:34 от Магдена

# 122
феминизма метастазира в някаква глупост, сама по себе си предпоставка за ужасна дискриминация.
Феминизмът беше присвоен от ЛГБТ обществото и се превърна в чудовище.
Аз лично като жена не искам да имам нищо общо с разни изкукали лелки, мерещи колко се разкрачват мъжете в метрото, или да дърпам книжките на малки момиченца,защото принцесата от Спящата красавица била целуната докато спи т.е в безмощно състояние ,а лошият бял мъж,т.е принцът,най-нагло се възползвал от нея Crazy Crazy Crazy
Естествено сега същите тези кухавелнички ще променят стереотипите. Sick

# 123
феминизма метастазира в някаква глупост, сама по себе си предпоставка за ужасна дискриминация.
Феминизмът беше присвоен от ЛГБТ обществото и се превърна в чудовище.
Аз лично като жена не искам да имам нищо общо с разни изкукали лелки, мерещи колко се разкрачват мъжете в метрото, или да дърпам книжките на малки момиченца,защото принцесата от Спящата красавица била целуната докато спи т.е в безмощно състояние ,а лошият бял мъж,т.е принцът,най-нагло се възползвал от нея Crazy Crazy Crazy
Естествено сега същите тези кухавелнички ще променят стереотипите. Sick

Ако бях съпричастна към обществените проблеми, аз също бих издърпала книжката от момиченцето и бих хлопнала с нея по главата на майката. Но не ми пука кой как си възпитава момиченцето, а и законите не ми позволяват да направя такова нещо, така че единствено мога да огранича дъщеря си от четене на приказки, в които хубавите момиченца ги избират/спасяват принцове. Безпомощното състояние ми идват в повече, а от традиционни ценности нищо не разбирам.

Наистина ли повод на тема е изказване на патрЕотите?

# 124
  • Пловдив
И къде точно видя патреотизъм тук, в клин или в ръкав?  Shocked
Или то си се знае, че вървят заедно тези лоши и задръстени идеологии?

Аз пък като традиционалистка и патреотка гледам с патриархално подозрение на всякакви новаторски опити за пренареждане на неща, работили векове наред, включително и в моето детство, без някой да се усъмни, че влияят зле на подрастващите и стереотипите им.

# 125
Правилно Чек.Направо да се забранят всякакви приказки на малките момиченца Naughty Щото Червената шапчица я спасява мъж,пък Ариел даже опашката си отряза,само и само да е с принца  Laughing

# 126
И къде точно видя патреотизъм тук, в клин или в ръкав?  Shocked
Или то си се знае, че вървят заедно тези лоши и задръстени идеологии?

В първия пост от темата, написан от автора ѝ.

Правилно Чек.Направо да се забранят всякакви приказки на малките момиченца Naughty Щото Червената шапчица я спасява мъж,пък Ариел даже опашката си отряза,само и само да е с принца  Laughing

Ами идеята на Ариел е тъпа, но не е нужно да се забранява. Всеки би трябвало да е свободен да възпитава както иска детето си, а и както казах вече, мен въобще не ме касае ако твоята дъщеря примерно расте с мисълта, че там някъде я чака Принцът.

# 127
  • Пловдив
А, сори. Първия пост съм го забравила вече.

Темата обаче щеше да възникне и без изказване на тези патреоти, а и не само патреоти споделят тяхната позиция в случая. Изказаха се мнозина, в това число някои обществено познати личнсти.

# 128
Ами идеята на Ариел е тъпа, но не е нужно да се забранява. Всеки би трябвало да е свободен да възпитава както иска детето си, а и както казах вече, мен въобще не ме касае ако твоята дъщеря примерно расте с мисълта, че там някъде я чака Принцът.
Би ли дала списък с одобрени от теб книги за твоята дъщеря?

# 129
...

Освен това, ще отбележа, че всяка държава може да я ратифицира с изключения, забележки и т.н.

Ако толкова сме се изгубили в превода и не знаем за какво става дума въобще в тоя текст - можем да си кажем как го разбираме и как не го разбираме и това си е част от процеса на ратификация.

""Веднага отбелязвам, че конвецията в Член 78 - Резерви, категорично забранява на държавите да правят дерогация или резервиране /отричане/ на някои членове в нея.""

# 130
Andariel, определението си е такова, каквото е. Това е значението на думата просто.

Освен това, въобще не съм съгласна, че жените трябва да са майки. Всяка жена има право да избира дали, кога и с кого да бъде майка - и това не я прави малоценна. Да нямаш деца е абсолютно валиден избор и за мъжете, и за жените. И децата не са единственото нещо, което превръща жената в пълноценен човек.

Първите сблъсъци с всяка нова идея много често са враждебни - и това често не зависи от същността на самата идея.
Права си, но за съжаление възниква следния парадокс:
Между другото , аз също НЕ смятам, че жената е малоценна ако няма и не желае дете !
Но към парадокса, който е факт - колкото повече свобода и права се дават на жените, толкова по-малко те са мотивирани да създават позитивна виталност, тоест - застарява цялото развито общество. За мен "майка" може да се разглежда и като абстрактно понятие - учителка, която с любов се занимава с децата , треньорка по акробатика, която мотивира младежите в спортен дух и дисциплина и т.н. Аналогично се отнася за мъжете и бащите. Но за да продължи да съществува едно общество , трябва около 90 % от жените да имат по 3 деца, за да компенсират  %  бездетни.  В едно утопично общество тези  % бездетни ще бъдат уважавани , другите 90 % също ще бъдат уважавани и никой никого няма да подтиска, унижава или обижда... НО за съжаление реалността работи по друг начин. Масово хората са посредствени - под "свобода и права" , те разбират "комфорт и рахат" , "его, само и единствено личен интерес" , та затова развитите общества се "наслаждават" на внос от мигрантки с надути кореми, тъй като техните равноправни жени са твърде изтънчени и заети с развитието си, за да родят и отгледат деца. По-изостаналите общества усещат интуитивно, че "дадат" ли свободата на жените сами да избират социалната си роля, то много от тях ще я предпочетат под формата на личен комфорт и краен индивидуализъм. Затова и са тези стереотипи и донякъде гняв, ако една жена реши да се измъкне от оковите на зададената й от обществото роля. От тук - подтисничество, подчинение, финансова зависимост от мъжа, насилие - всичко това, което тази конвенция се опитва да премахне.

Проблемът с подтискането може да се разреши и с изкуствени утроби, така жените ще бъдат улеснени, ще бъде снето "бремето" от бременността. Жените няма да раждат, децата ще се гледат от инстутуции и роботи-помагачи - и ето ти ги андрогенните хора. Но струва ли си ? С това отново стигаме до заключението на Диана Д - за да са равнопоставени , жените трябва да се кастрират, да се превърнат в мъже. Това ли е равнопоставеността ? Това ако не е признаване на превъзходството на мъжете , то тогава кое е ? Това е най-крайната форма на омраза към женското в чисто биологичен план. Следващата стъпка ще е мъжете да си клонират някак си яйцеклетки и жени съвсем няма да са нужни. Ще си цъфтят и подскачат само гей-двойки и ще пируват как са надвили природата и победили архаичните и скучни стереотипни мъже и жени. И някои течения на феминизма подкрепят тази идеология на научно-техничния прогрес. За мен това е фалшив феминизъм, не знам дали и те самите си вярват , че подкрепят жените, когато в същото време се борят за горе-описания от мене сценарий . А това е възможно най-мизантропската от всички идеологии. По-страшно и от най-жестокото убийство, е да отнемеш смисъла на живот на някого и да му внушиш, че е ненужен (по Достоевски). В хипотетичния случай жените като биологичен пол са ненужни - някакви си примитиви с матки, едва ли не животни.

Тук навярно ще възникне въпроса - защо малцинствата (хомосексуалисти, жени, които не желаят да се реализират като майки и т.н.) трябва да страдат заради така нареченото "нормално" мнозинство ? Ами да, несправедливо е. Те не са по-малко хора, но няма друг начин едно общество да не пропадне - трябва да ги осъди морално, ако иска да живее. Естествено, че като хора ще имат право образование, мед.грижа, право на личен живот и т.н. , но не и правото да бъдат признати за съвсем естествени и нормални. Пък и тъй наречените "нормални" също страдат поради всякакви причини ако това ще успокои тези малцинства. Целта на живота не е да е комфортен.

Последна редакция: пт, 12 яну 2018, 23:27 от Н.Филиповна

# 131

Не бих, но защо ти трябва?

# 132

Не бих, но защо ти трябва?
Да знам светата инквизиция какво е одобрила,после да няма бой по главата  Mr. Green

# 133
  • София
Ами наистина аз съм ЗА изкуствените утроби, ако това ще е цената за оцеляване на хомо сапиенс. Да сме наистина равни, а не жените да се притесняват за фертилността си и да търчат след последния влак
Че жените навлезли в неприсъщи дейности - защо не? Армията вече не изисква някакви страшни физически  данни. Само че в България и това е опорочено.

# 134
След днешното потупване по рамото Истанбулската конвенция ни е в кърпа вързана, не се притеснявайте.

Аз обаче не губя надежда в твърдоглавието на българина.

Наскоро учихме с дъщеря ми поредния фризиран урок на тема турско робство - как хубаво сме си живели в присъствието, помагали сме си с турците и въобще, пей сърце. Така го пише в новия учебник, така би трябвало да го попият невинните детски душици. Да, ама не. Учителката взела, че им предала съвсем други работи - за кръвния данък, за убийствата, насилието и асимилацията.

Някак си мисля, че и с джендърското възпитание ще се случи така.

А иначе няма начин да не го прокарат официално - все пак сме по-европейци от най-европейските европейци.

Общи условия

Активация на акаунт