Води ли защитата на жените от насилие, до признаване на гей браковете?

• 457 201
  • 8 002
  •   1
Отговори
# 75
  • Насред хаоса
Естествено, че щом двама души живеят в брак, не може изобщо да се говори за изнасилване. Какво изнасилване може да има между двама съпрузи. Секса между мъжа и жената които се намират в брачен съюз е най-нормалното и естествено нещо на света. За какво изнасилване, за какви чудеса говориш?
Ето ти една чудесия - да речем, прибира се съпругът, стабилно почерпен, или ядосан от нещо/някого, с цел да си го изкара на жена си. Първо дебне минимален повод, а може и без, да я подложи на възпитателен юмручен курс, след което я изнасилва, за да покаже какъв мъж е. Изнасилва, защото първо, пребит човек надали ще има желание за секс, дори да е длъжен, второ, защото е докаран до безпомощно положение, в което не може да се защити. И още подобни примери и ситуации има. Сега стана ли ясно защо има понятие "изнасилване в рамките на брака"?

# 76
  • София
и в момента насилиено в семейството е инкриминирано и има достатъчно закони предпазващи от него. Проблема е, че явно администрацията не ги прилага както трябва.С какво ратифицирането на конвенцията, ще накара администрацията да работи по-добре, дори да се приеме още някой и друг закон.  Единствените печеливши от ратификацията ще са разни НПО който ще правят мониторинг , разясняване, превенция,обучения и други подобни добре платени дейности. Цялата работа е още едно десетилетие на ромското включване

Последна редакция: вт, 09 яну 2018, 22:28 от Refrenolog

# 77
  • София
Единствените печеливши от ратификацията ще са разни НПО който ще правят мониторинг , разясняване, превенция,обучения и други подобни добре платени дейности. Цялата работа е още едно десетилетие на ромското включване
Не десетилетие, уважаеми, а "декада"  Joy Не ползваш актуалните термини  Laughing
И аз това казвам - много хора ще участват дори само по убеждение, а ако има някакви кинти за усвояване - министрите първи ще се обърнат на 180 градуса
Обсъждахме с колегите на 2 февруари да окачим на вратата наниз гевречета и надпис "Ние сме ЗА третия пол", но нямам кураж да ритам срещу политическото ни ръководство  Laughing

La Sombra, в такъв случай ще е полезно жената да бъде склонна към съпротива и покаже желание да нанесе някои неприятни рани

# 78
  • Пловдив
Естествено, че щом двама души живеят в брак, не може изобщо да се говори за изнасилване. Какво изнасилване може да има между двама съпрузи. ... По закон и по всички правила на живота, никой от двамата съпрузи няма право да отказва секс и да лишава от секс другия. Точка.
Така, де, и ако е насила, не става дума за изнасилване, а за най-нормално, правомерно принудително изпълнение.  Laughing

# 79
  • n/a
Статия по въпроса.
http://www.memoriabg.com/2018/01/12/eros-i-tanatos-novata-velika-shizma/

Дълга е. Смислена.

# 80
Peace Много добре описано.Бих добавила и това по темата:

https://www.lentata.com/page_10255.html
Последствията от социалния пол в Калифорния: Момиченце се прибира от училище със страх да не се превърне в момче

# 81
  • София
и в момента насилиено в семейството е инкриминирано и има достатъчно закони предпазващи от него. Проблема е, че явно администрацията не ги прилага както трябва.С какво ратифицирането на конвенцията, ще накара администрацията да работи по-добре, дори да се приеме още някой и друг закон.  Единствените печеливши от ратификацията ще са разни НПО който ще правят мониторинг , разясняване, превенция,обучения и други подобни добре платени дейности. Цялата работа е още едно десетилетие на ромското включване
Не е инкриминирано.

1) Единствено жертвата може да се оплаче. 2) Наказанията са админстративни.

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135501151

# 82
Честно казано гей-браковете не са ми проблем
На мен ми стана интересно как една конвенция за защита на жените от насилие, щяла да доведе до признаване на гей браковете?
Може.
Зависи какво и как е написано из нея.
Много решения, принципно неприемливи за дадено общество, минават точно така - с приемане на акт, който принципно има други цели.
В случай, че една държава желае да проведе реална правна защита на потърпевшите от домашно насилие, то никой не я спира да го направи по вътрешноправен ред. Лично аз не намирам, че домашното насилие е нещо по-различно от насилието по принцип. Ако второто е инкриминирано, то е инкриминирано и първото, като негов частен случай и вид. Когато си говорим за наказателна отговорност. НК не провежда разлика по отношение пола на насилника или жертвата. У нас, поне по закон, такова различие няма сигурно от век. И не ни е нужна конвенция, която да повтаря същото.
Домашното насилие има специфики - трудно видимо е навън и жертвата е лично зависима от насилника. Затова тук следва да има и други способи за установямване и специална защита от страна на държавни институции чрез предоставяне на защитени жилища и работа с професионалисти, например. Имаме си закон, който предвижда такава реализация на помощ. Но това е различно от отговорността - наказателна или административно наказателна, която така или иначе си се носи по закон при установено насилие и за която конвенция не намирам да ни е нужна.
Съвсем друг е въпросът как се изпълняват законите. Но то и с конвенциите е така. Нова конвенция за едно и също нещо не гарантира каквото и да било изпълнение. Прекалено многото и бързопроменящи се обвърващи ни правила за поведение обаче значително затруднява прилагането на правото и реализацията му, т.к. от една страна е невъзможно да се обхване от човешкото познание лавината от безкрайни правила, приемане, на всичкото отгоре от най-разнообразни институции, а от друга се случва често пъти колизия на налични нормативни правила и разнообразна противоречива административна и съдебна практика. Колкото по-малко на брой и по- ясни и неизменчиви норми има, толкова е по-лесно да се съблюдава спазването им. Щъкането на безкрайни закони, правилници, наредби, инструкции, конвенции, регламени, директиви и т.н. и непрестанното им изменяне по-скоро затруднява, отколкото да облекчава правния оборот и регулацията на обществените отношения. То е показател и за настройване на правото по личния интерес на управляващите /и във вътрешнодържавен, и в международен аспект/, за некачествено нормотворчество и гаранция за проблеми при прилагането на правилата.

Последна редакция: пт, 12 яну 2018, 16:34 от Judy

# 83
Не е инкриминирано.

1) Единствено жертвата може да се оплаче. 2) Наказанията са админстративни.

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135501151

Това не е вярно.

Чл. 1. от същия закон:
(2) (Доп. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) Отговорността по този закон не изключва гражданската, административнонаказателната и наказателната отговорност на извършителя.

# 84
  • София
Целият шум е заради включените текстове за социален пол и че институциите трябвало да полагат усилия за изкореняване на всякакви стереотипи....и традиции за ролите на половете.
Да очакваме тумби от желаещи феминистки да играят хоро на Йордановден ли?
Цитирам по памет, извинете ако е неточно
А защо насилието над мъже не е включено? Да не би да не може да се случи?

# 85
  • n/a
На няколко места има разширяване на защитата и спрямо мъжете,
но е несъществено. Парадоксът е, че защитата е спрямо жените, кое-
то е презумпцията, че са по-слабият пол, нуждаещ се от такава защи-
та, а се цели, уж, да са равноправини и равнопоставени.

# 86
  • София
Конвенцията не диферецира по пол, а по слабост/малцинственост. Ама нали точно това й е проблема на конвенцията, че така под слаб минават и гейовете. Парадокс...

# 87
Явно 11 държави-членки на ЕС Не са приели Конвенцията, така че не виждам защо трябва на нас да ни се натрапва?

# 88
  • София
Лоана, каквото и да си говорим, аз не мога да се меря по сила с 90 кг мъж. Той може с 1 удар да ме повали, сигурно и аз бих могла да нанеса някои травми, но физиката си остава. В този смисъл не съм и няма да съм му равна и той не би трябвало да ме удря, особено ако аз него не съм.

michelle_ma_bell , има и ратифициране с резерви, но те важат 5 години, доколкото прочетох.
Ама уцелиха момент...или са се пренатегнали заради председателството, а то какво стана...

Последна редакция: пт, 12 яну 2018, 16:51 от Cuckoo

# 89
Да, Захариева е подписала като Министър на правосъдието преди.
Но съвсем друго е да мине през НС и така да стане част от бълг.законодателство.А какви закончета ще натворят после в съответствие с нея,не ми се мисли.
Горките ни деца  Sick
--
В Щатите в момента тече един такъв голям скандал.Става въпрос за майка която си подготвя децата вкъщи /както е при нас до 5 год.възр.може да не ги пускаш на градина/ и искат да й отнемат правата,даже временно са взели децата защото отказва да ги учи на тези простотии.

Последна редакция: пт, 12 яну 2018, 17:00 от michelle_ma_bell

Общи условия

Активация на акаунт