Аз ползвам определенията на ИК, а не какво някой твърдял, че някой бил написал. Там ясно се казва, че gender е биологичният пол (жени и мъже) + какво обществото счита за уместно поведение за тях.
Биологичните функции не са въпрос на обществена преценка, понеже са даденост. Нито ИК, нито някой здравомислещ може да твърди, че умението ми да отделям зрели яйцеклетки е стереотип, който зависи от обществото. Така че няма нищо за разбиване по отношение на биологичната ми функция.
Дали трябва да имам деца обаче и дали вместо това да не предпочета кариерата на военослужещ или политик - виж, това не е въпрос на мои обективни биологични особености, но обществото си има мнение за това.
И както установихме, същият текст за разбиването на стереотипите присъства и в Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените на ООН от 1979, по която сме страна.
Тъй че дали пък ти да не поразсъждаваш?
Vapor, a какво са gender roles - ролите на ролите ли? Затъваш в семантично блато. (Gender са ролите и качествата, ако трябва да сме още по-точни. А gender roles са специфично ролите.)
Няма как определението да отваря вратички, защото там действащото лице е обществото - то определя какво са подходящите роли. Аз мога да считам, че съм петел, но обществото ме поглежда, вижда ми ци*ите и вика "Вие захранихте ли се вече?" Моето желание са самоопределение е покрусено, но това е дефиницията на ИК - понеже обществото ме разпознава като жена и си иска своето от мен.
Така или иначе, както и преди, започваме с твърдението, че ИК налага децата да се учат, че полът е въпрос на самоопределение и постепенно минаваме към "ама то не е точно така казано" през феминистките движения и до "може, ако някой е много хитър, да намери вратичка в този текст". И после още месеци увъртания.
Защото очевидно ИК не налага нищо подобно - както може да се види и от докладите за страните, които са я приели. (Може би трябва да затворим границите - да не проникне вредно влияние от някой от всичките ни съседи, които са я ратифицирали. Горките гърци, сега няма да знаят момче или момиче имат.)