Води ли защитата на жените от насилие, до признаване на гей браковете?

• 457 168
  • 8 002
  •   1
Отговори
# 45
Разбира се,че е варварство над 1000 пиргиши ''непридружени деца'' часове преди посрещането на НГ да си пращат смс и да се уговарят какво ще правят на площада в Кьолн.

Въобще не споря.

Въпросът е - по-малко варварство ли е всяка четвърта жена да бъде бита вкъщи? И защо второто не предизвиква реакция - дори в тема, посветена на защитата на жените от насилие?

Всъщност това е пета страница на темата (май) и даже не сме почнали дискусия за ситуацията с насилието над жените и домашното насилие у нас.

Гейовете, европейците и кой ли не са много по-голям проблем от битите жени явно.

Не е ли малко сбъркано това и симптом на "щом си е наше, е ок".

# 46
  • Ямбол
Не, това е само изкривяване на информация, включително и поста на джп.

# 47
  • София
Защо само битите? Този натиск върху жените, че щом е жена е длъжна да ражда, да прислужва, да слуша... Това не е изключение. И според мен не е по-малък проблем от очевидното насилие.

# 48
  • Насред хаоса
Jp, като казах, че от жените трябва да започне, имах предвид и натиска от жени върху други жени, освен другото. Това трябва да започва още с възпитанието от раждането на всяко момиче в семейството му без тези стереотипи. За да може да израсне без тях и съответно да не ги прилага в живота си и върху своите си деца. Не мисля, че каквито и да било конвенции ще бъдат полезни, докато в тях само се декларират високопарни слова, без да се следи за адекватни мерки, съобразени санкции и да се прилага написаното. В тази връзка споменах и статиите за раждаемост - защо натискът е все върху жените? Какво правят съответните органи, за да се спре това? Или тия конвенцийки и декларацийки се използват уж за едно, пък с тях се прокарва друго, все едно хората са тъпи и не разбират. Затова и споменах случаите в Кьолн и Берлин - каква точно беше ползата от тия конвенции? Дотук аз поне видях, че пламенните декларации по разни хартии и на приказки не само не се прилагат, а и се погазват според когато нещо изнася или не на силните на деня, независимо, че има жертви на насилие, и това е повече от видно и доказано. Действията им доказаха само, че напук на всички конвенции не им прави впечатление дори масовото насилие, освен ако не ги застрашава скандал и падане от власт (случаите в германските градове), какво остава да се трогнат, че всяка трета или четвърта била бита в семейството си. Не само че не им пука и удобно забравят какво са твърдели и приели, а и са способни да скрият, потулят и дори да хвърлят вината върху жертвите. Продължавам да твърдя, че ако целта на тази и други подобни конвенции беше да се прекрати или ограничи насилието върху жени и момичета, тя досега щеше да бъде постигната, ако имаше желание. Вместо това нищо не се прави правата да жертвите да са над тези на престъпниците, а в конвенция срещу насилие се вмъкват определения за пол и самоопределяне. Чудесна вратичка за тия, които още не са се усетили на следващата нова година да безчинстват. И не само за тях.

# 49
  • Пловдив
Не знам за конкретната статия, възможно е някой да смята предимно жените за отговорни за ниската раждаемост, но поначало раждаемостта се изчислява традиционно върху броя жени в детеродна възраст (15-49 навършени години) по "статистически", а не по "стереотипни" съображения, оттам и обичайно се говори за жените в детеродна възраст, когато се обсъжда раждаемостта и демографската ситуация.

Цитат на: La Sombra
Не мисля, че каквито и да било конвенции ще бъдат полезни, докато в тях само се декларират високопарни слова, без да се следи за адекватни мерки, съобразени санкции и да се прилага написаното.
Конвенциите обвързват самите държави и дават общата рамка - трудно ще уредят конкретни случаи и санкции; а и за кого имаш предвид да бъдат санкциите - за държавата, която не спазва конвенцията, или пряко приложими към лица, различни от държавите? Второто няма как да намери място в конвенция, струва ми се. Първото също не си представям как би се уредило и в какво би се изразявало, освен в някакви санкции според случая срещу държавата, изключване от някаква организация и т.н.
Оттам нататък според мен конвенциите могат да бъдат "ръководство", грубо казано, на държавата при изработването на вътрешното и законодателство, база за тълкуване или запълване на празноти във вътрешното законодателство и т.н., не повече.

П.П. Не казвам, че конвенциите трябва да бъдат неясни, нищо подобно. Wink Казвам, че често не могат да бъдат особено конкретни.

Последна редакция: нд, 07 яну 2018, 14:43 от Магдена

# 50
  • Насред хаоса
Именно като ръководство и рамка на държавите, по които да се формира вече законодателството, подходът и начините, не виждам да са били успешни, поне досегашните всякакви документи в тая насока. А и, както казваш, последствия при неспазване няма, следователно какъв е смисълът от гръмкото подписване, след като реално няма полза, ама никаква. Борбата с насилието изисква не гръмки фрази, а действия. И ако има воля и желание, и без конвенции и прочие всяка една държава може да приема и прилага мерки, които са ефективни. Примерът с безнаказаните издевателства на някой зарязан върху бившата му е само един от безбройните случаи, при които липсва каквото и да било желание престъпникът да бъде спрян и жертвата - защитена. Ако причината е в законодателството, защо досега не е променено в полза на потърпевшите? Защо е нужна конвенция като ръководство, за да стане ясно (и пак няма да се осъществи при липса на желание), че престъпникът трябва да бъде спрян и санкциониран така, че санкцията да възпира други да правят същото. В случая с конкретната конвенция дразнещото е, че насилието срещу жени се използва като начин да се прокара нещо друго. Което не е ясно как се бори с насилието.

# 51
За естеството на конвенциите - каквото каза Магдена.

За съжаление това няма как да е закон за отмяна на насилието - просто реалността не работи така. Тази конвенция набелязва общи мерки, които всяка държава приема да реализира според специфичните си обстоятелства - така че да промени стереотипите в обществата, които са прекурсор за насилието над жените.

По отношение на пола като социална роля (gender в конвенцията) - никой не открива топлата вода в случая. Т. нар. "социален пол" си съществува и е съвкупност от всички правила какво е прието и какво не е за биологичните полове в обществото. Неща като как да се обличат, могат ли да гласуват, колко трябва да работят или не и т.н. Просто си нямаме дума за това.

Иначе ние законодателство си имаме (както сигурно и Афганистан си има). Но поради високата обществена толерантност към домашното насилие, то често просто не се спазва.

Хората не си правят труда да сигнализират, когато са свидетели на насилие у съседите. Полицаите гледат през пръсти - щото "то си е семеен въпрос" и т.н. А битите не само са бити, но и получават обществено порицание, защото "си го търсят". Плюс съвети да си налягат парцалите и да си траят, понеже докато са раждали и гледали деца, са станали напълно финансово зависими от мъжете си.

Това за жените. За децата пък е съвсем друга тема.

# 52
  • Насред хаоса
Отмяна на насилието няма как да има. Но адекватни санкции срещу него - има как.
Преди тая конвенция и други документи са набелязвали разни отправни точки и давали насоки. В действителност какво се случва обаче? Не стигат нашите си стереотипи, ами се оправдават и остават без наказания извършители с още по-втрещяващи стереотипи, защото ... Защо наистина? Пак стигаме до правата на жертвите и на извършителите.
Полицаите гледат през пръсти, защото нищо не ги задължава, а в немалко случаи нещо ги и спира да действат. Например идва полиция в дома на току-що пребита жена, отваря тя, те я гледат каквато е в момента, и трябва да я питат дали е бита, за да задържат извършилия това. Сега, знам, че някои ще кажат, че може и да е паднала, но в такива случаи законът трябва да задължава полицаите да проверяват, и то не през пръсти, дали е пребита или е паднала, и ако е първото, да не я питат имало ли е насилие, най-малкото защото тя няма да бъде в състояние да разсъждава правилно и трезво в момента, още повече ако той е вътре и й прави знаци, че ще й отреже главата, ако каже, а да го закопчаят и да го отведат, след което да си тръгне по пътя на санкционирането.
Конвенция, въвеждаща "самоопределяне", с какво ще задължи държавата да поема ангажимент към битите и финансово зависимите, които не могат да се измъкнат? И как ще я накара да промени стереотипите, ако самата държава не прилага мерки срещу тях или ги прилага по двоен аршин? Най-простият пример е, че почти никой не взема мерки да се чистят "стереотипни" коментари под новини за жени жертви. За това дори не е нужна конвенция, въведени са отдавна определения за дискриминация и обиди на база пол, а ние като все се бием в гърдите, че сме част от голямото европейско семейство, би трябвало да ги спазваме. Щом това не щат да направят, представям си за по-сериозни проблеми как ще се юрнат.
А ако повечето жени бяха склонни да се защитават и да си търсят правата, които поне тук имат и без конвенции, мисля, че положението нямаше да бъде толкова зле.

# 53
Конвенция, въвеждаща "самоопределяне", с какво ще задължи държавата да поема ангажимент към битите и финансово зависимите, които не могат да се измъкнат? И как ще я накара да промени стереотипите, ако самата държава не прилага мерки срещу тях или ги прилага по двоен аршин?

Не знам какво означава "Конвенция, въвеждаща "самоопределяне""?

Как държавата би била принудена да спазва конвенциите, които подписва - не знам конкретно как става това. Предполагам, че може държавата да бъде съдена, ако системно и очевидно ги нарушава.

За това, как жените да си търсят правата повече - това е малко прехвърляне на проблема към жертвата.

Не е лошо да става, разбира се - но със сигурност би било много по-възможно и резултатно, ако обществото ги подкрепяше.

Един текст, който смятам, ще е полезен: https://www.webcafe.bg/webcafe/obshtestvo/id_836791695_Tretiyat_ … skata_konventsiya

И от Анимус: https://animusassociation.org/istanbul-conv/

# 54
  • Насред хаоса
Jp, не знам защо се правиш, че не разбираш къде е проблемът. След като има изказвания като на кметицата на Кьолн и Могерини ("жените си бяха нападани и преди това"), на човек му става ясно, че с конвенции или без на властимащите явно не им дреме дори за масово насилие. И при това положение е наивно да очакваме, че изведнъж някаква конвенция ще ги накара да се задействат и да променят нещо в полза на потърпевшите. Тия неща със съденето на държавата вече знаем как стават - керванът си върви, кучетата си лаят и промяна няма никаква.
Насочването на жените към това да си търсят правата не е прехвърляне на проблема върху жертвата. А вид превенция срещу насилието - ако жената си ги знае и отстоява, независимо от разните му стереотипи, няма да е толкова податлива и да търпи насилие, смятайки, че така е редно.
Що се отнася до самоопределянето - щом като пол значело социална роля, то какво ми пречи да се самоопределям като жена или мъж, когато си искам, че и да претендирам да ме приемат останалите като това, което искам да съм в момента?

# 55
La Sombra, пол не е социална роля. Просто има биологичен пол, има и социални проявления на пола.

За пети повтарям, че в българския няма дума за второто. Текстът в конвенцията използва думата "gender". При това не говори, че човек сам си определя gender-a, а че това са роли, широко приети от обществото (забележи - не от самия човек). В този смисъл аз не виждам къде е самоопределението. (Това го уточнявам за тези, на които самоопределението пречи. На мен лично ми е все тая кой като какъв се възприема, стига да не ме касае пряко по начин, който не приемам.)

Аз не очаквам, че "някаква конвенция" ще накара някого да направи нещо и всички проблеми да се решат.

Извинявай, но това е наивно. Социалните промени не се случват от днес за утре. Те отнемат поколения и са поредица от малки стъпки и непрекъснат натиск.

Колко време е минало преди да стане нормално жените да носят панталони или да имат право да гласуват?

Жените понякога търпят насилие, защото така са възпитани. Но има и други, които не смятат, че е редно, а не виждат изход или подкрепа - включително от консервативните си семейства.

Мисля, че този разговор сме го водили с теб преди. Това, че съществува твоя позната, която не напуснала мъжа си въпреки подкрепата (ако помня правилно), не значи, че това се случва с всички жени.

# 56
  • n/a

И последно - за природните закони ли сме или за регулациите? Или което ни пасва на тезата към момента?

Между другото, всяко общество се изживява като върха на инстанциите по отношение на това, как е правилно да се живее, но обективно в обществата, в които половете са равнопоставени, се живее по-добре. Поне съдейки по потока на придвижване на хората, тръгнали към по-добър живот.

За регулациите, които не влизат в противоречие с природните закони,
надграждат ги в положителна посока. Именно, за да не се изкушават
да са раздващи умност, без да я имат. Природата е довела до два по-
ла, различаващи се по значителна част от същностните си харектерис-
тики, за да се постигне оцеляването и развитието на вида човешки.
Методът за подмяна на същността на явленията чрез подмяна на сми-
съла на думите - не е нов, прилагал се е успешно в тоталитарната про-
паганда. Това е доказано зло.

# 57

За регулациите, които не влизат в противоречие с природните закони,
надграждат ги в положителна посока.

Чакай да позная - дали посоката е положителна го определяш ти. Simple Smile Както казах - както ти изнася...

# 58
  • n/a
Не позна. Не предлагам да пробваш още, защото вероятността
да ти се получи не е много висока.

Твърдението, че обществата с равенство в половете са обществата, в които
по-добре се живее и оттам минава пътят за прогресивното развитие, е част
от стандартните когнитивни изкривявания (заблуди) от категорията на онези,
в които петелът предизвиква изгрева. Съвпадението по време не е основа за
изграждане на причинно-следствена връзка.

# 59
  • Street of Dreams
Наясно ли сте също, че с подписването на тази конвенция се задължаваме да приемем и дадем обежище на всеки афгански травестит примерно?

Общи условия

Активация на акаунт