Фентъзи и фантастика - Тема 13 - Номинации

• 53 335
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
  • България
???

Моарейн,,

Единственият друг разказ, който смятам що-годе смислен е "неприятности  в хейвън",  (който е от съвсем друг цикъл  - Хроники на Кен чанг )който писах под влияние на Кентъбърийските загадки на Пол Дохърти - там няколко души започват да си разказват истории,  в които има както истина, така и измислица.
Този ми изпрати. Да, вярно, при Дохърти беше така с историите. Всеки сам трябва да прецени, разказите истина ли са или измислица.
Сега се сещам, ти май харесваше по-дълги разкази?
Скрит текст:
другите ми са по 10-15 страници (и една комедия/сатира за Коледа от около 2 страници), този е към 40.
Като цяло не съм по дългите текстове. Да, при Дохърти е така - има истира ,но и измислица,
 например: даваш името на някакъв кардинал и после се устанявява че има монах с такова има, но той не е кардинал, а в този манастир е имал кардинал, но той е с друго име и е живял доста по-рано.
Накрая сам трябва да прецениш кое е истина и кое изсмислица, това ми бе харесало при  Дохърти.

конкретно историята която бях писал я разказва наследникът на Кен Чанг...но дали е негов син, или просто негов ученик, или пък някой племенник осиновен или обучен от него? истина или лъжа е твърдението на Стражарката че Кен Чанг няма синове, или пък е истина или лъжа твърдението на  Наемника, че  Кен Чанг има син, е че той е този син? и ако е права Стражарката - не е ли под въпрос цялата история? или може би тя се измисля за любовна им им история?
Накрая трябва сам да си избереш края. и в други фентъзи произвезведения използвам подобен похват - слагам дав епилога и давам на читатеял да си избере. Така например е правил "Джани Родари"

Да, и аз съм на мнение, че КК не планира много напред.
  Направо си предпочитам романи  Grinning, нещо между 400-500 страници и да има финал. Без продължения. По възможност с щастлив край  Grinning.

Аз съм вече в читателска ваканция и продължавам с Донърджак. Първите 100 страници ми харесват. Типичен Зелазни, в стил Хрониките на Амбър". Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 586
Четох преди време книгата на Стивън Кинг "За писането", много интересно четиво между другото. Та, там той описваше неговия начин на писане. Предварителен план, да, но понякога героите заживявали собствен живот и планът доста се променял. За пример даваше " Мизъри" и как първоначалната идея била Шърман, така ли се казваше писателят, да умре. Той обаче доста се "заинатил" и упорито отказвал да се остави да умре. Общо взето идеята му беше, че независимо, че е той е авторът, никога не е сигурен как точно ще завърши историята докато не напише и последната страница.
Логично ми се струва. Каквито и планове да имаш, наистина историята се развива докато я пишеш, героите заживяват свой живот. Е, ако пишеш някакви клишета, всичко това може и да не важи.

# 587
Според мен, няма лошо героите да заживеят свой живот, но все пак да се ограничат в рамките на историята - може да имат странични сюжетни линии и ролята им да стане по-значима или да се минимизира. Историята е история, защото има опорни точки - това не е сапунен сериал и не е реалността.
Да кажем - "Джонататан Стрейндж и мистър Норел" е планирана книга, но това не означава, че всеки детайл е планиран от преди написването й. Например, един от най-интересните и харизматични герои - Чайлдърмас, е щял да бъде един от (маловажните) злодеи. Но авторката е решила, че му симпатизира прекалено много, за да го направи злодей и просто е зарязала това разклонение на сюжета.

Един друг пример с манга - "One piece" се пише от над 20 години. Някои от сюжетните елементи се измислят едва преди написването на съответната арка, но добиват популярност и това удължава живота им, други се планират отдалеч. Неща, които са се споменавали преди години, се появяват в историята и се оказва, че е имало улики, които сочат към тях. Авторът твърди, че даже си е нарисувал финала (скица, разбира се) и следва конкретен план, въпреки, че са възможни известни вариации и въпреки, че не знае колко още години ще му трябват, за да допише историята.

Проблемът с измислянето на историята в крачка, е че много си личи. Затова продълженията често са калпави.  Авторът започва книгата по един начин, завършва я. Минава време - той променя възгледите си, или просто забравя какво е писал, или изпада в депресия и вече не му пука, или пък има нужда от пари и също не му пука (за историята и за феновете) и в крайна сметка написва нещо, което стои като голяма грозна кръпка.
Скрит текст:
Пример за сериал, който е започнат по един начин и след това е променен коренноq е "Слийпи Холоу" - там промените се случиха, защото вместо да следват първоначалните и логични планове за сюжета, сценаристите се опитаха да угодят на най-вокалните фенове в Туитър (които, впрочем се държаха като психопати - рядко се вижда такова нещо). И сериалът умря, въпреки, че беше хит в началото.

Последна редакция: чт, 05 апр 2018, 13:34 от Petia Ivailova

# 588
Излезе името на Throne of Glass #7 - Kingdom of Ash. И датата на издаване е променена.

# 589
  • София
Все още е тази година Simple Smile

# 590
Все още е тази година Simple Smile
Дори една седмица по-рано от обявената последно - 30.10.2018

# 591
  • София
Да, помня, имах предвид, че след като не е отложена за средата на другата например, всичко е наред Simple Smile Мислех, че може скоро и със корица да ни зарадват Simple Smile Но и заглавие е ок Simple Smile

Завърших Аркадия, в крайна сметка ми хареса, даже му простих на автора за началото, което едвам избутах Simple Smile Все пак нещо й липсва на книгата, за да ми стане наистина любима. Ще се почудя още малко  4 или 5 звезди да и дам.

Последна редакция: чт, 05 апр 2018, 23:27 от Angel_Dust

# 592
Добре е, като се има предвид че Сара е бременна. Опасявах се да не се отдаде на майчинството и да ни остави да си чакаме Simple Smile

# 593
  • София
Като чета постовете започвам да се радвам, че поредицата "Седемте кралства"
на Синда Уилямс Чайма вече е приключена... остава само EMAC да издаде
останалите три книжки.  Simple Smile
Довърших Песни за отвъд и първите три части на Дракончето. Не са точно
"мойте книги", затова малко насила ги приключих и с Теллалов май съм до тук.
Сега съм хвърлила око на "Границата", МакКамън.

# 594

Издаването на другите книги има ли шанс да се случи или надежда всяка оставете. На мен Границата много ми хареса.

# 595
Ще се върна назад за предложения. Сянката на вятъра нещооо не ме грабна чак толкова, чудя се да продължа ли със следващите книги. Не знам аз ли станах претенциозна или напоследък рядко уцелвам интересни за мен книги.
Следващите на Сафон стават ли по интерсни или са си все по един калъп?

# 596
  • София

Издаването на другите книги има ли шанс да се случи или надежда всяка оставете. На мен Границата много ми хареса.
Не че имам нещо конкретно като инфо, но това издателство до момента ми се вижда сериозно
относно поредиците. Очаквам да ги издадат.

# 597
  • София
Аз мисля скоро мисля Барутният маг да тествам, Границата нещо на края ме разочарова... Но до един момвнт беше готина

# 598
През 2016 е излязла първата книга, сега е 2018 и още не е излязла втората, малко съм скептична за довършване на поредицата.
Happy, преди доста време четох Сафон и по спомени книгите му ми харесаха, но може би не е твоя автор.

# 599
Ще се върна назад за предложения. Сянката на вятъра нещооо не ме грабна чак толкова, чудя се да продължа ли със следващите книги. Не знам аз ли станах претенциозна или напоследък рядко уцелвам интересни за мен книги.
Следващите на Сафон стават ли по интерсни или са си все по един калъп?
Аз съм накрая на четвърта част. Втора и трета ми бяха интересни, но ми харесаха по-малко от първа. / Втора книга, като чета коментарите в гудрийдс, масово не се разбра за какво иде реч, преди читателите да прочетат трета/. Четвърта ми допада най-много. Книгите не са по калъп, но са тъжни просто защото реалността, в която се развиват сюжетните линии, е такава.

Общи условия

Активация на акаунт