Яли ли сте бой като деца

• 57 403
  • 792
  •   1
Отговори
# 705
Най-голямата ми дъщеря направи същото с контакта, когато беше на приблизително същата възраст. Докато преобуя сестра й. Аз също я заведох до контакта, обясних дълго и напоително, не съм пляскала. И тя не повтори, а дори после следеше сестра си да не пипа, когато почна и тя да пробва разни номера.

Има много голяма разлика между момичетата и момчетата. Който е гледал и двете, много добре го знае. Момичетата са доста по-склонни да слушат и да изпълняват това, което родителите им казват, в сравнение с момчетата. Разбира се, че има изключения и за двата пола, но като цяло е така. Дори и постовете в тази тема го доказват - ти казваш, че на дъщерите ти си им го казвала само веднъж, а в друг пост се обяснява, че момчето повтаря едно и също нещо по 100 пъти, въпреки, че майката говори, обяснява и се ядосва. Това го наблюдавам и при моите деца - на дъщеря ми казвам дадено нещо само веднъж и рядко се налага да повтарям, защото е забравила. На сина ми и 100 пъти да му повтарях едно и също нещо, на 101 път пак го е направил, защото бил забравил. Добре, че порасна вече, та нещата станаха малко по-добре.

Малко се отклоних от темата, но е добре и тези неща да се взимат предвид. Понякога и на родителите могат да им избият нервите, особено, ако действието на детето е рисково за здравето или за живота му. Или пък с поведението му към или пред други хора. И пак подчертавам - не става въпрос за бой, а за шляпване, като перването по ръката, за което писа другата потребителка или тупване по дупето.

# 706
  • София
Лейди, имам 3 момичета и 2 момчета. Подходът в случая ми е еднакъв. Говоря, обяснявам.
Не подценявайте децата.

Всъщност този подход го научих точно покрай кучетата, колкото и да е странно. Много преди да имам деца моето семейство имаше кучета. Покрай тях осъзнах, че боят не е начин на възпитание, а средство за подчинение. Децата е добре да бъдат възпитавани, а не подчинявани/пречупвани.

# 707
Най-голямата ми дъщеря направи същото с контакта, когато беше на приблизително същата възраст. Докато преобуя сестра й. Аз също я заведох до контакта, обясних дълго и напоително, не съм пляскала. И тя не повтори, а дори после следеше сестра си да не пипа, когато почна и тя да пробва разни номера.

Има много голяма разлика между момичетата и момчетата. Който е гледал и двете, много добре го знае. Момичетата са доста по-склонни да слушат и да изпълняват това, което родителите им казват, в сравнение с момчетата. Разбира се, че има изключения и за двата пола, но като цяло е така. Дори и постовете в тази тема го доказват - ти казваш, че на дъщерите ти си им го казвала само веднъж, а в друг пост се обяснява, че момчето повтаря едно и също нещо по 100 пъти, въпреки, че майката говори, обяснява и се ядосва. Това го наблюдавам и при моите деца - на дъщеря ми казвам дадено нещо само веднъж и рядко се налага да повтарям, защото е забравила. На сина ми и 100 пъти да му повтарях едно и също нещо, на 101 път пак го е направил, защото бил забравил. Добре, че порасна вече, та нещата станаха малко по-добре.

Малко се отклоних от темата, но е добре и тези неща да се взимат предвид. Понякога и на родителите могат да им избият нервите, особено, ако действието на детето е рисково за здравето или за живота му. Или пък с поведението му към или пред други хора. И пак подчертавам - не става въпрос за бой, а за шляпване, като перването по ръката, за което писа другата потребителка или тупване по дупето.
Напълно съм съгласна с този коментар. Аз и брат ми сме пример за това. Аз разбирах от дума и не се е налагало да ми се повтаря едно и също нещо сто пъти. Винаги съм била послушна и кротка за разлика от него, а все пак едни и същи родители са ни отгледали и възпитали. Той правеше какви ли не бели и не разбираше какво му се говори. Е, в този случай какво е трябвало да направи баща ми? Да му се моли да не хвърля камъни по преминаващите трамваи, да не се бие в училище, да не бяга през нощта от вкъщи, за да ходи в залата с компютри и да играе по цяла нощ или да му отвърти един шамар? Напълно си заслужаваше шамарите и все пак да подчертая, че това се е случвало само при сериозни провинения, защото някои хора тук ще си помислят, че баща ми го е пребивал от бой. Grinning Доста рядко се случваше, но пък имаше ефект.
Според мен има огромна разлика между отглеждането на момче и на момиче, така че някои хора е добре да не съдят само по собствените си деца и личния си опит.

# 708
Лейди, имам 3 момичета и 2 момчета. Подходът в случая ми е еднакъв. Говоря, обяснявам.
Не подценявайте децата.

Повярвай ми, съвсем чистосърдечно и благородно ти завиждам. И моят подход е еднакъв и при двамата, но резултатите са много различни.

Последна редакция: чт, 17 ное 2022, 17:32 от Lady Cassiopeia Duval

# 709
Разбира се, че децата напълно си заслужават шамарите. Както и жените, които не слушат мъжете си.
Шамарите, ступването или както там наричате уж еднократните пошляпвания водят след себе си психически последици.

# 710
Ами аз преди време, точно в тази тема, зададох въпроса към всички пишещи тук - какво ще направят, ако един ден, отворят ФБ и видят клип, в който сина им, заедно с още 11 деца, бият и то доста сериозно едно момче, в продължение на 40 минути. Бият го, вдигат го от земята и пак го бият, а детето плаче, моли ги да спрат и от него тече кръв. На връх Коледа! И после пускат този клип в социалната мрежа. И това е реален клип, който доста хора видяхме януари месец тази година. Как ще постъпят, ако този бияч е тяхното дете? Тук не говорим за бъркане в контакта или за тряскане на вратата 100 пъти, а за сериозен физически тормоз от страна на тяхното дете към друго такова. Как бихте реагирали вие? Защото аз чистосърдечно ви казвам, че като ми се прибере, ще го овъртя с шамарите и то доста сериозно. Да не говорим след това колко дълго ще бъде наказан.

# 711
Аз за първи път чувам човек на възраст, който смята шамарите за ок, но твърди, че момче и момиче се възпитават еднакво. Преди, пък и сега, момчетата винаги са с по-голям кредит на снизхождение. Особено в семейства, които уважават агресивните прояви и налагането.

# 712
Коригирам, защото съм прочела 11 годишен, а то пише с още 11 деца.

Ако дете бие, заедно с 11 други, друго дете, то положението отдавна е изпуснато. И проблема определено не е липсата на шамари, пардон пошляпване. В днешно време, ако не знаеш как е правилно да постъпиш, има тонове достъпна литература, има и психолози, към които можеш да се обърнеш за помощ, вместо да вадиш колана, уф така де, да пошляпнеш.

# 713
  • София
Няма да го бия. Ще си понесе законовите последици от поведението си.
Ще ми е интересно откъде му е дошло на ума да бие, когато нито има такъв пример около себе си, нито е възпитан така.
И ще посещава психолог и ще работи върху този проблем, защото удрянето и боят не разрешават проблемите.
Обичайно (съдейки от професионалния ми опит) участници в такива престъпления стават точно тези, които са израснали с такъв модел и не успяват да излязат от него.
В 90% от случаите биячите са бити у дома (няма значение дали само им са удряни шамарчета или са били сериозно бити, или са виждали как баща им бие майка им, но има предистория). В останалите 10% са принудени от другите участващи биячи да се включат.

# 714
Момчетата бяха на 14 и боя беше доста сериозен - не някакво леко спречкване между деца. Заради момиче е бил боя. Знам ги тези неща, защото случката беше в нашия квартал.

Дописвам - оказа се, че мои познати са много близки с родителите на бияча. Доста разлигавено момче бил по техни описания - никога за нищо не бил виновен. Дори след този клип, майка му пак се е опитвала да го оправдае, че всъщност боя не бил чак толкова сериозен, че битото момче всъщност си просело боя, защото било закачало едно момиче, което се било оплакаво и т.н.

# 715
Няма да го бия. Ще си понесе законовите последици от поведението си.
Ще ми е интересно откъде му е дошло на ума да бие, когато нито има такъв пример около себе си, нито е възпитан така.
И ще посещава психолог и ще работи върху този проблем, защото удрянето и боят не разрешават проблемите.
Обичайно (съдейки от професионалния ми опит) участници в такива престъпления стават точно тези, които са израснали с такъв модел и не успяват да излязат от него.
В 90% от случаите биячите са бити у дома (няма значение дали само им са удряни шамарчета или са били сериозно бити, или са виждали как баща им бие майка им, но има предистория). В останалите 10% са принудени от другите участващи биячи да се включат.

Това е и моето мнение. Всички, за които се сещам да са участвали в някакви подобни групови побоища като деца, бяха от проблемни семейства.
И по мое време в училищата се случваха такива неща. И не, не участваха децата от нормалните семейства, а точно тези от семействата с насилие.

# 716
  • София
В общия случай е така, да - удрящите (деца или възрастни) са били удряни. На тях, с личен пример, им е било втълпено, че може да удариш, ако прецениш за необходимо. И те правят точно това - преценили са, че за момиче е необходимо.
Личният пример е много добър "възпитател". И когато насилието е част от него...

# 717
А в необщия са гледали бащата да бие майката.
В случая с тези момчета обаче според мен не става дума само за изтърване, а за вроден садизъм.

# 718
  • София
Да не биеш детето си не означава да го лигавиш. Нито боят изключва разлигавянето.
Хора, които оправдават боя като нещо несериозно, явно наистина го приемат в ежедневието си и това е поредното доказателство защо се е стигнало до случката.

# 719
Много ми хареса решението на Fever. Когато човек види, че от действията му има последствия, а в случая законови, ще помисли два пъти следващия път, преди да предприеме такива действия.

Иначе и аз мисля, че такива деца следват модела в семейството. Казвала съм и преди,  че удома ни пошляпваха, когато бяхме деца. Най-вече мен, като по-голямата бях виновна винаги. В наши дни, когато котарака ми направи нещо недопустимо, първото което ми идва в съзнанието е да го ударя. Въпреки че котките се шамаросват една друга Grinning А когато бях малка, ако котката ме ядосаше, направо си я биех, защото това ми беше модела вкъщи. Естествено тя се страхуваше от мен.

Общи условия

Активация на акаунт