Яли ли сте бой като деца

• 57 725
  • 792
  •   1
Отговори
# 720
  • Между гори и планини
Две момчета имам, абсолютно различни.

# 721
  • София
Дете с дете еднакво няма.
Въпросът е да се общува с тях, а не с най-лесното - шамар и да си знаят мястото.
И 5-те ми деца са абсолютно различни по характер. Може би първите 2 са по-сходни, защото са близки по възраст и израснаха заедно, но пак беше необходимо да се има предвид индивидуалността.

# 722
Според мен пък някои попадат в такива ситуации по силата на овчия принцип. Просто защото и те са там и виждайки, че не един и двама други правят нещо нередно, решават, че за да го правят, сигурно е ОК. Нищо, че съвсем не е.
Аз като дете обикновено се застъпвах за слабите и се опитвах да го играя миротворец в такива ситуации. Но въпреки всичко съм се поддавала на вербални нахвърляния срещу по-слаб, след което ми е ставало криво.
Не знам сега какъв процент от родителите наказват или възпитават със шамар и момичетата по-лесно ли се възпитават, но аз пък точно от момичета най-редовно се възмущавам по площадките каква арогантност и нахалство демонстрират, някои от доста крехка възраст. Каквато и да е методиката на възпитание, резултатите не са особено добри.

# 723
  • София
Добре де, аз все пак питам, ако видите, че това е вашето дете, какво ще направите? Ясно е, че всеки си мисли, че няма да види детето си в такъв клип, защото вкъщи нямало такъв пример или поради някаква друга причина. Но все пак, ако го видите, как ще постъпите - това ми е питането. Аз също се надявам никога, ама никога да не видя сина си в в такава светлина, защото и ние вкъщи нямаме такъв пример, но все пак няма как да знам със сигурност дали това ще се случи или не. Може да се подлъже по някой приятел или съученик - всичко може да стане. В пубертета, някои доста кротки деца могат да станат агресивни и обратното - агресивни деца да се кротнат. Няма как да сме сигурни за нищо точно в този период.

Аз самата, след като видях този клип, освен, че бях изпаднала в сериозна дупка, защото психически не издържам да гледам тормоз над деца, му мелях на главата на сина ми в продължение на месеци - какви са последиците от подобни действия, какво ще направи полицията, социалните, закрила на детето и т.н., ако случайно и той направи нещо такова. След последния клип, в който 17 годишен биеше друго момче в тоалетната, след което го арестуваха, пак дръпнах няколкодневни лекции. Карах го да гледа с мен репортажите от новините - да види нагледно какво се случва с такива момчета, как ги прибира полицията, как ги водят в съда и т.н. Както се казва, взех превантивни мерки, да си знае какви са последствията. И дано да има достатъчно акъл да не се забърква в подобни случки.

# 724
  • София
За да не се стига до там, прилагаш превенция. Ето, показала си последиците и следва да е наясно.
Ако въпреки това участва в подобно нещо, какъв е смисълът ти да го набиеш след това?

# 725
Добре де, как точно ще решиш, че е ок да биеш? Или не ти е обяснено, че това не е ок, или си повреден по рождение.

# 726
Ти все пак питаш и Fever даде много добър пример какво би направила:
Няма да го бия. Ще си понесе законовите последици от поведението си.
Ще ми е интересно откъде му е дошло на ума да бие, когато нито има такъв пример около себе си, нито е възпитан така.
И ще посещава психолог и ще работи върху този проблем, защото удрянето и боят не разрешават проблемите.
Аз не мога да ти отговоря на този въпрос, защото нямам деца, съответно не съм наясно как точно се възпитават. От моите родители научих, че боят не е добър възпитател.

# 727
Лигавото дете е напълно възможно да е от семейство с насилие, виждала съм няколко такива случая.
Често се случва родителите да се мятат от крайност в крайност, без да направят усилие да хванат някаква балансирана линия на възпитание и поведение спрямо децата. Просто защото второто изисква повече енергия, повече отделено време, повече от всичко, а не всеки е склонен да си даде този зор. Или няма съответния пример в собственото си семейство.

# 728
Да ти кажа ли как, Нарциса?
Не, ще ти разкажа една ситуация, разиграла се пред очите ми:

Бях извела сина си на детската площадка до нас. Имаме две съседски момчета на възраст около 9-10 години. Не повече. И двамата са доста енергични деца. Единият беше любимец на сина ми по едно време, защото умее да общува с по-малки деца. Но с връстника си играеха, като се ритаха и удряха уж на майтап. Имаше и друго момче с тях, но той не участваше в "играта". Само ги наблюдаваше отстрани. А играта със всеки следващ ритник започна да става все по-груба. Аз леко се притесних и наострих, че някой може да пострада. Не исках да се меся грубо, но им направих забележка да внимават. Другото момче - наблюдаващото - направо им каза, че играта им е тъпа и да спрат да се удрят.
При което едното от биещите си каза, че те така си играели и тренирали, за да впечатлят момичетата. При което приятелят им им отговаря, че момичетата се впечатляват от други неща: от отношение, жестове...Обаче ,не - онези си бяха на мнение, че жените  харесвали мъже, които могат да се бият. "Нали", казва едното "ги виждам по филмите, при кои мъже отиват жените. При тези, които се бият и набиват накрая другите." После, добре, че майка му се усети и дойде и си го прибра единия, та разтури набързо тренировката. Доста му се скара, а той се оправдаваше по-кротък от овчица, че той не искал, а другото момче настоявало.
За мен като страничен наблюдател, тази на пръв поглед невинна случка беше доста поучителна.

# 729
  • София
На влюбен тийн приятелката му се оплаква, че момчето Х я закача. Тийна отива да се рзаправя с момчето Х, за да остави приятелката му, в която е влюбен на мира. Двете момчета започват да говорят и се спречкват. При това положение, особено с бошуващите хормони и желанието на момчетата да се докажат, шанса да се стигне до физическа самоазправа никак не е малък. Не знам защо се подценява възможността това да се случи.
Ето например със сина ми, който е на 16 и си има приятелка. Голяма любов са. Дойде нов ученик в класа им, който постоянно я обижда, че била незнамсикаква (да не споменавам) и, ако му падне щял незнамсикакво да й направи и сина ми много се ядосва на това. Добре, че по принцип е кротък, не е агресивен и не се бие, но ако беше по-сприхав, кой знае какво можеше да стане, защото това е всеки ден вече 2 месеца. Добре, че от около 2 седмици съученика си е намерил други занимания, та вече не се закача с него и момичето.

Последна редакция: чт, 17 ное 2022, 11:10 от Lady Cassiopeia Duval

# 730
  • София
Не ставаше ли дума за побой от страна на група над 1 момче?
При разпра между двама тийнейджъри е нормално да се прояви искра, но при правилно възпитание и двамата ще я потушат или ще се намесят странични хора да ги спрат. Ако прекалят и двамата е добре също да се вземат мерки, а не да дойдат родителите им да ги ошамарят.
Другото вече е т.нар. наказателна акция и тя включва обмислено нараняване на жертвата, което вече се квалифицира по друг начин от закона.

# 731
  • София
Не ставаше ли дума за побой от страна на група над 1 момче?
При разпра между двама тийнейджъри е нормално да се прояви искра, но при правилно възпитание и двамата ще я потушат или ще се намесят странични хора да ги спрат. Ако прекалят и двамата е добре също да се вземат мерки, а не да дойдат родителите им да ги ошамарят.
Другото вече е т.нар. наказателна акция и тя включва обмислено нараняване на жертвата, което вече се квалифицира по друг начин от закона.

Това последното го дадох просто, като измислен от мен пример, че в тази възраст, в желанието си да защитят момичето, в което са влюбени, дори и кротки момчета могат да направят някоя глупост. Случката с 11-те деца си е съвсем друг пример и е напълно реална.

# 732
Хич не ми се струва невъзможно децата да са се подвели и да са се включили по някакъв начин без да биха направили накова нещо иначе.
Желанието да си част от групата е много голямо, а преценката - не особено добра.

# 733
  • София
Това и при възрастни го има. Когато си част от тълпата, в голяма степен се чувстваш безнаказано. Какво става по време на война, Вартоломеената нощ...

# 734
Ами аз преди време, точно в тази тема, зададох въпроса към всички пишещи тук - какво ще направят, ако един ден, отворят ФБ и видят клип, в който сина им, заедно с още 11 деца, бият и то доста сериозно едно момче, в продължение на 40 минути. Бият го, вдигат го от земята и пак го бият, а детето плаче, моли ги да спрат и от него тече кръв. На връх Коледа! И после пускат този клип в социалната мрежа. И това е реален клип, който доста хора видяхме януари месец тази година. Как ще постъпят, ако този бияч е тяхното дете? Тук не говорим за бъркане в контакта или за тряскане на вратата 100 пъти, а за сериозен физически тормоз от страна на тяхното дете към друго такова. Как бихте реагирали вие? Защото аз чистосърдечно ви казвам, че като ми се прибере, ще го овъртя с шамарите и то доста сериозно. Да не говорим след това колко дълго ще бъде наказан.
Ще го помолят: “Маме, не прави повече така! Не е редно!”, защото ако му отвъртят един шамар, ще го травмират за цял живот.. Grinning Детето им може да пребива другите деца, но него никой не трябва да го докосва с пръст - само с разговори ще решат проблема. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт