Яли ли сте бой като деца

• 57 377
  • 792
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Не бих казала, че съм яла бой. Помня само два случая на шамари. Била съм 8-9 клас. Родителска среща.
 Майка ми е информирана, че съм пропушила. Шокирана споделя на баща ми. Татко ме пита дали аз съм взела цигарите от едно шкафче (държеше си там резврвни по време на кризата от началото на 90-те). Отговарям "не, не съм аз" (а реално аз ги отмъкнах и ги изпушихме с приятелки... Помня БТ кутия бяха). И тогава татко ми отвъртя един шамар с думите "удрям те не защото пушиш, а защото ме лъжеш". Прав беше човека да ме ошамари.

Вторият път беше майка ми. Имах вечерен час, да кажем 22.00 ч. Пак горе-долу на такава възраст да съм била. С приятелки се разхождаме из квартала. Прибирам се сигурно към 23.00 ч. Тогава нямаше мобилни телефони. Нашите се побъркали от притеснение. На врата майка ми ме посрещна с точилка. Само ведъж успя да ме удари, защото я хванах... И започнах да се смея. Луда работа. Горката жена, умряла е от притеснение, а аз пикла - разхождам се и не се сещам да мина покрай блока и да кажа къде и с кой съм и че ще се забавя.

Аз само ведъж съм удряла дете. Племеникът ми, когато беше на 3-4 г. Събота, работен ден.
 Майка му и татко му на работа. Аз работя от вкъщи. Малкият ми го оставят да го пазя. В хола сме. Аз на лаптопа, той на компютъра гледа детски филмчета. По едно време излиза от стаята. Питам го къде отива. Отговаря "в кухнята, да разгледам". И затвори вратата. За секунда се озадачих какво ще прави сам в кунята, като никога не е имал ограничения да влиза в стаите и да разглежда каквото му е интересно у нас. Две секунди след като излезе, тръгнах след него. Няма го в кухнята. Продължавам по коридора към едната спалня. Няма го. Вече сърцето е в петите ми. Няма го и в банята. Влизам в моята спалня. Няма го, но виждам, че вратата към балкона е отворена. Изтръпвам. Засилвам се към терасата... И виждам нашият с две ръчички се хванал за парапета, а с едното краче е готов да се набере и да се надигне. Ведага го издърпах (малко грубо). С дясната ръка. А с лявата го нашамарих по дупето. Два пъти. Исках да е по-силно, но не ми се получи, тъй като боравя с дясната ръка. А той обиден. Пита ме "защо ме удари". Обясних му: първият път, защото ме излъга, че отиваш в кухнята, а вторият, защото излезе сам на балкона - нещо, което знае, че му е забранено (живея на 8 етаж). После казах на майка му и татко му, че съм го шамарила и защо. И до ден днешен ме е страх да го пускам на балкона, дори и с мен, макар вече да е голям и уж разбира.

# 76
Много бой съм яла. Одобрявам го в определени ситуации (най-вече като възпитателно средство без да се засяга честта на детето). Дори и в тази работа си има чалъми.

# 77
Много бой съм яла. Одобрявам го в определени ситуации (най-вече като възпитателно средство без да се засяга честта на детето). Дори и в тази работа си има чалъми.
Как физическото посегателство не засяга честта? Worried

# 78
Ако посегателството е към дупето, важи принципът "Дупе чест няма".  Laughing

# 79
Във ФБ ми попадна скоро един руски разказ, от типа meme и невероятно, точно за прогресивната майка, дето не бие и детенцето, дето го научили да не се катери по перваза, щото го чака бой с колан.

Детето е в такава възраст, че може да свърже колана с болка, но не и да се сети, че прескачането на парапет ще го убие.

Та така, с цел превенция на всякакви опити на детето да се претрепе, може да има пляскане. В някои случаи има ефект и при други видове втелясване, при които друг стимул не пробива до съзнанието на детето.

# 80
  • Countryside
Не съм яла никога бой. Хем си бях палава и то доста.
Досега и моето златно чедо не е яло бой, но да видим докога ще е. Засега се разминава с обяснения и леко изнудване с по-рязък тон.

# 81
  • София
За себе си знам, че като крайна мярка, върши работа- спасява живот дори.

Щерката на 3-5 години, реши, че е много забавно да се изтръгне от ръката ми точно когато сме слезли от трамвая и да се втурне пред мотрисата да пресече.
Без да я интересува дали тръгва в момента и дали на спирката отсреща не тръгва също в обратната посока.
Говорене, обяснения, караница, викове, наказания- целия арсенал не доведе до нищо.

На поредния опит я докопах за ръката и с другата я почнах по дупето- като махало на часовник- докато пресечем и двете трамвайни линии, локалното и стъпим на тротоара.
Това беше- запомни.

Същата възраст при сина- обяснения защо не бива сам да пресича улицата.
Дълги, напоителни, заплахи, викове-тц.
При поредното хукване- същото упражнение като при сестра му.
Разбра ме отведнъж.

# 82
Другия път не се карай, а викни ченгета. Ако не спрат - социалните.

Ще помогне ли това на децата или ще стресира още повече родителите им. По-скоро да попита имат ли нужда от помощ и къде е проблема.

# 83
  • София
Не са ме били, брат ми го пошляпваха през дупето защото нали е момче и защото нали е по - голям
Ама като се замисля, не е имало повод, Освен че с брат ми много се дразнехме и се биехме.
Помня само един случай с мен, в соца още, била съм доста малка, след една манифестация , за 1ви Май, отидох у една приятелка на гости и се заблях там цял ден. Никога не съм правила така, аз съм била дете като възрастен човек, с такива навици и самостоятелност.
Нашите обиколили всичко и всички, болници и полиция и къде ли не. Grinning
Тръгвам си аз и по улицата срещам майка ми и брат ми, не можах да позная родната си майка. Тя изглеждаше ужасно, с бяло лице и рошава , с примирен от "загубата" вид, все едно 100 най - страшни неща са й се случили. Обезумяла.  А тя по начало е спокоен човек.
Баща ми не ме удари, а ме наказа да прекопая лехите в двора, целия двор CryCry Копах, копах, седнах да рева.... брат ми дойде да помага, той копае ... аз седя в лехите и рева .... тази родна картинка помня.

Моята я шляпнах тая година за пръв път, Мисля обаче че е късно. Тя е способна да те извади от равновесие за 1 минута. Не можах явно да я възпитам добре, с либералните си възгледи. Глезена, изискваща, обвиняваща, истерична... ужас... Като беше малка съм плакала в лицето й от безсилие... и от стискане да не я нашляпам.....

Тая година на Рождения й Ден изпадна в истерия. Поканени куп гости у дома на двора , аз съм полудяла с 100 неща ( все за нея), клоун, фотограф, торта, украса, храна.... подредба..... сестра й... звънят всякакви ..
Аз се опитвам да й облека рокля- официална - на Гучи, подарък от Париж ( скъпа хубава рокля) тя се дере, че не я иска, искала някаква дрипа с картинки ( мръсна за пране). И се дере дълго до пълна истерия. Шляпнах я през лицето , не издържах, Disappointed Relieved за да се сепне и стегне, че гостите са на врата, аз как да ги посрещна..............................  но е късно за нея, трябвало е да я стягам по - рано. Малката е леко по - сговорчив характер. Дано ! Иначе съм загубена!

# 84
Трябваше да постъпиш като Франк Запа- да отмениш рождения ден и да отпратиш гостите. Той така направил един път, когато Moon Unit (така се казва дъщеричката му) се разтопила в токсична локва баш на рождения си ден.

# 85
Мдааа, аз така отмених едно ходене на море на Говендър Мой като беше в 8 клас. Както беше събран багажът, извадих банските и джапанките от сака, вместо тях набутах сборници по математика и подкарах колата не към морето, а на югозапад към баба му, която е пенсионирана учителка по математика. Говендърът, седейки до мен, само промълвяваше от време на време "Ама ти наистина го направи". А, не бе, няма да го направя!  Crossing Arms

# 86
  • град-държава
Преди няколко години бяхме поканени на РД на две годишно, това беше и последния път, когато и си причиних подобно преживяване. Детето се спука да реве, родителите за малко да се сбият - направиха ужасно грозна сцена от нерви и пренавиване, за малко и хлапето да го отнесе. Обаче всички бяха нагласени като за кралски прием - на кого е нужно това?
Този и още един такъв РД ме отказаха от подобни изпълнения.

# 87
Започвате ли да разбирате защо не организирам рождени дни на малки деца:) защото не може да се опитваш да направиш перфектно събитие за пред много хора, докато главното действащо лице е напълно лишено от съзнание и предсказуемост.

Също така не ходя на детски рождени дни, бягам като дявол от тамян, че то почне ли се с ходене и връщане на визити, няма край, може и всяка седмица да имаш вечер, ангажирана с шумно събитие, но не от хубавия вид шум.

Усещането е уникално.

# 88
Имам едни познати, които живеят в САЩ. Всяко лято си идват в БГ с децата, както казват те "Да им хвърлят един хубав бой, за да им държи топло до следващото лято", защото там нали не можело и шамар да им удариш. А тук както казваше баща ми "Шамара е за заздравяване на дисциплината и поддържане редовна температурата на врата" Joy

Последна редакция: пт, 05 яну 2018, 10:36 от Lady Cassiopeia Duval

# 89
  • Стара Загора
От баща ми- не. От майка ми- да, но не бой, а  някой друг шамар, или дране, но до едно време, не знам на колко бях тя посегна да ме удари и аз я ударих толкова лошо че падна върху радиатора и си насини кръста. Това беше последния опит. Тогава започна да крещи за всичко пък, ама и аз крещях, абе никога не съм се давала. Grinning
Не бих ударила детето си, за мен това е проява на слабост, и на лошо изиграна родителска роля.
Надявам се искренно да се справя с тази роля, без да използвам сила.

Общи условия

Активация на акаунт