Яли ли сте бой като деца

• 57 445
  • 792
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Аз да попитам - помните ли онзи клип от януари, в който 10 деца се бяха събрал в кръг и се изреждаха едно по едно да бият момчето в средата? Та да питам, ако видите, че на този клип е и вашето дете, което също минава по реда си да бие и да тормози, ще го ошамарите ли или ще минете само с разговор на тема "това маме не е правилно, защото....."

Чисто информативно питам за протокола, тъй като случайно разбрах, че момчето е било бито точно на Коледа в продължение на 1 час. Та, ако вашето дете е един от агресорите, вие как ще постъпите?
Нито едното. Жалко е, че възрастен човек вижда само тези два изхода от ситуацията.

# 526
Аз да попитам - помните ли онзи клип от януари, в който 10 деца се бяха събрал в кръг и се изреждаха едно по едно да бият момчето в средата? Та да питам, ако видите, че на този клип е и вашето дете, което също минава по реда си да бие и да тормози, ще го ошамарите ли или ще минете само с разговор на тема "това маме не е правилно, защото....."

Чисто информативно питам за протокола, тъй като случайно разбрах, че момчето е било бито точно на Коледа в продължение на 1 час. Та, ако вашето дете е един от агресорите, вие как ще постъпите?
Нито едното. Жалко е, че възрастен човек вижда само тези два изхода от ситуацията.

Ще съм благодарна, ако не ми обяснявате кое е жалко за възрастин човек! Зададох въпрос, щом имате трети вариант, би било добре да го споделите. Защото отговор от сорта на "аз така няма да постъпя" не дава отговор как според Вас е редно да се постъпи в такава ситуация.

# 527
  • София
Ще има много сериозни наказания и промяна на поведението ми спрямо него. Не мога да бъда конкретна, защото наказанията и промяната в поведението ми зависят от възрастта му към момента. Но нито ще го бия (с всичките му евфемизми), нито ще го галя с перце – и двата варианта са ми еднакво абсурдни и недопустими.

# 528
Възрастта е 15 - 16 години за момчетата и мисля, че 14 беше за момичетата.

# 529
  • София
Не бих ги била,  защото първо не мога да си представя, че някой от тях би постъпил така. За да участва едно дете в такава конфигурация, значи е много зле положението при него - или са го заплашили по-силните, или е смятал, че иска да се впише в групата, или го блазни усещането за власт. Която и да е от тези причини, нещата са много, много зле и трябва да се направи нещо.

А второ, ако трябва да се изразя метафорично, си го заслужават, защото са били тъпи да участват изобщо в подобно нещо, че са се оставили някой да им казва какво да правят. Така че би било заради собствената си глупост да се поведат по чужд акъл, при това да участват в проява, която намирисва на на сериозни проблеми с институции.

# 530
Те, че си го заслужават е ясно. Въпросът е какво заслужават.

Ще обясня защо питам - едно от момчетата на клипа е на моя позната. Познавам го от малък - не е агресивен, не се бие, учи в добро училище, родителите са готини хора. От както се появи този клип, майката се покри и не мога да й видя очите. Не мога да си представя как се чувства, но знам аз как се чувствах, след като изгледах клипа и колко лекции отнесе сина ми на тази тема с примери и какво ли още не.
Отделно съм си мислила - ако не се вземат мерки навреме, след 2 - 3 години ще ги съдят за подобно нещо и тогава боя от родителите ще им се стори песен.

Та просто си разсъждавам и се моля никога да не попадна на мястото на майката на някое от тези деца. Защото всеки си мисли, че неговото дете никога няма да постъпи така, но истината е, че в тази възраст няма как да бъдем сигурни.

# 531
Дъщеря ми веднъж е била в ролята на агресор. Психически тормоз, не физически, но това няма значение, все си е непростимо. Това, което направих е да звънна на майката, да се извиня и да я поканя с детето да излезем. Моята не искаше, но в края на деня ми каза - "разбрах си грешката и видях, че мога да си играя с Х". Беше на 7-8 години. Силно се надявам втори път да не попадам в такава ситуация. Още по-силно се надявам да не съм и от отсрещната страна. Знам само, че трябва много говорене и да не се спестява истината. Имали сме разговори на тема - как да постъпя. Винаги съм я съветвала да не постъпва така, както не иска да постъпят с нея. Помагало й е, когато е имала дилема дали да се подведе по чужд акъл. Просто си задава въпроса - "как ще се чувствам, ако на мен се случи това?".

# 532
Основните агресори са такива, защото самите те някога са били или в момента да жертва на насилие от по-силен от тях. Тяхната агресия срещу по-слаб е защитен механизъм за преработване на собствените им травми. Другите са просто конформисти, да не се делят от групата на "вървежните", да не го помислят за смотани, и да не са самите те на мястото на жертвата.

# 533
  • Пловдив
Основните агресори са си такива, защото са такива. Вроден нрав + недостатъчно ефективно възпитание. Като, нали, недостатъчно възпитание не значи възпитание с насилие, на което именно келешчето да е жертва.
Непреработени(?) травми друг път. Много е модерно да се говори за преработване и отработване, но поне аз в случая се придържам към простите възгледи на нашите баби. Wink
Не че е изключено агресор (побойник, иначе казано) да е ял бой от друг побойник, особено ако му е в стила да влиза в конфликти, но това е последица или страничен резултат, а не причина.

# 534
  • София
Станфордският затворнически експеримент показва как съвсем обикновени колежани могат да се превърнат в много жестоки  хора при подходящите условия.
В началото на пубертета агресията сред децата се увеличава. Тогава са най-агресивните прояви като момичетата дори са по-жестоки от момчетата. Към 15-16-годишна възраст спада. Затова най-много трябва да се внимава във възрастта около 13-14-15 години какво се случва с децата.

# 535
Във всяка възраст има агресия. Дори и в детската градина има зли деца, които се радват да напакостят и причинят болка на другарчето. Не съм гледала клипа и не знам за какво става дума. Но споделям мнението на
milenaka по отношение на рекацията и взимането на мерки.
В крайна сметка, как е пострадалото момче?  Anguished  Оцеляло ли е? На колко точно години е? Възстановено ли е? Hands Pray

# 536
Клипът беше свален от мрежата. Беше брутален. Боят не беше жесток, но гаврата и подигравката бяха ужасни. Момчето плачеше през цялото време, а другите го бяха наобиколи в кръг, снимаха и биеха. Аз не издържам на такива гледки и изкарах един месец на успокоителни след като го гледах. Още ми е пред очите, хем мина време. Тези, които не са го гледали - хич и не ви трябва

# 537

Аз дъщеря ми никога не съм я била. Но ако направи нещо подобно ще я спукам от бой.

# 538
Подценявате психическия тормоз вероятно щото си ви е женско оръжие и го мислите за нищо работа. Почти не съм ял бой като дете, но всеки път когато се е случвало си е било абсолютно заслужено. Обаче разговорите, ах, разговорите които са водили с мен когато не са ме били - ужасни за изтърпяване. Много отчетливо помня как се прибирам вкъщи след като съм направил колосална беля и знам какво ще следва - разговори. И всеки път казвам - моля ви, набийте ме ама мълчете! Аз си знам гафа, не е нужно да ми кажете още 50 пъти какво съм сбъркал.

# 539
Клипът беше свален от мрежата. Беше брутален. Боят не беше жесток, но гаврата и подигравката бяха ужасни. Момчето плачеше през цялото време, а другите го бяха наобиколи в кръг, снимаха и биеха. Аз не издържам на такива гледки и изкарах един месец на успокоителни след като го гледах. Още ми е пред очите, хем мина време. Тези, които не са го гледали - хич и не ви трябва

Ох, аз също много ги изживявам и започвам да мисля...:" Ами ако е моето дете" и съвсем си оплитам и става едно напрежение и тревожност .Sad

Общи условия

Активация на акаунт