Яли ли сте бой като деца

• 57 358
  • 792
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Какво твърдиш ти:
Скрит текст:
Ето какво се получи в крайна сметка. Ние, с другия потребител написахме нещо - колко истина, как е истина, няма значение. Оказа се, че първото нещо, което получихме като отговор или реплика беше - от теб нищо не е станало.
Щом са били някакъв човек, значи от него нищо не става.
Скрит текст:
Какво ли ще му е на човек, който наистина е бил насилван в детството, дори и един път и това е оставило травма в него, четейки тези реплики? Само едно ще му е в ума - за нищо не става, щом другите виждат в него една жертва. И какво излиза? Душичката, която е била тормозена в детството няма и да посмее да сподели, защото съдниците стигат до заключенията на бащата или майката, които са му давали уроците в живота. Което искаше и да се докаже.
Темата е пусната не да се помогне на някого, а по-скоро от някакви други подбуди. Исках това да покажа не на дамите, които без да ме познават стигнаха до моите тайни житейски пътеки, а на всички, които са отворили темата за да потърсят нещо полезно.
Тормозът не е само от прекия насилник.
А какво написах аз:
Цитат
Ами никак не съм съгласна, че одобряващият домашното насилие е човек, дори и външно да прилича на такъв.
https://bg-mam.ma/p/1012062/45571607

Първият път, когати ми преиначи думите, реших, че е случайно.
Сега си мисля, че е нарочно.

# 616
Да, тормозът може да бъде емоционален и този тормоз също се оказва твърде неблагоприятен за психиката на детето.
На много родители им е удобно да се разпоредят като господари и да имат послушно дете, но в дългосрочен аспект това никак не води до добри последици. Аз съм против насилието.

# 617
  • София
Дина, смяташ, че при липсата на бой, задължително трябва да има обиди? Толкова безсилен ли е един родител, че да не може човешки да се държи?
Мен не са не били, не са ме обиждали. В момента отглеждам 5-то дете и не съм била, нито обиждала никое от децата си. И не са били винаги послушни и усмихнати ангелчета.
Хората, проявяващи насилие,независимо дали физическо, морално или емоционално и тези, които го одобряват и дори го намират за приятен спомен, също ги смятам за извън нормата и съм напълно съгласна с Нарциса.

# 618
  • София
От скоро имам нови съседи имат момичета на 7 и 9 не знам какво правят тези хора но в месеца по няколко пъти се чува рев и писъци. Няколко пъти съм се карала с тях но без успех.
  Въпросът ми е дали тук присъстващите са яли пердах като деца и какво мислят за боя, като възпитателно средство. И дали начина на възпитание на родители те ви е повлиял на това как възпитавате вашите деца.

Доколкото ми е известно, не съм. С уточнението, че лично аз не гарантирам за възраст преди онази, от която вече имам спомени, но пък според чутото от останалите и преди това не е имало бой. Мисля за боя като възпитателно средство, че това е лесно решение, издаващо липса на търпение. Вероятно ще повлияе - тепърва ще видя официално, защото на приказки е ясно! Според повечето разбирачи /разбирай разни учени и експерти/ би трябвало да повлияе, т.е. с бъдещото си дете да копираш това, което си видял от родителите си.

# 619
Баси един шамар насилие било. Мен колко са ме смилали от бой и пак станах човек, даже вкъщи малко, в училище повече. Тука като чуят шляпване по дупето се почва ...ауу насилие. Видели сте насилие, като гледам кви лекета и изнежени душици се гледат, тепърва ще видим поколение за чудо и приказ.
Това са днешните майки. Защо се учудваш? Резултатът се вижда докато се разхождаш по улиците, докато се возиш в градския транспорт, докато пазаруваш в някой магазин и т.н. Не смеят гък да кажат на децата си, камо ли да им ударят един шамар, а те са им се качили на главите и си правят каквото си искат. Държат се нагло и безобразно дори с непознати хора, но шамарите били насилие.. Simple Smile
Едно време, когато децата са били шамаросвани, когато е трябвало, а родителите не са им се молили да спрат да правят нещо, както сега: “Не, маме, не прави така..”, е имало уважение към родителите и към околните. Дори по мое време учителките все още шамаросваха момчетата, които редовно създаваха проблеми, и никой не ги докладваше никъде, а сега децата шамаросват учителите.. За какво възпитание говорим сега? Разговорите и другите добри методи очевидно възпитават много добре днешните децата. Simple Smile
Липсата на шамари от родителите и на трудово-възпитателни училища е видима. Когато ги е имало тези неща, децата не са били толкова невъзпитани, нагли и лигави, пък нека пошляпването е насилие в очите на някои от коментиращите в тази тема..

Последна редакция: вт, 15 ное 2022, 20:42 от rose_33

# 620
Айде да въведем и концентрационните лагери за по-добро възпитание.

# 621
  • София
Направо военна служба за първокласници. Знаеш какво уважение ще пада... А не като днешните. Вместо да козируват като роботи, те като деца ще се държат.

Представям си уменията на родител, който не различава страха от уважението.

# 622
Смея да твърдя, че имам изключително силно развито чувство за поведение 'сред хора'. Ежедневно срещам хора, твърде сбръчкани и посивели, за да са под 40, които явно се движат във въображаем шпалир, говорят твърде силно, не изглеждат особено спретнати  и като цяло пречат и визуално, и с поведение. По логиката на поста по-горе са яли твърде малко бой.
Де да знам, освен да хващам колана да наваксам вместо родителите им...

# 623
Направо военна служба за първокласници. Знаеш какво уважение ще пада... А не като днешните. Вместо да козируват като роботи, те като деца ще се държат.
И липсата на военна служба след завършване на училище е видима. Simple Smile
И аз съм била дете, но не съм се държала като днешните деца.. Това, че е дете не е оправдание за лошото възпитание и лигавщините.

# 624
rose_33, явно сте остаряла, защото като прочета "аз като бях.... пък сегашните млади" и ми става ясно. Няма как боят да е приемлив, стига сте се излагали.

# 625
  • София
Като цяло не намирах и не намирам почти нищо положително в държанието ни едно време. Имам предвид "нас, тогавашните деца". Нашето поколение и тези около нас станахме комплексирани коне с капаци. Разбира се да това не е виновно само шамареното възпитание и псевдо-уважението, което вървеше с него, а цялата пол. обстановка.

# 626
Понякога думи и епитети нараняват много по жестоко от шамар по дупето. Не че оправдавам и шамаренето. Но съм била свидетел, как майка на съученичка на сина ми я обижда защото няма отлична оценка. Прибирахме се заедно, ужасно беше. Ние със сина ми се чувствахме ужасно, че ставаме свидетели, а детето потъна в дън земя от срам и унижение. Колкото и да съм ядосана, никога, никога не използвам обидни квалификации и епитети. Те никога не могат да се забравят, преглътнат. А този който ги е изтекъл, дори да съжалява, няма как да върне времето назад.
Напълно съм съгласна с Вас. Тук никой не коментира психическия тормоз над децата, който за мен е много по-лошо нещо от един шамар. Тези, които не удрят децата си, а само “разговарят” с тях, представям си какви разговори водят.. Не всички естествено, но някои от тях вероятно прилагат психически тормоз, но щом не ги бият, значи всичко е точно и са много добри родители за разлика от “побойниците”. Simple Smile

# 627
  • София
Темата е конкретно за физическото насилие, но е много лицемерно да се възмущаваш от едното и да практикуваш другото.

# 628
rose_33, някакви други глупости ще ли измислиш, за да оправдаеш насилието?

# 629
  • France
... Нашето поколение и тези около нас станахме комплексирани коне с капаци...
Имах щастието да уча в прогресивна гимназия с много кореспонденция в чужбина. Постоянно се канеха наши връстници от Франция, Швейцария и Германия. Говоря за периода от 1998 до 2003та. И нашето детско мнение за тези набори беше, че са "много лигави". Особено германчетата направо ни възмущаваха. И какво - пораснах и същите тези "лигльовци" се оказа, че се справят много добре в живота, вървят напред със самочувствие и си знаят правата. А на нас ни трябваше много време да се научим да не бъдем толкова смачкани.

Общи условия

Активация на акаунт