Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 ян. 2018, 21:07 ч.

Борса след работа в чужбина

 • 16 923
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 17
Здравейте!Как се изчислява обезщетение тоза безработица,?Мои познати след работа в чужбина се връщат и взимат по 1200 лв борса.По изчисленията,които намерих в интернет това е невъзможно.Ако работя 3 месеца в Англия и заработката ми е 3400 паунда т.е около 7500лв,а през останалото време съм на минималната раб.заплата в Бг колко пари ще бъде моето обезщетение?Благодаря!

Последна редакция: ср, 10 яну 2018, 21:27 от zeinep_1

# 1
 • Мнения: 296
Каква формулировка на въпроса, няколко пъти го четох да разбера  какво наричате 'борса'.  Допускам, че сте имали предвид какъв размер  обезщетение за безработица ще плаща Бюро по труда при стаж в чужбина. Предполагам, че в България ще ги получавате парите.
 http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването.

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца.

# 2
 • Мнения: 296
Определените за 2018 г. минимален и максимален размер на обезщетението са съответно 9,00 лв. и 74,29 лв. (дневно)

Така, че максимално се получава 31 дни х 74,29 лв. =2302,99лв.

Възможно е вашите познати да взимат 1200 лв/мес, ако са доказали високи приходи от заплатите в чужбина.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 435
Така, че максимално се получава 31 дни х 74,29 лв. =2302,99лв.
Изчислява се по брой работни дни за месеца.

# 4
 • Мнения: 296
Може би е така, но каква е логиката, безработният само в работни дни ли се храни? Или защото само в работни дни  е внасял?

При 23 раб. дни, примерно, максималното  на месец ще стане около 1700 лева.

# 5
 • София
 • Мнения: 6 005
Всички обезщетения се изплащат само за работните дни в месеца. Не само това за безработица. Максималното обезщетение не може да е 2302 лева, защото самото обезщетение е 60% от осигурителния доход. При максимален осигурителен доход от 2600 лева, няма как обезщетението да е 2000 лева. Обезщетението е максимум 60% от 2600 лева.

# 6
 • Мнения: 1 822
и на мен ми е интересно как успяват да взимат. явно от чужбина трябва да си вземат някакъв документ на края и готово.

# 7
 • София
 • Мнения: 6 005
Здравейте!Как се изчислява обезщетение тоза безработица,?Мои познати след работа в чужбина се връщат и взимат по 1200 лв борса.По изчисленията,които намерих в интернет това е невъзможно.Ако работя 3 месеца в Англия и заработката ми е 3400 паунда т.е около 7500лв,а през останалото време съм на минималната раб.заплата в Бг колко пари ще бъде моето обезщетение?Благодаря!
Три месеца не са достатъчни. Трябва да работите достатъчно, за да придобиете право на обезщетение там. Което право можете да прехвърлите тук.
И не е важно каква е "заработката", А на каква част от нея ще се внесат осигуровки за безработица.
Има доста теми по въпроса.

# 8
 • here and now
 • Мнения: 924
Трябва да имате осигуряване най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването, като няма значение дали са в България или в чужбина и дали са на пълен или непълен работен ден. Важното е, преди да се запишете "на борсата" последното осигуряване да е било извън България( в ЕС) на "висок доход" и прекратяването да не е било по взаимно съгласие или по ваша инициатива, т.е. или трябва да са ви съкратили, или да сте били на срочен договор, който е изтекъл.
Това важеше за миналата година, сега не знам как е.

# 9
 • Мнения: 1
Бихте ли ми казали дали е възможно след работа в Англия  след като съм освободен по взаимно съгласие което не ми дава право на борса разбира се.И се прибера в България дали може да се назнача фиктивно на договор за 2,5 месеца.и след изтичането им да бъда съкратен.Дали след това ще имам право на борса в България.Като подчертавам че стажа за борсата от 2001 го имам 8 години и за последните 18 месеца имам 12 месеца трудов стаж

# 10
 • Мнения: 4
И аз се опитвам да открия отговор на отговора на zeinep_1, но не мога да открия конкретен отговор. Ще съм благодарна ако и колегите/ колежките споделят опита си Simple Smile

# 11
 • Мнения: 40
Gero 74 , откри ли отговор на твоя въпрос , защото имам подобен казус и съм в търсeнe на рeшeниe. Работя почти 1год. в Англия и сe прибирам в Бг , имам право на обезщетение за 4мeсeца , но щe напусна работа , няма да мe съкратят . Идеята ми бeшe да сe назнача в БГ фирма за мeсeц и след това да сe пусна на борсата. Но когато почна да изчислявам 24 назад , защото имам и 1год осигуряване на минималното в Бг , сe получава сума ,която изобщо нe мe устройва и заради ,която няма смисъл ,и да сe записвам . Но прочетох някъдe из хилядите форуми , чe взимат на предвид последната ти месторабота за изчисляването на обезщетението. И вeчe съм доста объркана...

# 12
 • Мнения: 1
Здравейте , имам един глупав въпрос , за което се извинявам предварително. Преди един месец се върнах от Англия , там работих последните 3 години.Веднага се записах в бюрото по труда.Но знам , че НОИ искат документа п45 , за да можеш да искаш обезщетение.Но се указа , че шефовете се оказа пълни идиоти със извинение и не искат да ми изпратят документа.Та въпроса ми е има ли някакъв начин чрез агенция или нещо подобно да ми изискат документа от тях?

# 13
 • SMOLQN
 • Мнения: 23
 Здравейте, ще се опитам да съм полезна с малко информация. За 3- ти път съм на борсата. Работех в Англия 6м.,там ме осигуряваха на максимален размер на осигуровката. Като се прибрах в България се записах на Бюрото по труда (срока е 7 дни), имах доста стаж преди това и 3г. без прекъсване. Мисля, че са необходими 9м. иначе. После подадох декларация в НОИ- последен фиш(пей слип) и чрез НОИ изисках Р45 (в Англия можеш и сам да си го вземеш, стига да се справяш, за около 2 седмици е готов). Та чаках р45 цели 4 месеца,но после ми изплатиха парите на куп. И да възможно е да вземеш 1200 на месец ако си осигуряван на максимална осигуровка. Но трябва да си съкратен от там, иначе тук в България надали някой ще те осигури фиктивно на тези пари. Затова има толкова много проверки. Но все пак не е проблем да си назначен 1м на малко пари. После се преизчислява, вярно ще вземеш по-малко, но поне ще вземеш!

Общи условия

Активация на акаунт