Българското председателство

• 33 730
  • 236
  •   1
Отговори
# 165
Според мен нашите управляващи ще се натегнат сериозно за еврото. Приемем ли го се освобождава някакъв резерв, който в момента е гаранта на валутния борд. Ще искат да си го харчат като спрат фондовете 2020 година.
Точно за това е цялото драпане за еврото, не от мисъл за хората и за държавата. Какво ще стане обаче, когато оглозгат всичко, не ми се мисли ...
какъв е този резерв?

Ами доколкото разбрах сума от няколко милиарда, която не се пипа за да гарантира валутния борд.

ЕЦБ обаче са ни отрязали за еврото:

https://dnes.dir.bg/ikonomika/etsb-ohladi-entusiazma-ni-za-evrozonata

Относно банковия съюз и това, което пишат, че е ново изискване членуването ни в него за да влезем в еврозоната, аз преди съм чела, че членуването в банковия съюз си е част от т. нар. чакалня ERM II.

# 166
  • София - Рим и обратно
Както казах и в предишния си пост, ЕС не трябва да е политическа организация и като такава е дошло времето за нейния край. Няма как да направи равни и еднакви толкова много държави, разберете го. Не може някаква организация да ни се меси във външната политика, в отбраната /за нея пък си има НАТО/, във вътрешната политика, да ни принуждава да приемаме закони, нормативни актове, конвенции и т.н., които са в ущърб на националните ни интереси и ние да пляскаме с ръце и да викаме - ура! За добро било. Ми да, ама за чие?

Абсолютно съм съгласна. В потрес съм от събитията,които се развиват в Италия. Президентът отхвърля демократично избрано правителство, защото в него имало министър, който не одобрява еврото в сегашния му вид! Това ако не е диктатура...

# 167
  • Бургас
Абсолютно! Диктатура и още как, ама се опитват уж в кадифена ръкавица да я налагат. Кадифето се е поизтъркало, обаче, та чак се протрило и осезаемо се усеща твърдата ръка отдолу. Налагат ни се някакви абсурдни правила под надслов - "за общото благо". Само дето няма как благото да е общо за всички. Наредили сме се до страни като Германия, Франция, Австрия и т.н., да не изброявам всички, но срещу тях да тичаме.... Но иначе ще сме равни де, как, общо благо и интереси, та дрънка. Мдаммм, мармота…. ЕС не се управлява изобщо демократично, нито се управлява от сменящите се на ротационен принцип председатели, нито от съвета. Управлява се от Г8, от които и заради които е създаден този съюз. И той е създаден именно като политически такъв, с ясно определена цел. Икономическата част е за прах в очите. Като им трябваше икономически съюз, както уж твърдят, за обмен на стоки и т.н., да бяха оставили СИВ. Работеше си чудничко даже. Ама не, нов ни трябва. Много бързо се забравя историята, не е хубаво така, нали го знаете лафа за тия дето я забравят?

Помните ли, че преди ООН имаше ОН? Но се разпадна. А помните ли в какъв формат беше ОН и защо се разпадна?

# 168
На мен доколкото ми е известно първи са т. нар. договори за въглища и стомана, които са си чисто икономически. Политическата интеграция започва едва края на 80-те и 90-те години на миналия век.

Кое показва политическата цел на съюза според теб?

# 169
  • Бургас
Казах назад, диктуват как да си провеждаме външната и вътрешната политика, най-малкото.
Аз не казвам, че няма положителни страни, разбира се, че има. Но покрай тях се прокарват много неща, които тихо и кротко дърпат конците на цели държави. Това ако не е политика, здраве му кажи.
Уж да сме равни, ама я да видим равни ли сме наистина. Цените на някои неща при нас са по-високи от тези в доста западни държави, не говоря само като абсолютна стойност, а и спрямо покупателната способност. Заплатите - в пъти по-ниски, обаче. Що така? Ама за това мълчат и по тоя въпрос няма директиви и изисквания. Да приютяваме мигранти и да ги издържаме, обаче, има. Не ви ли се струва странно?
Швейцария не е в ЕС. Предположения защо? Wink

# 170
  • Пловдив
Сикссенс, след това гневно, но справедливо разобличаване, направено с изящен език, отивам да се срамувам в ъгъла.
Между другото, изразът "болен мозък" не влиза в активния ми речник, моля да цитираш по-точно занапред.

# 171
Е, Швейцария - ти пък намери кого да дадеш за пример. Joy

# 172
ЕС е възможност, а не гаранция да ти се сипе мед и масло по главата. Кой както умее да преговаря и договаря.

# 173
Така и не намерих клипчето за електроенергията, но има такова за инфраструктури - тях си ги знаем, обаче - усвояват се средства като за последно, а накрая (примерно) градът се сдобива с велоалея, която представлява пътека, очертана с боя или светлоотразители и минава направо през пешеходната зона на главната улица...И тези прекрасни шарени букви с имената на градовете сигурно са ни подарък от ЕС (нямам нищо против, даже съм се снимала с тях - интересно колко ли струват и дали ги произвежда един и същи човек?)

# 174
  • Бургас
Е, Швейцария - ти пък намери кого да дадеш за пример. Joy

Защо? Какво им е на хората. По-долу ли са от нас, че не искат да се възползват от извиращите блага Grin
Много са точни за пример даже.

Магдена, предпочитам да водя културна дискусия, не раздумки тип селска вечеринка. Така че бих оценила ако опиташ наистина без опити за сарказъм да дискутираме, сигурна съм, че пак ще те разбирам какво казваш Wink Ако ли не, здраве да е, не сме длъжни да се четем една друга, нали?

# 175
Швейцария запазва неутралитет през ВСВ, Швейцарската гвардия пази папата - да продължавам ли? Нас, от как са ни завладяли турците ни опъват отвсякъде, къде въобще ще се мерим с тяхното положение.

Но Швейцария е част от европейското икономическо пространство.

# 176
  • Бургас
Швейцария запазва неутралитет през ВСВ, Швейцарската гвардия пази папата - да продължавам ли? Нас, от как са ни завладяли турците ни опъват отвсякъде, къде въобще ще се мерим с тяхното положение.

Но Швейцария е част от европейското икономическо пространство.

Именно, именно. Лека-полека стигаме до същината Wink

# 177
Ми тя същината е, че не можем да се мерим с държави, които докато нас 500 години ни е нямало на картата са градили организации и ордени, печелели са войни, сключвали са договори...

# 178
На мен доколкото ми е известно първи са т. нар. договори за въглища и стомана, които са си чисто икономически. Политическата интеграция започва едва края на 80-те и 90-те години на миналия век.

Кое показва политическата цел на съюза според теб?

https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day/sch … an-declaration_bg

В речта на Шуман при предложението за създаване на европейска общност за въглища и стомана е казано съвсем ясно каква е целта.

"Обединяването на производството на въглища и стомана веднага ще създаде база за икономическо развитие като първа стъпка към европейска федерация...
... Общите интереси, които са задължителни за създаването на обща икономическа система; могат да бъдат зрънцето, от което да се роди по-широка и дълбока общност между страни, дълго време противопоставяли се една на друга чрез кръвопролитно разделение.
Чрез обединяването на основното производство и създаването на новия Върховен орган, чиито решения ще бъдат задължителни за Франция, Германия и другите държави-членки, това предложение ще доведе до полагането на основите на европейска федерация, необходима за запазването на мира."

Цялата реч е добре да се прочете, няма чиста икономика, по-скоро чиста политика.

Последна редакция: вт, 29 май 2018, 16:28 от Vapor

# 179
  • The QC to be!!!
Ох, колко от вас ги дразни факта, че на БГ летището са опнали едни дебели червени въжета и са за работниците в смехотворния протокол пребиваващ в БГ.?

Докога ще са тези търтеии в БГ.?

Общи условия

Активация на акаунт