През 2019: Въвеждат ваксина за варицела

• 57 793
  • 517
  •   1
Отговори
# 300
Освен в картона, мисля се нанася в някакво електронно досие, което има всеки. Ако не е личния лекар вероятно ще трябва да се заплати манипулацията.
На моят син и двете дози ги сложиха в ръката. 16 дни след първата му се появи нещо като херпес под долната устна (не съм сигурна дали беше от ваксината, но племенника ми като боледува от варицела се появи обрив на  16 ден). След втора доза спа почти 24 часа, малко се бях притеснила даже.

# 301
  • Г. О.
Имам позната, която работи в Детско отделение, и мисля нея да помоля, но тя няма частна практика, няма кабинет и няма къде да впише електронно каквото и да е. Обадих се на педиатърката и тя ми каза, че няма смисъл да слагам ваксина. Много съм учудена! Аз определено искам да сложа. Не разбирам какво против има?!
Днес ще потърся в Поликлиниката някой компетентен. Благодаря ви още веднъж.

# 302
Точно това щях да кажа, че всеки лекар може да я сложи, но... има много лекари антиваксъри, така че се пригответе за доста откази, по-трудно ще намерите особено ако е за по-малък град.

# 303
Привет, случайно някой да има информация колко време след преболедуван ковид може да се сложи ваксина за варицела? Имали ли сте някакви ситуации след като ваксинирани то ви дете контактува с други деца/възрастни, да има заболели (нали е жива ваксина и в листовката има такава хипотеза)?
И какво като е жива ваксина? Това е атенюиран взв вирус, който не разболява.  Разболява дивия ВЗВ.
Хипотезата е, ако след 7 дни от ваксина пациентът има симптоми на варицела, то може да заразява. Ако след 7 дни му няма нищо - нищо не може да заразява.

# 304
  • Г. О.
Вече поръчах ваксината, намерих мед.сестра, която ще я сложи, така че е решено. Допитах се и до мои познати млади педиатри, които са твърдо ЗА и ми казаха, че няма причина да не сложа ваксината.
Ако реша да сложа и на другото ми дете, колко време да изчакам след поставянето на друга ваксина по задължителния имунизационен календар? Искам да знам и вашето мнение и да следя нещо да не объркат лекарите.

# 305
Каква е ваксината от задължителния календар и на колко е другото дете? Обикновено се оставя 1 м разстояние, а ваксината мисля, че се прилагаше след 1 г навършена, но трябва да се провери в листовката.

# 306
  • Немция
Нефертития, не се оставяй да те разубеждават за ваксината.
Ваксината за варицела от години масово се слага при децата в Германия.

# 307
  • Г. О.
Момичета, благодаря за съветите и подкрепата. Аз ще го ваксинирам, решила съм. Другото ми дете е на 1г. Трябва да се прави реваксинация (синфлорикс). Въпросът кое след кое и през какъв интервал. Личната иска задължителната ваксина, тя си следва календара. Идея си няма на другата през колко седмици се слага втората доза. Все ходи да пита една лекарка в съседния кабинет, която знае (а тя що не знае е отделен въпрос). Затова аз чета и гледам да съм информирана предварително, че нямам много вяра

# 308
С уговорката, че не съм доктор и следното е мое мнение и разсъждение, но с оглед на вашата конкретна ситуация по-спешна ви е ваксината за варицела. Ако случайно по-голямото дете се разболее въпреки ваксината, за малкото ще има големи шансове да не хване, ако е ваксинирано. След това задължителната пак може да си я сложите след месец или колкото там кажат, че трябва да е разстояноето. Ако детето примерно беше болно или с настинка, задължителната ваксина пак щяхте да я забавите, нищо кой знае какво няма да последва от забавяне с един месец.

# 309
  • Немция
Постоянният комитет по ваксиниране към Института Робърт Кох (STIKO) в Германия препоръчва всички деца да бъдат ваксинирани срещу варицела с 2 дози ваксина, за предпочитане на възраст от 11 до 14 месеца (първа ваксинация) и от 15 до 23 месеца (втора ваксинация).

# 310
Нефертити, 14дни дават за интервал между които и да са ваксини. Аз бих изчакала месец, ако всичко е спокойно. Сега сложих двете дози на големия ми син, който е на 5. ( Март и август). Малкият ми е на 6м и мисля първата доза да му е заедно с тази за морбили, паротит и каквото беше другото, мисля на 1.3г беше. На запад ваксината за варицела е комбинирана именно с нея.

# 311
  • Немция
За интервал между ваксини препоръката е 4 до 6 седмици.
За Германия става дума, но предполагам е стандарт и в други държави.

# 312
  • Където морето целува небето...
Здравейте, имам следното питане - детето ми е с поставена една доза Варивакс, като предстои поставяне и на втора. В градината имат варицела и тъй като детето не е било контактно, то няма право в момента да посещава градина, което вече се проточва много време. Последно са в карантина до края на този месец, с ясното съзнание, че може пак да се увеличи.
Въпросът ми е, след като има поставена ваксина, то има ли някакъв документ, с който може да се върне на градина, при все, че групата е под карантина? Сестрата в градината не съдейства, дори едва ли не ме нахока, че съм "дупчила" детето...

# 313
Със сестрата в градината няма да стане, за официален документ не знам, но можете да вземете бележка от педиатърката, че е ваксинирана и да напише, че може да посещава детско заведение. След това говорете с директорката на градината, макар че и там не се знае как ще ви реагират. Ако е буквалистка директорката, може и да срещнете отпор, защото те следват официалните разпоредби на РЗИ, които са стари и там понятие ваксина не съществува, затова и неконтактните деца обикновено ги пращат в други групи.Но след като имате бележка според мен ще е по-трудно да ви откажат.

# 314
  • над кукувичето гнездо
Имаше такъв казус и при нас. Дъщеря ми, с 2 поставени дози ваксина, беше няколко дена в групата на батко си, който пък е карал варицела като бебе още, но там станаха контактни на варицела. Наложи се тя да продължи да посещава при тях, защото в нейната група нямаше варицела.
В същото време едно дете от групата на баткото стоя много време в групата на малката, защото не беше контактен на варицелата при големите, а карантината се удължаваше ли, удължаваше. После беше отсъстало известно време, през което време и в групата на малката се появи варицела и вече и там не го приеха, и се наложи да му търсят трета група, в която да резидира. Отказаха се родителите да го пускат.

Общи условия

Активация на акаунт