Отговори
# 330
Условието  на задачата е: В момента най - малкото общо кратно на годините им е 280.  (Задачата е от състезанието миналата седмица, нали?)

Възрастта им е била кратна на 14. Явно и сегашните им възрасти са кратни на 14. (предишната на Мишо е сегашната на приятеля, т.е. разликата между преди и сега е кратна на 14.
Имаме множителите на 280. 56 и 70 са възрастите, които изпълняват условията ни. Значи Мишо е на 70.
Не съм сигурна, че така интуитивно трябва да се стигне до решението и няма друг начин.

Да, задачата е от състезанието миналата неделя в ПМГ Бургас. Точно това си мисля и аз, но бях убедена, че има и друг начин и реших да попитам. Благодаря!

# 331
Как се решават тези задачи  newsm78 newsm78 newsm78

25.
Както  Лили  от  задача  24,  Роза  разполага  с  четири  маргаритки:  едната  с  6  листенца,
втората със 7, третата с 8 и четвъртата с 11. Тя избира три от тях и откъсва по едно листенце
от всяка, отново избира три и откъсва по едно листенце от всяка. Роза продължава по същия
начин с описаните  ходове,  докато  стане  невъзможно  избирането  на  три  маргаритки  с
листенца.  За  разлика  от  Лили,  целта  на  Роза  е  да  получи  три  маргаритки  без  нито  едно
листенце.  По  колко  различни  начина  може  Роза  да  постигне  целта  си?  (Два  начина  са
различни, ако използват различен брой ходове за постигане на целта.)

26. Сашо превозва с камион стока в чували, която доставя на четирима търговци по следния
начин:  оставя  половината  чували  в  склада  на  първия  търговец  и  определен  брой  чували  в
магазина му; оставя половината от останалите чували в склада на втория търговец и толкова
чувала в магазина му, колкото е оставил в магазина на първия търговец; оставя половината
от останалите чували в склада на третия търговец и същия брой чували в магазина му, както
при  първия  и  втория  търговец;  оставя  половината  от  останалите  чували  в  склада  на
четвъртия  търговец  и  отново  същия  брой чували в  магазина  му,  както  при  другите  трима
търговци.  По  колко  чувала  е  оставил  Сашо в  магазините  на  четиримата  търговци,  ако  в
началото чувалите са били повече от 100 и по - малко от 150, а в края камионът е бил празен?      

Задачите са от Европейско кенгуру 2017 г за  4 кл

За задача 26: Може да се реши като рачешка.
За 25 задача си мисля, че има три различни начина да се получат 3 маргаритки без листа, но ги получавам чрез опити, не чрез конкретен метод.

# 332
Как се решават тези задачи  newsm78 newsm78 newsm78

25.
Както  Лили  от  задача  24,  Роза  разполага  с  четири  маргаритки:  едната  с  6  листенца,
втората със 7, третата с 8 и четвъртата с 11. Тя избира три от тях и откъсва по едно листенце
от всяка, отново избира три и откъсва по едно листенце от всяка. Роза продължава по същия
начин с описаните  ходове,  докато  стане  невъзможно  избирането  на  три  маргаритки  с
листенца.  За  разлика  от  Лили,  целта  на  Роза  е  да  получи  три  маргаритки  без  нито  едно
листенце.  По  колко  различни  начина  може  Роза  да  постигне  целта  си?  (Два  начина  са

26. Сашо превозва с камион стока в чували, която доставя на четирима търговци по следния
начин:  оставя  половината  чували  в  склада  на  първия  търговец  и  определен  брой  чували  в
магазина му; оставя половината от останалите чували в склада на втория търговец и толкова
чувала в магазина му, колкото е оставил в магазина на първия търговец; оставя половината
от останалите чували в склада на третия търговец и същия брой чували в магазина му, както
при  първия  и  втория  търговец;  оставя  половината  от  останалите  чували  в  склада  на
четвъртия  търговец  и  отново  същия  брой чували в  магазина  му,  както  при  другите  трима
търговци.  По  колко  чувала  е  оставил  Сашо в  магазините  на  четиримата  търговци,  ако  в
началото чувалите са били повече от 100 и по - малко от 150, а в края камионът е бил празен?     

Задачите са от Европейско кенгуру 2017 г за  4 кл

За 25 задача си мисля, че има три различни начина да се получат 3 маргаритки без листа, но ги получавам чрез опити, не чрез конкретен метод.
Как се решават тези задачи  newsm78 newsm78 newsm78

25.
Както  Лили  от  задача  24,  Роза  разполага  с  четири  маргаритки:  едната  с  6  листенца,
начин с описаните  ходове,  докато  стане  невъзможно  избирането  на  три  маргаритки  с
листенца.  За  разлика  от  Лили,  целта  на  Роза  е  да  получи  три  маргаритки  без  нито  едно
листенце.  По  колко  различни  начина  може  Роза  да  постигне  целта  си?  (Два  начина  са

начин:  оставя  половината  чували  в  склада  на  първия  търговец  и  определен  брой  чували  в
при  първия  и  втория  търговец;  оставя  половината  от  останалите  чували  в  склада  на
четвъртия  търговец  и  отново  същия  брой чували в  магазина  му,  както  при  другите  трима
търговци.  По  колко  чувала  е  оставил  Сашо в  магазините  на  четиримата  търговци,  ако  в

Задачите са от Европейско кенгуру 2017 г за  4 кл

Много благодарим - аз и детето

# 333
Момичета,пак имам нужда от помощ.Тез текстови задачи никога не са ми били сила.За 5-ти клас е задачата.
Кафявите зайци,обитаващи Европа и Западна Азия,за да избягат от дивите животни и ловците,бягат с близо 77 km/h.Колко километра ще измине заекът за 15 min?

15min=(15: _  ) h =____ h

s=v.t

Предварително благодаря за помощта!!!!

# 334
  • София
Делите 15 на 60, за да превърнете минутите в часове.
15/60 = 1/4 часа.
После замествате във формулата за път.
S=v.t=77.1/4...

# 335
Делите 15 на 60, за да превърнете минутите в часове.
15/60 = 1/4 часа.
После замествате във формулата за път.
S=v.t=77.1/4...

Hug bouquet bouquet bouquet bouquet
Благодаря!Прекрасни сте!

# 336
Задача за 8 клас.

# 337

Най-лесно става с вектори.

G e медицентър на ΔABC и следователно
DG→ = 1/3 (DA→ + DB→ + DC→).   (1)

М, P и Q са среди съответно на отсечките PQ, AD и BC и следователно
DM→ = 1/2 (DP→ + DQ→) = 1/2 [1/2 DA→ + 1/2 (DB→ + DC→)] =
= 1/4 (DA→ + DB→ + DC→).   (2)

От (1) и (2) получаваме, че DG→ = 4/3 DM→,
т.е. D, М и G лежат на една права и DM : MG = 3.

# 338
Здравейте , може ли някой да ми помогне с тази задача

На 25 декември, на 1 януари и на 9 юни били извършени три дръзки обири. Единият бил извършен от бандата на "компирите", - другият от бандата на "дюлите", а третият от бандата на "тиквите". Полицията не знаела точно коя банда  за кой обир да  обвини. Таен агент съобщил- Коледният обир е извършен от "тиквите". Новогодишният не е техен. Обирът на 9 юни не е извършен от "дюлите" . В полицията успели да разберат , че само едно от тези твърдения е вярно и разкрили извършителите. Открийте ги и вие.

# 339
Ако е допуснем, че е вярно, че тиквите са обирали по Коледа,то  Новогодишният ще е техен => противоречие стова, че не може една банда да прави два обира.
Ако е допуснем, че е вярно, че новогодишния обир не е на тиквите => дюлите са действали на 9.06 , а коледния обир е на тиквите, а новогодишния на компирите

# 340
Реших го така:

Ако компирите са извършили обира на Коледа, то ще е вярно твърдението, че не са извършили този на НГ, следователно това не е вярно.

# 341
Последно време съм все тук Head Band
Задачата е за 4 клас от ОМТ

Стигнах до там, че разстоянието между тях е 3000м, когато Ангел финишира
И след това не знам как да я реша

# 342

Най-лесно става с вектори.

G e медицентър на ΔABC и следователно
DG→ = 1/3 (DA→ + DB→ + DC→).   (1)

М, P и Q са среди съответно на отсечките PQ, AD и BC и следователно
DM→ = 1/2 (DP→ + DQ→) = 1/2 [1/2 DA→ + 1/2 (DB→ + DC→)] =
= 1/4 (DA→ + DB→ + DC→).   (2)

От (1) и (2) получаваме, че DG→ = 4/3 DM→,
т.е. D, М и G лежат на една права и DM : MG = 3.

Супер, много благодаря. Трябваше да се досетя, че има някаква формула с медицентъра. 

# 343
  • София
Разделяме задачата на два етапа. Първият е до финиширането на Ангел. Всички са тичали еднакво време t.
V javor. t=20000
V javor=2000/t

V ivan. t=17000
V ivan=17000/t

Вторият етап обхваща времето до финала на Явор, който изминавава за това време Т остатъчното разстояние от  1200 м.
V javor. T=1200
2000/t  * T=1200
T/t=3/50

V ivan. T= S
17000/t  * T=S
17000.3/50=S ivan
1020m e  изминатото от Иван разстояние. Значи до финала му остават:
21200 -(17000+1020)=21200-18020 = 3180м

# 344
Simple Smile Русалка потвърди и моето изчисление. Ето го и него. С приравняване на време.
V1 - скорост Явор
V2 - скорост Иван
20 000/ V1 = 17 000/ V2
V2/V1 = 17/20

До финала Явор ще измине 1200 м, Иван - х метра.
За едно и също време.
1200/ V1 = x/V2
x/1200 = V2/V1 = 17/20
x = 3180 м

Общи условия

Активация на акаунт