АЛИВЕДЕРЧИ офЕцЯлен прЪвУписТ - 111

• 71 853
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Цитат
Спането по корем си е направо много опастно.

Trollface зависи на чий корем Trollface

Цитат
ъф корц

# 106
Това ''of course'' ли трябва да значи!? Grinning

# 107
май да. неудобно ми е да питам авторката Simple Smile
Simple Smile

# 108
Това ''of course'' ли трябва да значи!? Grinning

Може нарочно да е написано така. /от лиготия/

# 109
Добре, светнете ме отгде ги намирате тия неща? Направо, заклевам се, и да седна да ги мисля как да ги докарам толкова неграмотно, няма да мога да се конкурирам с хората🤔

# 110
Добре, светнете ме отгде ги намирате тия неща? Направо, заклевам се, и да седна да ги мисля как да ги докарам толкова неграмотно, няма да мога да се конкурирам с хората🤔

Според мен, по-голямата част са писани от представители на малцинствата.

# 111
Пиша в десетина теми, чета повечко.
Обикновено находките ми са от тези, които само чета.
Имам си правило да не "донасям" находки от темите, в които пиша, но сега не издържах.
Може би щях да го преглътна, ако жената живееше в чужбина. Всички сме чували как докато слязат на гарата и вече са забравили българския Trollface , но случаят не е такъв.

# 112

Според мен, по-голямата част са писани от представители на малцинствата.
...чакащи деца

# 113
едно момиче мой набор, като бяхме ученички, едвам връзваше тройките, по всички предмети, майка и все у нас я пращаше за помощ
Сега е директор на училище, и учител по математика
Но комент

# 114
  • Испания
едно момиче мой набор, като бяхме ученички, едвам връзваше тройките, по всички предмети, майка и все у нас я пращаше за помощ
Сега е директор на училище, и учител по математика
Но комент

Това каква връзка има с темата, освен че бих поправила твоите грешки?

# 115
  • Stuck in a moment
Момичета, имам нужда от помощ. Преди малко прочетох "Трифонден". Не е ли правилно "Трифонов ден"? Или пък "Трифон ден"?
И още един въпрос: напът или на път?
Например: Напът съм да полудея!
Горе правилно ли е?

# 116
Момичета, имам нужда от помощ. Преди малко прочетох "Трифонден". Не е ли правилно "Трифонов ден"? Или пък "Трифон ден"?
Горе правилно ли е?
То и на ника ти липсват ударения, ама нищо. Залагам на Трифонов ден и на път.

# 117
  • Испания
Горе правилно ли е?

1. Трифоновден

2. Да слеем, да полуслеем или да разделим (Sunglasses? Напът съм да се запитам дали разбирам нещо от правопис
05.04.2012

В заглавието няма грешка, както вероятно сте си помислили. Думата напът трябва да се пише слято според правописния речник. От интервюто с доц. П. Костадинова, публикувано в “Капитал Light” преди почти една година, оставам с впечатлението, че тя поддържа слятото изписване във всички случаи.

На мен лично ми е трудно да изпиша Тръгвам напът. Трудно ми е да приема, че съчетанието от предлог и съществително име се е лексикализирало, т.е. представлява една нова дума – наречие. С известни резерви и вътрешна съпротива бих допуснала това да е станало в случаи като Напът съм да се сдобия с нов телефон. Тук наистина е налице преосмисляне на съчетанието – действието е в процес на извършване.

Потърсих напът в десети том на многотомния речник на българския език (издаден също със санкцията на Института за български език при БАН), който включва доста повече думи в сравнение с правописния речник. Такова наречие не открих. Томът е издаден само две години преди правописния речник.

https://pavlinav.wordpress.com/2012/04/05/1-22/

# 118
Трифоновден.
Напът.

# 119
  • София
Цитат
сърбеш по тялото
сърбежат

Цитат
Във предишни теми. 
със една