Пристрастяване към захарта

• 31 867
  • 373
  •   1
Отговори
# 120
Като преминала през това, да напомня, че е много важно да се нахраниш с достатъчно зеленчуци и полезни мазнини. Това те държи сит дълго време и убива глада за сладко. Плюс чая от джинджифил с канела, за който писах. В това грипно време тъкмо двойна ще е ползата от него.

# 121
Мисля, че двете мандарини сутрин не са добра идея за закуска, от тях скача кръвната захар и после при някои хора може целия ден да играе надолу-нагоре, което ще ти усложни задачата. За закуска бих предложила яйца, сирене, маслини. Peace

# 122
Мисля, че двете мандарини сутрин не са добра идея за закуска, от тях скача кръвната захар и после при някои хора може целия ден да играе надолу-нагоре, което ще ти усложни задачата. За закуска бих предложила яйца, сирене, маслини. Peace
И аз така мисля. Мандарините да се хапнат следобяд или привечер е по-добре.

# 123
И пий повече вода.

# 124
  • Майна Сити
Още не съм започнала, а излиза че съм в издънка  Simple Smile
Иначе не съм посягала към шумолящите сладкиши, в 3 часа в почивката отидох да се разходя (хем да не гледам колежките какво ядат със следобедното кафе), а снощи си легнах рано, защото си нямам доверие да не взема да овършея нещо. Някой беше писал че не се ходи гладен в магазин - това много ми помогна. Взех си каквото ми трябва от там и навън  Grinning

# 125
Ако не си с инсулинова резистентност, не ти е голяма издънката. Не може от първия ден идеално.

# 126
До колкото знам-цитросите не трябва да се консумират на закуска,защото дразнят стомашната лигавица, вследствие на което се повишава секрецията на стомашен сок. По същата причина не трябва и кафе на гладно.
То и кафе не трябва,но ....Blush

skandity,ще ти споделя стратегията за пазаруване на половинката,може да ти даде идеи при твоите обиколки в магазина.Взима възможно най-малката кошница и почва да трупа зарзават,после млечни,месо и докато стигне до изкушенията вече е пълна.

# 127
Още нещо, което ми е направило впечатление е, че сладките неща от магазина пристрастяват и колкото повече ядеш, толкова повече ти се яде.
Докато с тези, които човек сам си приготвя, не е точно така. Домашни бисквити, кексове, сладкиши... Много са вкусни, даже и полезни голяма част от тях (тези с повече мляко и яйца например), но не пристрастяват така, както промишлено произведените. Затова, щом ти се прияде нещо сладко, забъркай си го ти, вместо да си го купиш от магазина.

Защото съдържат глюкозо-фруктозен сироп, който води до пристрастяване. Трябва да издържи човек 2-3 седмици на непреодолимото желание за купени сладкиши и после силно намалява.
За разлика от повечето участници в темата аз съм привърженик на сушените плодове, но с мярка. 3-4 смокини за десерт са ОК и съдържат много калций, магнезий, силиций и пр.
Освен инсулинова резистентност, липса на хром и пристрастяване към синтетични захари има доста други причини да не може да се спре сладкото: стомашно-чревни гъбички, липса на белтъчини, клетъчен глад, силен стрес, хранителни дефицити, емоционална празнота, непоносимост към храна, въглехидратното претоварване само по себе си, желание да се утешим или наградим, липса на сладост и приятни моменти в живота и пр, и пр.
При консумация на сладка храна (закуски с мюсли или овес, кремчета, плодови салати, домашни сладкиши, тиква, сладка) е желателно да се добавя канела на прах, което пречи на рязкото вдигане на кръвната захар.

# 128
Още нещо, което ми е направило впечатление е, че сладките неща от магазина пристрастяват и колкото повече ядеш, толкова повече ти се яде.
Докато с тези, които човек сам си приготвя, не е точно така. Домашни бисквити, кексове, сладкиши... Много са вкусни, даже и полезни голяма част от тях (тези с повече мляко и яйца например), но не пристрастяват така, както промишлено произведените. Затова, щом ти се прияде нещо сладко, забъркай си го ти, вместо да си го купиш от магазина.

Защото съдържат глюкозо-фруктозен сироп, който води до пристрастяване. Трябва да издържи човек 2-3 седмици на непреодолимото желание за купени сладкиши и после силно намалява.
За разлика от повечето участници в темата аз съм привърженик на сушените плодове, но с мярка. 3-4 смокини за десерт са ОК и съдържат много калций, магнезий, силиций и пр.
Освен инсулинова резистентност, липса на хром и пристрастяване към синтетични захари има доста други причини да не може да се спре сладкото: стомашно-чревни гъбички, липса на белтъчини, клетъчен глад, силен стрес, хранителни дефицити, емоционална празнота, непоносимост към храна, въглехидратното претоварване само по себе си, желание да се утешим или наградим, липса на сладост и приятни моменти в живота и пр, и пр.
При консумация на сладка храна (закуски с мюсли или овес, кремчета, плодови салати, домашни сладкиши, тиква, сладка) е желателно да се добавя канела на прах, което пречи на рязкото вдигане на кръвната захар.
Тук се споменават една неголяма част от причините.
https://nadiapetrova.bg/2015/02/sweets-and-desire/

# 129
  • Canada
Няма нищо лошо да се хапне плод на закуска, но придружен с протеин. Както по-горе писаха - яйца, омлет, яйчни мъфини плюс овесени ядки и т.н. Тялото, особено мозъкът имат нужда от глюкоза, за да работят. Храни се през 3-4 часа балансирано с протеин под някаква форма, било то животински или растителен с бавни въглехидрати и зеленолистни зеленчуци и друг зеленчук по избор. Когато запасите от глюкоза  се изчерпат настъпва глад и най-лесният и бърз начин да си ги набавиш е чрез нещо сладко, като шоколад, вафла и друг такъв боклук съдържащ рафинирана захар. Това бързо и временно подава 'дозата' нужна на мозъка. Захарта си е пристрастяваща и сигурно ще изпиташ симптоми на абстиненция при отказа от сладко, но отминават с времето. Бих те посъветвала и да започнеш да тренираш у дома или във фитнес зала. Дава голяма мотивация да преосмислиш начина си на хранене, пък и ще се отрази добре на тялото и визията ти.

# 130
. Тялото, особено мозъкът имат нужда от глюкоза, за да работят.

Не само от въглехидрати. Мазнините са идеално гориво за мозъка, и не само за него, но някак това не се говори и не се знае.

Тялото работи доста по-добре, ползвайки мазнини за гориво, вместо въглехидрати. Изпробвано.

# 131
Ако канелата можеше да предотврати вдигането на КЗ,никой нямаше да предписва други лекарства.Някой правил ли е сравнение лично как му действа канелата чрез измерване на КЗ след нахранване?
Освен това,канелата на прах,която ползваме е от най-ниско качество.Ако някой иска по някаква причина да консумира системно канела ,нека да се информира в нета за ползите и вредата от нея.

# 132
Цейлонска канела (Cinnamomum zeylanicum или Ceylon cinnamon) купувам аз. Не ми я носят от Шри Ланка, но на етикета пише, че е този вид и е оттам. Скептична съм към много от хранителните добавки, точно защото не е ясно кой какво слага в тях. По същия начин съм скептична и към екзотичните подправки. Затова преди да почна да ям канела прочетох вреди/ползи, съпоставяне между свойства на различните видове, съпоставяне във външния вид... Не че пак нямам едно наум.

# 133
Аз си взимам само био цейлонска канела. Малко скъпичка идва, ама ако ще се консумира редовно, предпочитам да е качествена.

# 134
До тук добре,а смъква ли ви КЗ?

Общи условия

Активация на акаунт