С какво ви дразнят свекървите - тема 91

• 77 961
  • 763
  •   2
Отговори
# 480
  • София
Ако един мъж снася на жена си какво е казала мама, например забележка някаква, почти сигурно е, че се опитва да намекне същото на жена си. Нищо, че се прави на ни лук ял, ни мирисал.
Ако самият ти не искаш да ядосваш човека, ще постъпиш така- спестявайки му какво е казала тъщата/свекървата.

Но друго си е да кажеш Мама беше много разочарована, като разбра, че не готвиш тристепенно меню и снахата идва тук да се оплаче от... свекървата и пропуска някъде по трасето, че Мамин й намила всъщност и я кара да се чувства зле, но прехвърля отговорността.

# 481
Точно.Един мъж казва-това е жена ми  и е  само моя  работа какво прави или не прави,на никой друг.Не  искам да я виждам огорчена,така че се съобразявайте с това. И ако има излъчване на мъж,ще се съобразят.

# 482
  • София
Точно.Един мъж казва-това е жена ми  и е  само моя  работа какво прави или не прави,на никой друг.Не  искам да я виждам огорчена,така че се съобразявайте с това. И ако има излъчване на мъж,ще се съобразят.

В идеалния случай е така.
Но, какво става, когато мъжът с излъчване не може да се разбере с жена си по някои теми, които го вълнуват достатъчно силно, но пък ако продължи да държи на своето, ще бъде подложен на непрекъснато натякване от вида
- на Ленчето, Пена и Гана мъжете как могат, а ти не?
- щом ти не искаш да го направиш, ще спиш на дивана
- това че майка ти го е правила, не значи че и аз съм длъжна да го правя

В случая с мъжа на Лято, нямам друго обяснение за гадната му постъпка освен това- не смята за редно той да готви, не за пръв път се оплаква на мама.
Дори като е болна жена му, пак го прави- грозно е, но явно е набрал прекалено голямо недоволство, за да не може да се озапти и да прецени ситуацията.

# 483
Един мъж  поставя  и жена си на място,когато  върши глупости.Казва и ,че е голямо момиче и  не трябва да издребнява и каквото там трябва.Казва,че е  там за нея  винаги и ще я защитава ,подкрепя,но иска да е зрял човек.Която не го разбере,губи мъжа ,независимо дали ще живее с нея  или не.
Изобщо истинският мъж има нужда от истинска жена и дано се срещат двама такива.
Влюбването увяхва бързо и идва животът с всичко неприятно.
И истинският мъж получава каквото му дадат и дава всичко.А това си струва неудобствата да търпиш   майка му или някой  друг важен за него,да се съобразиш.
Изразявам се приповдигнато да подчертая нещата,иначе не са толкова романтични на пръв поглед ,но може да се погледне втори път и оцени.

# 484
Неведнъж казах, че той не е скаран с домакинската работа и знае и ползва всички уреди по предназначение. Казал е на майка си като факт, че в момента готви, както също нееднокрано казах. Не четете избирателно!

# 485
Случаят на Лято е доста поучителен точно в тази тема. Само не зная , ако свекървата се оплаче или скара на тъщата , че дъщеря и не  е сготвила , какво променя това.
Ма-ко вчера е дала обяснение за такова поведение като форма на контрол. Аз не мога да си обясня как може да допусне някой син такова вмешателство. Защото така само се нагнетява тристранно / поне / напрежение. И тук вече се губи нишката кой е в главната роля , кой е жертвата , кой е пъдарят , кой е печелившият. Защото всички губят. 
Лято , видях че си писала . Ако искаш , сподели , точно след тази ситуация , мъжът ти обра ли информацията , която споделя с майка си ?

# 486
  • София
Неведнъж казах, че той не е скаран с домакинската работа и знае и ползва всички уреди по предназначение. Казал е на майка си като факт, че в момента готви, както също нееднокрано казах. Не четете избирателно!

Не чета избирателно- да, каза че може да готви и да, каза че е казал на майка си, че в момента готви.

Въпросът е, защо не си е направил труда да спомене, че си болна и затова го прави?
Въпросът е като е изригнала мама му в " благородно възмущение", което ти самата определяш от вида "онази хрантутница", защо пак не ѝ е казал, че си болна?

# 487
  • София

Не чета избирателно- да, каза че може да готви и да, каза че е казал на майка си, че в момента готви.

Въпросът е, защо не си е направил труда да спомене, че си болна и затова го прави?
Въпросът е като е изригнала мама му в " благородно възмущение", което ти самата определяш от вида "онази хрантутница", защо пак не ѝ е казал, че си болна?

А защо е нужно да я оправдава, че е болна и за това не е сготвила? Да не би като е здрава това да е само и единствено нейно задължение, та като се тръшне болна и той милия се налага да запретне ръкави и да сготви за собственото си семейство. Жив да го ожалиш! Кое предполага, че готвенето е вменено задължение само на жената? Решил - сготвил. Това е само между него и жена му. На свекървата не й влиза в работата кой готви в чуждото семейство, камоли да вдига врява на майка й.
Чудо голямо станало, че един пълнолетен човек взел, че влязъл в кухнята да си приготви ядене за семейството - голямо геройство!

# 488
Факт е, че съпругът ми е готвил и друг път, за Бъдни вечер той прави сармите, просто за пример го давам.
През уикендите често той приготвя закуската, а аз се излежавам, тъй че не смятам, че се е ожалил на свекървата целенасочено. Залагам на нейните интерпретации.
Като цяло, те са с много закостенели разбирания и живеят в „едно време“, когато жената слуша, изпълнява и изобщо слугува, а на мъжа думата е закон. И им е трудно да си представят, че има семейства, включително и нашето, в които това не е така и жената е пълноправен член. Християни са.

# 489
Лято аз в никакъв случай не чета злонамерено, но с оглед яснотата на казуса, поне за мен, е важно да се уточни дали мъжът ти е казал на майка си, че ти си болна и ти е зле или е пропуснал този факт. Сигурна съм, че и сама разбираш разликата.

Афродита, съгласна съм с написаното от теб, но мисля, че мъжът е трябвало да спомене, че Лято е била болна, не за да я оправдава, а защото със сигурност познава майка си, наясно е какви са нейните разбирания и каква реакция ще последва и именно за да парира подобна реакция, е трябвало да натвърди, че жена му е болна.

# 490
  • Варна
Всъщност въпросът на Абсурд е много логичен. Ако аз каза, че поправям бойлера (примерно) и тя започне тирада как това е мъжка работа и да не би на мъжа да са му заврени ръцете някъде, напълно логично е да й кажа, че е болен и няма сили да стане от леглото, камо ли да оправя бойлер. Вместо да седя и да слушам как тя го нарежда.

# 491
  • София
Съгласна съм с Афродита. Един семеен човек готви за семейството си. Съвсем нормална ситуация, която няма нужда от обяснения защо, как и подобни. Ако това не се харесва на някого извън семейството, проблемът е изцяло на въпросния някого. И ако същият този "някого" реши да се бърка в битовизмите и "кухнята" на друго семейство, това говори много зле за манталитета и възпитанието му.

# 492
Въпросният "някого" обаче прави своя проблем и проблем на родителите на Лято и точно поради тази причина трябва да бъде париран. Човекът, който трябва да парира "някого", е синът му.

# 493
А може и тиради да не е имало, а свеки просто да е приключила разговора и да е звъннала на сватята.
Свекито на една братовчедка стигна по-далеч - вдигна се и отиде лично при сватята в друг град да се оплаче, че братовчедката не готвела, мъжът й вземал ядене от семейното заведение, тя знаела, защото персонала всичко й казвал, пък искала да се разведат и блаблабла. Оказа се, че момичето наскоро станало вегетарианка и не готви месо и мъжът й вземал пържоли и други месни неща от заведението за него и децата, за да й помогне (той работи тежка работа и се прибира късно, а и заведението е тяхно и знае как е приготвено). Същата свекърва, когато снахата записа да учи висше задочно, караше сина си да ходи заедно с децата с нея на очни и да стоят там, да не била сама. А беше сравнително млада, от град, образована жена и с позиция в държавна служба.

# 494
  • София
Родителите на Лято е трябвало да кажат на свекървата да си гледа работата, те е трябвало да я парират. Той няма за какво. Теб ако ти звънне приятелка, пита те какво правиш, а ти готвиш, ще я парираш ли или ще ѝ отговориш съвсем нормално, че готвиш?

Общи условия

Активация на акаунт