Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-23

• 81 672
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
Няма да споря - в рамките на 12 месеца в оглеждания от мен район, всичко което беше излязло на пазара си стои  НЕПРОДАДЕНО
 Защо смятам така - ми просто никой не ги е купил на търсената цена.
Просто не е това цената
Успех на купувачи и продавачи

О, аз не споря! Със сигурност, в квартала, в който живеем и в който закупихме жилище, за една година, че и отгоре се продадоха ВСИЧКИ апартаменти, стара тухла, за тотален ремонт. И то доста бързо. Разни райони, разни цени и купувачи Simple Smile

# 226
Нямам никакво отношение към майстори, ремонти и не знам колко струва цялостен ремонт. То си е доста относително, де, предвид крайния резултат, който искаш да постигнеш. Мнението ми за ремонти се базира основно на разговори с приятели, които обзавеждат апартаменти, някои даже на тапа, не тотал щета. И пак отиват доста средства.

Благодаря Ви за отговорите!

Ако ще ти даде някакъв ориентир, двустаен, около 40 кв.м - шпакловане, ламинат, баня, интериорни врати - 2бр, кухня, обзавеждане за всекидневна, хол, коридор + плащане на майстори излезе около 16 000 лева, боядисването си го правихме сами. Апартаментът е обзавеждан и ремонтиран с цел да се даде под наем, но дори да беше за нас си, най-вероятно 70-80% от нещата бихме ги запазили така. Но ние си падаме по изчистени и семпли неща и не обичаме да се "изхвърляме" с цените Simple Smile Примерно, абсурд е да дадем 700-1000 лв мебели за баня или 500 лв за огледало. Не взимаме задължително най-евтиното, а гледаме и да ни хареса. Така че, предвидете си минимум 10 000 евро за ремонт, а ако ще се сменят ел и Вик инсталации, дограми, врати, може и повече

# 227
Благодаря, Мишелин! Успех с отдаването на апартамента Simple Smile

# 228
На фона на тухления апартамент за тотален ремонт има и друг - панел, саниран, с около 6-7 000 евро по-висока цена, но обзаведен. Неговият недостатък е, че е по-малко квадрати, кухнята и хола са заедно и е тесничко, блока има асансьор.
Локацията на първия повече ми харесва, както и разположението. На другия предимството е пък, че е обзаведен и оправен изцяло.
Не се подвеждай по саниран панел!! Вероятно е само напудрен отвън. Собственикът ли го е санирал, или целият блок е саниран? За да се даде живот на панелките и да издържат още някоя друга годинка, трябва да се сменят също цялостно инсталациите, трябва да се санира целия блок ( а не на парченца) и също трябва да се укрепят връзките между панелите, (например виждала съм чрез специални скоби). 
Още по-малко гледай обзавеждането, мебели се купуват, има архитекти, ако искате да ви е супер хубаво.
Не се плашете от ремонтите, вие можете да си ги направите и поетапно, стая по стая.

# 229
Мира, много зависи от вашите възможности. Апартамент за основен ремонт си е страшно преживяване. На нас банкерката ни каза, като изтеглихме кредита "внимавайте да не се разведете по време на ремонта, защото най-много разводи ставали заради ремонти" . Ние взехме за тотален ремонт без заделени средства като за майстори не плащаме. Отделяме от заплати и има къде да живеем. Но Вече година и половина няма такъв кошмар. Идея си нямах какво ни чака, излязоха неподозирани неща. Толкова много дреболии има дето не съм предполагала. Даже и ММ дето умее доста неща се беше поотчаял. Сега сме до някъде и до никъде. Та ако имаш пари поне 20-30000лв , все е нещо за стая, кухня и баня. И нерви също. И мъжът ти също.  Ако не, не си го причинявай.

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 15:36 от Freyda

# 230
  • Бургас
Мира, аз бих заложила на старата тухла.
Относно ремонта - от м.г. съм направила два основни, с цялостна подмяна на ВиК и ел., нови врати и частично дограми.
Първия е 75 кв.м - 30 000 лв. с мебели, уреди, та чак до пердетата и чаршафите:)
Вторият е 92 и ще отиде около 40 000 лв.
Майсторите ми са изключително качествени и проверени, но не става без ежедневен надзор и внимание към всеки детайл.

# 231
  • Варна
Аз взех септември  стара тухла за ремонт. Имах идея само да боядисам и сменим ВиК. Е, ама не.. наложи се ремонт на банята, цялостен,  изпопадаха плочките. После реших да сменя дограмата, ММ решил да изкърти цялата кухня, сега е за шпакловка. И на целия тоя ужас категорично ММ и баща ми отказаха да изкъртят мивката в кухнята. Сега парите свършиха. А имаме още работа. А си мислехме, купуваме и айде под наем. Декември ми падна замазката на тавана на балкона и това ме срина. Само треперя да не падне нещо на улицата от балкона. Никой не иска да кърти сега и да замаже напролет. Майсторите са малко и са примадони направо. Трябва да опъна поне строителна мрежа, че може беля да стане. Един ремонт никога не се вмества в цената и времето, които предвидил.
Правила съм апартамент, който беше на замазка и на плоча, сега правим два соц щета. Първото е по-лесно. То само изхвърлянето на боклука колко нерви и пари е!

# 232
Не знам за разводите, ама ние си прекарваме страхотно по време на тоя ремонт. Grinning Скоро редихме итонгови блокчета за остъкляване на терасата - много ми беше забавно. Ние също не плащаме за всичко на майстори и доста неща си правим сами - естествено нещата, които очевидно не можем си ги оставяме на майсторите - те са ни проверени и си разбират от работата. Единственото гадно е къртенето/изхвърлянето на боклуци, ама то е 1-2 пъти и го правят майсторите - нашите минаха 2 пъти и изнесоха всичко, оставиха ни на тапети и настилки. Както ни вървят нещата 80 м2 ще ни излязат към 25-30 000 лв. Затова пък самия апартамент ни излезе много изгодно, много е просторен, имаме гледка и в крайна сметка ще излезе, както си го харесваме накрая.

А, ако си вземеш готов, но по-мъничък и на по-лошо място, веднага ще се нанесеш, ей какъв кеф, но бързо ще започнеш да се чудиш - като се окаже, че не ти достига пространство или ходиш по ХХ минути до най-близкия магазин... ремонтът (независимо от всичко) има край, докато малкото апартаментче няма да се разшири никога. Освен това има голямо значение дали продавачите са правили въпросния ремонт за себе си или с идеята да продадат на по-висока цена - във втория случай се изкушават да спестяват с некачествени материали, да пренебрегват детайли, направо да пропускат други... и както си си казал "Ех, колко ми е готово всичко" и изведнъж се оказва, че нещо е привидно оправено, а всъщност е само стегнато през пръсти, колкото да мине номера по огледи. И хайде пак майстори. Grinning

Все пак много зависи. Ако ще взимаш тотал щета, искай цената наистина да си отговаря на апартамент тотал щета. Има някои продавачи, които се изхитрят - пускат нещо, което иска меко казано основен ремонт, но намаляват с едва 2-3 000 евро уж му трябва само освежаване. Така наистина не си заслужава. При нас намалението в цената беше чувствително. Simple Smile

Мисълта ми е, че страшните истории за ремонти идват, когато липсват финанси (то това се подразбира), когато не си подбираш старателно майсторите и когато си представяш цени от минали години. Аз си знаех, че 86 м2 ще ми излязат поне 20 000 лв. И мисленето ми оттам нататък все е вървяло в посока как да намеря добри майстори (най-важното), качествени неща на нормални цени иии следя промоции доста. В София има голяма конкуренция и големите магазини постоянно пускат промоции, които могат да ти спестят много без да се примиряваш с лошо качество. И такам. Simple Smile

# 233
За мен нещата седят така. Трябва да се си определите приоритетите. Кое е най-важно за вас конкретно - добрата локаци и големината на апартамента или ще можете да си живеете дибре и на по-малко пространство, като си спестите времето, нервите и парите по тотален ремонт. (Моят опит от ремонт на такъв апартамент е, че поглъща страшно много пари, отне ни няколко месеца, като майсторите не бяха виновни, просто някои от ремонтните дейности, за да бъдат направени качествено технологично имат нужда от повече време и съответно страшно много нерви. Т.е. трябва да бъдете готови за това). Аз имах същата дилема (стар тухлен апартамент на добра цена, но тотална щета или панелен, който беше напълно оправен. Предпочетох тухлата, само защото за мене най-важното беше локацията.

# 234
Здравейте! По назад в темите бях попадала на координати на брокери в Бургас, от които сте доволни, но не ги откривам в момента. Ще съм благодарна, ако някой може да помогне. Става въпрос за покупка, не отдаване под наем.

# 235
Момичета, благодаря на всички ви за толкова изчерпателните, конкретни и подробни мнения! Ще следя темата, а ако има нещо пак ще пиша Grinning

# 236
Мира може би е добре да споделиш с какви възможности си, за да получиш адекватни съвети, както виждаш мненията са различни.
1. Колко средства сте заделили за ремонт?
2. С колко време разполагате за да се пренесете?
3. Имате ли близки на които да разчитате за ремонта без да плащате за труд?
4. Имате ли свободно време да се занимавате с ремонта?
5. Имате ли някаква представа от ремонтни дейности?

# 237
На повечето от тях трябва да се започне с подмяна на ел. и ВиК инсталацията, да се има предвид, че преди 64-та година антиземетръсните изисквания са били занижени. От там нататък мисля, че има много хубави имоти на добри места с красиви гледки, ако се направи добре ще стане хубав апартамент. Минусът е, че обикновено съседи са хора с не добри финансови възможности и липса на желание за поддръжка на общи части, което ако се наложи апартаментът да се дава под наем ще е сериозна пречка. Друг минус според мен е обикновено една баня и тоалетна за имота, както и в повечето случаи липса на гараж и паркомясто.

Как ги измисляте тия...
Не, не ги измислям, живея ги. Освен че съм била съсед на подобни екземпляри, предимно възрастни пенсионери, любители на котки, отглеждани по стълбището и хилави саксийки с присадени мушката и индришета, търся активно жилище вече около пет месеца. Та не е фентъзи това което написах определено.

# 238
Ами явно и Вие сте част от проблема щом не си поддържате общите части.

# 239
Викаш да направя цялостен ремонт на пет етажа без съгласието на съсобствениците, да сменя външната врата и да извадя пощенските кутии отвън, да подменя асансьора самостоятелно? Дали ще мога, даже и да имам парите за това как мислите? А и отдавна не съм част от въпросната етажна собственост и живея самостоятелно в къща, та едва ли проблемът на старите тухли е в мен....

Общи условия

Активация на акаунт