Продукти или марки, които никога не купувате

• 62 255
  • 594
  •   1
Отговори
# 345
  • MI
Само да добавя, че точката на димене на екстравърджин зехтина зависи от качеството му - колкото е по-качествен, толкова е по-висока. Но със сигурност не е канцерогенен при готвене, единствено за пържене не е най-добрата алтернатива, ако не си сигурен в качеството (и заради цената). Simple Smile А пък картофите на фурна не знам с каква мазнина трябва да ги направиш, че да станат вредни.

# 346
не е мазнината, а в акриламида е проблема. скоро гледах предаване, в което обясняваха че чипса е с високо съдържание на това вещество особено по тъмните парчета. при пържене и печене трябва да се внимава да не ставят кафяви. препечените филийки са вредни по същата причина.

# 347
Само да вметна от 5 клас съм на градината и не торим което го прави био.ябълките с червеи и вс останалипродукти са био.
И в лютеницата не слагам олио, изобщо не слагам мазнина въобще, тази година направих проба без мазнина.
Не се хващайте за всяка дума. Ама не съм мързелана. Имам си и био домати. Не правя пюре. Ясно?
Нито ям вафли нито пък прекалявам с баниците но твърдя че съм по-добре от всички софиянки. Спокоен град, спокоен живот. Ако съм искала да си купя вредно нещо нямаше да си ги приготвям сама. А го правя защото съм учила, микробиология и биотехнологии и няма да ходя да купувам сирена с химически добавки. Ако желаете домашно масло, колкото искате скачайте. Но то е най-полезното от маргарини, палмпви и други  масла. И да ви кажа избирайте с каква мазнина да се храните. Трябва животното да е с вътрешна температура колкото човешката за да се разтопи и усвои. Пък вие си яжте вафлите и запушвайте вените. Имате ли представа какъв мазен слой лой се образува от неразградими мазнини по органите, по сърцето? Аз хапвам в малки количества.
Да, скоро ще си имам дете. И дано успея да го науча на моя начин, че и по-добър;)

ти НЕ ПОПАДАШ В ЗАПИТАНАТА ОТ МЕН КАТЕГОРИЯ - нито имаш за момента малки деца, нито живееш в голям и натоварен град. Разправяш се там с гълъбите на покрива, и това ти е основната грижа.

Затова - айде поспри се леко с квалификациите.
Като пък не съм отправила запитването си КЪМ ТЕБ - бъди културна, не отговаряй/не се намесвай в чужди разговори.

Хем обиждаш, хем се правиш на надменна, хем пък си и повече от околните.
Ай ся.

# 348
  • София
не е мазнината, а в акриламида е проблема. скоро гледах предаване, в което обясняваха че чипса е с високо съдържание на това вещество особено по тъмните парчета. при пържене и печене трябва да се внимава да не ставят кафяви. препечените филийки са вредни по същата причина.

Това важи за всяка храна, която се "изпусне" при термична обработка. Прегарянето е канцерогенно. Затова и пърженето е по-вредно от печенето, което пък е по-вредно от задушаването. По-високите градуси за по-продължително време при термичната обработка влошават качеството на храната. Не бива да се допуска храната да прегаря.

# 349
  • София /Абсурдистан
Всичко, което не купувам, вече сте го изброили  Simple Smile
Не мога да си харесам добър зехтин, нещо не мога да свикна с вкусът му и не ми харесва. Та ползвам олио. Искам да попитам царевичното по-полезно ли е от слънчогледовото? Че е по-скъпо е ясно. Има го в Кауфланд.

# 350
  • София
Аз по едно време превеждах и писах статии за мазнините за готвене. Та с две думи - слънчогледовото олио е най-добре.
За салати си взимам помаче, защото не обичам вкуса на екстра върджин.

# 351
Румка, отдавна не са ми крещели по форум. Уау благодаря ти. Олекна ли ти?
Това че някой има деца далеч не е най-доброто извинение да занемари отношението към храната и да купува квото му падне.
И далеч не съм надменна. Нито повече от другите. Хората ме познават.
Не се обиждам ит непознати.
Проблвма с гълъбите го оправям. Сега подхващам цялата къща да изхвърля и ще сменям настилки, декори всичко!
А....може би вече си го прочела.
Успех с майчинството. Това прекрасно начинание.
Между другото в нашия градима шарлан, старото име на олиото, или точно нерафинираното олио.
На мен ми харесва, както казва жената и аз не харесвам вкуса на екстра върджина. Затова съм си на олио в ограничени количества. Обяснете ми по-подробно за аклрил....нещото. От моя учител по екология бях разбрала, че bbq-тата никак не са полезни, именно от дървесината май се отделял въглероден диоксид и серни продукти които можело да бъдат опасни и ако ядем твърде барбекю продукти ще си докараме рак. Обожавам барбекю, ама не давам да ми го препичат;)
Между другото сусамовото олио ми стана фаворит, с лененото ги ползвам за салати.

# 352
  • Nice
При барбекюто, до колкото знам, пушекът бил вреден и може да доведе до рак.
Ще ми е интересно ако някой обясни по-нАучно до колко това е истина.
Иначе за това и пушените продукти се спрягат като вредни.

# 353
Румка, попаднах сега на темата и прочетох спорът ви с Уиш и наистина ми се струва странно да не можеш да повярваш, че има хора, които не купуват тези продукти.

Аз не обичам сладко и газирани напитки и по тази причина в нас никога не е имало подобни неща, докато детето беше малко.  То така и не им стана привърженик и до сега не ги консумира без аз да налагам каквото и да е. Даже държа по един стек кола в хладилника, ако му дойдат гости. Еми сегашнитя е купен преди 6 месеца и още е наполовина пълен.

Вафла, мисля че е ял веднъж-двапъти. Вкусовете се възпитават и са въпрос на навици, изградени в детството.

Ние и чипс много рядко купуваме, дори и той, макар че има възможност вече сам да го прави. Няколко пъти в годината правя домашен, пържен със сол. За огромна купа отиват 2 картофа, не повече от 20 гр. олио да остане по тях и сол, в допустимо количество.

Няма как да го огранича, но съм му създала някакви навици и сега сам избягва подобни храни.

# 354
Най-първият ми въпрос беше насочен към:
1. Майки с малки деца, или деца до 15-16 г.
2. Работещи
З. И които водят динамичен живот в голям град

Как е възможно да съчетаеш всичко това, и да намираш време да правиш ежедневно примерно мляко от ядки, домашни бонбони или кексове и каквото там изброявате по-нагоре? ( точно никак, ако сме честни).

В отговор, се включиха момичета, които:
- живеят в малък град и нямат деца;
- живеят в голям град и са с деца, живеещи самостоятелно.

Много ясно, че няма как възгледите ни да са еднакви. Simple Smile

Също - изразих мнение, че категоричността, с която се казва “ аз НИКОГА” в съчетание с най-масовите продукти - е смешна, защото някак не звучи достоверно + при условие, че са изпълнени горните три условия, от където тръгна и цялата дискусия.

# 355
Всичко, което не купувам, вече сте го изброили  Simple Smile
Не мога да си харесам добър зехтин, нещо не мога да свикна с вкусът му и не ми харесва. Та ползвам олио. Искам да попитам царевичното по-полезно ли е от слънчогледовото? Че е по-скъпо е ясно. Има го в Кауфланд.
Хубаво де,ама някой послуша ли ме да си купи ELIA Aromatikon или Delikatos?
Май не... Grinning
Толкова са вкусни,че мога да ги пия от бутилката Simple Smile

# 356
  • София
Как е възможно да съчетаеш всичко това, и да намираш време да правиш ежедневно примерно мляко от ядки, домашни бонбони или кексове и каквото там изброявате по-нагоре? ( точно никак, ако сме честни).

С желание.
От неделя до днес съм направила точно 3 парфета. Вечер след работа. На мен ми отнема около 1 час. Като едновременно с това готвя и ядене. Всичко е въпрос на добра организация, наличност на уреди и все пак опит в кухнята.

# 357
сподели ни рецепта за парфето

# 358
  • София
сподели ни рецепта за парфето
https://dizela.com/gozbitenanana/2016/09/05/%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d … 1%80%d1%84%d0%b5/

Разбира се, може да се ползват всякакви плодове. Аз снощи направих с праскови. Обелих и пюрирах с пудра захар две големи праскови.
Правила съм с малини, къпини, ягоди, боровинки, шоколад.

# 359
мерси ще направя утре и аз

Общи условия

Активация на акаунт