Тема за бързи въпроси и отговори - Всичко за нашите деца - Училищен блиц

• 86 915
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
Три дни с молба до класния и още седем с молба до директора. Заявлението може да се подаде до три дни след дните за отсъствия.
А, изпреварили са ме.

Само като вметка, няма вече молби ( по институциите).

В дадения случай също, както виждам е мотивирано заявление подадено от родителя..

# 571
Това не е съвсем вярно.
Да, 3 дни до класния, 7 до директора,  но предварително.
Реално обаче, например в нашето училище 3 дни до класния също се искат предварително.
Излишен спор-факт е, че е неудобно и тъпо.
Молбата е префасонирана в заявление, което отново се подава от училището като бланка, която да попълниш. Но е все тая как ще бъде кръстен документа.

# 572
  • Ямбол
Добре де, нали виждаш извадката от закона. Няма как училището да има изисквания, които да противоречат на закона.

# 573
Реалността е важно да бъде отчитана.
•При отсъствие по семейни причини до 3 дни – заявлението се подава най-малко 3 дни предварително от родител в канцеларията на училището;
•При отсъствие по семейни причини до 7 дни – заявлението се подава най-малко 3 дни предварително от родител в канцеларията на училището;

От тук:
http://pgi-varna.com/?page_id=3272

ето и от София:
до 3 учебни дни в една учебна година въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител, което се подава предварително.
от тук:
https://www.ivanvazov.com/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D … %D0%B8%D1%8F.html

# 574

Молбата е префасонирана в заявление, което отново се подава от училището като бланка, която да попълниш. Но е все тая как ще бъде кръстен документа.
За мен не е все тая да се моля, детето ми да отсъства или да заявя, че ще отсъства.
Както и да се моля в дадена институция за нещо си или да заявя, че трябва да свършат нещо си.

# 575
        Три дни до класния, но си имам едно на ум , че задължително през учебната година има някакво мероприятие  при което "Доведете тук и тук децата в 10 часа, вземете си ги в 12 часа, Присъствието- задължително". В такива случаи, обикновено ако воденето -вземането е извън училище, не мога да изпратя детето самО и ако не мога и аз да отсъствам от работа - не го пускам, а ползвам един ден. За такива спортни празници и др. се брои пак еднодневно отсъствие.

Почти винаги се случват непредвидени обстоятелства. Например, мин. учебна година детето ми посред бял ден беше нападнато с опит да бъде ограбено- опит- защото то нямаше нищо, което да представлява интерес за нападателя. Изживя го тежко, наложи се един ден след случката да отсъства, за да се възстанови.Пак с разрешение на класната.Не дай, Боже, повече такива случки, но ето, налага се.

И тъй като детето ми ще е в седми клас, отсега ще си "запазя" и още един ден - 18 юни. Няма начин да го пусна на училище тогава, като зная повече от учителите. Да се върне на 17 от НВО, да седне да учи за седем часа за 18-ти , независимо дали ще го оформят или не , но часовете няма да са току-така, а после на другия ден да ходи на другото НВо- просто няма да стане тази работа.

А до директора не искам да стигам

Затова, аз специално ще гледам да не си хабя възможностите за 2.І.,защото спрямо тази дата е далече краят на учебната година.Но много се надявам да се обяви този ден за част от ваканцията.

# 576
  • Ямбол
Реалността е такава, че има промяна и тези училищни правила стават невалидни. Спокойно можеш да се позовеш на текста от закона. А и като ще е за ваканция, то вероятно ще знаете предварително колко ще му трябват да отсъства.

# 577
Проблемът е не толкова как ще ги извини. И бележка от лекар може да вземе, но се изпуска материал, а за горните класове това е от значение. Малоумно измислено е от МОН. Тази ваканция не беше ли до 3-4-ти преди време? Все повече се убеждавам, че всичките им промени не водят към нищо добро.

# 578
За да сме коректни, ето я и самата Наредба:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s& … t_xUlcwKNpqbkSKhN

От миналата година е, с новите неща и там, след упоменатите дни, има и следното:
(2) Заявлението по ал. 1, т. 3 се подава преди отсъствието на ученика, а
ако това е невъзможно, родителят уведомява класния ръководител в
телефонен разговор или по имейл и подава заявлението до 3 учебни дни
след връщането на ученика в училище.

Т.е. ако случайно не успеете предварително, може и по телефона, но се иска предварително.

# 579
  • Майничка
Идеята, всъщност, е родителят да е в течение на отсъствието в самия му ден, а не да го разбере след седмица-две (не че понякога пак не се случва така). Дали обаждането е предварително или е следобед, например (при първа смяна), не е толкова съществено.

# 580
Идеята на всеки каква е също няма значение. Коментирахме истинността на конкретни неща. Спрегна се някакъв закон, а се оказа Наредба.  Нека има информация за въпросната, вече кой каква идея и нужда ще има, също и как ще се процедира в точно неговото училище е отделен въпрос., ще си прочете, ще си попита.

# 581
  • Ямбол
Със сигурност обаче училището не може да поставя условия, които противоречат на наредбата, която е част от закона за ПУО.

# 582
Лиляна, в Наредбата също пише, че се подава предварително. Цитирах, показах. И само ако е възпрепятстван, чак тогава може и следварително. Но принципът е да е предварително. Държах да се знае източника точно, от там насетне който го интересува може да чете, да прилага, да спори с ръководството на тяхното училище или да не спазва вътрешните правилници точно колкото му душа иска. Важно беше първоизточника и Наредбата, която касаеше казуса да са налични, защото самите учители дори не знаят, не са си чели, не могат да защитят или отхвърлят, а повтарят като папагали ако ги попиташ, каквото са чули или са им казали.
В Наредбата е написано:
Заявлението по ал. 1, т. 3 се подава преди отсъствието на ученика, а
ако това е невъзможно,...….чак след това. Т.е. присъства и в Наредбата текст за предварително подаване на заявлението.
Това, че масово се прави компромис, защото е безумно предварително да си искаш дните при нужда, сякаш боб хвърляш, е съвсем различно. Аз лично съм благодарна на нашата класна, че НЕ спазваше тази наредба. С ясното съзнание, че може да рефлектира върху нея. Включително и директора, за онези до 7 дни. Нито са свиквали съвет за целта, нито нищо. Особено, когато касае малки ученици, тези ограничителни бюрократични неща са малоумни.

# 583
  • София
А колко са максимално разрешените извинени отсъствия?

# 584
Проблемът е не толкова как ще ги извини. И бележка от лекар може да вземе, но се изпуска материал, а за горните класове това е от значение.
Това вече ми е последна грижа. Откакто установих, че когато е болна у дома, дъщеря ми учи забележитено повече отколкото, когато е на училище, където материалът се взема пет за четири, ми е все тая какво е изпуснато. Така и така реалното ѝ образование е моя пряка грижа. На училището отдавна не разчитам за образовние. ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт