Дневникът тема 87 - Да отслабнем всички заедно!

• 67 516
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
  • тук и там
Аз вземам Ксилитол от IHERB,но във Бг мисля че във био-магазините съм виждала.Пробвай обаче първо със стевия -тя е по-полезна.Ксилитол-само ако не свикнеш със вкуса на стевията. Peace

# 361
Аз и тогава изразих мнение, че е безотговорно да се пие лекарство, без консултация с втори специалист и без натоварване с глюкоза.
Тия странични ефекти, не са защото е супер яко хапче, и ако лекарката си мисли, че всеки по-дебел човек може да усвоява трудно ВХ - ок. Но да поставя диагноза ей така, при чиста щитовидна и да изписва хапчета, мен лично ме влудява такъв подход. Ти си знаеш, но аз бих настоявала за натоварване с глюкоза и вземане на кръв на гладно, а след това бих показала резултатите и за второ мнение.

# 362
  • София
С първото мнение на Духчето въобще, ама въобще не съм съгласна. То зависи от показателите, но си е най-добре човек да се стресне, за да вземе мерки навреме и то сериозни. Защото и в темата за Сиофора има няколко момичета, стигнали до диабет, защото не са взели мерки навреме.

Но с второто мнение на Духчето пък съм абсолютно съгласна. В твоя случай не бих започнала без обременяване и смени лекарят. Това е абсурд. Обременяването е тежко и се прави рядко, но тези лекарства да не би да са леки и да не уврежат черния дроб. В крайна сметка ти дори не знаеш какво ти е състоянието и не може да се каже колко би ти повлияло обременяването дори. На твое място задължително бих си направила обременяване с глюкоза и то с инсулин и в трите фази
0 м - кръвна захар и инсулин
60 м - кръвна захар и инсулин
120 м - кръвна захар и инсулин

Ако пак попаднеш на такъв лекар, да те предупредя, че обременяване с глюкоза се прави сутрин без да си яла предишните минимум 12 часа и е хубаво последното ти хранене да не е завършило със захар.

Симптомите, които имаш, а и специфичното натрупване на мазнини в тази област, говорят, че сигурно имаш ИР наистина. Но без обременяване с глюкоза как ще знае каква доза от хапчетата да изпише като това е много важно да ти се нацели правилната доза.

Обременяване с глюкоза трябва да се пропусне само ако си направиш отделно изследване на нулева минута и още тогава инсулинът ти е много висок. Тогава може да се преминава направо към хапчетата, защото състоянието ти би било много сериозно и на крачка от диабет и обременяването би влошило нещата.

# 363
За обременяването с Глюкоза съм твърдо ЗА, преди да се пият каквито и да било хапчета. На мен са ми правили два пъти обременяване, когато бях бременна заради съмнение за гестационен диабет. Никой не си е позволил да ми даде хапчета преди да ми се направи обременяването, въпреки съмненията, които имаха. В крайна сметка след обременяванията се оказа, че ми няма нищо. Така че препоръчвам първо да се направи и след това да се пие каквото и да е Hands V

# 364
Ако инсулинът на гладно не е около 5-6, а нагоре, изобщо няма нужда да се товари с обременяване.Работата е ясна...
Аз сериозно бих се учудила, ако видя пълен човек без ИР.Не говоря за 165см/70кг, а 10кг над нормата и нагоре.
То е малко порочен кръг:покачването на теглото води до ИР, после пък ИР ти поддържа теглото високо.
Та, за да избяга човек от ИР, съответно от диабета, трябва да държи инсулина нисък.А той е нисък, когато и кръвната захар е нормална.А тя е нормална от храни, които не й влияят особено.

Скрит текст:
Ксилитол в аптеката ли да търся? Стевия мисля че и в хранителните магазини съм виждала.

Историята е следната. Бях ходила преди преди време около година и повече при ендо. Скапан цикъл + много килограми, отпадналост и тн. Пусна на щитовидната и там всичко беше наред. Каза че със сигурност с този талия съм с ИР и изписа Сиофор. Почнах да го пия, но ми беше изключително зле, гадене, постоянно разстройство,  реших че дори без доказано ИР няма да се мъча така. Сега година по късно на щитовидната пак всичко е наред, случайна среща с тази лекарка, която пак твърди че категорично съм с ИР.  Според нея е достатъчно щом настоявам инсулин и кр захар еднократно на гладно, натоварването е излишно и си е истинско натоварване излишно за организма. Та вече с изследвания пак потвърди че е ИР. Аз обаче днес ще видя стойностите и ще решавам за този Сиофор, който ме разби буквално последния път.

Сто пъти натиснах публикувай без да искам. Та в крайна сметка мисля ме точно дребни неща като захарта в кафето са ми препъни камъчетата. Искам максимално да изчистя нещата. Ще опитам нормално, балансирано хранене без зхаар, брашно, картофи, ориз и тн поне за известно време,после ще въведа поне картофи и ориз веднъж седмично или веднъж на десет дни.
Истината е че жестоко не притеснява липсата на разнообразие и се втурвам да търся някакви рецепти, защото просто яйца и салата и месо и салата няма да издържа дълго.
Скрит текст:
яйца-бъркани, пържени, на очи, на омлет, на фурна, на суфле+бекон/филе/зеленчуци/гъби
месо на хапки+зеленчуци на фурна
кюфтета по чирпански (без картофите)
винен кебап
телешко варено
печено пиле и пилешки вариации
риба-на скара, на фурна, във фолио
бьоф строганов
месни бургери на тиган, на фурна
зеленчукови тимбали
рататуй
лазаня-кокосови палачинки, бекон, маслини, сирене, на 3 реда, полети със сметана, отгоре настърган кашкавал
4 яйца+1 ч сметана+200гр настърган кашкавал+2 с л масло+малко сирене+подправки=пече се на фурна
тортили с всякакви зеленчуци
всякакви запеканки-с тиквички, гъби, моркови, карфиол, броколи, чушки, риба, пиле
кюфтета от тиквички
пълнена риба с ядки и зелени подправки на фурна
пиле в млечен сос
пиле, панирано в кокос/ядки
суфле от кайма и гъби
пиле с гъби
пиле фрикасе (аз го правя със сметанов сос без брашно)
шакшука
супи-пилешка, рибена, месна, зеленчукова, топчета, без картофи и фиде, застройвам със сметана, или с яйце
всякакви зеленчукови крем супи
"мъфини" с броколи, чушки, карфиол
пълнени тиквички/патладжани с кайма и подправки

Още идеи да давам ли?   Simple Smile

# 365
  • София
Амур, въобще не мога да се съглася, даже смятам, че е много погрешно схващане. Въобще не е задължително да има връзка между килограми и ИР. Пълно е с хора, които са дебели, но нямат ИР. Много хора просто не се хранят правилно и затова са дебели. То това, ако беше вярно половината баби и дядовци вече щяха да с диабет. В моя род половината са дебели от години, но нямат такива проблеми, имат разбира се с кръвно, стави и тн.

Аз бях слаба или поне нормална - 50 кг и качих заради ИР в рамките на две седмици, така се установи, че имам.
Една от близките ми приятелки е в преддиабет, а е 44 кг и цял живот е страдала, че е твърде слаба.

# 366
  • Бургас
Ксилитол купувам само от био магазините. По аптеките няма.
Мадър, аз съм почти година на НВ-ВМХ. Имах същите притеснения, че ще ми липсва разнообразие. Идея си нямаш колко интересни и разнообразни неща ям. Открих един нов свят направо. Няма рецепта, която да не може да се нагоди към режима.
И съм съгласна с останалите, че ти трябва поне второ мнение преди да пиеш каквото и да било. А може би и други изследвания.

# 367
Ясно и аз мисля да не бързам с хапчетата, че както казах достатъчно зле се чувствам с тях.

Благодаря още веднъж. Вчера на обяд ядох яйца по панагюрски. На вечеря риба бял амур със зелева салата. Днес свинско с гривовани зеленчуци (лук, чушки и тиквичка). За вечеря шкембе чорба Simple Smile Купих си някакви бисквити без захар по 1-2 за следобедното кафе, не знам дали са подходящи обаче изобщо за какъвто и да е режим . Лека полека ще нацеля нещата кое може и кое не. Изключително привързана съм към сладките неща и раздялата ще е трудна Stuck Out Tongue Winking Eye

# 368
Ясно и аз мисля да не бързам с хапчетата, че както казах достатъчно зле се чувствам с тях.

Благодаря още веднъж. Вчера на обяд ядох яйца по панагюрски. На вечеря риба бял амур със зелева салата. Днес свинско с гривовани зеленчуци (лук, чушки и тиквичка). За вечеря шкембе чорба Simple Smile Купих си някакви бисквити без захар по 1-2 за следобедното кафе, не знам дали са подходящи обаче изобщо за какъвто и да е режим . Лека полека ще нацеля нещата кое може и кое не. Изключително привързана съм към сладките неща и раздялата ще е трудна Stuck Out Tongue Winking Eye
Ако подхранваш зависимостта си към сладкото ежедневно, няма лесно да се разделиш с нея...
Относно купените храни:гледай какво пише на етикета, ако съдържанието на въглехидрати е повече от мазнините и белтъчините, значи не става.ВЪпросните бисквити най-вероятно са с подсладител, със сигурност и най-високо съдържание имат на въглехидрати, заради тестената съставка, от която са направени.

# 369
  • Бургас

Ще се справиш, само трябва да си по-упорита. Вместо бисквитки си вземи черен шоколад. Ама поне 70 % какао. Или плод някакъв. Малини със заквасена сметана, с маскарпоне, например.
Аз от тия надписи ,,без захар,, най-далеч бягам. Че вместо захар тъпчат още по-страшни боклуци.

# 370

Амур,права си,трябва да спра да търся нещо сладко с което да се залъгвам. Просто трябва да надвия тази зависимост, то е като наркотик направо.

# 371
Uncommon ти май си по моята методика. Дисциплината е най-трудното. Особено като огладнееш .

Чудничко, съмишленици значи! Ти до къде го докара с тази методика? Simple Smile

# 372

Амур,права си,трябва да спра да търся нещо сладко с което да се залъгвам. Просто трябва да надвия тази зависимост, то е като наркотик направо.
Да, както и предполагах...въглехидратите са най-много...
Не е като, захарта СИ е наркотик.Действа на същите центрове на мозъка, като наркотика, секса....И наистина не е лесно човек да се откопчи.

# 373
Малко Оф - срещнах се с една позната, която не бях виждала от доста време. Беше отслабнала драстично. Изглеждаше супер. Питам аз как е успяла, а тя ми каза следното - Промених изцяло начина си на живот. Започнах да пия вода повече, да спя повече и да правя секс повече. В крайна сметка ядях все по-малко, а сладко изобщо не ми се ядеше Stuck Out Tongue Winking Eye И това го каза съвсем сериозно Simple Smile

# 374
Аз също бях с ИР. Не успях да пия Метфогама - не ми понесе добре. А и единият лекар, от по-именитите ендокринолози, пък беше на мнение, че нямам ИР. Това с инсулин от 9. Хома индексът ми беше около 2, 2 и малко. Не бях дебела, нямах симптоми. Но е факт, че когато се готвих за обременяването и ядох въглехидратно няколко дни, инсулинът ми беше по-нисък, отколкото като бях на стриктен ВМ, даже кето. Тогава е стигал и до 12.

С не чак толкова стриктна нисковъглехидратна (знаете - и леша, и оризовки си позволявам), нещата се овладяха. И с много спорт, разбира се. Спортът много помага за подобряване на инсулиновата чувствителност. Но е и факт, че водя много по-спокоен начин на живот сега, отколкото, когато ми беше висок инсулинът.

Общи условия

Активация на акаунт