Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 13

• 49 050
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
  • над кукувичето гнездо
Лецитин, топъл компрес преди кърмене, лек масаж с изпънати пръсти от периферията към зърното, кърмене с масаж, изцеждане с масаж, студен компрес и почивка. Ако положението е зле, по време на почивката слагате намачкан зелев лист от хладилника така, че да обвие гърдата без да обхваща ареолата.  После всичко от начало. Лецитинът се приема до 4 капсули дневно. Може да вземете по 2 на 2 пъти в деня. Спира се с намаляващи дози.
При кърмене бебето се поставя с брдичката към запушването. Дава му се първо запушената гърда. Не забравяйте да се грижите и за другата, за да не се запуши и тя. Ако вдигнете температура, може да вземете парацетамол. Докато цедите обърнете внимание от куде не струи зърното, щом „пробие”, проблемът ще се реши лесно. Подутината не  минава известно време след отпушването, както и болка, ако усещате. Ако има червенина, тя е най-ясен показател, щом се „разкара”, място е отпушено.
Ако не се касае за запушване, консултирайте се с мамолог! Може да е някоя кистичка.
Бързо възстановяване!

Последна редакция: пн, 26 фев 2018, 17:57 от isa_pisa

# 106
Всичко това го правя / без зелевия лист/, но се притеснявам да не стане по-сериозен проблем. С помпата почти нищо не изцежам Sad а ми направи впечатление, че от другата гърда детето суче и гълта, а от тази с буците не гълта толкова често за цялото време, което прекара на нея..... много съм отчаяна. И ме наболява и ми е трудно да се грижа за детето от всички процедури и това още повече ме натъжава....

# 107
  • над кукувичето гнездо
Думата „буци” ме притеснява. Намерете клипчета с техника на Мармет за изцеждане и вижте къде не тече. Там трябва да насочите усилията си. Вземете горещ душ, като напарите отблизо мястото с „буците” и веднага след това кърмете, цедете, изпомпвайте. Още под душа пробвайте да изцедите.
Ако скоро сте родила, може да се обърнете към аг-то или акушерките от родилното за помощ. Имате право на преглед до 30 дни след раждането.
Може да извикате консултант по кърмене.
Не оставяйте големи почивки, максимум час и пак опити, докато пробие.
Аз преди 10 дена имах една терета вкаменена гърда с канал, запушен в основата под зърното, който помпата и бебето не хващаха. Какво ли не правих цяла нощ, дори молих съпругът ми да пробва да изсмуче (горкия, смуче и плюе, то не че нещо излизаше). Накрая си позволих да легна за час-два, защото нощем нямаме топла вода, а с компрес не стана. В 6 станах, взех горещ душ и пак с помпата и на ръка и го подкарах. За 20 минути изцедих до капка, след още две цеденета шуртеше нормално. Подутината мина на следващия ден.
Действайте, бебето не го мислете, възползвайте се колкото можете от него, това е приоритет в момента. Помолете някой да го наглежда, докато се справите с проблема. Всичко друго зарежете, не отлагайте!

# 108
И мен ме притеснява. Сутринта нищо ми нямаше. На кърменето на обяд забелязах, че след като доста време беше сукал гърдата е твърда и й обърнах внимание. И от там се започна.... сега ме наболява, но предполагам, защото разтривах и какво ли не правих товя място. Говорих с консултант по кърмене още следобяд, каза че ще се резорбирят сами. На ръка не мога да цедя, пробвах с помпата - в резултат от 30 мин цедене - има няма 10-15 мл.....
Мъжът ми гледа детето, просто на мен не ми остава време от компреси и цедене и кърмене Sad
Как стана това ?! Наистина не разбирам.
Мисля, че успях да разбия една от бучките. Те са разположени отгоре на гърдата и  вътрешнатта й страна. Тази от страни/ където усещам и наболяване/ вече не е твърда, има напрежение, но не каквото беше ... мисля, че масажите при кърмене и цедене помогнаха.
Ако имате още съвети, моля, не сиче колебайте да ги дадете.

# 109
Ми аз имах регулярни запушвания всяка седмица месеци наред. Не е кой знае какво като им свикнеш... При мен никога не помагаше помпата, зърното посиняваше, но не се оправяше запушването. Винаги бебето вършеше работата като докато суче масажирам гърдата върху бучката по посока на зърното. Един път успях да отпуша под душа с топла вода и масаж със сапун (задължително, иначе се травмира кожата). Но в общи линии бебето помага. Това, което е важно е да се държи гърдата максимално празна докато има бучка. После нещата тръгват по старо му.

# 110
  • над кукувичето гнездо
Не трябва да спите по корем, бельото трябва да е удобно, да не стяга, без банели, дрвхите не трябва да пристягат гърдите.
Както описвате нещата, поне на едното място са потръгнали нещата. Продължавайте в този дух!

# 111
Момичета,
Мисля, че отбелязвам прогрес - големите буци се поразнесоха, но като цяло гърдата изглежда подута и малко ме наболява. Предполагам е нормално, все пак е травмирано мястото. /сутринта пак ще звъня на консултант по кърмене за съвет/.
Въпросът е до кога просължихте да цедите с помпа/на ръка след кърмене от травмираната гърда? Чудя се да продължавам ли, да не си докарам хиперлактация Rolling Eyes

Усещахте ли гърдата си подута въпреки разнесените бучки? И ако да, колко време - ден/два?

# 112
Продължаваш до изчезване на всички буци, защото спреш ли докато още има нещо може да се повтори цялата драма. Нормално е да боли травмираното място и да е посиняло, но това минава. Това че изглежда подута на мен не ми звучи като напълно отшумял проблем.
Аз след голямо запушване усещах болка, бях посиняла, но не напипвах буци.

# 113
Да ви попитам кога ви се регулира кърмата?

# 114
  • над кукувичето гнездо
Да ви попитам кога ви се регулира кърмата?
Индивидуално е.

# 115
Здравейте,

Имам питане към мамите, които са цедили и охлаждали/замразявали кърма -
Т.к. често имам запушени каналчета на гърдите, ще ми се наложи да доизцеждам с помпа след кърмене. Въпросът ми е- мога ли да събирам изцедената кърма от няколко изцеждания на едно място, в едно пликче? Защото след като нахраня детето изцеждам по 20-30мл в най-добрия случай и от двете гърди общо.

# 116
Ми аз го правех, но май не е много правилно. Но не съм използвала кърмата за малко бебе, а чак след годинката я правех на каши.

# 117
Аз кърмя на 2 часа. Реално мога да събера 60-70 мл от 3 кърмения за период от 6 часа Thinking и да ги замразя.

# 118
Аз ги събирах за 3 дена.... ама по идея не е редно, а за 12-тина часа не мисля че е проблем.

# 119
Здравейте,

получи ми се блистер. Според препоръките се оитах да го отстраня с мокра кърпа и потапяне в гореща вода. Той обаче се разкъса. Това от една страна помогна ад се изпразни гърдата, но остана част от белия блистер и се вижда малко разкървавено място. Боли, когат бебето суче. С какво се третират такива ранички? Да се притеснявам ли, че има част от блистера? Днес бебето повърна малко мляко с кръв. Очевидно тече, докато пие.

Общи условия

Активация на акаунт