Употребявате ли алкохол и ако да – колко често?

• 43 626
  • 389
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Само да вмъкна, че всеки претърпял вид сърдечна операция с отваряне на гръден кош и минаване на реанимационен период отива на рехабилитация. И там задължително, ама задължително всеки ден се пие чаша вино. Мисл, че в някои санаториуми вече не го дават безплатно, но все пак влиза в трапията.

За протокола- установих, че аз не съм битов алкохолик, а италианка или французойка. Това е.

Не го бях чувала това за виното след сърдечна операция. Сериозно?

Съвсем сериозно. Майка ми е с два байпаса и беше на рехабилитация в Банкя. Само не съм сигурна, че все още дават вино с вечерята, защото вече са на кетъринг и им идвало скъпо. Но преди със сигурност даваха. Беше си част от терапията. Самия Чирков го е казвал не веднъж- голямата полза от чаша вино на ден за сърцето.

# 331
  • София
На мой близък, който премина лечение от рак, също му препоръчаха по чаша червено вино с вечерята. Забраниха му бира.

# 332
Може. Пинципно и аз от кардиолог също съм чувала, че червеното вино е добро за сърцето до около чаша на ден. Само за червеното, обаче.
Просто ми стана интересно, че дори го дават в менюто при рехабилитацията.
Аз с греяно вино и черен пипер си оправям гърлото зимно време. Страхотно ми действа.

На мой близък, който премина лечение от рак, също му препоръчаха по чаша червено вино с вечерята. Забраниха му бира.
А на една приятелка с бъбречно заболяване самата лекарка беше препоръчала пък по бира на ден. Бира и зелен чай.
А за какъв рак става при него въпрос? Вероятно и това е от значение.

# 333
  • София
Вероятно при различните болести различните напитки влияят различно. Ракът беше на простата. Но пък на мъжа от наше приятелско семейство, който има бъбречно заболяване, категорично му забраниха всякакъв алкохол и всякакви напитки, с изключение на чешмяна вода.

# 334
Да зависи, и то не само от това, кой е болният орган, а и какво му е болното. При камъни в бъбреците вероятно затова са препоръчали бира и зелен чай, т.к. действат пикочогонно. Помагат за изхвърлянето.

# 335
А 100г концентрат за какво препоръчват? Защото страници наред чаша вино и 100г твърд алкохол вървяха заедно като едва ли не еквивалентни количества алкохол.

Препоръките са за топла бира при някои бъбречни заболявания.

# 336
Не знам за концентрат. За мен това си е различно от виното и бирата, най-малкото алкохолният градус ги прави съвсем различни напитки.
И аз не мога да си обясня подобно приравняване на различни неща.

А за бирата - може и топла да е била, не са ми я препоръчвали на мен. Това ми е убягнало, но си беше бира.  Simple Smile

# 337
Баща ми имаше операция на клапата на сърцето и след това бъбречна недостатъчност. Забраниха му алкохол и много храни.

За бирата съм чувала от дерматолог, че не се препоръчва, ако човек е предразположен към бенки и кожни петна, не знам защо, но махах кожни образувания и ми каза да не пия бира.

# 338
  • MI
Разбира се, че 100 гр. твърд алкохол не отговарят на чаша вино. За умерена консумация се счита до 2-3 алкохолни единици (36 gr) за мъжете, до 1-2 алкохолни единици (24 gr) за жените и до 1 алкохолна единица (12 gr) за възрастни хора. Една алкохолна единица отговаря на 12 gr етанол, което отговаря на малка чаша (125 ml) вино със средни градуси или една малка бира (330 ml) със средни градуси или едно малко питие (40 ml) твърд алкохол. Преведено - за жените това е до 2 чаши вино (не пълни догоре, очевидно) или до 80 гр. твърд алкохол. Т.е. дори тези със 100те гр. алкохол не влизат точно в рисковите пиячи, ако са мъже пък съвсем.

# 339
Кажете марка хубаво червено вино от тези в кутиите (3л) до 15в, моля.
От някои такива получавам киселини.
С това количество двама пиещи изкарваме седмица.

Мъжът ми е голям почитател на хубавото червено вино. По негова препоръка Мерло Търговище, 3 литра, картонена кутия. Следвано от Villa Jambol, същата разфасовка. За България са му тези двете в картонена кутия.

# 340
Една алкохолна единица е 10мл, което изразено в грамове е 8гр.

# 341
  • MI
Възможно е, аз преведох буквално това, което написах в предния пост. Не че има особено значение, защото пак горе-долу същите са представите за допустимо или не:
http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alco … th-the-audit-test
Всъщност тези количества не са на определени от СЗО, според тях най-добре да не пиеш и да спортуваш казано накратко. Но са определили с горния тест кога пиеш рисково и кога реално не е проблем. Лесно се вижда че не зависи само от количество, нито само от честота на пиене. Според тях дори периодичното препиване носи по-големи рискове от редовно пиене по малко.
Ето и какви са ползите, с препратки към съответните изследвания, за който се съмнява:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/265799.php
Описано е и какво е малко и какво много и за кого, съответства на това, което бях копирала горе дори единицата да е 10, а не 12, дори са по-щедри Simple Smile
Изводът за мен е един - няма единни количествени критерии кога е проблем пиенето и кога не, залага се повече на качествените - промени в поведението например, да не можеш да спреш да пиеш и т.н. И в крайна сметка пак дозата различава отровата от лекарството.

# 342
Според мен тези мерки не могат да са универсални, защото всичко си е до организъм. И аз като Judy познавам и съм виждала големи мъже да се напиват от 100-150 грама концентрат, а крехки женички да пият далеч повече и да не им личи. Затова е хубаво всеки да има достатъчно акъл в главата си, за да спира на време, като предварително си знае мярката. А не другите да му търпят пиянските истории и истерии. В компанията ни никога не е имало простотии, но помня един роднина на мъжа ми, който всеки път след 100 грама ставаше такова леке, че им пръскаше сбирките. Такъв просто е задължително да е въздържател/трезвеник. Като не можеш да носиш на алкохол, не пий ! А неговите 100 грама не са моите 100 грама, нито твоите. Всеки да си знае собствената мярка и да не прекрачва границата, а не сляпо да следва модели и препоръчителни дози. Алкохолът отпуска, разтоварва, а не обратното. И ако се употребява разумно, той е повече полезен. Вместо силен медикамент, може да те отпусне и изгони натрупания стрес. Аз предпочитам 50 грама уиски с лед, вместо Лексотан, например.

Последна редакция: пт, 09 фев 2018, 15:39 от Mila ot Mars

# 343
Имах едни колеги в една администрация, която обслужвах навремето. Сред тях си имаше истински алкохолици. Стигаше им и 50 грама, за да се насвяткат и да почнат да плетат езика и да се смеят в не най-адекватния момент.  Simple Smile

И аз бих предпочела уиски пред лексотан. Въобще такъв тип лекарства май не се сещам да съм пила и на мен сигурно трудно ще ми понесат. Майка ми взема понякога и покрай нея знам, че става на парцал след това.  Малко страшно ми изглежда отстрани.
Пък най-много ми понася в такива случаи ако мога да остана сама и да се наспя или да си почета някоя кримка. Обаче трудно го уреждам.
Успокоява ме като се юрна на разходки по баирите. Стига да не е студено и кишавица.

# 344
  • MI
Да, това съм си го мислила много пъти - ако човек е много стресиран кое е по-вредно - да изпие чаша вино/50 гр. алкохол и да се отпусне, да си остане стресиран (което от своя страна води до куп други болести) или да вземе лексотан и подобни? На мен ми се вижда очевиден отговора, въпреки че е ясно че най-добре въобще да не се стресираш, което не винаги обаче зависи от теб. Ясно е, че ако се насвяткаш останалите варианти са по-полезни, но ако се ограничиш до чаша или две вино надали. Иначе и аз като съм изнервена трябва да вървя, да спортувам, да върша нещо, но не винаги и не за всеки важи това, а чаша вино винаги отпуска след тежък ден. Виж, успокоителни, приспивателни и подобни лекарства наистина ме плашат.

Общи условия

Активация на акаунт