Употребявате ли алкохол и ако да – колко често?

  • 43 636
  • 389
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 7 656
За кафеварката, ще си позволя да дам непоискан съвет как да стане добро кафето. Първо кафеварката трябва да е хубава, разбира се, и първите 2-3 кафета след като дълго време не е ползвана се изхвърлят. Вода се слага само такава, която бихте пили - ако не пиете тази от чешмата, не я слагайте и в кафеварката. Слага се само до клапана (тази дупчица която се вижда вътре) водата. Кафето се слага без да се притиска с хубаво хълмче отгоре, нищо че ще изцапате като се затвори кафеварката. И най-накрая, вари се на много слаб огън и се спира веднага като започне да шуми много (малко преди да е пълна) - иначе изгаря. Така се получава наистина добро кафе от мока. Ето, пролича си че съм болна на тема кафе. Simple Smile
Точно така го правя и аз. Simple Smile

# 301
  • Мнения: 3 480
Значи, аз определено прекрачвам границите с моето пиене на обед. Като се замисля много клиенти бих изгубила, като видят че не пия, защото често вместо в борд рума ходим в някой хубав ресторант с тях на разядки и хубаво вино или просеко (извинявам се за повтореноието). Разговорът върви по-леко, откриваме общи неща помежду си, така си създавам контактите.

Кафенце обожавам - не съм търсила Давидоф тук, ние пием Или на зърна от Делонги машина, на работа има Неспресо машини с таблетки. Не съм им голям почитател, вкусни са, но като си помисля колко химия са използвали, за да направят таблетките ...
Чай пия около 10 сутрин, ако съм в офиса (Caudalie) или джинджифил с лимон, чист.  Старая се да пия повече течности.

Имах колежка на 29 години, която беше слабичка и си позволяваше много сладкиши и шоколад. 2 години след като бях започнала работа там и откриха нещо на сърцето, причинено от прекалената консумация на захар. Трябваше да се оперира и възстановява поне година - шефовете не се съгласиха да я чакат и наеха друг човек на нейно място. Гадно, но бизнеса си е техен и тогава не се вдигаше толкова шум за правата на служителите.
Така че, всяко нещо, консумирано умерено не би имало негативни последствия, освен ако не е доказано че е отровно.

# 302
  • Мнения: 24 467
Много странно как и кой е установил, че от прием на захар се получава определено заболяване на сърцето.
Много случаи имам пред себе си на хора, консумиращи редовно сладко, че и на пенсионна възраст отдавна. Има болни, има и здрави измежду тях. За болните не знам лекар да им е съобщил точната причина за хроничните им болежки. Пък те са и тъй разнообразни.
Рядко има по-несутановен откъм съдържание термин от "умерена консумация".  Simple Smile
Затова и всякакви персонални гледни точки по този повод са ми неуместни и няма как да съобразявам въобще същите с реализирано поведение.
Ако има официална статистика, изготвена след проведени задълбочени научни проучвания, бих я приела. Всичко останало ми е изцяло в сферата на лелите от блока и не ме касае.
Та в тоз ред на мисли много би ми било интересно да прочета кой и как доказа вредата от чаша червено домашно за вечеря или бира за обяд. /Мисля ясно стана - лелите не са критерий за това./

# 303
  • Мнения: 7 656
Aми ето едно изследване, описано популярно в тази статийка: http://time.com/4070762/red-wine-resveratrol-diabetes/

Експериментът е проведен с 224 човека.
Разделени са в три групи.
Група 1 пият чаша вода на вечеря, група 2 - чаша червено вино, група 3 - чаша бяло вино.
Става дума за всяка вечер в продължение на 2 години.
През този период субектите са на средиземноморска диета, но БЕЗ ограничения в калориите, т.е хранят си се колкото си искат.
Тези, които са пили червено вино имат по-високи ниво от HDL холестерол (тоест добрия холестерол) и имат по-добро съотношение добър/лош холестерол от тези, които принадлежат към групата, пиеща по чаша вода на ден. Само групата на червеното вино показва забележително намаляване на симптомите на метаболитен синдром, сиреч отслабнали са. Групите, които са пили бяло и червено вино спят по-добре. Не са отбелязани никакви значителни странични ефекти в нито една от групите.

"If you have a glass of red wine with your evening meal tonight, your peak blood sugar, if you measured it an hour later, would be about 30% lower than if you hadn’t had the wine" - са думите на един от изследователите.

По-добрите резултати в групата с червеното вино спрямо тази с бяло вероятно се дължат на съдържанието на ресвератрол и други антиоксиданти, които се съдържат в него.

Според други изследвания, на които човек лесно може да попадне из нета, има известен завишен риск от развитие на тумори основно на ларинкса, на стомаха и на дебелото черво при редовно употребяване на надвишаващи нормата количества алкохол при хора с фамилна обремененост. Т.е, ако има такава, тогава тези конкретни хора е хубаво да внимават в количествата ей така за превенция. И такам.

# 304
  • Мнения: 24 467
Ау, как хубаво звучи.
 Heart Eyes
Бяло не потребявам. Като в оня виц, дето катаджията спира един, минал с колата на червен светофар и го пита:
- Ами господине, Вие защо минахте на червено?
- Ми щот от бялото ми става лошо, зат'ва!
Та и аз така.
/Иначе, макар че ми харесват резултатите, експериментът не е чист, т.к. потребяването на каквато и колкото си искат храна, както и други налични обективни фактори на средата и субективни фактори, касаещи спецификата на самите участници, определено оказват влияние на изводите, но няма как да се проведе чист експеримент в лаборатория, особено при едно лонгитудно изследване./
...
За последния абзац - то си има и сериозни допълнителни фактори - фамилна обремененост, както и несъвсем точните "редовно употребяване" и "надвишаващи нормата". Освен това зависи и как се употребява - на гладно, с храна, каква и колко, с каква честота и т.н.
Прекалено е общо, за да има някаква научна стойност.
Иначе ей-така, чисто лаишки и по форумски то човек всякакви зависимости и корелации може да си намисли и тиражира. Но са трудно доказуеми, ако тръгнем да се ровим.

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 12:53 от Judy

# 305
  • Мнения: 7 656
Ау, как хубаво звучи.
 Heart Eyes
Бяло не потребявам. Като в оня виц, дето катаджията спира един, минал с колата на червен светофар и го пита:
- Ами господине, Вие защо минахте на червено?
- Ми щот от бялото ми става лошо, зат'ва!
Та и аз така.
/Иначе, макар че ми харесват резултатите, експериментът не е чист, т.к. потребяването на каквато и колкото си искат храна, както и други налични обективни фактори на средата и субективни фактори, касаещи спецификата на самите участници, определено оказват влияние на изводите, но няма как да се проведе чист експеримент в лаборатория, особено при едно лонгитудно изследване./
...
За последния абзац - то си има и сериозни допълнителни фактори - фамилна обремененост, както и несъвсем точните "редовно употребяване" и "надвишаващи нормата". Освен това зависи и как се употребява - на гладно, с храна, каква и колко, с каква честота и т.н.
Прекалено е общо, за да има някаква научна стойност.
Иначе ей-така, чисто лаишки и по форумски то човек всякакви зависимости и корелации може да си намисли и тиражира. Но са трудно доказуеми, ако тръгнем да се ровим.
Да, така е. Аз се занимавам с наука, слава богу не с хора, защото такива експерименти в повечето случаи се провеждат адски трудно и винаги имат голяма грешка. Ама нека си почешем езиците малко и да си намерим оправдание за битовия алкохолизъм. Grinning

# 306
  • Мнения: 24 467
Но защо да си търся оправдание? Та аз се гордея с него!  bowuu

# 307
  • Мнения: 320
      Писах по-рано, че за мен ежедневната употреба е зависимост. Може би, по-правилната дума е злоупотреба. В инфо-то от СЗО се споменава за честотата (не повече от 4 пъти седмично), при която се приема за умерена консумация.
      Ежедневната консумация, може и да не доведе до алкохолизъм или зависимост, но това не означава, че е полезна. Според мен това е тънкият момент. Че се твърди, че 1-2 чаши вино всеки ден е полезно, защото лекарите, проучвания, изследвания го били доказали... Да, но има и контра проучвания, че е вредно. Аз лично, не се доверявам нито на едните, нито на другите на 100%. Все пак това е бизнес и има изгода да правиш "проучвания", които да докажат, че е полезно, както преди са правили тютюневите компании. Най-вероятно е полезно за едно, а на друго вреди.
     Хората, които пият всеки ден, не го правят заради полезността, а защото им харесва. Не разбирам, защо трябва да се твърди, че е полезно.
     
     
     

# 308
  • MI
  • Мнения: 11 890
СЗО имат много по-комплексен тест за определяне дали пиенето ти е рисково, който не включва нито само колко, нито само колко често пиеш. Сложих го назад, който иска да си го направи. А за изследванията, някои твърдят и че кафето е полезно, друго че е вредно, същото за червеното месо, някои зеленчуци, за въглехидратите, за мазнините. По тази логика накрая трябва нито да ядем, нито да пием каквото и да е. В баланса е тайната, както и в целия живот - да откриеш златната среда. Истината е, че от една чаша вино на ден трудно ще станеш алкохолик, хванеш рак и не знам какво още, да не кажа невъзможно. А това, че на някой виното не му харесва не значи, че то е вредно, опасно и който го пие е алкохолик. Аз се храня 3 пъти на ден, ако ми спреш храната мога и да изям теб. Явно съм зависима и от храната освен от виното и кафето. Sunglasses

# 309
  • Мнения: 24 467
      Писах по-рано, че за мен ежедневната употреба е зависимост. Може би, по-правилната дума е злоупотреба. В инфо-то от СЗО се споменава за честотата (не повече от 4 пъти седмично), при която се приема за умерена консумация.


Разликаза между употреба и злоупотреба е балкан. Корекцията ти е на място. Поздравления.
Несериозно е да обсъждаме "честота на употреба на алкохол до 4 пъти седмично" - това може да включва 4 чаши бира по 330 мл, за което и децата знаят, че е слабоалкохолна напитка и в този случай вредите са си чисто нулеви, както и 250 гр. концентрат. Последиците са коренно различни. Подобно обобщение е наистина несериозно. Дайте го този цитат на СЗО с директен линк. Не че не могат да се изложат така. Но чак пък толкоз - не вярвам.


      Ежедневната консумация, може и да не доведе до алкохолизъм или зависимост, но това не означава, че е полезна.
Нито е доказано вредна. Зависи от вида, от количеството, от начина, по който се консумира, от фамилната обремененост, генетичната предразположеност и т.н. Неполезни неща човек цял живот прави. Днес си купих нова блуза - определено не е полезно за здравето ми, но и вредно не ми е. Понеже ми качва настроението, всъщност повече полезно ми идва. Че нещото не било полезно не значи, че неминуемо пък причинява вреди.

Според мен това е тънкият момент. Че се твърди, че 1-2 чаши вино всеки ден е полезно, защото лекарите, проучвания, изследвания го били доказали... Да, но има и контра проучвания, че е вредно.

Нека ги видим. Контрата. От кого са правени, как и какво точно са установили. От извора, не като преразказ в жълтата преса. Последното вече писах  как звучи. Те, лелите от блока, и пола на децата ми предричаха - едните познаха, другите - не.

Аз лично, не се доверявам нито на едните, нито на другите на 100%.

Мисля, че добре правиш. И аз така правя, когато се касае за не особено съществени неща.

Все пак това е бизнес и има изгода да правиш "проучвания", които да докажат, че е полезно, както преди са правили тютюневите компании.

За научни изследвания и доказателства за реални ползи от тютюнопушенето за човешкото здраве какви доказателства има всъщност?

Най-вероятно е полезно за едно, а на друго вреди.

За тютюнопушенето честно казано не знам да има ползи. Освен за производителите и търговците, но това са друг вид ползи.

     Хората, които пият всеки ден, не го правят заради полезността, а защото им харесва.
Разбира се, че защото им харесва. Аз не твърдя нищо различно. Въпросът е какво от това, ако иде реч за прием, който не е доказано вреден. И защо някой друг го сърби и боли от такъв? Всъщност последното ми е най-интересно. От психологическа гледна точка.

Не разбирам, защо трябва да се твърди, че е полезно.
Ми ей-на, колежка-съфорумка писа, че има ползи в червеното вино, пито до чаша на ден. И цитира изследване, не форумски дълбоки мисли. Ако е така, що да не се цитира един установен факт? И тук не разбирам кой и защо го боли и сърби, наистина.
       

Знаех си, че темата е весела - хубаво е почната, хубаво върви. Wine Glass

Ето например, в духа на темата, какво мислят и Свидетелите на Йехова, например, по този повод:

"Библията осъжда пиянството и преяждането, но не и умерената употреба на алкохол. (1 Коринтяни 6:9, 10) Още от древността мъже и жени, които се покланяли на Бога, пиели вино — напитка, спомената над 200 пъти в Библията. (Битие 27:25) В Еклисиаст 9:7 се казва: „Яж хляба си с радост и пий виното си с весело сърце.“ Тъй като виното развеселява човека, то обикновено се поднасяло на празниците, като например на сватби. Именно по време на едно сватбено тържество Исус Христос извършил първото си чудо — превърнал вода в „хубаво вино“. (Йоан 2:1–11) Виното било използвано и за медицински цели. (Лука 10:34; 1 Тимотей 5:23)".

https://www.jw.org/bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F … 1%85%D0%BE%D0%BB/   

Много хора не знаят, но когато човек се причестява, поема глътка вино и къшей хляб - символи на кръвта и тялото Христови.
/То не че 95% въобще знаят какво е причастие, ама то по всички теми е така./
Евхаристията се прави с хляб и вино. От дълбока древност и двете се използват за култови цели от редица народи.

Даже ето - иде един наш народен празник, ясно кой визирам.
Отричаме и традициите ли, що ли?

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 14:50 от Judy

# 310
  • София
  • Мнения: 22 247
Въпросът е какво от това, ако иде реч за прием, който не е доказано вреден. И защо някой друг го сърби и боли от такъв? Всъщност последното ми е най-интересно. От психологическа гледна точка. [/color]

Ми ей-на, колежка-съфорумка писа, че има ползи в червеното вино, пито до чаша на ден. И цитира изследване, не форумски дълбоки мисли. Ако е така, що да не се цитира един установен факт?

Много хора не знаят, но когато човек се причестява, поема глътка вино и къшей хляб - символи на кръвта и тялото Христови.
/То не че 95% въобще знаят какво е причастие, ама то по всички теми е така./

Чисто психологически изглежда да си напрегната, репликирайки всяка една думичка от даден цитат. За човек, неинтересуващ се от мнението на лелите (впрочем бас държа, че си ми лелка).
Явно знаеш какво е причастие, но не и как се провежда научен експеримент. Този горе не може да бъде критерий с резултатите си, камо ли наречен факт.

За последното- сигурно си има посфорум за религия. Няма нужда от фанатици, които начукват канчета за причастия (смятам, че 90% знаят какво е).

# 311
  • Мнения: 320
      За Свидетелите на Йехова и Библията нямам коментар, нито съм религиозна, нито компетентна по темата.
      За изследванията и проучвания съм сигурна, че всички са чели и едните, и другите. По HBO наскоро гледах забавно предаване точно за тези проучвания, как се вадят неща от контекста, как се правят върху много малко хора, как нарочно се набляга на нещо по-атрактивно(дори и да е маловажно), за да се публикува, а и за да правиш проучвания се иска финансиране. Сигурно има и сериозни, но като не съм специалист, си се съмнявам във всички. Laughing
     Според мен много се преекспонира тази полезност. И същевременно се неглижира масовата злоупотреба. Като се дава за пример французите... Аз съм живяла в Испания и Франция около 6 години като студентка. Да виното е издигнато в култ, но не съм съгласна, че се пие всеки ден и едва ли не задължително с храната.
      Всеки разбира "златната среда" по различен начин. Пържено сигурно ям 2-3 пъти годишно, колкото и пия и за мен си е добре, но за друг, ще е 2-3 пъти седмично.
      Чаша вино 2-3 пъти седмично ми звучи нормално, но 100 грама твърд алкохол всеки ден, даже не мога да си го представя.

# 312
  • Мнения: 7 656
Този експеримент горе е шега, но действително съществуват редица проучвания в тази насока и доброто действие на червеното вино не е някаква измислица на пияници, както се стараят да го изкарат някои. За изследване на влиянията на ресвератрола са изхарчени доста пари особено от учените, занимаващи се със стареенето. Това вече съвсем не на шега го казвам.

Иначе е ясно, че 200 човека са скромна извадка, обикновено големите изследвания се базират на хиляди души, използвани като тестови обекти и е ясно, че големите различия между тях, начина им на живот и генетичния им профил правят резултатите трудни за интерпретация. Това дори не е "конспирация", това си е реален проблем в науката - как да си устроиш експерименталната постановка така, че грешката да е минимална, как да си подбереш "контролната" група, плацебо групата, как да си сигурен, че тия хиляда човека спазват условията на експеримента стриктно... не ми се влизаше в тази полемика между другото.

Между другото има един свят разлика между "не е доказано категорично, че нещо е полезно" и "в такъв случай то е вредно". За бягането също е доказано, че е полезно като цяло - да се тичат по 2-3 км на ден, че и повече е полезно за тонуса и за сърдечно-съдовата система, но на мръсния въздух в София или ако си с 20 кг над нормата и си товариш ставите е ясно, че не е полезно. Ако имаш проблем с преработването на алкохола или в семейството ти има случаи на алкохолици, или имаш проблеми с черния дроб, ако имаш прекарана жълтеница... е хубаво да се придържаш към скромничка употреба на алкохол или никаква. НО ако си здрав и прав човек, който няма необходимост от алкохол, но му е вкусно и обича да си пийва по чаша вино с вечерята, това може да не ти донесе специфична полза (тъй де, нали не е "категорично доказано"), но и вреда няма да ти нанесе. Колкото и на някои да им се иска да изкарат хората с такива навици едва ли не болни и психясали.

# 313
  • София
  • Мнения: 44 401
О, кафенцето ли захванахте. Ей сега отивам да си направя.
Значи, аз съм така:
7 кафе
после може едно 3в1
15-16 пак кафе
И след 18-19 - бира, винце - каквото има.
Като съм на работа до 21, успявам да пийна само малко и си си лягаме.

# 314
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Не само е напрегната Джуди, а ѝ личи, че иска да засегне и сто пъти повтаря тези лели, обаче личи безсилието, точно заради повторението.
Аз не се засягам, нито смятам, че съм лелята пред блока. Лелите пред блока са точно онези, които всяка вечер си пийват ракийка.

Аз не съм трезвеник. Пия, но не всяка вечер и не всеки път едно и също, понякога ми е кеф бира, понякога вино, понякога ликьор, понякога коктейл, понякога айрян, понякога сок, понякога газирано, понякога вода. Изобщо не обичам еднообразието. Скучно ми е всяка вечер едно и също, при положение, че храната е различна.

Общи условия

Активация на акаунт