Сърдити роднини заради името на детето

• 82 592
  • 853
  •   1
Отговори
# 135
Бившият искаше да кръщава детето на....сестра си.

ММ имал сестричка, която починала на 2 г. и отвреме-навреме ми подхвърляше идея да кръстим първото дете на нея. Отказах, защото подобно нещо ми се вижда доста зловещо. Сега с номер 2 пак направи подобна вметка, но категорично отказах. После подхвърли името на свекървата, но и там видя отпор. Чудя се като за трети опит какво ли ще посочи. Но, не - няма да кръщавам на роднини и този път. Imp

# 136
Явно за "гордия" дядо е по-важно името което най вероятно е получил от своя дядо..... но авторката не е вещ или донор в това семейство и има своята тежест в определянето на името на детето (все пак тя е човека който е износила това дете в себеси) и би трябвало неиното мнение да е определящо. А за успокоение на възрастния господин си вземете задължително едно малко женско чихуахуа и го кръстете в негова чест Петко....ще му подхожда по същия нелеп начин , а и човека ще е доволен и ще го обикне истински та нали му носи славното име.
Пп. Избрали сте едно страхотно  българско име.....да ви е живо и здраво.А на дедко ще му мине не го мислете.

# 137
Наистина не вярвах,че битува това кръщаване на някой.
Моето дете е осиновено и не сме му сменяли името.На курса ни предупредиха,че вероятно детето е свикнало с името си,но ако не ни харесва - да го сменим,но да е близко до неговото.
На нас ни хареса.
Питат мама на кого е кръстено детето,а на нея не и се обясява горното  (в рода,нито в този на съпруга ми има това или производно на него име) и казва "На японски остров". Туш.Споделяла е,че никой повече не я е питал за името.

Да е жив и здрав малкия Пламен.

# 138
Учудвам се, че толкова хора са едва ли не шокирани от новината, че патриархалното общество и неговите порядки са си живи и здрави в България.

Дано нещата поне малко са се поуталожили при авторката на темата и да отмине тази драма.

# 139
  • София
Не се учудвам, но да се правят такива генерални обобщения е смешно.
Родителите на тези хора са родени и расли по соцвреме, когато уж се изкореняваше патриархатът.
Защо така са ввъзпитали децата си - не мога да кажа. Сега сякаш се отива в другата крайност - сакън да не е обикновено, вече възприето у нас име.
Интересува ме друго - имат ли някои съфорумки братя, които са кръстили децата си на съответния дядо? И как сестрите им гледат на този факт?

# 140
Ами смятайте,  децата ми са си направили класация за по-кофти от на мама името и по-приемливо. Да.
 Изобщо що за безумен дядо и какво отношение към родилката!  Все пак отбелязаха, че Петко било по-добре от моето . Ама Петър било най-баш! Хем и царско.

Последна редакция: вт, 23 яну 2018, 16:58 от Рибозом

# 141
Не разбирам кво не ми схващате на мнението, толкова ясно го изразих. Ще го кажа кратко.

Всеки има право да си кръщава детето както иска. Ама да не обяснява на Петко, че Пламен е Петко. Не, Пламен не е Петко.

Колко е селяния да искаш внук да бъде кръстен на теб, толкова е селяния да се тарикатиш с Петкопламеновски изпълнения.

Ей туй казвам. Дано сега се разбира.

# 142
  • София
Не разбирам кво не ми схващате на мнението, толкова ясно го изразих. Ще го кажа кратко.

Всеки има право да си кръщава детето както иска. Ама да не обяснява на Петко, че Пламен е Петко. Не, Пламен не е Петко.

Колко е селяния да искаш внук да бъде кръстен на теб, толкова е селяния да се тарикатиш с Петкопламеновски изпълнения.

Ей туй казвам. Дано сега се разбира.

+100

# 143
Добре де, разбрахме го това последното всички, но с какво помага на ситуацията?

# 144
Може да помогне да разберете гледната точка на свекъра, нищо повече.
Иначе и аз съм на мнението на нофелет.

# 145
Лично аз разбирам гледната точка на свекъра и без да ми се налага да обиждам авторката. Всяка история с такива емоции има много страни, всеки си има неговата истина и чувства. Но тук не е дошъл да пише свекърът, а майката, която е разстроена и наранена, а да и се набива канчето с обиди далеч не ми се струва продуктивно.

# 146
Не ги разбирам тези проклетници, които от такова приятно и весело нещо като избриране на име за бебе, правят селска драма. Че няма да кръстят бебето на теб е ясно, така или иначе ще ти се наложи да приемеш този факт и да се примириш, трябва ли за отмъщение да им създаваш неприятни емоции точно в първите дни с бебето - ами лайнарска работа, ще прощавате. Вместо да се радваш на новия човек и да го приветстваш, ти се цупиш за името, много зряло поведение, образцово даже.
При раждането на големия ми син, който е кръстен дословно на баща ми, е имало изпълнение от същия жанр от бабата на мъжа ми, за което обаче аз разбрах чак след години, мм и неговите роднини тактично бяха премълчали малката семейна свада, за да не ми създават гадни емоции, които и без това бяха в изобилие - с бебе, родено в тежко състояние, лежащо в кувьоз, най-първа грижа ти е, че смрадливата бабичка не харесвала името.

# 147
Ма какво толкова странно има един свекър да иска внучето да бъде кръстено на него. Нека си иска. Искането е законно право, гарантирано от Конституцията. Всеки има право да иска. Дали ще му се даде е друга история.

Всички, замесени в историята, могат да бъдат обвинени, че са "селяни". Свекърът хем не е заявил ясно, че иска малкия да е Петко, хем очаква да е Петко. Т.е. чака младите са се сетят, ама сливи има в устата. Младите пък явно са усещали какво иска татко им, обаче нямат топки да идат и да му кажат - виж сега, тати, тая работа няма да стане. Искаме да е Страхил/Мартин/Асен... Не, те хъка-мъка като пръднали в люцерна пробват да минат по тънката като защитят нелогичното уравнение Петко = Пламен или още по-нелогичната теория "да кръстиш на някого = да има съвпдаща първа буква".

Свекър, дето го е срам от собствените му желания и очаква някой сам да се сеща за тях.
Млади, дето нямат смелост да кръстят детето си, както те искат.

Хич не ми защитавайте нито едната страна. Типично българска патриархална "думам ти, сещай се" драмичка.

# 148
  • София
Чакай сега, за чий....свекърът ще заявява. Да не е негово дете? Синът е трябвало да се разбере с родителите си навреме, след семейно съвещание и решение как да се казва детето.
Моят баща е Петко, но не го намирам подходящо за днешно време. ММ предложи на шега да кръстим малкия Патрик на дядо му, след като разбрахме за Венета Райкова.

# 149
То е ясно, че няма нужда от обиди.
И какво несъвременно има в Петко, честно не разбирам. Името е хубаво, класическо и добре звучи. Не е тяхното, ок, ама като се почна с тия съвременни имена.

Общи условия

Активация на акаунт