Детската градина - всичко, което ни вълнува - 21

• 66 233
  • 743
  •   2
Отговори
# 600
  • София
По мои впечатления 3 и 4 група се движат като 1 клас. Отсъствията се броят за УЧЕБНАТА ГОДИНА, т.е. от 15 септември до 31 май, без ваканциите (тогава масово пускат списъци и имаш право да отсъстваш без документ). Аз поне не знам за санкция, освен спиране на детски (ако въобще вземате). По мединицски причини се водят извинени отсъствията и в този смисъл в градината на практика няма как да ги ограничат. В училище имат право да подложат детето на изпит, ако отсъства определен процент от часовете за учебната година, вкл. с медицински бележки и всякакви извинявания.

# 601
Не са ни казали за повтаряне на годината, не искам да всявам смут Simple Smile Това са си някакви мои разсъждения, просто се чудех дали при толкова дълго отсъствие би имало няккаъв проблем. На мен напр. не ми е драго да взимам фалшиви медицинки бележки, нищо, че ще са с някакви "банални" диагнози тип вирус, ангина и т.н. Ще говорим с директорката и ще попитаме дали все пак с някаква молба официална бихме могли да извиним тези отсъствия, но не ми се вярва. Миналата година детенце от нейната група беше в чужбина за 3 мес през учебната година и мисля, че също бяха давали медицински бележки.

Благодаря на всички за отговорите! Пожелавам успешна уебна година и здрави деца Simple Smile

# 602
  • Варна
Никоя градина не решава сама за себе си броя на отсъствията. Те са определени в чл. 40, ал. 1 от НАРЕДБАТА за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община https://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=243444

Обърнете внимание, че тези 30 дни са работни Hands V
Скрит текст:

Чл. 40. (1) (Изм. - Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010 г.) В детските градини/ясли посещението на децата може да бъде прекъсвано и подновявано с предварително писмено уведомяване от родителите/настойниците в рамките на общо 30 (тридесет) работни дни от 15 септември на текущата година до 31 май на следващата година. За времето, през което детето не е посещавало детска градина/ясла, не се заплаща такса. В подготвителните групи се допуска отсъствие само по уважителни причини.
Е това пък влиза в тотално противоречие с Nаредба No 5 ot 03.06.2016 г. за предучилищното образование, където допустимите дни са 10. Освен това цитираната от теб наредба касае само София, докато другата важи за цялата страна.

# 603
За 1-ва и 2-ра група са 30 дни по домашни причини, за 3-та и 4-та - 10 дни, тъй като се водят предучилищна група.

# 604
За 1-ва и 2-ра група са 30 дни по домашни причини, за 3-та и 4-та - 10 дни, тъй като се водят предучилищна група.
Явно има и изключения от правилото, в нашата са 10 дни за втора група.

# 605
  • София
Вчера бях на родителска среща за 3 и 4 група.
3 група - 30 дни домашни причини.
4 група - 10 дни домашни причини.
за УЧЕБНАТА година

# 606
  • Варна
Еее, във вашата градина съвсем са отпуснали синджира Laughing

# 607
  • София
Да.
И при нас са 10 дни за трета група.

# 608
  • shumen
При нас също са 10 дни за 3 и 4 група.

# 609
  • София
И при нас са 10 за 3 и 4 група.
А миналата гдина за една от ваканциите бяха пуснали списък с дните, за които трябва да отбележим ще водим ли детето, или - не. И аз си помислих, че щом е ваканция, няма да ми искат бележка по домашни причини. Е, да, ама не. Поискаха ми такава и на въпроса ми защо, отговорът беше, че аз няма от какво да се притеснявам, защото сме ползвали само няколко от полагащите ни се тогава 30 дни.

# 610
По време на ваканциите за учениците, децата могат да не посещават детска градина. Тези дни СА извън 10- те или 30- те дни по домашни причини.  Peace

# 611
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тази тема, но предполагам, че тук ще го видят повече хора...Дъщеря ми след 2 дни става на 3 години и от 3 седмици е на ДГ. Има проблем с ходенето по голяма нужда. Малко по - отдалеч...махнахме памперса края на пролетта, но оставихме този за сън, тъй като пие доста течности преди да заспи. Та, отначало всичко тръгна добре, бързо свикна, акаше и пишкаше на тоалетната, но постепенно забелязах, че акането предпочита да го върши в памперса и чакаше да дойде време за сън, та да го свърши...
С времето съвсем престана да ака на тоалетната и само в памперса или в гащите. Все мислех, че ще отмине или поне, че в ДГ като види другите ще свикне или ще съумява да се стиска докато я взема. Обаче не, нааква се всеки ден като ги сложат да спят. Още на втория ден лелята ми направи забележка, каза че ще я държат повече на тоалетната, ще я вдигат по - често от леглото и т.н. Но днес дори се е наакала 2 пъти, 1 път в леглото и 1 път по време на игра. Децата са видели и са започнали да й се подиграват, коментирали и т.н. и тя се притеснила.

Като отидох да я взема, другите играеха някаква игра, а тя се беше дръпнала сама настрани и като ме видя се разплака. Госпожата каза, че е заради подигравките им. Досега беше много спокойна, ходеше с желание и не съм я взимала разревана. Каза, че едно дете я блъскало и й викало бебе...

Та, разбирам, че това не може да продължава така, махаме нощния памперс, ще отидем и на детски психолог, но се чудя какво да правя с градината? Да я спра ли за известно време? Не ми се иска, защото като изключим тоя проблем се адаптира много добре, ходи с огромно желание и има много положителна промяна в поведението, а и скоро трябва да започна работа. От друга страна се притеснявам като й се подиграват децата, че ще се разстрои и ще започне да ходи с нежелание.

Някой ако е имал такъв проблем как го е решил? Някакви идеи какво да говоря с госпожите и какво да правя с детето за да спре това поведение или поне там да не се изпуска?

# 612
Проблемът се случва, докато детето е  на градина, нали?
В такъв случай проблемът е на госпожата!
Детето казва ли си кога му се ходи до тоалетна? Госпожата и лелката трябва да обръщат малко по-специално внимание на детето по отношение на ходенето му до тоалетна. И дори и да се е изпуснало, защо това е станало достояние на останалите деца, за да му се подиграват?
Имам приятелка с подобен проблем, с пишкането - детето не пишкало, докато го слагат на гърне, а после казвало, но докато го закарад до тоалетна се напишквало и така няколко пъти.

Аз исках да попитам каква бележка и откъде се вади, ако единият от родителите е самоосигуряващ се за кандидастване в детска градинка?

# 613
Не е само докато е на ДГ, вкъщи просто досега чакаше памперса за сън и акаше в него. Но по някаква причина не го дочака се нааква и вкъщи. Казва си, но или отиваме на тоалетната и нищо не свършва и след малко го прави в гащите. Или казва много късно когато вече е започнала да върши работата явно и докато стигнем до тоалетната се изпуска.

Защо е станало достояние на другите деца и аз се чудя...

# 614
Кажи на лелката и госпожата, че детето "има проблем с коремчето" и да му обръщат малко по-специално внимание, що се отнася за ходенето до тоалетна по-голяма нужда.
Щом си казва, нещата ще се наредят - вместо да се пият кафета и да се "чука мохабет" в детската градина, да обърнат внимание на детенцето да се адаптира по-добре.
то и възрастните ходят до тоалетна не по-часовник. Просто и вие се върнете малко по-нагоре и се препрочетете - в смисъл, казвате, че чака памперс, за да се изходи. Нощем - ок, но за останалото време е добре, ако си каже детенцето да се води на тоалетна.

Аз пак да попитам -  бележката за самоосигуряващ се откъде да се извади - тя за записването ли трябва или за кандидастването?

Общи условия

Активация на акаунт