Детската градина - всичко, което ни вълнува - 21

• 66 208
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
Явно децата все пак са били грижливо осведомени какво точно прави дъщеря ми в гащите и им е обяснено как да й се подиграват! Преди малко ходихме с детето до градината и тя си играеше на пързалката, дойде едно детенце от нейната група, тръгна към нея и каза: "Х (името на дъщеря ми) нас*ана си!" и продължи да й вика някакви неща с тон все едно се кара. Започнах да разпитвам момиченцето какво прави дъщеря ми в ДГ и то казва: "Тя се нааква в гащите, не е хубаво така, вече е голяма и леля Х й каза, че ще си седи нас*ана в тоалетната сама!" Close

Сега е въпроса е как да реагирам? С лелята ли да говоря, не знам колко би имало ефект, тя явно така си говори и нарочно е решила да злепостави дъщеря ми пред другите деца.
С госпожата ли или направо с директорката? И изобщо дори и да кажа нещо ще има ли ефект? Ако говоря с директорката въпросната леля ще го приеме като оплакване срещу нея и няма ли отношението към дъщеря ми да стане още по - лошо? Когато са двете сами в тоалетната няма как да знам какво прави и какво й говори. Освен това щом настройват и децата срещу нея като си представя какви последстия би имало това....не знам.

# 646
  • Пловдив
Започнах да разпитвам момиченцето какво прави дъщеря ми в ДГ и то казва: "Тя се нааква в гащите, не е хубаво така, вече е голяма и леля Х й каза, че ще си седи нас*ана в тоалетната сама!" Close

Това е отвратително! И абсолютно недопустимо!Детето има нужда да се справи с проблема, а така само го задълбочават.
Бих говорила с директорката направо.

# 647
  • София
Грешката според мен е в градината и по-точно в отношението на персонала към изпускането. Недопустимо е да се насърчават подигравки. Аз самата бях на около 4 г когато един ден ми се случи да се изпусна по голяма нужда в гащите. Помня как учителката ме изкара пред цялата група и буквално нареди на децата да ми казват "акла". Стори ми се, че ме държа отпред безумно дълго време докато всички крещяха хорово "акла, акла ...", а може да са били и секунди, но за едно дете това е стрес. Тези методи от социалистическо време са безумно вредни. Могат да причинят психични проблеми на детето за цял живот.
На всеки може да се случи да се изпусне, дори на голям човек. Това е, което трябва да се обяснява на децата и ако някое се подиграва на друго по тази причина, то учителката е редно да му обясни, че не е добре да се подиграва.
Говорете още веднъж с персонала. Помолете ги да не се подиграват на детето, а да помогнат адаптацията да протече по-бързо. Това е и в тяхна полза - няма да се занимават с наакани гащи.Ако няма резултат, потърсете директорката.

Моето дете в първа група  отказваше да сяда на тоалетната чиния, дори и със седалка ( а вкъщи си ползваше тоалетна чиния със седалка). Занесохме гърнето й в градината. Лелката до нова година всеки път като ме види ми казваше с неприятна усмивка, че само дъщеря ми е с гърне. После случайно видях една майка да дава памперси за сина си на лелката. От разговора им разбрах, че в групата има и други деца, които все още са с памперс. Изчаках майката да си тръгне и казах на лелката с леден тон: "Значи само дъщеря ми е на гърне, а някои други са още с памперс". Тя се смути. След около една седмица дъщеря ми вече не сядаше на гърне, а си ползваше тоалетната чиния и в градината. Подозирам, че лелката след моето изказване е променила отношението си към детето и то се е престрашило.

# 648
Това, което е направила лелята е отвратително и недопустимо!
Според мен поискай първо да говориш с лелята и госпожата ( поговорете трите като обясниш тревогите си, кажи че си огорчена от постъпката на лелята). Директорката е следваща инстанция, с нея ако трябва по-късно ще говориш.
За детето - не я пресирай, не ѝ напомняй непрекъснато за тоалетната, не ѝ напомняй да ходи. Така няколко дни. После споменавай, че ти се ходи на теб, питай дали не иска да дойде с теб. Нещо такова като игра. Трябва ти много търпение! Не се карай, не наказвай, не обещавай  награда, че е свършила работата в тоалетната.

# 649
Истината е, че детето ще си покаже кога е готово да бъде без памперс и се стресира само заради това, че го правят от градината на проблем.

# 650
Може за всеки случай да говорите с психолог. В повечето градини имат на разположение.  Peace

# 651
С подобни просташки методи от страна на лелката се справям по следния начин:
Таткото говори с директорката. Моментално!
На бащите много им треперят и много им се впечатляват.
С лелката каквото и да се говори, няма да се превъзпита с добро. Само мъмрене и заплашване от по-висшестоящ ще я стресне.

Ако детето спомене отново такова отношение- жалба в Инспектората и пак среща с директорката, но този път и лелката да е там.

# 652
Първо не бих вярвала много на 2-3 годишно дете, което да разказва какво става с моето. Пита се собствено дете и учителя.
Второ ме съмнява някой да излага нарочно така дете.
Децата са заедно в тоалетната и се чува как учителя говори на всяко и понеже са в обща тоалетна то е напълно възможно всички да са видели.
Говорете си с учителя и потърсете съдействие за справяне с проблема.

# 653
Много добре знам какво пиша.
На детето с проблем се обръща специално внимание.

# 654
  • София
Kalina.,Чела съм, че някои деца буквално не желаят да се разделят с акото, защото го намират за част от себе си и чрез акането в памперса тази илюзия остава за по-дълго. Майки са споделяли, че с пеене на песничка за довиждане след успех в тоалетната или сбогуване с кратка реплика преди пускането на водата нещата постепенно са се поуспокоили.
Виждам колко много тъга и обида се е натрупала покрай ситуацията“. Не без значение е явно неуместното поведение на персонала. Вероятно бих разговаряла с лелята и учителката, а при липса на промяна - с директора. Пожелавам успешно излизане от ситуацията!

# 655
Неприятна ситуация,не знам какво да те посъветвам,дано бързо се реши пробшема!
Моят син миналата седмица случайно спомена,че момченце в неговата група е бебе,защото се било напишкало и другите му се смяли.Обясних му,че никой от групата му не е бебе,че на всеки може да се случи и не трябва да се смеят,защото детето ще се натъжи.Казах му,че и той може да се напишка някой път и няма да му хареса,да му се смеят.Мисля че ме разбра и се надявам,че не би се смял ако пак се случи.Но пък пробшема не е от госпожите при нас.Вчера като го взимах бяха на вън и госпожата я нямаше,друга госпожа ни каза тихичко,че е влезнала да преобуе напишкано дете.През това време тя се върна с детето и съвсем дискретно то се върна да играе,никой не разбра от останалите деца.
Аз може би бих се замислила за смяна на градината в твоят случай.Просто в нова среда може по-бързо да се оправят нещата,но пък и този вариант не винаги е възможен.

# 656
В градината, в която бяхме, също е имало "инциденти". Персоналът винаги е реагирал много адекватно и дискретно. Никога не е имало подигравки на някое дете.
То се случва и на възрастни хора понякога, пък какво остава да дете. Говорете първо с госпожата, ако няма ефект - с директорката.  Peace

За мен по-притеснителното е, не инцидентно да се наака, а това че детето не иска да ходи до тоалетна/гърне. На 3 години е достатъчно голямо. Помня, че при нас ги искаха още в първа група да ходят сами до тоалетна /не гърне/. Единствено им помагаха с бърсането в първа и втора група.

# 657
Няма как да не вярвам на другото дете защото е факт, че то знае, че дъщеря ми се нааква, а тази дума "нас*ана" от къде ще я чуе? И да ми цитира точните думи на лелката? Детето си говори доста по - добре, по - голямо е от дъщеря ми (тя е родена в края на годината и е една от най - малките) и няма как да си измисля. Когато питам дъщеря ми дали й се карат когато се наака, казва "не".
Притеснява ме ако говоря направо с директорката въпросната леля да не се озлоби още повече към дъщеря ми и проблема да се влоши съвсем...
Мисля да пробвам днес да говоря с госпожата и лелята едновремненно и ако няма ефект чак тогава с директорката....
А за нарочното излагане на дете, определено го вярвам, защото всеки път като се видим, на лелята й личи колко й е неприятно, че трябва да се занимава да бърше дупето на детето, обяснява ми колко била натоварена, обслужвала две групи и т.н. Така че според мен си е съвсем умишлено...
За местене на детето, помислих си, но тя тръгна сега преди 4 седмици и буквално тъмно свикна, мисля че стреса ще й дойде в повече. Освен това ако проблема не се е преодолял, не се знае и на новото място как ще реагират. В общи линии излиза, че не мога да я пратя на градина докато проблема не се реши, но колко време ще отнеме това идея си нямам...

# 658
  • София
Относно вярване на думите на детето аз съм малко скептична (не конкретно за този случай, а по принцип). Винаги си имам едно наум и проверявам и други възможни версии преди да повярвам на 100% на казаното от дъщеря ми и нейни приятелчета. Например в понеделник след детска градина беше много жадна, изпи 500 мл вода докато се приберем до вкъщи, което ни отне около 15-20 минути с отбиване до плод-зеленчука. Каза, че учителките не са им давали да пият вода. Изненадах се, защото са вече трета група и проблеми с напишкване няма освен някакви инцидентни. Освен това още в първа група винаги им даваха вода когато са жадни. След 2-3 часа докато играехме двете вкъщи се опитах ненатрапчиво да я попитам защо учителките не са им давали да пият вода днес. Тя каза "даваха ни". Попитах я защо тогава тя не е пила вода, а детето отговори, че то само не е искало.
Мисълта ми е, че са още малки и не винаги разбират смисъла на въпросите ни, а може би дори приеимат нещата по-скоро на игра или си мислят за нещо друго и просто дават някакъв отговор, или бог знае по какви причини. Не смятам, че лъжат умишлено. По-скоро понякога ни заблуждават неволно.

# 659
  • София
Притеснява ме ако говоря направо с директорката въпросната леля да не се озлоби още повече към дъщеря ми и проблема да се влоши съвсем...
Мисля да пробвам днес да говоря с госпожата и лелята едновремненно и ако няма ефект чак тогава с директорката....

Така е редно: да се спази йерархията: първо с персонала в групата, ако няма ефект - на следващо ниво. Аз лично също бих се подразнила, ако някой не обсъди проблема с мен, а отиде директно при шефа ми :/
Желаем ти успех!

Общи условия

Активация на акаунт