За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 59

• 48 055
  • 775
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Аз не я сложих нея, защото закъснях и беше вече късно. Иначе бих я сложила

# 661
Аз бях с хиперлактация от помпата, защото детето ми беше недоносено, нямаше почти никакъв сукателен рефлекс и бързо се изморяваше. В началото цедях по 60-70 мл от гърда, той ядеше по 30 мл на хранене. В течение на времето  количествата, които изцеждах растяха в геометрична прогресия. Към края на втория месец се опитах да поразредя като увелича интервала само с 30-40 мин и след 3 дни направих жесток мастит, съответно бързо приключих тая схема.  За сметка на това, във фризера имах повече от 45 литра и детето ми беше само на кърма до средата на 4-тия месец... но хиперлактация имаше, беше ужасно гадно, болезнено и затормозаващо както за мен, така и за мъжа ми.

# 662
Така че цеденето с помпа след сукане, при положение, че няма някакъв проблем ( малко кърма, неефективно сукане и т.н.), е абсолютно излишно. Всеки консултант по кърменето би го казал Wink
Аз много харесвам блога на Хедра. Там има много полезна информация за почти всичко, което може да се сетиш.

# 663
Аз бях с хиперлактация от помпата, защото детето ми беше недоносено, нямаше почти никакъв сукателен рефлекс и бързо се изморяваше. В началото цедях по 60-70 мл от гърда, той ядеше по 30 мл на хранене. В течение на времето  количествата, които изцеждах растяха в геометрична прогресия. Към края на втория месец се опитах да поразредя като увелича интервала само с 30-40 мин и след 3 дни направих жесток мастит, съответно бързо приключих тая схема.  За сметка на това, във фризера имах повече от 45 литра и детето ми беше само на кърма до средата на 4-тия месец... но хиперлактация имаше, беше ужасно гадно, болезнено и затормозаващо както за мен, така и за мъжа ми.
И аз бях точно така. Само, че бебето не беше недоносено, а много малко и нямаше сили да суче ефективно.

# 664
И аз бях точно така. Само, че бебето не беше недоносено, а много малко и нямаше сили да суче ефективно.
Много ми е интересно... Тези, които твърдите, че сте имали хиперлактация - за какъв интервал говорим? Колко кърмения в денонощието сте имали и колко от тях нощни? В какво се изразява т.нар. "хиперлактация"? В това колко можете да изцедите ли?

# 665

Ами как...пея му, закачам го, подавам му различни играчки и много му говоря, на активната гимнастика го слагам и той си играе, а аз му разказвам някакви глупости...Grinning То на тази им възраст няма какво толкова да играя с него. Обаче как го мачкам, малииии Grinning
Напомняш ми на Боди малко. Тя беше така припряна и бързаше да го научи нейното бебче на какво ли не от рано. Спокойно, има време за всичко. Simple Smile

# 666
  • София
И синът ми има сложен Ротарикс. Като реакция отбелязвам, че на първия прием пълни памперса 5-6 пъти за същия ден, а на втория -3-4.

# 667
Статия по темата за цеденето. Ако някой се интересува от компетентно мнение!

Не съм слагала ваксина Ротарикс на децата. За мен е безсмислена, ротавируси бол. Не познавам разболяло се бебе, а само на едно познато дете му е сложена.

Последна редакция: сб, 24 фев 2018, 21:39 от Анонимен

# 668
Аз познавам няколко деца, които прекараха Ротавирус в болницата. Това е и причината да я сложим тази ваксина.

# 669
Ами - ника - засичала съм за цедене на два часа от двете гърди изцеждам общо 400 мл. Бебето ми е било двумесечно. Ако дочаках третия час гърдите ставаха огромни камъни, в деня, в който маправих мастита и на удължен интервал от 4 часа изцедих 715 мл от двете гърди, това според записките ми от тогава. За 4 часа това количество си е истинска хиперлактация.

# 670
Ние (аз и баща му) решихме да не даваме ваксина срещу ротавирус.
Защото ваксината покрива "най-често срещаните ротавируси", а има много такива, аз не можах да се убедя в смисъла от нея. Надявам се да не изтеглим някоя къса клечка, но каквото е такова.

# 671
А синът ми е карал ротавируси. Аз и баща му лежахме и умирахме два дни, той вилня в хола през това време. Беше на около 2 години и 7-8 месеца. И други е имало, ама по-леки.

# 672
добре де, а какви са ви съображенията срещу самата ваксина? рискована ли е?

# 673
Не знам дали е тук мястото да си задам въпроса, за което се извинявам.
Някоя мама тук приемала ли е Еутирокс по време на бременността и кога го спряхте? Аз съм в края на бременността, а преди нея нямах проблем с хормона ТСХ, след като забременях ми назначиха Еутирокс, заради високо ТСХ и го приемах през цялото време, но съм чувала, че след бременността хормона си се нормализира. Да го спра ли на своя глава, защото как да отида за изследвания с малко бебе?!

# 674
добре де, а какви са ви съображенията срещу самата ваксина? рискована ли е?
Ето това бях чела, преди да сложим ваксината:
"Имунизацията с ротавирусна ваксина при деца е свързана със значимо намаляване на честотата на ротавирусните инфекции при възрастни, показаха резултатите от ретроспективно проучване, представени на годишната среща на Дружеството по инфекциозни болести на Америка* (1).

Тъй като ротавирусният гастроентерит не се счита за съществен проблем извън детската възраст, той не е изучаван обстойно при хората в зряла възраст. В определени подгрупи (имунокомпрометирани, много възрастни), обаче, подобно на децата, инфекцията може да доведе до усложнения, които да налагат хоспитализация.

За да проследят разпространението на ротавирусите при хората над 18 години, авторите са изследвали проби от пациенти с остър гастроентерит в периода 2006-2010. Клиничното изпитване е започнало след включването на ротавирусната ваксина в имунизационния календар на страната - ваксината е въведена в САЩ през 2006, като още през 2008 е отчетено съществено понижаване на честотата на инфекцията в детската популация.

Първоначално регистрираното (преди да настъпи ефектът на масовата ваксинация) разпространение на инфекцията при възрастни (за периода 2006/2007) е било 4.4%. Между 2008 и 2010 година, честотата на ротавирусните гастроентерити при хората над 18 години е била 2.2%, което е 50% спад спрямо предходния период (р=0.001).

Екипът е установил намаляване на разпространението на инфекцията както при хоспитализираните (от 6.1 на 3.5%, р=0.04), така и при амбулаторно проследяваните пациенти (от 3.2 на 1.7%, р=0.03). В същото време, честотата на бактериалните чревни инфекции е останала непроменена – 3.3% за 2006-2007 и 3.7% за 2008-2010 (р=0.7).

Около една трета от заболелите са били имунокомпрометирани пациенти – HIV позитивни, трансплантирани, болни със злокачествени заболявания и провеждащи лечение с високи дози кортикостероиди.

Според авторите, ротавирусната ваксина демонстрира отлично съотношение между полза и цена, тъй като осигурява популационен имунитет, който защитава не само децата, но и възрастното население от гастроинтестинални инфекции.

Ползите от имунизацията с ротавирусната ваксина многократно надхвърлят евентуалните рискове, свързани с прилагането й, показаха резултатите от проучване, представени също на годишната среща на Дружеството по инфекциозни болести в Америка (2).

През 1999 ваксината Rotashield (Wyeth) беше изтеглена от фармацевтичния пазар поради високата честота на случаите на инвагинация при кърмачета. Наличните в момента ваксини Rotarix (GlaxoSmithKline) и RotaTeq (MSD) са асоциирани със средно 1-2 допълнителни случая на инвагинация на 100 000 имунизирани деца. Допълнителните случаи се дефинират като брой усложнения над средната честота за общата популация.

Настоящото клинично изпитване е проведено в 14 страни в Латинска Америка, където още през 2006 е въведена ваксината Rotarix. Авторите са установили, че:

- за всяко дете, което би могло да загине поради ваксино-провокирана инвагинация, могат да бъдат предотвратени 400 смъртни случая на ротавирусна инфекция

- за всяко дете, хоспитализирано поради ваксино-провокирана инвагинация, могат да бъдат предотвратени 841 хоспитализации поради тежка ротавирусна инфекция

Според направените изчисления, прилагането на ротавирусната ваксина при 9.5 милиона кърмачета в посочения регион, ще предотврати 137 498 хоспитализации и 2523 смъртния случая в резултат на ротавирусен гастроентерит.

В същото време, имунизацията е свързана със 162 потенциално допълнителни случая на хоспитализация поради ваксино-провокирана инвагинация (1.8 на 100 000 имунизирани деца) и 10 потенциално допълнителни смъртни случая поради ваксино-провокирана инвагинация (0.11 на 100 000 имунизирани деца).

Въз oснова на тези данни, изследователският екип изчислява, че съотношението риск/полза е 1:841 за хоспитализациите и 1:255 за смъртните случаи в полза на ротавирусната ваксина, поради което препоръчва имунизацията да продължи за всички новородени.

Проблемите, свързани с ваксино-провокираните усложнения, са по-скоро етични, отколкото научни, смятат някои експерти. Те предлагат активно наблюдение на имунизираните деца през най-рисковия период (първата седмица след приема на ваксината) и при съмнение за интестинални нарушения, незабавна хоспитализация, като напомнят, че своевременно оперираната инвагинация не води до фатални усложнения.

Прилагането на ротавирусната ваксина е свързано със значим спад в честотата на хоспитализациите поради тежък ротавирусен гастроентерит, показаха резултатите от популационно-базирано проучване, проведено в периода 2006-2009 в три американски щата, публикувани в списание Clinical Infectious Disease (3).

Ротавирусните инфекции в детска възраст са съществен здравен проблем не само в развиващите се, но и в развитите страни. В САЩ, например, преди въвеждането на ротавирусната ваксина в имунизационния календар на страната, почти всяко дете под пет години е заболявало от ротавирусен гастроентерит, като средно 5% от хоспитализациите при деца са били в резултат на ротавирусна инфекции, а икономическите разходи са надхвърляли над един милиард долара годишно.

Често срещани усложнения след прекарана ротавирусна диария при кърмачетата са лактозна непоносимост (2-30%), вторична непоносимост към кравето мляко, провокиране на алергии и диабет тип 1 (при генетично предразположени деца) или хронично лошо храносмилане.

Тъй като най-голямата честота на заболяването е при кърмачета на възраст 6-24 месеца, когато протективната роля на майчините антитела е отслабена, ротавирусната инфекция може да е причина за сигнификантен спад в теглото на бебето, последващо трудно захранване, особено при поява на осмотична и персистираща диария.

Особено тежки могат да са последиците от инфекцията при преждевременно родени деца (с тегло под 2500 kg при раждането). За това и препоръката на специалистите е курсът по ваксинопрофилактика да се прилага за максимална полза за децата и обществото, преди кърмачето да навърши 6-месечна възраст.

В проучването са включени всички деца на възраст под 36 месеца, хоспитализирани с гастроинтестинална инфекция между януари и юни в периода 2006-2009. За всяка година са проследени водещите серотипове ротавируси.

Съпоставени с времето преди въвеждането на имунизацията с ротавирусна ваксина, в последващия период е отчетен значим спад на тежките ротавирусни гастроентерити за всички възрастови групи (р<0.01) - 87% намаление за групата 6-11 месеца, 96% намаление за групата 12-23 месеца и 92% за групата 24-35 месеца."

Общи условия

Активация на акаунт