Брекети – къде, какви, за колко? -тема 10

• 118 449
  • 838
  •   1
Отговори
# 225
Може да ви се стори странно, но все пак ще го споделя, може да е от полза за някой;)
От известно време и след като прочетох доста по темата, съобразявам някои свои решения с лунните фази. В това число - и когато си записвам часове за зъболекар.
Накратко - за да е всичко ок и да е безболезнено - ако ще слагате нещо - например брекети, коронки, импланти лекарство и т.н... то трябва да е на нарастваща луна. Ако ще махате нещо - например ваденето на зъби - трябва да е, когато луната намалява. Другото, което се съобразява е - луната да не е в знаците - овен, телец и козирог, както и да не е без курс;)
Аз бях доста скептична, но реших все пак да опитам и да записвам часове според лунните фази. Изненадващо, но до момента - след вадене на зъб и след сложени брекети не съм изпитала никаква бола или дискомфорт. Започвам да мисля, че това влияе и работи 😉

Ти ебаваш ли се???

# 226
  • Бургас
Ако имате ластици, предназначени за носене постоянно, по-добре го спазвайте, не търсете трикове за по-бързото коригиране. Ако ортодонтът е искал да оправи захапката ви за час, щеше да го направи.

Въпреки, че не е проблем да ги сменяте толкова често, това само ще е загуба на време и ластици. Ако поискате допълнително от ортодонта, той ще ви даде, но е безмислено. Аз моите ги сменям вечер преди лягане и сутрин след ставане. За един ден се държат добре.
Парите и времето са си мои, но благодаря за съвета! Относно дали има по - добър ефект от честата смяна, времето ще покаже.

Наистина всеки сам си решава. Все пак ще отбележа, че ластиците са преценени да упражняват точно определено количество сила върху зъбите. Нито прекалено голямо, нито прекалено малко. Известно е, че движението на зъбите се инициира при лек постоянен натиск - активират се клетките, които отговарят за изграждане на нова кост и разграждане на тази по посока на движението. Ако имате доверие на ортодонта си, по-добре следвайте неговите предписания.

Karlsson, четох скоро подобен езотеричен подход за подстригването на косата. Ако има неща отвъд нашата материална представа за Вселената, защо да не допуснем, че фазите на Луната могат да имат влияние над ежедневието ни. Все пак астрологията е доста разпространена. Най-малкото може да се ескпериментира.

# 227
  • София
Аз досега не се оплаквах.То с брекети само на горна челюст си било песен направо,но сегаа...и на двете..
Определено ще ми бъде трудно,и тези турбо-та....  Sad
Може би,защото още всичко е прясно(вчера ми сложиха долу),болят ме всички зъби сякаш.
Ще се успокоят. При мен около 4 дни след стягане чувствам дискомфорт и лека болка в зъбите, а в началото е съвсем нормално да те болят. Не се отчайвай! Заслужава си да се изтърпи Simple Smile
Пробвай да "дъвчеш" храната на небцето с език и хапвай по малки хапки. Това си спомням сега, че правех в началото, когато нямах контакт.
Ще търпим,няма как Laughing
И аз мисля,че ще се успокоят след няколко дни.Все пак едва вчера ми ги залепиха(долните)А те са по-проблемни от горните.
При горните само след 3 месеца виждам промяна и то фрапираща. Peace
Точно това ми дава сили.Смисъл имаа,това е! Peace

# 228
Абсолютно! Дано имаш восък за долните, аз постоянно съм с рани от вътрешната страна на устата ... Направо ми се отпечатват. А отгоре - никога

# 229
  • София
Здравейте. От два дни чета за брекети и всичко свързано с тях. Установи се, че дъщеря ми, която е на 10 години има нужда от разширяване на горната челюст и наместване на центъра на двете челюсти. Сменила е всички зъби с постоянни. Естетически видим проблем няма. Заведох я на ортодонт просто профилактично. Яна Пападополу ни беше препоръчана, пък и ни е в квартала, което е голямо удобство, ако се започне лечението. Другия месец след като направим снимки ще се назначи лечение. Самата ортодонтка има колебания как да я лекува - дали първо с апарат и след това брекети, или директно с брекети.
Силно съм притеснена първо дали детето ще успее да се справи - хигиена, храна и тн, както и каква ще е цената на цялото лечение. А и следва ли да търся второ, трето мнение? Вас като ви чета май всеки ходи поне за още едно мнение....
Срещнах из темите няколко пъти питане за Яна Пападополу, но отзиви не прочетох. Ако някой на скоро е бил и знае нещо повече като цени ще се радвам да сподели.

# 230
Момичета и момчета, здравейте. Аз съм от по-големите каки, но най-накрая се реших и аз и преди година и 10 месеца сложих брекетите. Не ми остава много още от лечението, но имам въпрос към вас... дискутиран десетки пъти през темите, най-вероятно, но пак ще питам. Как точно ги миете, по колко пъти на ден и с какво, че да не остават и да не се образуват петна? С какви ли не "инструменти" ги минавам и по колкото и пъти да ги мия на ден, като се мине известно време, се появяват едни светло кафяви петна и веднага отивам на полиране със сода, само така се махат напълно. Може би са безобидни, докторката нищо не казва за това, но не мога да се гледам така, още повече, че брекета е естетичен горе и си личи много грозно... Дали някои не сме с по-предразположени към образуването на петна?

# 231
Момичета и момчета, здравейте. Аз съм от по-големите каки, но най-накрая се реших и аз и преди година и 10 месеца сложих брекетите. Не ми остава много още от лечението, но имам въпрос към вас... дискутиран десетки пъти през темите, най-вероятно, но пак ще питам. Как точно ги миете, по колко пъти на ден и с какво, че да не остават и да не се образуват петна? С какви ли не "инструменти" ги минавам и по колкото и пъти да ги мия на ден, като се мине известно време, се появяват едни светло кафяви петна и веднага отивам на полиране със сода, само така се махат напълно. Може би са безобидни, докторката нищо не казва за това, но не мога да се гледам така, още повече, че брекета е естетичен горе и си личи много грозно... Дали някои не сме с по-предразположени към образуването на петна?
Моята устна хигиена е следната: сутрин четкам с ръчна четка, с мек косъм, след закуска и кафе отново, при междинни закуски- само изплаквам с вода, но ако съм хапвала сухи  плодове, отново ги измивам, след обедното хранене отново мия и вечер преди лягане. Вечерното миене е по - дълго. Първо минавам с електрическата четка и паста с лек избелващ ефект (на Веледа с морски соли или Биорипеър/Апа Кеър). След това минавам със зъбния душ и още един път четкам с ръчна. Този път пастата е на Лавера или Веледа за венци. Чистя езика и плакна с вода за уста (минерализираща/био, сменям ги).
Ползвам глави само с мек косъм. През деня миенето е само с био паста за венци. Сега съм бременна и не мога да спазвам всичко (не ползвам минерализиращи води и пасти, по - рядко избелваща) и това си каза думата. Имам лек налеп на два зъба на долната челюст. Само да родя и се връщам на стария режим.
Иначе брекети нося от 1.3 год. Ще съм с тях до есента-зимата. С Деймън Клиър съм, ако е от значение (мисля, че по - лесно се почистват).
Да попитам - някой има ли опит с ултразвукова четка за зъби? Обмислям такава покупка, но има различни марки и не знам на коя да се спра...

Последна редакция: сб, 17 мар 2018, 09:40 от Coelum

# 232
Здравейте. От два дни чета за брекети и всичко свързано с тях. Установи се, че дъщеря ми, която е на 10 години има нужда от разширяване на горната челюст и наместване на центъра на двете челюсти. Сменила е всички зъби с постоянни. Естетически видим проблем няма. Заведох я на ортодонт просто профилактично. Яна Пападополу ни беше препоръчана, пък и ни е в квартала, което е голямо удобство, ако се започне лечението. Другия месец след като направим снимки ще се назначи лечение. Самата ортодонтка има колебания как да я лекува - дали първо с апарат и след това брекети, или директно с брекети.
Силно съм притеснена първо дали детето ще успее да се справи - хигиена, храна и тн, както и каква ще е цената на цялото лечение. А и следва ли да търся второ, трето мнение? Вас като ви чета май всеки ходи поне за още едно мнение....
Срещнах из темите няколко пъти питане за Яна Пападополу, но отзиви не прочетох. Ако някой на скоро е бил и знае нещо повече като цени ще се радвам да сподели.

Аз съм за директно с брекети. И аз имах нужда от разширяване на горната челюст и ползвах ластици за тая цел и ги носих 4-5 месеца.

# 233
Искам да те питам при деймън брекетите издадоха ли ти зъбите напред, тъй като знам, че това е начина при тях, тъй като не вадят зъби. Благодаря.

# 234
Искам да те питам при деймън брекетите издадоха ли ти зъбите напред, тъй като знам, че това е начина при тях, тъй като не вадят зъби. Благодаря.
При мен се наложи вадене, защото съм на 30 години и проблемът ми е такъв, че нямам място в устата. Овърджет захапка, едри зъби и малки челюсти. Ако бях около 10 - 16 годишна, нямаше да се вадят, а да разширят челюстите, но при мен растежът е приключил отдавна. Посетих четирима ортодонти, работещи с Деймън и конвенционални, всички бяха на едно мнение - вадене на горните два 5 -ти кътници, за да може да се приберат предните 4. Току -така не се доверявам на първия ортодонт.
Избрах Деймън заради времето (с конвенционалните ми казваха около 3 - 4 години), по удобни са за носене (справка мои познати с конвенционални), лесни за почистване (малки по размер) и нямаха лигатури, които да ми се оцветяват от кафето/виното например.
Доволна съм, почти няма болка с тях, както казах, след стягане около 3-4 дни чувствам дискомфорт, и след това си хапвам всичко, дори и сурови ядки, ябълки, моркови на салата и пр. Не се ограничавам. Само не захапвам с предните, но аз обикновено не го правя от страх да не счупя зъб Laughing.
Изпъкване имах на горната челюст заради овърджета и това, че керамичните са малко по - едри от металните.
След 1,3 месеца носене местата на извадените са почти заети от 4 - тите.
В обобщение, ако отново трябва да слагам, пак бих избрала тези брекети и не съжалявам за нищо, подредбата на зъбите и общото състояние на челюстите заслужават дискомфорта от носенето на брекети.

# 235
Деймън са само метални,  нали?

# 236
Деймън са само метални,  нали?
Не, има и Деймън Клиър, които изглеждат така:
Скрит текст:
Аз съм с Деймън Клиър.

# 237
  • Варна
Има и деймън изцяло прозрачни. Предлагаха ми такива в един кабинет. Simple Smile

Аз да попитам друго. Мислех, че е противопоказано да се използва избелваща паста за зъби по време на лечението...?

# 238
Има и деймън изцяло прозрачни. Предлагаха ми такива в един кабинет. Simple Smile

Аз да попитам друго. Мислех, че е противопоказано да се използва избелваща паста за зъби по време на лечението...?

Апа Кеър и Биорипеър са с течен емайл, като Биорипеър е без абразив. На Веледа пастата е с моркса сол и е много нежна. Не са като обикновените избелващи пасти. Разбира се всеки сам преценява дали да използва, или не такъв вид паста.

# 239
kalinu6ka,
Съдейки от пропития ти със смисъл коментар - очевидно не четеш много...

Ariya,
Такъв подход имат много хора и то не само при зъболечение, при подстригването на косата, но и при обезкосмяване, планиране на операции, отслабване и дори пазаруване 😉
Разбира се, право на всеки е да реши дали да съобразява процедурите си с лунните фази и да прецени дали оказват влияние. Аз съм категорична, че оказват! 👍

Общи условия

Активация на акаунт