Брекети – къде, какви, за колко? -тема 10

• 118 556
  • 838
  •   1
Отговори
# 300
  • Стара Загора
Избелваща паста за зъби за мен е нещо безсмислено. Може само да навреди.

# 301
  • София
Доколкото знам,всяко избелване вреди,но пък е важно(поне за мен).
Аз лично мисля след сваляне на брекетите да поддържам белотата им с кабинетно избелване.
Гледам,че цените му вече не са толкова високи.
Между избелванията в кабинет,евентуално може да ползвам и ленти.
Хубавото на порцелановите фасети е,че не променят цвета си.Сякаш това най-много ме привлича в тях,но си имат и минуси. Peace

# 302
В предните постове имаше въпрос за това как си поддържаме хигиената на зъбите . Ще ви разкажа аз как процедирах ... в скрит текст
Скрит текст:
Миенето на зъбите е изключително важно, когато сме с брекети. Аз стигах до 4 пъти, а понякога и до 5 измивания. Като сутрин и вечер се подразбира и още две след хранения. Заради постоянното миене , когато съм дневна смяна си бях изтеглила хранениета- закусвах малко преди обяд, а обядвах към около 4-15 часа. Между другото спрях да ям глупости м/у храненияа именно заради миенето.
През първите месеци си купувах специални  паста и вода , които са за брекети, после реших че няма смисъл.
Използвах спец. четка за брекети на Curaprox и интердентални четки + зъбен душ на Фиписп(който използвах само вечер).
Най-много време отделях на миенето преди лягане(в началото ми костваше около 20мин, докато свикна с всичко ново). Сутрин само паста и вода, след храненията само с паста. Само да отбележа, че с обикновено изплакване нищо не става, иска се миене.
С конец за зъби така и не можах да свикна, много време , венците все ги разкървявах и се отказах от него.
Въпреки всичкото старание все пак се натрупваше плака и през няколко месеца правех почистване с Еър Флоу- медицинска сода под налягане. Много е приятно, зъбите даже леко се избелват, венците стават леко розови(демек здрави)
Голяма занимавка си е.... направо незнам децата и тинейджърите пак се справят, защото си е дисциплина, няма мързи ме, спи ми се...
Сега има  тази уникална звукова четка на филипс
[img width= height=]https://www.facebook.com/[/img] и нямам търпение да почна да я изполвам.

# 303
В предните постове имаше въпрос за това как си поддържаме хигиената на зъбите . Ще ви разкажа аз как процедирах ... в скрит текст
Скрит текст:
Миенето на зъбите е изключително важно, когато сме с брекети. Аз стигах до 4 пъти, а понякога и до 5 измивания. Като сутрин и вечер се подразбира и още две след хранения. Заради постоянното миене , когато съм дневна смяна си бях изтеглила хранениета- закусвах малко преди обяд, а обядвах към около 4-15 часа. Между другото спрях да ям глупости м/у храненияа именно заради миенето.
През първите месеци си купувах специални  паста и вода , които са за брекети, после реших че няма смисъл.
Използвах спец. четка за брекети на Curaprox и интердентални четки + зъбен душ на Фиписп(който използвах само вечер).
Най-много време отделях на миенето преди лягане(в началото ми костваше около 20мин, докато свикна с всичко ново). Сутрин само паста и вода, след храненията само с паста. Само да отбележа, че с обикновено изплакване нищо не става, иска се миене.
С конец за зъби така и не можах да свикна, много време , венците все ги разкървявах и се отказах от него.
Въпреки всичкото старание все пак се натрупваше плака и през няколко месеца правех почистване с Еър Флоу- медицинска сода под налягане. Много е приятно, зъбите даже леко се избелват, венците стават леко розови(демек здрави)
Голяма занимавка си е.... направо незнам децата и тинейджърите пак се справят, защото си е дисциплина, няма мързи ме, спи ми се...
Сега има  тази уникална звукова четка на филипс
[img width= height=]https://www.facebook.com/[/img] и нямам търпение да почна да я изполвам.

Ще очаквам мнение за четката, че и аз имам желание да си купя. Надявам се с нея да се справям по- добре  с налепа.

# 304
  • София
С каква четка е по-добре да се мият?С обикновена или с ел.четка?
И аз имам хубава четка,но ме е страх да не повредя брекетите. newsm78

# 305
Не зная, нямам отговор на твоя въпрос.
Аз лично много исках ел. четка, получих въпросната от снимката за Коледа. Но преди празниците точно бях вадила мъдрец, който в последствие получи усложнение- сух алвеолит ( не се съсирва раната и от там се получава възпаление на костта). И исках напълно да заздравее, изчаках може би до края на м.януари-  докато почувствам че нямам никакъв дискомфорт от мъдреца.... и Шах с ел. четка- все едно не съм си мила зъбите, усещах ги не измити, чувтсвах се не комфортно и с голяма тъга прибрах четката.
От десетина дни съм без брекети, ще изчакам още толкова и почвам с кеф да си ползвам ел. четка (това са лично мое съображение за изчакването , ОД не ми е забранил, нито чувствам дискомфорт,нито болка, нито чувствителност.

# 306
  • София
Всъщност аз съм пробвала само веднъж да мия с ел.четка върху брекетите.
Не не,не ми е приятно.
И аз чак след като ги сваля ще я ползвам. Peace

# 307
Ползвам електрическа четка от самото начало. Единственият проблем е, че главата се износва по - бързо заради брекетите и трябва по - честа смяна. Почиства малко по - добре от механичната.
Затова сега мисля за ултразвукова четка за зъби.

# 308
Coelum, ти с какви брекети си. Моите бяха керамични, а знаем за тях че са по-обемни и сякаш с ел.четка не стигах до самия зъб.

# 309
Coelum, ти с какви брекети си. Моите бяха керамични, а знаем за тях че са по-обемни и сякаш с ел.четка не стигах до самия зъб.
Със смесени съм - Damon Clear, на горна челюст шест керамични и всичко друго метални. Да, по - обемни са. Въртя четката навсякъде.
Аз ел. четката ползвам вечер, след което минавам със зъбния душ, после с ръчната още веднъж, но с друга паста, между дъгата и зъба с интердентална четка (понякога пропускам), чистя езика и изплаквам с вода за уста. Моята ел. четка е с кръгла глава (на Braun e, но купувам главите на DM) и ми е удобна.
P.S. И аз не мога да си чистя зъбите с конец, откакто съм с брекети.

# 310
Кръглата четка на Браун, къде къде е по-малкаа от обикновените.

# 311
  • Стара Загора
На мен ми забраниха да си мия зъбите с ел. четка. Много съм доволна от Орал Б. Тази ултразвуковата не ми се струва добър вариант. Първо  е  двойно по-скъпа. Второ - дори с Орал Б трудно събираш зъбен камък и плака. Трето -ултразвуковата не се върти, главата не е толкова малка. Все едно си миеш зъбите с обикновена пулсираща четка.
Ако някой може да сподели мнение в полза на ултразвука, с радост ще чета.

# 312
На мен ми забраниха да си мия зъбите с ел. четка. Много съм доволна от Орал Б. Тази ултразвуковата не ми се струва добър вариант. Първо  е  двойно по-скъпа. Второ - дори с Орал Б трудно събираш зъбен камък и плака. Трето -ултразвуковата не се върти, главата не е толкова малка. Все едно си миеш зъбите с обикновена пулсираща четка.
Ако някой може да сподели мнение в полза на ултразвука, с радост ще чета.
На мен ортодонтът нищо не ми каза за четката. Говорила съм с нея, защото ме беше страх да не отлепя някое брекетче. Какъв е аргументът на твоя?

# 313
  • Стара Загора
Именно да не отлепя някой брекет. Аз съм от Стара Загора и пътувам всеки месец до Пловдив, та сигурно от гледна точка да не бия път за 1 отлепен брекет. Междудругото до сега пръстен съм чупила, но брекет не ми е падал.

# 314
Здравейте, преди време в темата бях споделила за моя проблем след като махнах брекетите(носих ги повече от 2 години), ми поставиха ритейнери, на долна челюст стациоанарни, но на горна подвижни, които се носят само вечер.
Проблема обаче е, че предните ми горни зъби през деня се движат и размърдват, което за съжаление с времето не се оправи.Лошото е, че при една снимка се видя, че корените им са започнали да се стопяват.А ортодонта ми казваше, че ще спрат да се клатят и нещата ще се нормализират само с носенето на подвижни ритайнери.
В момента обаче съм много притеснена и се замислих, че ортодонското лечение е подредило зъбите ми външно, но явно е нанесло доста големи поражения върху корените на някои зъби.Сравнявам снимка от преди започването на лечението и след това.
Моля, ако някой е имал подобен проблем, да сподели успял ли е да се справи и да стопира този процес?

Общи условия

Активация на акаунт