ФЕВРУАРСКОТО човече става на 1 годинка вече (Тема 2)

• 65 249
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
Ние ходихме на консултация вчера, на 13+ месеца е 71 см и осем кила, глава 42, гърди 45, фонтанелата още не е затворена, не ходи, не казва "мама", а само срички с "т". ЛЛ каза, че е супер, дребничка, но и ние не сме исполини, и сме нисички, и сме слабички. Аз вече не, ама се надявам да мина в норма по някое време.

Говори на нейния си език, но аз този език толкова много го харесвам, че също говоря на него. Емоция, интонация и нечленоразделна реч, понякога и със сестра ми така си говорим, нищо че сме дърти магарици вече Simple Smile

Днес се осмели да направи 2-3 крачици и то защото се разсея. На прага на прохождането е, но не ходи още. Ама аз този праг ми се привижда от 2-3 месеца, та не знам.

За готвенето - готвя в наште съдове. Ползвам от тенджерите на Икеа, щото са евтини, качествени и много удобни. Други съдове нямам, но се заглеждам напоследък по тези каменни тигани, не знам вие имате ли, чували ли сте?

Бихте ли шарковата ваксина? Нашта докторка е с нова версия за ваксините, преди тях трябвало да се пият шуслерови соли против алергия по схема, та сега три дни ще ги пием. Но пък малката нещо кашля, та не знам, дали не трябва да се отложи ваксината. Ще питам в понеделник.

Иначе сме добре, весели, щастливи, но следобедите са чудо на чудесата. Нали бяхме на екскурзия, леле, целият Прадо ни разбра и научи, опищя до небесата. Иска да лази, да се движи, онези ми викат да не минавала загражденията, ами "елате я спрете" им викам аз. Мисля, че всички ми се чудеха на акъла, но аз толкова обичам изкуство, а и едва ли ще ида скоро пак там, та се бях запънала и си бутах количката с пищящото бебе за ужас на всички наоколо.

Долу-горе и хванах цаката в режима - яде, играе, суче, спи, яде играе, суче, спи. Ако объркаме някой от компонентите става страшно.

# 481
И на мен прагът на прохождането ми се струваше 2-3 месеца "всеки момент", ама то си е така де, идва моментът и то съвсем неочаквано (с цицина).

Ние сложихме морбилито... преди, колко, десетина дни да беше. Но още отпреди това той си беше с някакъв обрив, определен като "контактен" от педиатрите, не "алергичен" и оттогава досега ту се скрият едни пъпчици, ту се появят други, ще го почакам още малко и ако не се скрият, ще трябва да се консултираме пак.

За "каменните" тигани, една от съседките ми много ми ги хвали, супер били, не залепвали никога, но аз съм на вълна back to basics малко и си оставам вярна на икейските касеролки и т.нар. йенски.

Ох, а как ми се пътува, да разнообразя малко 4те стени и кварталните атркациони. В момент на полет на фантазията си представям как си купувам самолетен билет и отивам малко при сестра ми на гости, без детето... Тя ще ми готви, ще ме гледа и ще ме води по забележителности. Звучи ми като дисниленд, ама няма шанс да стане скоро. Mr. Green

Ще ходите ли на море?
Къде, кога, организирали ли сте нещо вече, имате ли планове? Ние миналата година не бяхме, аз не исках. Но тази ще ходим, в България,  решили сме още по̀ на север от обичайното да се изнесем, харесва ми че там е диво и няма много хора, но още не съм 100% сигурна, не сме резервирали нищо.

# 482
  • Ловеч
Ние сложихме ваксината в началото на месеца.
И на мен много ми се ходи вече някъде, но с това студено време скоро няма да ни се отдаде възможност. 😔

Последна редакция: чт, 22 мар 2018, 23:53 от radina_k86

# 483
Бона, ами те каменните тигани са си баш бек то дъ бейсък, не ги ли знаеш сачовете? Първообразците им Simple Smile Аз обмислям за вилата на наш'те, че там са си още в каменната ера и ще им дойде дюшеш Simple Smile Предполагам, че доста тежат, щом са каменни и това ме спира за дома.

За морето - ще ходим на Родос. Леле, това е една наистина дълга история. Отдавна го лелея този Родос, аз обожавам гръцките острови. Преди две-три години гледах за билети и октомври бяха прилични, мина нова година и цените в небето. Та, миналата година октомври, поглеждам - Солун-Родус, отиване и връщане, 50 евро на човек. Познай, дали купих? Simple Smile И така, юни сме там. Миналата година ходихме два пъти - първият път на Халкидики юни, а втория - преди Волос - септември. Беше супер и двата пъти, а беба беша най-малкият проблем. Сега, предполагам ще яде пясък до насита, но тя и риба обича, та дано хапне и от нея.

България за море не мога да си причиня. Извън руснаците, лошото обслужване, мръсотията, простотията и лошите изненади, времето винаги може да те изненада, винаги ще се намери шумен съсед или неприятна ситуация. Последният ми път, преди 4-5 години, ме вдигна приморския паяк от плажа на ММЦ, ние две жени с две деца, подлудих цяло Приморско. Паякът незаконен, паркингът на цени, като в Лас Вегас, изобщо-изобще. Не и не. Не съм плащала, но си тръгнехме на другия ден, че децата с чревен вирус от водата и т.н. Трагедия. Ако искаш кажи, ще ти препоръчам нещо в Гърция, няма да съжалявш, за почти същите пари, ако броим счупените нерви.

# 484
  • Montana, Bulgaria
На Павел фонтанелата още не е затворена напълно.
Аз съм с посуда с каменно покритие на pensofal bio stone. Много съм доволна. Забравяш соса доматеният и той не загаря, а става на лютеница. Хахаха

# 485
На мен ми приличат на алуминиева основа с тефлоново покритие с някакви частици в него, но може да мисля за друг вид...
Сачовете са глина.
Сега са много “модерни” и чугунените, имам такъв, но рядко ползвам, че тежи като парен чук.

Не харесвам Гърция, просто не е мойто това място и тези хора, не знам защо така.
 Любимите ми Хърватия и Италия са ни непосилни сега, така че на нашето ще сме, има местенца все още, които стават.

# 486
  • Montana, Bulgaria
Да сачовече са глина, а тези, които ползвам аз са с каменно покритие и са сравнително леки. Аз и от сачовете съм много доволна, често готвя в тях.

# 487
Обаче, Мими, ако искаш препоръчай, не сме решили със сигурност още Wink,

# 488
Бона, за най-близко и достъпно - Пелион, района около Палци и Потистика, намира се на континента, достъпно е с кола, все още не е много налазено от туристи.
За остров - Лимнос, ферибот 1-2 часа от Кавала, безобразно много, плитки, топли плажове, ниски цени и много за гледане - фламинго, на живо, история и т.н.
От Йонийските острови, щом ги харесваш - Кефалония, все още неналазен от туристите, голям и достъпен с ферибот от Лефкада или Патра. Но е доста път с кола, та не знам.
Другите ми предложения са още по-далечни, щото не понасям туристически тълпи, а миналата година страшно много се възмутих от цените на Ситония. В никакъв случай не ти препоръчвам Ситония, Касандра, Катерини и около или Аспровалта и наоколо. Също не ти препоръчвам Лефкада, Закинтос, Солунския залив, Тасос. Въпреки, че около Кавала има готини места и плажове, аз си мисля, че от фериботите там е много мръсно. Евентуално между Катерини и Волос може да се погледне, но аз лично стигна ли до там ще предпочета да ида до Пелион. Палци и Потистика са едни от най-красивите места, ко ито съм виждала, а не на плажа имаше едно градче Аргеласти, ако не се лъжа, автентично място, с чудесна кухня и прохлада. Ох, и аз се размечтах. Аз не обичам да повтарям места и кой знае кога пак ще ида на Пелион Simple Smile

Не робувай на мнения за гърците, Господ им е дал такава природа, че целият свят мечтае за нея, а ние сме на една ръка разстояние. 11 хиляди км плажна ивица на море, в което няма акули, няма течения и има много риба. Едно от най-добрите морета в света, погледнато комплексно.

# 489
Мнението ти ще си го копирам в един файл на компютъра, ако мога да го гласувам със 100+ като полезно, бих.

Скрит текст:
По принцип обичам да пътувам и да гледам нови места, т.е. нямам предразсъдък, навсякъде, където не съм била ми е интересно.
Били сме в Гърция на почивки, със сигурност винаги ни излиза по-скъпо от БГ (не знам, ние ли нещо грешно правим, ама по-евтино не ни е излизало) и със сигурност ужасно трудно общувам аз лично с гърците, просто ме побъркват.
Добре, че ММ не знае пречка от народност, език и религия, навсякъде влиза като у тях си, даже в един ресторант... ходил за бира през деня, а вечерта отиваме семейно да вечеряме, бяхме с приятели даже. Бре, влизаме ние, кръчмата почти пълна. Гъркът като го видя, като го запрегръща, като му заприказва (ММ знае само английски и руски, гъркът само гръцки и италиански се оказа) някакви неща, па го тупа по гърба, па му се радва, настани ни на хубава маса, големи салтанати бяха. А ние не сме някакви... съвсем обикновено си изглеждаме, бях смаяна.
Същото се случва и в Сицилия... подобно де, влизам аз да си купувам нещо, обяснявам на английски - нищо не се получава. Влиза ММ, ръкомахат там (сицилианецът не знаеше английски) 5 минути и ММ излиза с точно това нещо, което търсех, но не го виждах изложено.
Така че... хайде за общуването ще го ползвам него. И да, трябва да не е много далече, защото все пак с едногодишното не знам как ще е. Па ако не тази година, догодина Simple Smile.
А как си избираш къде да отседнете, букинг, airbnb или друго?

# 490
  • Германия
Бона, по описание много ме кефи ТМ, ще си пасне идеално с моя - и той говори само немски и мъничко английски, но не му пречи да завръзва разговори с къде кой завърне. И мноооого обичаме да пътуваме, за сега и дребната пътува с кеф, дано така си остане

Тази година морето може и да ни се размине, но ако имаме късмет ще отскочим за една седмица до Италия, вероятно Тоскана или Лигурия. Минала година бяхме в Хърватска, аз лично не бях впечатлена 😒

# 491
На мен Хърватия ми е санитмент, защото бях там на стипендия 4м (ходила съм и на екскурзии) и просто имам спомени и преживявания (освен и любовта по езика, историята  им). Много харесвам о. Хвар.
Аз живях в Сплит, който не е чак много впечатляващ, защото е бивш индустриален център, но пък Диоклециановия град/палат е впечатляващ за мен, с това, че почти всичко е запазено и хората си го ползват и си действат там из тесните улички.

Много исках да отида на о. Ластово, било рай за любителите на... нищото и вкусната храна (но не успях). Под нищо имам предвид - липса на туристи и лъскавости.

Най-ужасно се чувствах в Дубровник, да, има какво да се види, но е пълно с хора, хора, хора и всичко ми се стори ааадски скъпо. Пълен ад за мен беше там.

От континенталните градове (не съм била в много), харесвам Загреб (за мен е идеален по мащаби град, бих живяла там) и Вараждин ми е на сърце. Simple Smile

# 492
  • Германия
Бона, много интересно. Дубровник ми се ще да го видя, но и аз не обичам тълпите... а и с кола до там е мноооооого път
В Загреб бяхме 2 дни, много ми хареса

# 493
Далече си е, да. Аз съм ходила с автобус и основно със самолет, което е доста по-приятно.
А до Черна Гора съм ходила с кола, те това вече е екстремизъм, там каквито пътища има... всичко или виси на скали или над него висят скали или и двете, през цялото време бях на нокти.

Самата Черна Гора никак не ми хареса (една по-бедна и по-затънала България ми се видя). Аз бях в много смотан град, много самотна бях, местните супер задръстени, а други чужденци нямаше, а и в зимната част на годината (3 месеца преди НГ), стигнах до Будва, която ми се видя голяма цигания и не ми хареса. В бъдеще съм си набелязала да отидем до Бока, Которския залив.
Но пък много харесах старата им столица Цетине, много повече от Подгорица.
Ооооох, боже, мечти и копнежи. Отплесвам се вече Simple Smile.
Ама с тоя сняг навън само пътешествия, плажове и слънце са ми в главата.

# 494
Аз по принцип Йонийско море не го долюбвам, верно, че е безобразно прозрачно и с невероятни гледки, но ми е студено, леко бурно, дълбоко, а ако е тихо е с камънак на плажа. Но предполагам, че има места, които си струват. В Хърватия на море не съм била, но бях на екскурзия и ми хареса. Разцепихме я с кола, от Черна гора до Словения, голямо обикаляне падна. Даже сега навивам ММ за Плитвички езера пак, но той не ще.

Всъщност, уникалността на Дубровник е, че е един от най-добре запазените стари градове, които са още действащи. И е достъпен отвсякъде в Европа. На Родос старият град е по-голям и също действащ, но е доста по-отдалечен и съответно по-малко посещаван. Макар, че с тези чартъри напоследък, нямат голямо значение разстоянията.

Дубровник не е далеч за кола, даже е близо. Ние като ходихме и чета, че всички препоръчват да се мине по някакъв път, но гледам на картата той е нещо, като да минеш по катетите, а аз нали съм много най, реших да минем по хипотенузата. Е, нема такова приключение. 80 км в Босна, шест часа. Така, че слушайте патилите хора Simple Smile

Аз сега обмислям септемврийска екскурзия, нещо ми се върти Неапол, Помпей, Сицилия. Как мислите, ще съумея ли с двете деца или ще стана на луда? Аз съм луда по принцип де, ама все пак.

Как си избираме в Гърция - първо набелязваме мястото - остров, област и после гледаме конретните им сайтове. greeka.com или разни местни. Гърците не се зорят много да се рекламират, щото един път отишъл на готино място им носиш гости 10 години напред. Хубавите места са резервирани още януари, а даже и от предната година. Букинг не понасям, напоследък гледам, че airbnb пускат готини места, но са доста ограничени за избор. Най-добре местни сайтове и странички, от сайта на мястото/общината/областта.

Общи условия

Активация на акаунт