ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 13

• 60 797
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте момичета ... Както бях писала след операция лекарят не ми изписа нищо за лечение ...  накрая ми връчи дуфастон..... Болките не спряха и вчера отидох при друг лекар ... Резултата е .. нова киста ... Докторката онемя как така до сега не съм лекувана .... И последицата е на лице 3см Cry Каза че ще ми правят протокол за золфадекс  или лукрин но първо ще пуснем изследвания.... Та и въпросът ми е някой знае ли в момента колко време се чака от ЗК бързо ли става и каква им е цаната със здравна каса и без здравна...Можех да питам лекарката но ми стана неудобно ... Въпреки страхотното и внимание и преглед...

# 91
да вземеш инжекция. Золадекс е около 90 лв без каса, а ако е по ЗК се доплащашр около 10 лв. ЗК поема изцяло цената на Реселиго, но Золадекс е по-добър като качество.

# 92
Здравейте момичета ... Както бях писала след операция лекарят не ми изписа нищо за лечение ...  накрая ми връчи дуфастон..... Болките не спряха и вчера отидох при друг лекар ... Резултата е .. нова киста ... Докторката онемя как така до сега не съм лекувана .... И последицата е на лице 3см Cry Каза че ще ми правят протокол за золфадекс  или лукрин но първо ще пуснем изследвания.... Та и въпросът ми е някой знае ли в момента колко време се чака от ЗК бързо ли става и каква им е цаната със здравна каса и без здравна...Можех да питам лекарката но ми стана неудобно ... Въпреки страхотното и внимание и преглед...

Ох, ужасно е това.... Сигурна ли тази лекарка, че кистата е ендометриозна? Аз след лапарото няколко месеца бях с функционални - задържах фоликули. Да не би и при теб да е такъв случая? Пусни си туморен маркер и не се режи повече в никакъв случай. Провери си яйчниковия резерв (пусни си АМХ) и отивай при добър репродуктивен специалист независимо дали имаш партньор и търсите бременност (ако имаш, горещо те съветвам). Това което разбрах аз от моя опит, че обикновените АГ-та много преиграват с тия кисти и си влизат в техните филми. Репродуктивните специалисти са тези, които гледат реално на ситуацията. Щях да съм най-благодарният човек, ако ми бяха казали преди да се оперирам да отида и да си замразя яйцеклетки. Ама на, нямаше чак такъв умник сред великите АГ-та, които обиколих. Нали ссе пак трябваше да ми вземат кирливите 900 лв за операция... Ако ме бяха пратили да замразявам яйцеклетки, нямаше да се върна повече. Просто не предприемай нищо преди да си си оценила репродуктивния потенциал и остави рязането като последен вариант.

# 93
  • Варна
момичета, така като чета от вашите коментари не се практикува много лечението с инжекции за спиране на цикъла. Предполагам че всички, които страдат от тази коварна болест търсят повече инфо за нея.
Имайте впредвид че само най леката й форма може да се размине с хапчета, щом сте имали киста и сте претърпели лапаро директно си искайте лечението с инжекции, защото шансът да се образува нова киста без тях е мн. по голям.

# 94
И с тях и без тях, шансът си е все голям. Кистата рецидивира в 40% от случаите. Има момичета цъфнали пак още месеца след инжекциите, а има и такива, които след 2 години са все така ок без бременност и без инжекции. Брвменност му е майката. И то без рязане, ако можеш да забременееш (кистата е до 4 см).

# 95
  • Варна
И с тях и без тях, шансът си е все голям. Кистата рецидивира в 40% от случаите. Има момичета цъфнали пак още месеца след инжекциите, а има и такива, които след 2 години са все така ок без бременност и без инжекции. Брвменност му е майката. И то без рязане, ако можеш да забременееш (кистата е до 4 см).
Мисля, че тук си напълно права, след всичко което минах бях на мнение че е трябвало директно инвитро след лапарото, но тогава ми бяха казали че е възможно да се усложни ситуацията при стимулацията и аз се доверих на тогавашната ми лекарка, избодох 6 инж. декапептил и близо 10 мес. нямах цикъл, след което още 2 год. нито бременност, нито аз се чувствах ок.

# 96
Didito, много е просто - всяка операция на яйчник води до изрязване на тъкан от него, която тъкан е била предназначена на "произвежда" яйцеклетки. А яйцеклетките са закодиран брой в тялото на жената от раждането й. Т.е. изрязаната тъкан няма да се възтанови и "изрязаните яйцеклетки" няма да се върнат никога. Пожертвани са така да се каже. Това води до намаляване на резерва на яйчниците, което е необратимо. Изчерпването на яйцеклетките си е естествен процес и се случва с времето - до към 50 г. на жената, когато яйцеклетките свършват и жената влиза в менопауза. Обаче при рязане на яйчниците процесът се ускорява, жената губи яйцеклетките преждевременно, менопаузата се измества преди 50-тата годишнина в зависимост от това колко са орязани яйчниците. Така жена на 26 г., която е претърпяла операция, може да се окаже, че има яйцеклетки, колкото би имала здрава жена на 40 г. Това е моят случай.... Сами разбирате как се намалява репродуктивния потенциал. НЕ СЕ РЕЖЕТЕ, ЕЙ ТАКА. Всяка жена с ендометриоза трябва да потърси незабавно добър репродуктивен специалист, а не да ходи по касапи. Ако се наложи операция все пак - първо няколко съимулации, събиране и замразяване на яйцеклетки. След операция може да е късно за собствени деца...

# 97
  • Варна
Аха, аз помислих че е нещо свързано с качеството им. Не мисля обаче, че това е възможна алтернатива за всеки. Примерно в моя случай нямаше как да стане, аз бях 3и стадий Ем, като и двата ми яйчника бяха с кисти, единият едвам го спасиха, защото кистата го беше обхванала и се наложи да го намалят като размер.Знам че така губим яйцеклетки, но в тази ситуация няма и как да се направи друго.При мен кистите растяха с дни, ако се бях забавила още седмица, можех изобщо да нямам шанс за деца.Матката ми отвътре е била цялата в Ем огнища. Така че в моя случай лапарото ме спаси.

# 98
Колко ти бяха големи кистите? И мен ме убеждаваха, че много ми помагат докато не се информирах какво точно са ми причинили съвсем ненужно.

# 99
  • Варна
едната беше 3см другата 6см, като растяха с по 1см за седмица

# 100
Това ми звучи абсурдно. Да не е било по 1 мм? Още повече, че кистите се мерят в началото на цикъла - ежеседмично мерене просто не дава реален резултат.

# 101
  • Варна
ами при двама различни ходих в разстяние от 2 седмици, първият път беши една на десен яйчник 2х3см, на второто ходене при друг тази на десния вече беше 5х6см и имах на левия 2х3. При мен нещата се развиха много бързо, провокира ги опита ми за забременяване
Имах и ехогр. снимки от двата прегледа с размери няма лъжа и измама, и за мен беше шок.

# 102
  • София
Ама как така матката е в ендометриозни огнища. То нали точно ендометриозата е излизане на лигавица (тъкан) от вътрешността на матката извън нея. Т.е. ако си е вътре, тя е типична за вътрешността и това не би следвало да е проблем. Аз ли нещо бъркам Rolling Eyes?

# 103
  • Варна
ами това е към 4 стадий, матката се изпълва с образувания, яйчниците се обхащат от кисти, аз лично имах болки и при уриниране и при секс и при ходене по други нужди, ако не бях легнала под ножа щяха да ми отстранят всичко след месец
Вижте в статиите за стадиите на ендометриозата, там всичко е описано мн. добре, накрая цялата коремна кухина е запълнена от тая гад.

# 104
здравейте и благодаря за бързият  отговор . Лекарката която ме пое вчера ИЗЛИШНО ми подчерта че няма да прави операции да се намирала на работа само .. Не може да е 100 процента сигурна дали е ендометриозна. За това говореше за изследванията там маркери и т.н. Ще видимм сега в четвъртък... Надявам се всичко да е ок .... Лошото е че от дуфастона не ми е дошло още днес е 8 ми ден а забравих да питам сега ако не ми дойде до 2-3 дни ще и звънна

Общи условия

Активация на акаунт