ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 13

• 61 005
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
Искам да попитам раждалите с ендометриоза, къде и при кого раждахте и има ли вариант по време на раждане да  се отстранят кисти? Много ще ми помогнете с избора на специалист.

# 586
  • Варна
Искам да попитам раждалите с ендометриоза, къде и при кого раждахте и има ли вариант по време на раждане да  се отстранят кисти? Много ще ми помогнете с избора на специалист.

по този въпрос смятам по принцип че естественото раждане при ендо прави чудеса, но аз не съм раждала с кисти на яйчниците, те бяха отстранени оперативно преди това

# 587
  • София - Варна
Браво, Стефи. Имала си голям късмет! Simple Smile
Много голямо бебе дори.

Дидито, при тази мутация също уж има вероятност за по-ниско тегло или за хематоми по време на бременността. Но тя е по-нискорискова и това са само вероятности. За МТХФР говоря. Аз съм комбиниран хетеро по нея и с двете бременности правех хематоми в матката. Най-вероятно от нея. Има тема тук в бгмамма именно за тази мутация. Може да надникнеш там.

Естественото раждане не виждам как може да направи чудеса с кистите. Нещо повече - дори може да влоши нещата според мене, да се спука киста, ако е голяма, и подобни неблагоприятни развития на събитията.
Аз съм раждала с киста, отсраниха я при секциото. Тя се беше спукала в 6-ти месец, но бавно се беше разливала, та още седеше голяма част от нея при раждането. Ако бях раждала естествено, положението щеше да стане трагично.
Освен това аз бях непочистена и едвам са спряли на секциото някакво кървене отзад зад матката заради някакви сраствания. Секциото ми продължи 2,5 часа.  
Така че ако бях раждала естествено тия всичките неща просто нямаше как да се забележат и не ща и да си помислям какво щеше да се случи.

А, да, раждах при д-р Ненов от Шейново. Навремето само той се съгласи да прави секцио и да маха киста.
При първото секцио заради това кървене бях загубила много кръв. Хемоглобинът ми беше паднал от 135 в деня на приемането на 75.
При второто, пак при него, хемоглобинър ми падна от 118 на 108. Дето се вика все едно безкръвно секцио беше второто. Grinning

# 588
  • Варна

Аз родих преди 3 месеца във Варна в АГ.
Нямах киста , защото бързо забременях след лапарото и курса Золадекс.
По време на секциото са премахнали малко достъпни сраствания Sad АГ - то каза че имам доста ..., но все пак беше секцио , а не операция за махане на сраствания 😀

Бях на преглед преди 2 дена и лекарката каза, че единствения ми яйчник е започнал да се посъбужда и скоро може да чакам цикъл Sad Доста ме разстройва тази мисъл ... много ме е страх да не се върне ЕМ . Според тази лекарка няма да се върне, защото съм била дълго време без цикъл - 8 месеца заради Золадекса, после имах 2 цикъла и забременях , беше кухо яйце и след още един цикъл пак забременях -9 месеца и 3 вече в кърмене . Дано не ми дойде скороооо 😔😔😔😔

# 589
mm88 стискам палци! Взимаш ли нещо за стимулиране на овулацията? Препоръчвам и фоликулметрия. Успех и да се похвалиш с положителен тест:)

# 590
  • Варна
Браво, Стефи. Имала си голям късмет! Simple Smile
Много голямо бебе дори.

Дидито, при тази мутация също уж има вероятност за по-ниско тегло или за хематоми по време на бременността. Но тя е по-нискорискова и това са само вероятности. За МТХФР говоря. Аз съм комбиниран хетеро по нея и с двете бременности правех хематоми в матката. Най-вероятно от нея. Има тема тук в бгмамма именно за тази мутация. Може да надникнеш там.

Естественото раждане не виждам как може да направи чудеса с кистите. Нещо повече - дори може да влоши нещата според мене, да се спука киста, ако е голяма, и подобни неблагоприятни развития на събитията.
Аз съм раждала с киста, отсраниха я при секциото. Тя се беше спукала в 6-ти месец, но бавно се беше разливала, та още седеше голяма част от нея при раждането. Ако бях раждала естествено, положението щеше да стане трагично.
Освен това аз бях непочистена и едвам са спряли на секциото някакво кървене отзад зад матката заради някакви сраствания. Секциото ми продължи 2,5 часа.  
Така че ако бях раждала естествено тия всичките неща просто нямаше как да се забележат и не ща и да си помислям какво щеше да се случи.

А, да, раждах при д-р Ненов от Шейново. Навремето само той се съгласи да прави секцио и да маха киста.
При първото секцио заради това кървене бях загубила много кръв. Хемоглобинът ми беше паднал от 135 в деня на приемането на 75.
При второто, пак при него, хемоглобинър ми падна от 118 на 108. Дето се вика все едно безкръвно секцио беше второто. Grinning

вероятно по тази причина съм била на Нмх през цялата бременност плюс Pai 4g/5g

# 591
mm88 стискам палци! Взимаш ли нещо за стимулиране на овулацията? Препоръчвам и фоликулметрия. Успех и да се похвалиш с положителен тест:)

Не, нищо не ми е изписано. Аз от 3г чувам как всичко е "като по учебник". Усещам я овулацията имам всеки месец със сигурност. Пия само аспирин протект за тромбофилия.. метилирани б12 и фолиева...
Веднъж дори попитах дали неможе да ми дадат нещо като леееека стимулация. Казаха ми, че с тия яйчници рискуват многоплодна бременност. 😁
Аз немога да забременея те ме плашат, че можели да бъдат 2 или 3 😂

# 592
Леле, какво по-хубаво от многоплодна Simple Smile Компенсация за всички неуспешни опити:)
Аз все се каня да питам, тъй като лекарят ми каза да не обвинявам ендометриозата си за всичките ми болежки:) от години насам се боря с тежка умора, причерняване, напрежение, виене на свят. Та всички невролози с лека ръка и без много много изследвания решаваха единодушно, че е психически проблем, а съм физически здрава. Та от години живея така, но като чета за ендометриозата, навсякъде пише като водещи симптоми болезнена менструация, болезнени сексуални контакти, умора и замаяност... та се чудя дали имате подобни симптоми?

# 593
  • София
Аз бих проверила хемоглобин, кръвно и кръвна захар. От ендометриозната киста аз лично не съм имала никой от изброените симптоми.

# 594
Леле, какво по-хубаво от многоплодна Simple Smile Компенсация за всички неуспешни опити:)
Аз все се каня да питам, тъй като лекарят ми каза да не обвинявам ендометриозата си за всичките ми болежки:) от години насам се боря с тежка умора, причерняване, напрежение, виене на свят. Та всички невролози с лека ръка и без много много изследвания решаваха единодушно, че е психически проблем, а съм физически здрава. Та от години живея така, но като чета за ендометриозата, навсякъде пише като водещи симптоми болезнена менструация, болезнени сексуални контакти, умора и замаяност... та се чудя дали имате подобни симптоми?

Ами хайде де.. какво по-хубаво ама за тях явно е проблем многоплодна.
Колкото до болките, не съм съвсем пример защото имам и ревматични проблеми.
Но болка при секс да, болка в корема също.
Сякаш доста е намаляла сега. Не изчезна, но намаля.
А менструалните болки.. при мен аномалията почна преди няколко месеца. Болки ту в единия ту в другия яйчник ОТ овулацията чак до 1 2 ден цикъл. Уж обяснението беше ЕМ, но ето и този месец съм така. Болки вече 12 13 дни.. и дори прием на но шпа не помага. Sad

# 595
Значи високият естрадиол не е определящ за наличието на Ем, ето вие дори с нормален Е2 сте носител, имате тая гад. Аз СА-125 не съм пускала. Имам систа на десен яйчник, откриха ми я декември 2016, но ямно не расте, щото от тогава си седи под 3 см, около два е. Преди тодини имах адски болки при менструация, товжря за периода от 16- тата до към 32- рата си година, яко пиех обезболяващи. Сега от няколко тодини 2-3-4 някъде нямам болки при менструация и не пия обезболяващи, не съм правила лапароскопии и операции.

От къде си сигурна, че кистата е ендометриозна? Дори CA-125 щом не си пускала, няма как да си сигурна. ЕМ се доказва на 100% само с хистологично изследване след операция. Естествено по-опитните лекари могат да предположат с висока степен на сигурност, че кистата е ЕМ, но поне CA-125 трябва да се пусне. Нямаш болки, което за ЕМ не е характерно. Съсиреци имаш ли при менструация?
Правя инвитро в Турция, при прегледа докторите, казаха, че това е шоколадова киста, също и ми казаха, че яйчниците са обвити в нещо като обвивка и предполатат, че е ендометриоза. Няма как да ми направят лапаро и хистология на кистата, защото тя е малка и ако се оперира това допълнително ще влоши резерва. Склонна съм да вярвам на тамошните лекари. Добър лекар може да диагностицира и само с преглед.
Съсиреци имам, но не всеки месец, понякога имам, на друг друг цикъл пък нямам. Болките са лек дискомфорт, в никакъв случай не са непоносими, както преди години.
При кой лекар и в коя болница ходите в Турция ?

# 596
Направих ин витро при д- р Емре Тургут, в момента работи в клиника Бахчеджи. В момента съм 32 г.с.

# 597
Аз бих проверила хемоглобин, кръвно и кръвна захар. От ендометриозната киста аз лично не съм имала никой от изброените симптоми.

Аз също имам ЕМ и киста на десен яйчник ,но нямам симптоми като замаяност и отпадналост.
А,ако съдя по болезнения цикъл, съм така от 10 години Simple Smile

# 598
  • sofia
Здравейте ,
Искам да помоля за съвет. Правим опити вече близо 3 год, засега имам една инсеминация , и две инвитро  неуспешни,  като за основна причина е  евентуална  ендо киста около 3см , която вече   1 год не расте. Има ли някой в подобна ситуация , който може да даде съвет.Благгодаря

# 599
Здравейте и от мен.Много отдавна само чета и не пиша , но моля за съвет от личен опит. На бързичко ще ви кажа че съм с много тежка  Ректо-вагинална Ендометриоза.Огнища и тежък адхезивен синдром( сраствания).Казаха че положението е много сериозно и напрактика ми направиха лапаро само за да диатностират стадия. Имам два опита Ин-витро при 2-рата стимулация не реагирах.Направих опит с донорска и после много тежък спонтанен  аборт.Правила съм лечение 9-месеца със  Золадекс.  И сега от 1год. болките станаха ежедневие, лекарите казаха че явно не мога да избягам от операцията но в това състояние говорим за тотална хистероктомия а не ми се ще защото нямам деца.Имали някой който е направил от онези тежки и сложни операции от който махат ЕМ а да ти ставят някой орган. Положението е зле защото имам огнища и в дебелото черво всеки ден във WC по няколко часа с болки а цикълът дойдели става много зле.
Благодаря Ви предварително.
Извинете ме за правописа.

Общи условия

Активация на акаунт