Клуб на храбрата шивачка - тема 20

• 79 495
  • 787
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте! Помогнете, моля Simple Smile
Защо се случва това с горния конец? Машината е Husqvarna Viking.

# 631
Здравей, d0ra! Би ми се искало да видя как си вдянала и совалката. Бъркаш някъде тотално, а машината е много добра. Така, да започнем отначало. Раздени напълно конецът на иглата! Вдени я точно по инструкция, но като си вдигнала крачето! Обърни калерчето така, че конецът да виси от дясната страна! Вдени конецът на калерчето в совалката така, че той да щракне зад малкото чопче! Завърти регулатора за стягане на конеца на 4! Постави совалката добре да щракне на мястото си! Пробвай на плат на два ката! Ако не ти харесва, снимай и пиши кое е налице и кое е наопаки!

# 632

Когато е обърнато към мен, конецът на калерчето е по посока на часовниковата стрелка. Совалката е сложена добре. Известно (малко) време шие добре, и после започва този проблем. Сменям игла и конец и нещата се оправят временно. Често чупя и игли. Машината я ползвам 15 години. Нещо не правя както трябва, но не знам какво.

# 633
  • София
Аз имам една стара совалка, която вече не се захваща достатъчно добре в гнездото. Ако не внимавам как я слагам, се измъква и става това с горния конец.

# 634
Това, че чупи често игли, определено не е добре. Постави совалката в гнездото й! С нокът хвани лостчето на совалката и го дръпни към теб! Това трябва да става с известно усилие и като го пуснеш, то трябва само и бързо да се връща на  мястото си, а да не остава висящо. Ако това е така, развий плочката, зъбите и ги махни! Махни крачето и совалката! Постави програма зиг заг! Завърти регулаторът да е на максимално широк зиг заг! Постави НОВА игла № 90! Вземи някакво добро осветление, но да не ти свети в очите, а само на точното място! Ако трябва, накарай някого да ти свети с прожектор, ако нямаш челник! Завърти машината на ръка така, че иглата да е на левия такт! Завърти дотогава, докато иглата започне движение нагоре! Сега идва ред на голямото кокорене. Носът на грайфера (острата част), трябва да се намира на около 1 - 1,5 мм. над отвора на иглата. Освен това, носът на грайфера не трябва да докосва иглата, а да е на разстояние от нея, колкото цигарена хартия. Ако всичко това е точно така, махни иглата, хвани грайфера здраво с ръка и се опитай да завъртиш машината наляво, надясно! Трябва да не можеш да удържиш грайфера. Ако завърташ маховика, а грайфера остава неподвижен, се е развил болт на оста на грайфера. Завърти пластмасовите черни лапички, които притискат пластината на грайфера. Едната наляво, а другата надясно! Махни пластината! Извади грайферът! Огледай го добре! Плъзгай носът му по нокътя си и виж дали няма някакво нараняване от счупена игла! Ако ,,пише'' по нокътя ти, трябва да се заглади с много фина шкурка. Направи тези неща и пиши на какво разстояние се намира носът на грайфера над горната част на отвора на иглата! Постави правилно калерчето и вдени конеца в совалката! Хвани конеца и го вдигни нагоре така, че совалката да увисне! Вдигни рязко ръката си нагоре, но не повече от 10 - 15 см.! Трябва да се развие конец от 2, 3, 4 см. Стягай, или отпускай болтчето на совалката, докато стане в тези параметри. Чети, прави точно това което съм написал и пиши какви са резултатите по всички точки! Едно от нещата написани от мен ако не е така, машината не може да шие безпроблемно. 

# 635
elektrichar, сърдечно благодаря за съветите. Много си обичам машината. Ще направя всичко описано (вероятно следващата събота) и ще споделя резултата.

# 636
Здравейте, може би е писано някъде назад в темите, но нямам възможност да ги изчета, затова направо питам: Има някои изделия, например ризи, на които пише NON IRON COTTON, наясно съм, че става въпрос за памук, който не е нужно да се глади, т.е. не се мачка. Под какво наименование може да се открие този плат в магазините?

# 637
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в България ли?
защото тук си е точно така https://www.alibaba.com/showroom/non-iron-cotton-fabric.html

# 638

Да, в България в стандартен магазин, а не онлайн. Simple Smile

# 639
Това, че чупи често игли, определено не е добре......... Чети, прави точно това което съм написал и пиши какви са резултатите по всички точки! Едно от нещата написани от мен ако не е така, машината не може да шие безпроблемно. 
Изпълних последователно всички препоръки. Много се надявах, проблемът да е в совалката, но тя изглежда добре. Това е положението на иглата на максимално широк зиг-заг, най-долу в ляво.
Скрит текст:
Това ръбче на грайфера драска съвсем леко (или си внушавам).
Скрит текст:
Този болт, който се вижда отзад, толкова ли трябва да е развит?
Скрит текст:
В това състояние е плочката, много игли съм счупила през годините. Проблема не е от сега, но преди се случваше по-рядко, сега е невъзможно да се шие.
Скрит текст:
Вдявам, включвам, започвам да шия, чува се странно приклопване (мисля от посока совалката), горният конец се оплита  около совалката и поредна счупена игла и това:
Скрит текст:
Поне намерих колежка, която има позната, която работи в шивашка фирма. Ще направя връзка и ще питам за майстор. Явно сама няма да се справя с ремонта.

# 640
Ужжас! Плочката ти е в ужасно окаяно състояние! Добре де, когато започна да чупи игли, защо не потърси помощ? Счупване на игла трябва да се случва в годината най-много два пъти. Да не би да опъваш, или дърпаш плата докато машината кротко си шие? Тя сама си прави това което трябва. Ако преминаваш през страничен шев на дънки на бързи обороти, разбира се, че ще счупи игла. Като стигнеш страничен шев, не само намаляваш оборотите, но и въртиш машината на ръка! Никой не те гони. Ако грайферът не е центрован добре, ще чупи игла, но това става под плочката и тя няма да изглежда така, сякаш е стреляна от автомат Калашников през втората световна война. Точен цитат от предният ми пост,, Носът на грайфера (острата част), трябва да се намира на около 1 - 1,5 мм. над отвора на иглата. Освен това, носът на грайфера не трябва да докосва иглата, а да е на разстояние от нея, колкото цигарена хартия''.
 Носът на грайфера е точно тази остра част, която си означила със стрелка. Искам да видя върхът на точно този нос, точно когато е ИЗРАВНЕН до иглата! Машината ще я въртиш на ръка и то в посоката в която се върти с мотора. И пак повтарям, че иглата трябва да се движи нагоре в този момент, не надолу. И когато острата част е ТОЧНО ДО ИГЛАТА, трябва да се намира на 1-1,5 мм. над отвора на иглата. Освен това странично грайферът не трябва да ДОКОСВА иглата, а да е на нищожно малко разстояние от нея. Ако както казваш носът на грайфера има леко нараняване, трябва то да изчезне, но с много фина шкурка. И не си пробвала да хванеш грайфера и да въртиш маховика наляво надясно, да се разбере има ли развит болт. Плочката немедленно я загладете с фина пиличка, а после с фина шкурка!

# 641
Здравей, elektrichar. Много съм благодарна за отделеното време. Не бързам като шия, не опъвам и не дърпам плата. Иглата се чупи, когато конеца се захване около совалката. Конецът се опъва, променя посоката на иглата, тя се забива в плочката и се чупи. Не бях сигурна коя част от грайфера е „носа”. Сега вече знам. Ще пробвам да хвана грайфера и да въртя, ще пиша какъв е резултата. Имам приятелка със същия модел машина, която не я използва (стои си чисто нова). Мога да взема от нея совалката, грайфера или някоя друга част, да ги сменя с моите и да проверя дали там е проблема.

# 642
Какво правиш като те заболи нещо? Отиваш при хекимина, той те преглежда, казва каква е болестта, предписва ти илачи, които като ги изпиеш, се оправяш. Машинката която много си обичаш, е плакала и се е молила за хекимин, но ти упорито си й го отказвала. Бедната ти изтерзана машинка има апендикс и без хирургическа намеса, не само, че няма да се оправи, а може да хване перитонит и да умре. Всичко написано от мен, можеш да видиш от този баш майстор: https://www.youtube.com/watch?v=80vn0mA5hng
Машината е професионална, с ротационен грайфер, но разположението на иглата и носа на грайфера, са същите. Изгледай го много внимателно и виж всичко описано от мен и от руския ерген! Ако искаш снимай, но в твоят случай, те съветвам да намериш хекимин, който да направи операция и да излекува бедното създание!

# 643
Здравейте, момичета! Напоследък ми е влязла някаква муха и искам да започна да уча да шия.. та някой може ли да ми препоръча хубава шевна машина за начинаещи? Ще съм много благодарна!

# 644
Здравей, Dayana! Не само за начинаещи, но и за напреднали, мога да ти препоръчам машина с 200 операции за 200 пари. Собственички на тази машина от 3 години, казват, че е здрава и надеждна, независимо, че е толкова евтина. Ето тук: https://www.facebook.com/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0 … /?hc_location=ufi
Завърти със скрола и доста надолу ще я намериш! Обикновено съм скептичен за много евтините машини, но добрите отзиви за нея са доста. Разбира се, не се надявай да шие кожа на два ката и много дебели платове в големи количества. За тези смешни пари, има гаранция една година, но ако си внимателна, почистваш и я смазваш, не вярвам да се развали. Макар, че е електронна, доста бързо ще разбереш как се борави с нея, а ако нещо не се получава, ще помагаме. За разлика от обикновените електромаханични машини, на които зиг загът е 5 мм. тази е със 7 мм., а дължината на шева е до 4,5 мм. Ако си внимателна с нея, ще ти върши отлична работа. Нямам представа как става гаранционното обслужване.

Общи условия

Активация на акаунт